LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Još jedno pismo iz Portugala
Još jedno pismo iz Portugala
Petak, 29 Rujan 2017 21:13

 

Genetika GTreće pismo iz Portugala

Ivan Berisov

Dragi prijatelju iz predaleke Australije

Ne znam što se sa mnom dešava, pa u posljednje vrijeme sanjam neke bezvezne snove, koji me, da Ti pravo kažem, prepadaju. Prije par dana, u snu mi prilazi sijedi čovjek mojih godina obučen u svećeničku crnu odoru sa bijelom kapuljačom. Vidim, u rukama drži knjigu. U prvi mah pomislih da je Biblija, ali nije mogla biti, prvo što nije bila odviše debela i što je imala šarene korice u živim bojama. Ali, svejedno, „pravo“ sam se isprepadao, jer me je njegova odora, zamisli, podsjetila na odoru inkvizitora. Provjeravao sam kasnije na internetu, a ako hoćeš provjeri i Ti. Mislim da se nisam prevario. I tako, sanjam kako mi se primiče sve bliže i bliže i kada mi se na korak primakao uspio sam, čak i onako isprepadan, da pročitam naslov knjige: „Podrijetlo Hrvata“. Po naslovu shvatih kako nije „starostavna“. Ali što mi to vrijedi, jer je nepoznati čovjek, podiže objema rukama iznad svoje glave i krenu na mene. U tom trenutku pomislih kako je naumio da me njome odalami. Možda bih u snu vrisnuo ili zajaukao, ali nije bilo tako i nije me odalamio po „tintari“ već ju je lagano spustio na moju pognutu glavu. Osjetih njen blagi i nježni dodir. Reče mi veoma smireno i blagim glasom: „A sada, sine moj, ponavljaj za mnom!“ Nakon tih riječi začuh kako je lista iznad moje glave. Nakon toga, tihim glasom, koji me je smirivao, započe da mi čita neke kraće pasuse, koje da Ti pravo kažem nisam mogao razumjeti, ali sam ih i pored toga skoro bez zapinjanja od riječi do riječi ponavljao i za tren zaboravljao. Nakon nekog vremena, a koliko je to trajalo ne znam, učini mi se čitava vječnost, odmače knjigu i spusti svoj topli dlan na moj potiljak, te mi reče: „A sada, sine moj, idi!“. Kad reče „idi“, ja se probudih i od svih onih pasusa koje mi je čitao, mada sam pokušao, ne sjetih se niti jedne jedine rečenice, ali sam zato njegovu poruku „Idi!“, shvatio tako, što sam od sada trebao širiti njegovo učenje.

što da Radim?" – upitah samog sebe, jer kako da širim učenje kada sam od svega zapamtio samo naslov knjige? Međutim snašao sam se. Obišavši nekoliko knjižara u Zagrebu na kraju sam je uspio naći, po koricama sam je prepoznao, pa koštala „kolko“ koštala kupio sam je i donio sretno kući. Bila je izdata u 2013. godini. Sada je sve bilo lakše, jer sam tako saznao i za ime autora. Bio je to biogenetičar Ivan Jurić, kako se kasnije uspostavilo, desna ruka poznatog od ranije Dragana Primorca i glavni propagator njegovih ideja. Još je samo trebalo da vidim i kako izgleda taj čovjek. Na internetu nađoh njegovu sliku. Stresoh se – nije bilo dvojbe, bio je glavom i bradom onaj isti čovjek koji mi je došao u san, dakle, Ivan Jurić.

Dragi prijatelju, možda si pomislio kako sam zaista počeo širiti njegovo učenje. Ne zamjeram Ti, jer sam i sam mislio da ću to činiti. Međutim, nakon što sam pažljivo i to dva puta pročitao njegovu knjigu, sa mnogobrojnim tabelama, šemama i ilustracijama, shvatio sam kako nimalo nisam pogodan za tako nešto, jer bih, umjesto učenja, širio same laži, a meni to zaista ne treba.

No, mogu Ti reći, kako cijelo ovo pismo pišem samo zbog toga, što je Ivan Jurić, nehotično, ništa ne sluteći, u spomenutom djelu, nećeš mi vjerovati, dokazao suprotno od onoga što je htio i želio svim svojim bićem. Dokazao je kako su Bošnjaci najstariji i najeuropskiji narod Balkana! Sigurno si razrogačio oči i možda pomislio kako sam od svih tih snova potpuno zastranio. Ali, nemoj da zuriš sa zaključcima već prvo vidi do čega sam došao.

Nakon svog mentora, Jurić je poduzeo vlastita istraživanja u Hrvatskoj, na čemu mu treba odati priznanje, te je udio haplogrupe-I povećao sa 49% na 50%, dakle došao do gotovo identičnih rezultata za Hrvate iz Hrvatske, a za Bošnjake je podatke preuzeo, kako je sam napisao, od profesora doktora Damira Marjanovića iz Sarajeva, kao što je to učinio i Dragan Primorac. Međutim, čini grešku u prepisivanju i udio haplogrupe-I kod Bošnjaka nehotično povećava sa 44% na 48%. Prema tome ništa novo nije učinio osim što je greškom uvećao udio haplogrupe-I kod Bošnjaka, što u biti za njega nije imalo značaja, jer su Hrvati sa 50% svakako i dalje prednjačili ne samo na Balkanu nego i u Europi.

