LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Drugo pismo iz Portugala
Drugo pismo iz Portugala
Srijeda, 27 Rujan 2017 09:01

 

PrimoracDrugo pismo iz Portugala

Ivan Berisov

Dragi prijatelju iz predaleke Australije!

Opet san, ali bez komšije Zea i njegovih zmijskih očiju. Nije me on drmao za rame i budio, već zamisli, bio je to Dragan Primorac, osnivač teorije po kojoj se Hrvati 25 hiljada godina nisu micali sa svoje teritorije. Da Ti pravo kažem nije mi bilo nimalo prijatno kad sam ga ugledao onako unezvijerenog i ljutog na mene, jer je pored toga još držao i epruvetu u ruci sa genetskim materijalom, kojom me je kako sam mislio hoće ubosti. U što bi me pretvorio – pitam se? A onda gledam i vidim iza njegovih leđa hor Mađara, obučenih u slavenske nošnje koji pjevaju himnu „Hej Slaveni“ našim jezikom, upravo onu koju smo i ja i Ti, ako se sjećaš još u školi pjevali, dok nije odbačena i manje-više skoro pa zaboravljena.

Baš tako – zamisli. Pjevaju ponosito, preobraženi u Slavene. Eto u što ih je Dragan Primorac pretvorio – u snu pomislih i htjedoh ga upitati, kako se mogao usuditi i kako je uspio, da cijeli jedan narod tako preobrazi. Htjedoh ga još i upitati, pa na kakvom će jeziku Hrvati od sada govoriti i da li će, kao i Mađari odbaciti svoj sadašnji jezik, koji im po genetici ne pripada?

Htjedoh ga još štošta upitati, ali onako prepadnut ne usudih se ni usta otvoriti. I tako, probudih se, sjedoh na ivicu kreveta i spuštene glave se zagledah neko vrijeme u labirint šara na podnom ćilimu što sam često činio u ranom djetinjstvu dok sam lješkario probuđen u dječjem krevetiću i pogledom pratio vijugave šare na omanjem ćilimu plavkastih boja što je bio obješen na zidu iznad mog krevetića i štitio me zimi od hladnoće. Sjedeći tako na rubu kreveta neko vrijeme nisam dizao pogled plašeći se da ću u sobi ugledati ljutog Primorca i Mađare. Međutim, kao što vidiš, bio je to samo san i njih naravno više nije bilo.

Dragi prijatelju, možeš li uopće zamisliti kako sam se tog jutra osjećao i zagonetno se pitao, otkud da sanjam tako nešto, a pogotovu Mađare? Međutim, sjetih se! Sjetih se Primorčevih riječi, izgovorenih u Jutarnjem listu u avgustu mjesecu 2011. godine: Njegove riječi sam Ti u prošlom pismu doslovno prenio, zajedno sa rečenicom, koja se odnosila na Mađare. Za svaki slučaj, ponovo je navodim: „Za razliku od nas, Mađari su genetski pretežno Slaveni“.

Tog čudesnog dana svojim epohalnim otkrićem Primorac je obradovao svoje sunarodnjake rekavši im kako su oni najstariji i najeuropskiji narod kako na Balkanu tako i u cijeloj Europi i time stavio na muku svoje komšije kako u Bosni, tako i u Srbiji. Jesi li zamislio opće slavlje u tom danu čudesnog prosvjetljenja? Koliko se samo šampanjaca (izvini: pjenušca na hrvatskom) tog dana popilo i koliko se samo djece začelo, a posebno među pripadnicima ultradesnice, koji se od tog dana oduševljeni otkrićem, uvećani u broju, nikako ne smiruju. Kako im je samo ugodio!

Ali, što sa jadnim Mađarima, koji su pogrešno mislili da su Mađari? Što će biti sa njihovim specifičnim jezikom, folklorom, čardašima, muzikom i svom onom kulturom koju nitko nema osim njih? Kakav je to šok za njih nastupio kada su saznali kako nisu Mađari već genetski Slaveni. Tako baš uči Dragan Primorac. Zar nisu jadni?

