LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari He-He-He…teško pogoditi iz čije kuhinje dolaze ovakve gnusne laži!!!
He-He-He…teško pogoditi iz čije kuhinje dolaze ovakve gnusne laži!!!
Nedjelja, 18 Lipanj 2017 10:22

 

Sead OmeragićLaž kao najbolji materijal za vlast

Sead Omeragić

Jutros su društvene mreže, portali, pa i jedan javni servis objavili da je dr. Rusmir Mesihović pobjegao iz Bosne i odnio milione. Ima godina dana kako se govori da je Mesihović pobjegao i potjera za njim traje. Ja sam ga u međuvremenu pet puta sreo u Sarajevu. Kakav sam ja novinar istraživač, čovjek bježi iz države i ja ga u zadnju godinu dana sretnem pet puta u toku bijega.

Dr. Rusmir Mesihović je bivši ministar zdravstva, bivši direktor KCUS-a, sada profesor na Medicinskom fakultetu i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije. Mesihović prema imovinskom kartonu ima stan i apartman na Bjelašnici. Prema sudskoj dokumentaciji vlasnik je i Poliklinike „Mesihović“. Ima i kredit od sto hiljada KM koji mora vratiti do 2023. godine.

Na posljednjoj sjednici Federalnog parlamenta bila je na dnevnom redu Mesihovićeva inicijativa za neka zakonska rješenja u zdravstvu. Po ovim suludim vijestima on je u toku bjekstva pokušao promjenu nekih zakonskih rješenja u zdravstvu. 

Istina, poznato je da iz ove države prvo bježe milioni pa tek onda domaći funkcioneri i političari. Premda znam mnogo političkih moćnika koji su toliko samouvjereni da ne bježe, ni oni ni njihovi milioni. Ne miču odavde i nemaju namjeru.  

Ustvari ne znam ni što bi bježali. Nigdje ni njima ni njihovim milionima nije sigurnije nego u Bosni i Hercegovini. Nigdje nisu značajniji životi političara kao u ovoj zemlji. Kad u Bosni umre svjetski značajan slikar, a imali smo ih takvih, sjete ga se poneki ljubitelji umjetnosti. Kad umre poznat književnik, sjete ga se oni koji su, nekim čudom, pročitali neku njegovu knjigu. Ali, kad umre kakav lokalni politički lider čitava se država presavija od bola, a da o višim funkcionerima i ne govorimo. Traže se dani žalosti i ozbiljna muzika na programima radio i TV aparata. Kakav je odnos prema političkim moćnicima u ovoj državi, takav je i prema njihovim milionima. Blag i pun razumijavanja. Zašto bi onda bilo ko bježao iz ove zemlje. Iz ove zemlje bježe oni koji nemaju ni za hljeba.

I onda jedan profesor na Medicini i poslanik Federalnog parlamenta postane bjegunac sa ukradenim milionima. Ima li to neke veze sa onih 150 pacijenata Onkologije KCUS-a kojima je, zbog kvara na aparatu, uskraćena dijagnoza i liječenje zračenjem? Prekrivaju li se medijske kritike direktorice Sebije Izetbegović sa pričama o bjekstvu s milionima bivšeg direktora Rusmira Mesihovića, njenog prethodnika u KCUS-u? 

Laž je sredstvo vlasti. Sredstvo za političke i mnoge druge ciljeve.

U Bosni i Hercegovini je previše lažne brige za naciju, lažnog patriotizma, lažnih obećanja, lažne borbe protiv korupcije i nepravde. Za laž bi se moglo reći da je jedini materijal od kojeg se pravi vlast u ovoj državi. Klevete su više predizborno sredstvo. Problem je onih što prihvataju te laži. Mi živimo vječni predizborni život u kojem vladaju najprimitivnije laži, obmane i klevete.

Mi, običan svijet direktno učestvujemo u laži i postajemo dio laži. Da se to vidjeti na društvenim mrežama. Mi odlučujemo koja je laž najbolja za našu budućnost. S kojom vrstom laži ćemo živjeti. 

