LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Četvrto pismo iz Portugala
Četvrto pismo iz Portugala
Ponedjeljak, 02 Listopad 2017 20:25

 

Cetvrto pismoČetvrto pismo iz Portugala

Ivan Berisov, Portugal

Dragi prijatelju, najvjerojatnije ću Te ovim novim pismom ponovo šokirati jer u njemu opisujem događaj koji se zbio prije četiri godine. Kao što znaš, o tome nismo mogli porazgovarati jer smo se, poslije dugog prekida, počeli tek prije koju godinu ponovo družiti i tek sam tada saznao da si kao i ja bio primoran napustiti Sarajevo i Bosnu te kao i ja potražiti kakav-takav mir na drugim prostorima.

I tako, da ispričam što se desilo tog značajnog dana, a mogu ti reći i tačno kada. Bilo je to 19. septembra 2013. godine, dakle dvije godine nakon što su Hrvati „postali“ najstariji narod Balkana i cijeloj Europi.  Te noći sam ponovo sanjao komšiju Zea kako me drma za rame i kaže: “Probudi se! Šokiran sam! Senzacija! Senzacija!“ Stajao je iznad mene i kao da ga struja drma tresao glavom i fiksirao me svojim zmijskim očima. Bili su to samo djelići sekunde, jer sam na riječ „senzacija“ kao oparen iskočio iz kreveta. Zea pored mene naravno više nije bilo, jer je to bio san. Poučen ranijim iskustvom nisam uključio TV, već sam se odmah dohvatio kompjutera i prešao na hrvatske i bosanske listove. Vidim – nikakve senzacije nema. Odoh onda na srpske i gle čuda, vidim kako me Ze ni ovaj put nije prevario. U svim glavnim srpskim listovima, da ih sada ne nabrajam, kao po nekoj komandi i sa malim varijacijama u naslovu, osvanuo je potpuno isti tekst. U Telegrafu, čitam naslov ispisan velikim i masnim slovima: NAUČNO DOKAZANO: Srbi najstariji narod iz čijeg gena potiču Hrvati, Bosanci i Arijevci!

Brinući se za Zea, koji, jadničak, ionako već dugo svakodnevno pije po jednu tabletu za stomak i tri tablete za živce, što mu ih je psihijatar prepisao, dakle ne smije se uzbuđivati, čitam dalje:  „Anatolij Aleksejevič Kljosov, profesor biologije Harvadskog univerziteta, u svom naučnom radu izneo je tvrdnje da je srpski gen star 12.000 godina i da potiče od Nojevog sina. Na osnovu postojećih mutacija, koje je veoma studiozno proučavao, Kljosov je došao do zaključka da svi Sloveni potiču sa Balkana. I to ne bilo gde sa Balkana, već iz današnje Srbije i Bosne. Od tada smo, znači, mi na ovim prostorima.“

Pročitavši - „od Nojevog sina“ - (Kasnije se ispostavilo da se radi o Jafetu. Ne znam da li si čuo za njega?) pomislio sam kako su Srbi pobili sve rekorde u pogledu starosti svojih gena. Po gluposti svojoj pomislio sam da je zaista tako, ali kada sam bolje razmislio shvatih kako „mizernih“ 12.000 godina nije ništa u usporedbi sa „hrvatskim“ genom iz ledenog doba i kamenog vijeka, starim 25.000 godina, o čemu sam Ti već pisao. Kakav Noj, kakvi bakrači. - Nisu nam ni do koljena – sigurno su neki pomislili.

Slijedećih dana istu vijest prenose  gotovo svi hrvatski i bosanski listovi. U Jutarnjem listu udarni naslov: „Znanstvenik s Harvarda šokirao svijet. Srbi su najstariji narod i potječu od Noinog sina“.

Moram Ti reći kako sam Anatolija Kljosova od ranije poznavao i od njega sam najviše, ako ne i sve, naučio o populacionoj genetici. Poznat je kao veliki popularizator ove mlade nauke, veoma je pristupačan i veoma aktivan. Sve u svemu, ostavio je na mene veoma prijatan utisak. Međutim, istine radi u velikom je sukobu sa najpoznatijim ruskim populacionim genetičarima koji za njega otvoreno kažu kako nije nikakav naučnik već obični šarlatan, a neki su ga nazvali „Führer sa Harvarda“. Sa svoje strane ni Kljosov im ne ostaje dužan, ali kako im odgovara nije bitno za ovaj tekst.

Poučen time pomislio sam kako je Kljosov, inače sklon senzacionalizmu i privlačenju pažnje, zaista to negdje o Srbima i napisao kako bi još jednom zgrozio i doveo do živčanog sloma svoje kolege u Rusiji.