Bez obzira na grešku koju je učinio on i dalje, kao papagaj, uporno ponavlja Primorca i ističe Hrvate kao najstariji i najeuropskiji narod Europe. U euforičnom stanju i domoljubnom zanosu, ide dalje i populacionu genetiku „unapređuje“ time što u svoje djelo, uvodi nove nazive, pa haplogrupu-I slavodobitno naziva Hrvatskom i kroz cijelu je knjigu samo tako tretira.

Međutim, što se dešava? U svijetu se vrše nove analize i tako su se na prestižnom portalu populacione genetike „Eupedia“ pojavili novi podaci. Pogledaj nove rezultate u pogledu haplogrupe-I sa Eupedije: Bošnjaci – 57,5%, Hrvati u Hrvatskoj – 42,5%, Srbi u Srbiji – 42%.

Kao što vidiš Bošnjaci su izbili na prvo mjesto, a za njima na povelikom rastojanju gubeći dah „trče“ posustali Hrvati, a na pola koraka od njih oporavljeni Srbi. Kakav preokret!

No, ni to nije bilo sve iz Jurićeve domaće radinosti. U svom djelu bavi se i haplogrupom-R1a, koju besmisleno naziva „Slavenskom“ i navodi kako je Hrvati u Hrvatskoj imaju 22%, Bošnjaci – 15%, a Srbi -14%. Prema tome mogao je već tada, slijedeći svoju logiku, otvoreno reći kako su od tri naroda Hrvati najveći Slaveni, međutim nije rekao. Po najnovijim podacima iz Eupedije slika je gotovo ista, osim što se udio „slavenske“ haplogrupe povećava i to kod Hrvata na 24%, a kod Bošnjaka i Srba na 18%. No, kao što sam ranije pisao, Jurić se, vidjevši što je napravio, pokušava snaći, te doslovno piše ovako: „Jedan dio predaka sa haplogrupom-R1a vjerojatno je autohton, što bi trebalo biti utvrđeno dosta brzo, jer je utvrđivanje varijabilnosti unutar haplogrupe-R1a vrlo uznapredovalo. Predke Hrvata s haplogrupom-R1a, koji su kao Indoeuropljani pristigli prije 3 000 godina, također se može smatrati autohtonim predcima…“ Obrati pažnju na riječi „vjerojatno“ i „jedan dio“. I tako, zar Ti se ne čini kako je ovaj učenjak učinio „veliku uslugu“ svom narodu podijelivši ga na autohtone, „možda autohtone“ i došlje. A tih „možda autohtonih“ i došlji prema Juriću u Hrvatskoj ima 50%, a prema Eupediji 57%.

Ne znam da li uviđaš kako je njegova knjiga, koja je u međuvremenu postala poznata, u svjetlu novih rezultata, postala zastarjela i da navodi na krive zaključke. Nadam se da će imati znanstvenog poštenja i da će o tome javno progovoriti, a možda izdati, što bi po mom mišljenju bilo još i najpoštenije ispravljeno izdanje. A u tom ispravljenom izdanju, slijedeći svoje vlastite ideje i kriterije, za očekivati je da će haplogrupu-I od sada nazivati Bošnjačkom i da će, u duhu i u skladu sa svojim učenjem, svojim čitaocima kao i svojim sljedbenicima, jasno i glasno staviti na znanje kako se prevario i da su ustvari Bošnjaci najstariji i najeuropskiji narod, koji se iz Bosne i Hercegovine, sa svog rodnog tla, nije nikuda micao u zadnjih 25.000 godina!

Što misliš o tome moj dragi prijatelju?

Izvini mi, ako sam te zamorio i još jednom uvukao u ove besmislene i da ne kažem tužne i pretužne rasprave. Šaljem Ti puno pozdrava sa mojim najljepšim željama.

Tvoj prijatelj Ivan

 

Komentari  

 
0 #2 Adam Najstariji 2017-10-03 15:09
Haplogrupe I ima najvise kod Hrvata iz BiH, mozda treba da se nazove "hercegbosanska", ako entiteti odobre. R1a mozda jeste "autohtona", ali negde blize Sibiru. Ima mozda u Hrvatskoj poneki da je stigao ranije, ali vecina je stigla sa Slovenima. Ipak, najveca greska je tvrditi da je neki narod najstariji i
najevropskiji zato sto ima najveci procenat haplogrupe I, koja jeste vrlo stara i verovatno nastala u Evropi. To je kao kad bi neko tvrdio da je stariji od
svoje brace, zato jer ima vise dece nego oni.
Da se Hrvati, Bosnjaci i Srbi jesu micali i to mnogo, vidi se po tome sto se podgrupe njihovih haplogrupa mlade i uglavnom se nalaze kod Poljaka i drugih Slovena, pa cak i kod Germana, a retko kod Italijana i to ne stare, sto bi se ocekivalo da su 25000 ziveli u susedstvu.
Osim toga, razlikuju se po sastavu od podgrupa nadenih na praistorijskim arheoloskim iskopinama.
Citat
 