Priča o Mesihoviću koja je zavladala na društvenim mrežama, na portalima i na jednom javnom servisu samo je jedna karika u lancu apsurda koji vladaju u ovdašnjoj javnosti. Ko, uostalom, može pobjeći pred zakonom jedne države? I gdje se može sakriti od međunarodne pravde?      

Kad bi se količine laži računale mi bismo bili najzagađenija država svijeta.

(Preneseno sa portapa PATRIA) 

Ovo je tekst pun laži koji je preplavio društvene mreže, mnoge portale, pa i jedan javni servis.

Rusmir Mesihović sa milionima KM pobjegao iz BiH?

NEWSBLIC.BA (nije navedeno ime autora teksta)

Da li je i uz čiju pomoć Rusmir Mesihović sa članovima porodice napustio Bosnu i Heresegovinu te zbog čega je dojučerašnji direktror Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo utočište našao u jednoj od zemalja Evropske unije? Pretpostavlja se da će mu novac (a riječ je milionskom iznosu) kojeg je iznio iz zemlje omogućiti i dobijanje stalnog boravka u toj zemlji. Naime, prema provjerenim informacijama Tužilaštvo Kantona Sarajevo vodi istragu o financijskom poslovanju UKCS-a i navodnim brojnim zloupotrebama i kriminalnim radnjama u oblasti finacija, pogotovo nepravilnostima oko tendera.

Postavlja se pitanje zbog čega su sudski organi čekali da Mesihović sa tolikom novcem napusti zemlju pogotovo ako se zna da su imali vjerodostojne podatke o njegovnoj enormnoj imovini, kako u Sarajevu, tako i Republici Hrvatskoj, Austriji i Sloveniji.

Mesihović je u posljednjem imovinskom kartonu prijavio "stan za odmor i rekreaciju“ vrijedan 151.000 KM. Prema podacima Općinskog suda u Sarajevu, od 2005. godine posjeduje i apartman na Bjelašnici. Prema sudskoj dokumentaciji vlasnik je Poliklinike "Mesihović“.

Podsjetimo, na općim izborima 2014. godine Mesihović je ispred SDP-a izabran u Parlament FBiH. Postavljen je za generalnog direktora UKCS-a početkom 2015. godine, a 07.12. podnio je neopozivu ostavnku na ovo mjesto.

Prema zvaničnim podacima, dug UKCS-a još u oktobru je dosegnuo skoro 95 miliona KM, a zbog neizmirenih obaveza prema dobavljačima, koje premašuju čak 73.181.823 marke. Uzme li se u obzir da u ovom finansijskom izvještaju nisu uračunati novembar i decembar, prema procjenama, dugovanja ove bolnice premašilo je 110 miliona KM na kraju prošle godine, zbog čega je funkcioniranje najveće bolnice u BiH dovedeno u pitanje.

Ovi finansijski podaci došli su u vrijeme kada se ispituje zbog čega je došlo do velike informacione havarije u Kliničkom centru, pri čemu su uništeni podaci o poslovanju, baš u periodu kada je dug drastično povećan. Naime, od februara, kada je na poziciju direktora došao Rusmir Mesihović, do oktobra povećan je za više od 40 miliona maraka!

Samo nekoliko dana nakon odlaska Mesihovića u javnost je procurila informacija o nestanku elektronskih podataka o višemjesečnom poslovanju ove ustanove.

Podaci najvjerovatnije svjesno uništeni, s obzirom na to da instalirani informacioni sistem skoro u potpunosti onemogućava potpuni nestanak podataka. Nije isključeno, a to treba pokazati opsežna istraga, da je uništenje podataka o finansijskom poslovanju povezano s drastičnim povećanjem dugova.

No, činjenica da se sve dešava kada na površinu isplivavaju katastrofalne dubioze najveće zdravstvene institucije u BiH, baca dodatnu sumnju na događaj te traži ozbiljno preispitivanje uloge bivšeg rukovodstva, u prvom redu direktora Rusmira Mesihovića, koji je iznenada podnio ostavku - a onda ekspresno i napustio zemlju.  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search