LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Šprehenzi dojć PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 22 Svibanj 2017 21:36

 

MannheimŠprehen zi dojć? – kaleidoskop priča iz davne Njemačke

Jednokratna odšeta i invalidska penzija (4)

Nadan Filipović

Kad je izašao iz bolnice odmah je, dok je na bolovanju, najavio se i dobio termin da porazgovara sa jednim od advokata koje mu je preporučio stari odvjetnik Horvat iz Schwetzingena. Pošto on nije razumio mladu pripravnicu koja je uzimala podatke, a ni ona njega, recepcionarka je nazvala sudskog tumača i prevoditelja za hrvatsko-njemačku konverzaciju i on se stvori u kancelariji za desetak minuta.

Žiža je pričao, navodio datume, naglašavao da je nekoliko puta gazdu i poslovođu opominjao da radi na novom stroju bez ikakve zaštite, pokazao blokić u kojem je bilježio datume i vrijeme kada je gazdu i poslovođu pred ostalim radnicima opominjao da se boji raditi bez zaštite i da strijepi da se ne povrijedi na poslu. Tumač je sve u bobu tačno prevodio, odvjetnička pripravnica pažljivo bilježila i na kraju je rekla da će mu javiti hoće li ga primiti njen šef, odvjetnik i vlasnik kancelarije.

Prošlo je nekoliko dana. Nema poziva. Taman se Žiža odlučio da ode drugom od preporučenih advokata, koji su, sjećao se riječi staronje odvjetnika iz Schwetzingena, “Bundes liga” za oblast radnog prava i ozljeda na poslu i u prometu, kad zazvoni telefon.

-Gospodine “taj i taj”, moj gazda “taj i taj” će vas primiti na razgovor u vezi vašeg slučaja. Budite sutra tačno u četiri u kancelariji.

Sutradan je Žiža popio došao pola sata ranije i na parkingu popio apaurin od deset miligrama, da bude potpuno smiren. U kancelariju je ušao pet minuta prije zakazanog termina. Nije prošlo ni tih pet minuta, a na vratima se pojavi advokat, biće da se vratio sa suda. Srednjih godina, petobanka plus. Osmjeh od uha do uha.

-Izvolite gospodine. Sjedite.

Žiža sjede na udobnu fotelju što je stajala naspram masivnog pisaćeg stola.

-Gospodine, mislim da nam ne treba tumač, svakako ako je sve tačno što ste ispričali mojoj pripravnici, kao i da su tačni podaci koje ste u svoj blokić zapisali u vezi opominjanja poslovođe i gazde da vas je strah raditi na potpuno novom stroju bez prethodnog temeljitog treninga i bez zakonom predviđene zaštite.

Žiža reče da je sve u dlaku tačno, da ima svjedoke i da se može zakleti u tačnost svih svojih navoda.

Advokat reče da će preuzeti slučaj u da mu garantira da će sto posto dobiti taj slučaj na sudu, ali da će prije toga pokušati da se u Žižino ime vansudski nagodi sa gazdom, vlasnikom tvornice elemenata za masivni namještaj. Stavi pred njega neke papire. Žiža se štrecnu. Nikad nije volio ništa potpisivati bez prijekog moranja.

Advokat se nasmija i reče: “Ništa se ne bojte. To su tri primjerka u kojim opunomoćujete moju kancelariju da vas zastupa u eventualnom sudskom postupku ili vansudskom poravnanju. Jedan primjerak je za vas, a dva za mene. Slobodno potpišite. Nemate se čega bojati, jer da ste, naprimjer, došli i rekli da ste ubili pet-šest ljudi, ta vaša tajna ne bi nikad izašla iz mojih usta jer apsolutno poštujem advokatski kodeks potpune zaštite svih podataka iznesenih od strane klijenta ili potencijalnog klijenta.

Žiža potpisa sva tri papira. Onda izvadi svoj debeli šlajpek napunjen kešom, za svaki slučaj.

-Koliko sam dužen, molim vas lijepo?

Advokadu se za momenat zacakliše okice na tustom okruglom licu, pa reče: “Ništa ne trebate platiti. Vi ćete meni isplatiti deset posto od sume koju izvučem od gazde, a ništa od novca koje će vam isplatiti osiguranje, te ništa od invalidske penzije koju ćete najvjerojatnije dobiti. Možete ići. Sada je na mene red.

