LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Šprehenzi dojć? PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 31 Srpanj 2017 16:14

 

AjncAjnc u Mannheimu i pjevačeve “šape” oko grla (2)

Nadan Filipović

Prošlo je nekoliko mjeseci od te “bitke”. Jednom je Ado igrao remija u nekoj birtiji na periferiji Mannheima. U sitne pare. Popio je nekoliko piva, pa kad dobi slabe karte, otpisa se i krenu u WC. Taman se “olakšao” kad se otvoriše vrata, a on ne obrati pažnju. Odjednom ga ščepaše dvije goleme ručerde oko vrata i počeše ga daviti. Zacrni mu se pred očima. Ipak je uspio da čuje: “Varalico, dabili varalico, još jednom mi se pojavi kad sa seljacima igram ajnc, znaš da ću te tada pravo zadavit'. Ovo ti je samo žuti karton! “ Udari ga iz sve snage nogom u stomak, a kad se Ado previ od bola, puče ga koljenom u nos, a iz nosa krenu “čorba” na obe nozdrve.

Pjevač ode, a Ado sjede na WC-šolju i na nos metnu gutu toalet - papira nakvašenog hladnom vodom, pokušavajući tako zaustaviti krvarenje. Utom u WC uđe jedan od igrača iz partije remija: “Šta je ba Ado, igraš li, il' ne igraš. Propašće ti polog!...Joooj šta ti je s nosom?”

-Odjebi nazad odakle si doš'o. Otpis još jedna ruka! - reče Ado. Zaustavio je krvarenje, vratio se, otaljao tu partiju u kojoj je nakon degeneka u WC-u puno griješio, pa otišao kući na “lizanje rana”.

Neki će se upitati zašto je Ado dobio degenek u WC-u i zašto ga je pjevač-grmaljina nazvao varalicom? Uostalom, kako će Ado biti varalica, kad je pjevač narodnih pjesama držao bank i dijelio karte?

Evo Adinog objašnjenja!

-Jarane, davno sam ja pjevačevu foru “popušio”. U Famosu mi dobili plate i neko od raje reče da odemo u Kovače (kod Hrasnice) na par piva. Svi prihvatili, pa i ja, iako sam znao da moja Ferida i njihove žene strijepeći čekaju u strahu da se ne zakonjakamo i de na zapijemo plate na piće i muzike. Zasjeli mi u čoše, a za stolom do nas gazdin sin Ilijas i još njih nekol'ko igraju ajnca. Odjednom se nešta pofestaiše. Mi ih smirismo, a meni šejtan ne dade mira, prebacim se za njihov sto da koju ruku povučem. Dobih asa ili keca, kako ho'š da kažem, pa zaigram crvenku (deset milja). Nadah se desetki da budem ajnc, al' druga karta kralj. Petn'est. Povućem treću kartu. Bi sedmica il' osmica, ne sjećam se više. Tropa!

-Opet, nakon nekol'ko rundi, dobijem desetku i udarim za dvije crvenke, dvajes milja, da se izvadim. Opet druga karta kralj. Četrn'est! Vućem treću žandar, dobro se sjećam. Šesn'est. Šta ću, moram vuči i četvrtu, a ono as. Tropa. Čupk'o po malo, kad mi dođe šanta, dama tref. Bank pun para. Crveni se sto od cenera. Ja poigram u cijelu platu. Šanta je šanta. Sada je šansa da se izvadim i da budem debelo na dobitku. Povučem drugu kartu. Opet kralj! Imam il' četrn'est il' petn'est il sedam. Moram vući treću kartu. Dođe dama herc. Sada imam il' deset, il' osamn'est Odlučim stat'. Ilijas izvrne prvu svoju. Devetka. Povuće drugu, opet devetka. Stade i on na osamn'est. Ja osamnest, Ilijas osamnest, al pošto je on drž'o banak njegovih osamn'est jače od mojih osamn'est. Tak'o je pravilo u ajncu.

Kokuz totale i frontale! Potpuno se zijanih. Još me raja počasti da me utješi, pa se dodatno oblokah i dođoh kući u katastrofalnom stanju. Praznih džepova i dodatno dobro p'jan. Ferida nadigla frku: “Jamda si po plate polok'o! Daj vamo za kuću što je ostalo!

Ja izvrnuh džepove i rekoh da nemam ni žute banke.

-Đe su ba pare pjano jedan?!

-Zijanio na ajncu!

-Štaaa?! Jebo te ajnc da te jebo! Sutra kad se razmahmuraš letaj i pare za kuću zajmaj i vraćaj kako znaš. Hoš da nam djeca odgladuju mjesec dana do sljedeće?

I teško prebortah taj mjesec. Utjer'o nekih par starih dugova i nekako se izvadih.

Jednog dana, na pauzi, veli meni jedan Hamo iz radione: “Znaš li ti jarane kako te Ilijas uz'o c'jelu platu?”

-Jok ba! Pošteno je izgledalo!

-Eeee moj frajko, baš si isp'o levat. Bolan ne bio, Ilijas prvo igra po malo i tokom igre, kad god mu dođe kralj u ruke, pritisne noktom mrven na sredini poleđinu svakog kralja koji mu kroz ruke prođe, tako da se na slici, na sredini, pojavi mala grbica, ali dovoljna da se može prstom napipat'. Onda, kad se dokopa banka, on drži špil i on daje karte. Kad napipa “drobić” od kralja on kartu malim prstom pomakne za par milimetara unazad i umjesto zadne donje karte, daklem kralja, on d'jeli li d'jeli. Kad neko dobije keca, desetku il' šantu, pa tuče u veće pare Ilijas mu uvali kralja kojeg je drž'o k'o u rezervi, pa igrača uvali u ogromne probleme, baš k'o tebe jarane. Vuk'o dalje il' ne vuko, a vuč' moraš golema je šansa da ostaneš vehad u rukama sa zbirom, a još veća da budeš tropa. A svakako ima Ilijas uv'jek kralja da ga sebi izvrne i da ujagmi vas banak. Eto, tol'ko do mena.

To reče, ugasi cigaru pod cipelom, pa ode.

Ja sam to dobro zapamtio i skužio sam da pjevač Džemo, kad igra sa seljacima, tu foru nemilo koristi i više po Njemačkoj para uzme na ajncu, nego li što ujagmi pjevajući po birtijama. Nije me mog'o davit' pred seljacima, već me ček'o i doček'o da me skoro udavi u hali u drugoj kafani. Posl'je sam ga vidio kako igra ajnca u Hajdelbergu u onoj birtiji pored Bauhausa. Ja uš'o u separe, samo mu mahn'o, a on se, Allah rahmetile, osmjehn'o kad je vidio da šejtanskom stolu ne prilazim. Ja sjeo za šank, a pjevač mi viknu par piva, ali sve, malo-malo, zagleda hoću li, gluho bilo, prići njemu i njegovim kurbanima. Ma kak'i! Poslije onog davljenja i razbijene prnjokalice….jok ba!!! Zajeban je “pedagog” bio rahmetli pjevač, pogotovo kad ti lekciju daje jedan na jedan – u hali.

Tako je to bilo.        

Ažurirano: Ponedjeljak, 31 Srpanj 2017 16:16
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search