No, bilo kako bilo, sa konačnim zaključcima nisam žurio već sam poduzeo pretragu na Internetu, te sam tako naišao na komentar samog Kljosova u vezi napisa u srpskim listovima, koji je on na svom portalu objavio 27. septembra, dakle 8 dana kasnije. Pokazalo se kako je i on bio šokiran. Mislio sam da Ti opširnije prenesem njegov komentar, ali za to nema potrebe (ako želiš mogu Ti ga dostaviti). Suština je u tome što je navode srpskih listova, a koji su bili vezani za njegovo ime, na svom portalu tog datuma u potpunosti demantirao, tj. napisao je jasno da jasnije ne može biti, kako tako što nikada nigdje nije objavio, a još manje da je spominjao Noja i njegovog sina Jafeta. Uz komentar je priložio i sadržaj pisma, koje je 22. septembra, dakle tri dana nakon njihove pojave, uputio Telegrafu, od kojega je sve i počelo. Uz pismo je priložio i svoje viđenje događaja na Balkanu, koji se tiču tog perioda pod naslovom: „О најстаријој историји Прасловена на Балкану и њиховим миграцијама на Руску низију, у Индију, Иран, на Блиски Исток и даље на југ до Индијског океана“ (tako je u originalu prevoda)

(Ako želiš mogu Ti poslati puni tekst njegovog pisma zajedno sa prilogom upućenog Telegrafu)

Prema tome, reagovao je brzo i misleći valjda da će se tako u potpunosti ograditi od svega što je navodno on napisano i čime je, kako je pisao Jutarnji list, „šokirao svijet“.

Međutim, pretragom na Internetu, ustanovio sam da njegovo pismo, Telegraf uopće nije objavio, a niti ga je objavio bilo koji drugi list u Srbiji, Bosni ili Hrvatskoj. Možeš provjeriti, ukoliko Ti se da, možda nisam dobro pregledao.   

Prema tome, što sada i zar to sve skupa nije žalosno? Pošto njegov demanti, (koji bezobrazluk!!!) nije nigdje objavljen i pošto iz znanstvenih krugova na našim prostorima, a pogotovo iz Srbije, koliko znam, nije nitko reagovao, (svi bježe od populacione genetike glavom bez obzira) ono što je napisao Telegraf, kao i većina drugih listova, kako u Srbiji tako i van nje, a napisane su kao što i sam uviđaš same laži, će se vremenom, ako već nisu, pretvoriti u istinu, a sam Kljosov, kako je to sve ironično, možda će dobiti i državnu nagradu Srbije, što neki predlažu.

Dragi prijatelju, zar to nije još jedan eklatantan primjer kako se manipulira javnost i kako se otvorena i bezočna laž, „kao s poslom“, pretvara u istinu? Pitam se, kako se prosječni čitatelji mogu oduprijeti svemu tome i zar će netko od njih iole posumnjati kako mu njegovi listovi, pozivajući se na Harvardskog profesora i na populacionu genetiku, koju elementarno ne poznaju, poturaju bezočne laži, ali laži koje im naravno gode? Prepušteni sami sebi, uz šutnju visokih intelektualaca iz svoje sredine, postaju nezaštićeni i lake žrtve manipulacije, i zato ih ja nimalo ne osuđujem.

Kome da se požalim na sve to nego Tebi, jer jedino Tebe imam, kome mogu pisati na ove teme, pa zato i pišem i biću Ti uvijek zahvalan na pažnji i strpljivosti. Iako znam da Te zamaram, dozvoli mi da Ti još ponešto napišem. Da Ti pravo kažem, sve doskora nisam znao, kako je tema starosti (drevnosti) već dugo prisutna kod srpskog naroda, a posebno u dijelu takozvane intelektualne javnosti Srbije. O tome je još u 19. vijeku pisao akademik i profesor historije Miloš Milojević, član srpske delegacije na Bečkom kongresu.  Navodno je za života imao namjeru napisati fundamentalno djelo „Istorija Srba“, ali su nakon njegove iznenadne smrti svi njegovi rukopisi nestali, odnosno bili izgubljeni. Govorka se o 17 sanduka njegovih rukopisa, sa preko pet hiljada stranica, što mi se za toliki broj sanduka čini premalo. Na osnovu raznih radova i članaka koji su ipak sačuvani zna se da je zastupao tezu kako su se svi Slaveni nekada zvali Srbi i živjeli na ogromnim prostorima od Sibira do rijeke Elbe i juga Italije. To bi bilo o njemu ukratko sve. 