I zaista, ne prođoše dva tjedna, ili dvije nedelje, ili čak dvije sedmice, a advokat ga nazva i reče da će se naći u njegovom uredu sutra u četiri poslije podne. Naglasi mu da će biti prisutan i vlasnik tvrtke, Žižin dotadašnji gazda.

Tako i bi.

Žiža je opet došao desetak minuta ranije. Sjedi preko puta recepcijskog deska, kad se zaću: “Kuc, kuc.” Otvoriše se vrata i uđe gazda.

-Oooo, dragi moj Žiža, uopće ne mogu spavati nakon povrede koju si zadobio. Šta možeš?! Dešava se. Ništa ne brini. Svi vi koji radite za mene imate punu pokrivenost osiguranjem. Vjerovatno me advokat pozvao da se reguliše isplata osiguranja po hitnom postupku. Evo vidi – ponio sam sve dokumente. Sve je tu crno na bijelom….

Utom ih advokat pozva da uđu u njegovu kancelariju. Sjedoše u fotelje preko puta masivnog pisaćeg stola. Advokat dobro provjeri jesu li zatvorena tapecirana vrata i sjede za sto.

Gazda ležerno zacvrkuta: -Evo ovdje su svi papiri od osiguranja, gospodine. Znam da ste me zvali da vidite jesam li osigurao sve radnike. Dakako da jesam. Vi ćete, zacijelo, sve učiniti da se osigura puna isplata najpravednijeg osiguranja prema stupnju trajnog invaliditeta. Znate, ja Žižu volim kao mog sina Hermana. On mi je najbolji radnik. Ma, naći ću ja njemu da kod mene radi nešto za istu platu kao do sada, pa i veću, makar radio samo lijevom rukom. Možda ću mu stvoriti mjesto noćnog čuvara ili kurira, svakako sa istom plaćom kao do sada….

Advokat ustade iz fotrelje I sjede na sto nasuprot gazdi: -Gospodine, vi ste u totalnoj zabludi. Vama je izgleda suđeno da se nađete na optuženičkoj klupi u sudu i da tamo odgovarate na moja pitanja. Nema tog kolege advokata koji vas može odbraniti, dobro znajte. A od ovog strašnog grijeha prema ovom mladom čovjeku kojeg ste svojim nehatom učinili radno nesposobnim invalidom, ne mogu vas oprati ni Rajna ni Majna, zejedno. Pred njim je bilo još dvadeset i osam godina rada i pune zarade. O kakvom osiguranju laprdate?! Osiguranje isplati izvjesnu svotu i to je to – a šta nakon par godina? Na sudu ću dokazati da ste vi direktni krivac za ovu strašnu ozljedu na radnom mjestu. Tjerati čovjeka da radi na novom stroju za koji nije propisno obučen i to bez zaštite propisane zakonom. Paragraf taj i taj, stavke A i B, paragraf taj i taj, stavke od A do K. I tako dalje, i tako dalje. Zaboga, zar se ne sramite?

Gazda skoči iz fotelje: “Neću dozvoliti nikome osim gospodinu Bogu da mi tako nešto govori. Pa vi mene optužujete da sam kriv. Znajte da ću naći najbolje advokate i tužiti vas za uvredu časti i nanesene psihičke boli. Ja ovo ne mogu podnijeti. Odlazim i nikad ovdje više neću doći!”

I zaista, pođe prema vratima, ali ga pred njima zaustavi povišeni ton: “Halt! Imate pet sekundi da se vratite i sjednete na mjesto s kojeg ste ustali, a ako samo otvorite vrata s nakanom da izađete, znajte da će financijske boli biti deset puta jače od psihičkih, a koje ćete tek imati.”

-Štaaa?! Pa nemam ja nikakve veze. Ja sam u ovom slučaju samo pravno lice, vlasnik male, slabašno profitabilne tvornice; pravno lice koje je redovito uplaćivalo osiguranje svih radnika, a svakako, i dragog mi, gospodina Žiže.

-Samo vi sjedite, a vi, gospon Žiža, možete slobodno doma. Vaš dosdašnji gazda zaslužuje detaljno objašnjenje situacije u kojoj se nalazi, a da slušate to objašnjenje i nema potrebe. Javit ću vam se.

Ažurirano: Ponedjeljak, 22 Svibanj 2017 21:40
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search