Ali, dragi i dobri prijatelju, vjerujem da nisi pomislio kako su o tome saznali baš od svog vidovitog susjeda Primorca. Saznali su o tome naravno prije, preko svojih znanstvenika i istine radi kada su se pojavili rezultati, zaprepastili su se, jer su cijelo vrijeme mislili, ako treba da budu nekome slični, onda su to Finci ili Estonci, koji kao i oni po jeziku pripadaju grupi ugro-finskih naroda. Potreseni otkrićem, na brzu ruku oformili su državnu komisiju, koja je trebala ispitati cijeli slučaj, sa nadom da će se otkriti greška u ranijim analizama. Međutim, greške nije bilo – potvrdilo se da su po svojim muškim haplogrupama, zaista slični okolnim narodima i može se reći Slavenima, a sa Fincima i Estoncima nimalo.

Dragi prijatelju, zar ne uviđaš kako je nešto jako trulo u pristupu populacionoj genetici? Siguran sam da uviđaš, ali vjeruj mi, tvom prijatelju koji se već duže vrijeme kreće njenim labirintima, kako je populaciona genetika iako mlada i sa mnogo mana u ovom slučaju potpuno nevina. Nije nimalo kriva – krivi su oni koji njene rezultate krivo tumače i samo se njih treba čuvati.

Možda ćeš me upitati u čemu onda doktori nauka, a među njima i Dragan Primorac, koji je, nema šale, napisao preko 200 naučnih (znanstvenih) radova i koji je u znanstvenim časopisima, prema Wikipediji, citiran 3760 puta, griješe i izlaze u javnost sa besmislenim teorijama?

Pa griješe u tome, kao što je to na mađarskom primjeru više nego očito, da haplogrupe nemaju ama baš nikakve veze sa etničkim porijeklom naroda. Nijedna haplogrupa, a ima ih uzgred rečeno 18 (muških) nije nastala u okviru nekog već formiranog naroda, pripadnici kojega su postali njeni nosioci. Jednom riječju ne postoje nikakve Hrvatske, Baskijske, Slavenske ili bilo koje druge haplogrupe koje bi se mogle vezati samo za jedan narod, jer su sve nastale u davna vremena kada još nije bilo niti naroda, a niti nacionalne svijesti.

Eto to bi bilo za sada sve. Izvini, što sam Te možda zamorio i naveo da misliš o glupostima, koje nas okružuju i kao što to često biva dolaze sa naših bivših prostora. Puno te pozdravljam.

Tvoj prijatelj Ivan

 

Komentari  

 
0 #2 Adam Najstariji 2017-10-03 11:29
Tacno je da su haplogrupe nastale u davna vremena, a da li je tada bilo naroda ili nekih drugih zajednica po kojima bi se te haplogrupe mogle nazvati, ne znamo jer njihova imena nisu zapisana.
Ali haplogrupe imaju i svoje podgrupe, koje nisu tako stare, pa se na osnovu njihove starosti, geografskog rasporeda, arheoloskih nalaza i istorijskih izvora moze pretpostaviti u kom narodu, plemenu ili udruzenju mamutolovaca su nastale.

Vecina Hrvata, Srba, Bosnjaka, pa i Madara ima podgrupe karakteristicne za Slovene. Ali nije tacno da nimalo nisu slicni ugro-finskim narodima.
Na https://www.yfull.com/tree moze se videti da jedan stanovnik Madarske sa podgrupom N-PH1896 ima zajednicke pretke sa stanovnicima Turske ( starost zajednickog pretka oko 1050 godina), Hrvatske ( oko 1550 god.), Kine ( oko 3700 god.), Rusije i Estonije ( oko 3800 god.).
Drugi stanovnik Madarske sa podgrupom R-YP4706 ima zajednicke pretke sa stanovnicima Srbije, Ceske i Finske ( oko 1850 god.).
Citat
 
 
+1 #1 Heli 2017-09-27 21:38
Dakle, obicna povjesna naklapanja nastala iz politickih ili nekih drugih potreba, tacnja su od genetickih izstrazivanja. "Malo morgen" sto bi rekao pokojni S. Milosevic.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search