Slijedeći njegove ideje, mnogo kasnije, pojavila se Olga Luković Pjanović, koja je ne znano kada (o tome nigdje nema podatka, ali pretpostavljam da je to bilo u 70-tim godinama  prošlog stoljeća) napisala knjigu „Srbi narod najstariji“, koja se za vrijeme bivše Jugoslavije nije izdavala. Tim svojim djelom ona je udarila temelje srpske autohtone teorije, koja međutim nije ničim potirala slavensko porijeklo srpskog naroda. Njena se teorija, u odnosu na raniju, razlikovala samo u tome što je tvrdila kako se Srbi na Balkanu nisu pojavili tek u 7. vijeku n.e., već su na njemu oduvijek bili i da su od njih, dakle Srba, potekli svi indoeuropski narodi, a to znači gotovo svi narodi Balkana i gotovo svi narodi Europe. Bila je veoma obrazovana i kulturna žena. Završila je klasične jezike na Zagrebačkom Sveučilištu, doktorirala na Sorboni i poznavala veliki broj jezika. Svoje tvrdnje je dokazivala bazirajući se na izvodima iz radova desetina historičara od Antike do suvremenog doba, kao i na izvodima iz stotine historijskih dokumenata, koje je naravno tumačila na svoj način, tj. onako kako joj odgovara, u čemu uostalom nije bila nikakav izuzetak. Nakon što je njena knjiga u 90-tim godinama prošlog vijeka ugledala svjetlo dana, došla je pod žestok udar svih eminentnijih srpskih historičara koji su njene tvrdnje potpuno odbacili, proglašavajući ih čistom izmišljotinom.

Ali i pored toga, njena autohtona teorija postanka srpskog naroda je privukla pažnju poznatog desničarskog publiciste Jovana Deretića, kao i još nekih uglavnom mlađih i manje poznatih srpskih historičara iz takozvane „Srpske autohtonističke škole“, koji su njene ideje objeručke prihvatili i nastavili ih propagirati. Međutim, usprkos tome teorija je tavorila bez nekih većih perspektiva, zatvorena u krugu svojih malobrojnih sljedbenika. Ali, eto baš tog dana o kome pišem, stara i  odbačena teorija Olge Lukić pisanjem Telegrafa i drugih listova je oživjela, uz izmišljenu podršku  biogenetičara Kljosova, koji je sve to navodno dokazao, kako neki naivno misle, pomoću nepogrešive i svemoćne populacione genetike. No, kao što vidiš bila je to gola laž i prava podvala intelektualnoj javnosti Srbije, bezočno isfabrikovana ne zna se od koga.

Interesantno je, možda mi nećeš vjerovati, kako je pokrovitelj „Srpske autohtonističke škole“, nitko drugi, nego sam Kljosov.

Pitao sam se zašto?

Do odgovara sam došao lako, jer je upravo on u svojoj zadnjoj knjizi, što se vidi i iz njegovog pisma Telegrafu, iznio pretpostavku, kako su svi indoeuropski narodi, a sa njima naravno i svi slavenski narodi, Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Rusi i drugi, da ih sve ne nabrajam, nastali prije 10 do 9 hiljada godina prije n.e. od jednog ogranka haplogrupe R1a, koji se u dalekim vremenima nastanio na Balkanu! Na taj način, Kljosov je zaista donekle rehabilitirao Olgu Luković i njenu autohtonu teoriju. Ali samo donekle, jer je i dalje ostao na svome – nikakvih Srba, kao ni bilo kojih drugih naroda u to vrijeme, nije bilo ni na vidiku. Svojom teorijom on je naravno u biti negirao autohtonu teoriju Olge Lukić, i tim više (mada je nigdje ne spominje) autohtonu teoriju tandema Primorac/Jurić. Po njemu je famozna haplogrupa  „I“, prodorom haplogrupe R1b u Europu, kako piše, bila skoro potpuno iskorijenjena u genetičkom smislu riječi. Zbog toga, umjesto nje najveću važnost pridaje balkanskom ogranku grupe R1a, upravo onoj koju je Ivan Jurić, besmisleno nazvao „slavenskom“.

Ako, bi me netko zapitao vjerujem li u najnoviju teoriju Kljosova, onako iz glave, odgovorio bih da ne vjerujem i to nimalo. Ali, to je onako iz glave, jer bi je naravno trebalo pobliže proučiti, vidjeti što drugi biogenetičari, a pogotovu njegovi protivnici misle o tome, pa tek onda dati svoj sud. Samo nemoj misliti kako se kanim upuštati u proučavanje još i te teorije. Dosta mi je i ovih „domaćih“.  

