LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Mišljenje historičara Milivoja Bešlina
Mišljenje historičara Milivoja Bešlina
Ponedjeljak, 07 Kolovoz 2017 09:17

 

Milivoj BeslinKonstantinović je bio u pravu, Srbiju će prožderati sopstveni nacionalizam

Milivoj Bešlin, Beograd

Istoričar Milivoj Bešlin, izjavio je da je filozof Radomir Konstantinović bio u pravu kada je rekao da će Srbiju "prožderati" sopstveni nacionalizam i ocenio da srpski nacionalisti i dalje sanjaju da će se desiti "drugo poluvreme" ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

"Srbija je u ratovima poražena, srpski nacionalizam je poražen, i to je jedan od razloga zašto je u Srbiji dominantna kultura poricanja, kultura zaborava", rekao je Bešlin sinoć za podgoričku Televiziju Atlas.

On je ocenio da se srpski nacionalizam danas odnosi kvislinški i podanički prema Rusiji, iako su se devedesetih godina u Srbiji smejali Hrvatskoj u kojoj se pevalo "Danke, Dojčland".

"A Rusija srpskom nacionalizmu daje iluziju da granice na Balkanu nisu konačne, da njihov poraz nije konačan i da je revanš moguć. I zbog toga se srpski nacionalisti, više mentalno nego oružano i materijalno, pripremaju za neku vrstu drugog poluvremena. Da sam na mestu suseda, ne bih uzimao zdravo za gotovo nekakve poruke iz Srbije o dobrosusedstvu i stabilnosti. Bio bih vrlo obazriv i pažljivo bih posmatrao kako će dominantna Srbija narednih godina da se ponaša", kazao je Bešlin.

On je ocenio da nominalna orijentacija Srbije ka Evropskoj uniji nije iskrena.

"Srbija u osnovi neće na Zapad. Njoj je poteban novac sa Zapada, jer ga sa Istoka neće dobiti. Zato je odnos prema NATO-u danas u Srbiji odnos prema čitavom političkom Zapadu, jer je jedino NATO garancija orijentisanosti ka Zapadu. Zbog toga je Srbija bila toliko nervozna zbog ulaska Crne Gore u NATO. Nezavisnošću Crne Gore, a ne nezavisnošću Kosova, zakovan je poslednji ekser u kovčeg u velikodržavnih pretenzija u Srbiji", rekao je Milivoj Bešlin.

On je ocenio da se u Srbiji podiže stepen nacionalizma, a društvo se rusifikuje.

"To znači da se dugoročno Crna Gora neće ostavljati na miru. Dakle, Srbija oslonjena na Rusiju, sukobljena sa Evropom i regionom, jeste Srbija koja će opet najpre posegnuti za Bosnom i Crnom Gorom", kazao je Bešlin.

(Preneseno sa beogradskog BLIC – online, od 31.7.2017)

 

Komentari  

 
+1 #1 Zijo 2017-08-07 21:20
Ispravan komentar. Pa samo slijepci ne vide sve ove stvari. Rovareci malo po historiji ne moze se izbjeci zakljucak da je Srbija permanentno remetilacki faktor na Balkanu, a vidjelo se, kao takva, pogodna da bude okidac i za svjetski rat.
Sto se tice Rusa, majcice Rusije i glupih rusofila, najtoplije bih im preporucio knjigu Vladimira Dedijera "Izgubljena bitka Josifa Visarjonovica Staljina". procitao sam je davne 1979. i ne znam moze li se vise naci, mozda je lakse doci do prijevoda na engleski "The Battle Stalin Lost". Rusi u doba najvece ljubavi, prije raskida odnosa, kar**u i ne vade. A koliko se moze procitati i danas je ista orgija na meniju. Skuplji gas nego drugima, zavala sa Juznim tokom, NIS kompanija prakticno poklonjena Rusima, gurkanje Srbije da bude trn u oku Zapadu a kada ih treba zastititi - zavala.
Nije problem sta rade sebi, sami pali-sami se ubili. Ama, ne ostavljaju na miru sve oko sebe.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search