 
0 #1 Heli 2017-09-30 06:51
Molim gospodina Berisova da nam prezentira svoje radove na temu genetickih istrazivanja, kako bi znali da li je Ivan Berisov geneticar ili nije. Od toga zavisi koliki znacaj treba pridavati njegovim tvrdnjama. Sprovedena geneticka istrazivanja predstavljaju timski rad geneticara iz Hrvatske, Srbije, BiH itd. U svakom timu bilo je i nekoliko stranih geneticara. Tako je bilo prilikom istrazivanja u Srbiji, BiH, Albaniju, Bugarsku, Grcku itd, itd.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

 • RUŠID - roman u nastavcima
  Mislio sam da imate cijelu priču na jednom mjestu. Onda ništa, zahvaljujem se na ovome što imamo. Že... Više...
  17.07.18 03:24
  Autor - Zike
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Gospon Zike, rado bih Vam izašao u susret, ali nisam u kondiciji. Naime, pišem ovaj tekst nastavak p... Više...
  16.07.18 19:42
  Autor - Nadan Filipovic
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nadane dragi, uz svo dužno poštovanje, molim vas da mi pošaljete tu priču na mail, da je pročitam na... Više...
  16.07.18 17:22
  Autor - Zike
 • Dijagnostički osvrt doktorice...
  Srbi be svojim ženama, odmah do onog Neznanom junaku, trebali podići spomenik i nazvati ga Spomenik ... Više...
  14.07.18 05:44
  Autor - Nihad
 • Priča
  Lijepa prica, sentimentalna. Mirza, malo ise koncentracije kod citanja. Kontraadmiral je izgubio nog... Više...
  05.07.18 00:20
  Autor - Zijo
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nihade, ne bi bilo neobicno da se upravo to desi. Ljudska priroda je nepredvidljiva, nije jedan ugnj... Više...
  05.07.18 00:12
  Autor - Zijo
 • Priča
  Sande lepa prica. Salom Elijas-Lelo je bio moj teca. Rodjen u Mostaru, Bio je oficir JRM. Nije koris... Više...
  04.07.18 03:19
  Autor - Mirza
 • Tahebo čaj i rak
  Ima izreka: "Davljenik se i za slamku hvata". A, bolesna osoba eto i za čaj. Ako pratimo kako i šta ... Više...
  03.07.18 14:59
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Tahebo čaj i rak
  Moj muž imao dobrocudni tumor iza uha 3 godine je pio čaj Taheebo i svake godine kada je išao na mag... Više...
  03.07.18 00:37
  Autor - Kathy
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Evo kladim se Zijo da ce nakon treninga u Jasenovcu, završiti ko Luburićeva kopija. Više...
  30.06.18 16:15
  Autor - Nihad
 • Sjećanje na rijeku
  Nadanu se srdačno zahvaljujem da Bošnjačko oko (u)gleda moju rijeku Bosnu! Pozdrav i selam iz Witten... Više...
  30.06.18 15:44
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Kahva, kafa, kava
  Poštovani Meša, želio bih se još jednom zahvaliti na ovoj prelijepoj priči. Posjetitelji Bošnjačkog ... Više...
  22.06.18 21:17
  Autor - Nadan Filipovic
 • Kahva, kafa, kava
  Poštovana/i, javljam se ne da bi nekome zahatorio, već da bi se zahvalio da ste ovo objavili i usput... Više...
  22.06.18 17:31
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • RUŠID - roman u nastavcima
  samovoz :lol: :lol: :lol: sepIri, bravo kad je ijekavski u pitanju, a ne ekavska varijanta sepUri. S... Više...
  21.06.18 16:18
  Autor - Zijo
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Haman da će, al će se valjda nekako izvuči i to u zadnji čas. Nemoj se ba pekmezit! Više...
  14.06.18 09:24
  Autor - Nadan Filipovic
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nisam čitao par nastavaka ali sam zapamtio Rušida. Jooj, baš mi ga je žao... Nadane ako će ubiti Ruš... Više...
  13.06.18 22:27
  Autor - Zike
 • Sjećanje na staru Tuzlu
  Citam ovaj tekst i vidim kako se povjest ponavlja. Ponasnje ustaske vlasti ocjenjujemo kao fasistick... Više...
  12.06.18 03:22
  Autor - Heli
 • Podsječanje
  Zar je ovaj još živ? Ja sam njega doživljavao kao Miloševićev kadar (iako se on sa njim kasnije razi... Više...
  09.06.18 17:59
  Autor - Nihad
 • Sjećanje na staru Tuzlu
  Lijepo ali kasno napisano. Zasto ovo nije uslo u udzbenike povjesti da to zna svaki stanovnik bivse ... Više...
  06.06.18 21:16
  Autor - Heli
 • O bosanskom jeziku u Australij...
  Informativan I koristan tekst, posebno za negatore iz manjeg entiteta, jer mi u Australiji znamo ovo... Više...
  01.06.18 22:43
  Autor - Zijo
home search