Puno Te i od sveg srca pozdravljam. Tvoj Ivan

P.S. Ako kojim slučajem sretneš Binga efendiju, pozdravi ga (poselami ga) u moje ime.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

 • RUŠID - roman u nastavcima
  Mislio sam da imate cijelu priču na jednom mjestu. Onda ništa, zahvaljujem se na ovome što imamo. Že... Više...
  17.07.18 03:24
  Autor - Zike
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Gospon Zike, rado bih Vam izašao u susret, ali nisam u kondiciji. Naime, pišem ovaj tekst nastavak p... Više...
  16.07.18 19:42
  Autor - Nadan Filipovic
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nadane dragi, uz svo dužno poštovanje, molim vas da mi pošaljete tu priču na mail, da je pročitam na... Više...
  16.07.18 17:22
  Autor - Zike
 • Dijagnostički osvrt doktorice...
  Srbi be svojim ženama, odmah do onog Neznanom junaku, trebali podići spomenik i nazvati ga Spomenik ... Više...
  14.07.18 05:44
  Autor - Nihad
 • Priča
  Lijepa prica, sentimentalna. Mirza, malo ise koncentracije kod citanja. Kontraadmiral je izgubio nog... Više...
  05.07.18 00:20
  Autor - Zijo
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nihade, ne bi bilo neobicno da se upravo to desi. Ljudska priroda je nepredvidljiva, nije jedan ugnj... Više...
  05.07.18 00:12
  Autor - Zijo
 • Priča
  Sande lepa prica. Salom Elijas-Lelo je bio moj teca. Rodjen u Mostaru, Bio je oficir JRM. Nije koris... Više...
  04.07.18 03:19
  Autor - Mirza
 • Tahebo čaj i rak
  Ima izreka: "Davljenik se i za slamku hvata". A, bolesna osoba eto i za čaj. Ako pratimo kako i šta ... Više...
  03.07.18 14:59
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Tahebo čaj i rak
  Moj muž imao dobrocudni tumor iza uha 3 godine je pio čaj Taheebo i svake godine kada je išao na mag... Više...
  03.07.18 00:37
  Autor - Kathy
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Evo kladim se Zijo da ce nakon treninga u Jasenovcu, završiti ko Luburićeva kopija. Više...
  30.06.18 16:15
  Autor - Nihad
 • Sjećanje na rijeku
  Nadanu se srdačno zahvaljujem da Bošnjačko oko (u)gleda moju rijeku Bosnu! Pozdrav i selam iz Witten... Više...
  30.06.18 15:44
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Kahva, kafa, kava
  Poštovani Meša, želio bih se još jednom zahvaliti na ovoj prelijepoj priči. Posjetitelji Bošnjačkog ... Više...
  22.06.18 21:17
  Autor - Nadan Filipovic
 • Kahva, kafa, kava
  Poštovana/i, javljam se ne da bi nekome zahatorio, već da bi se zahvalio da ste ovo objavili i usput... Više...
  22.06.18 17:31
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • RUŠID - roman u nastavcima
  samovoz :lol: :lol: :lol: sepIri, bravo kad je ijekavski u pitanju, a ne ekavska varijanta sepUri. S... Više...
  21.06.18 16:18
  Autor - Zijo
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Haman da će, al će se valjda nekako izvuči i to u zadnji čas. Nemoj se ba pekmezit! Više...
  14.06.18 09:24
  Autor - Nadan Filipovic
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nisam čitao par nastavaka ali sam zapamtio Rušida. Jooj, baš mi ga je žao... Nadane ako će ubiti Ruš... Više...
  13.06.18 22:27
  Autor - Zike
 • Sjećanje na staru Tuzlu
  Citam ovaj tekst i vidim kako se povjest ponavlja. Ponasnje ustaske vlasti ocjenjujemo kao fasistick... Više...
  12.06.18 03:22
  Autor - Heli
 • Podsječanje
  Zar je ovaj još živ? Ja sam njega doživljavao kao Miloševićev kadar (iako se on sa njim kasnije razi... Više...
  09.06.18 17:59
  Autor - Nihad
 • Sjećanje na staru Tuzlu
  Lijepo ali kasno napisano. Zasto ovo nije uslo u udzbenike povjesti da to zna svaki stanovnik bivse ... Više...
  06.06.18 21:16
  Autor - Heli
 • O bosanskom jeziku u Australij...
  Informativan I koristan tekst, posebno za negatore iz manjeg entiteta, jer mi u Australiji znamo ovo... Više...
  01.06.18 22:43
  Autor - Zijo
home search