LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Odgovor gospodinu Heliju
Odgovor gospodinu Heliju
Nedjelja, 08 Listopad 2017 13:26

 

Genetika HrvataOtvoreno pismo gospodinu Heliju

Poštovani gospodine Heli,

U odgovoru na Vaš komentar potvrđujem kako se medicinskom genetikom (human genetics) nisam bavio jer nisam genetičar po struci, ali se kao amater već duže vrijeme bavim populacionom genetikom, koja, možda ćete se začuditi, nema nikakve veze sa prvom, preciznije rečeno medicinskom genetikom. U svom radu “Podrijetlo Hrvata” ni Jurić se nije bavio nikakvom medicinskom genetikom već tumačenjem prošlosti Hrvata na osnovu podataka o njihovim haplogrupama koje sadrže mizernu količinu gena, a koji ničim ne utiču na funkciju organizma. Za nadati se je da ćete mi dozvoliti Vas podsjetiti na to da je haplogrupa biološka šifra sadržana u DNK molekuli ćelije i da ništa drugo ne predstavlja. Koristi se u kriminologiji, odnosno forenzičkoj patologiji, u dokaznim postupcima u nekim sudskim procesima, u dokazivanju očinstva ili materinstva, kao i u populacionoj genetici, koja proučava kretanje prvobitnih ljudskih populacija povezanih rodbinskim vezama, a nikako naroda.

Što je zapravo uradio Jurić? 

Kao prvo je, kako sam piše (str. 50), preko Genographic project-a naručio pribore za uzimanje uzoraka. Nakon toga je prikupio uzorke, zapravo bris sa sluzokože usne duplje (unutarnjeg obraza) 188 muških osoba koji su se izjasnili kao Hrvati (str. 58), i zatim je te brisove u epruvetama, preko Genographic projecta, kako sam piše, poslao poštom na analizu u SAD (str. 49). Pristigle podatke iz američke laboratorije za 188 osoba, a što je u statističkom pogledu mizerna grupa uzoraka, razvrstao je po oznakama haplogrupa. Poslije je izračunao procentualni udio svake haplogrupe u uzorku od 188 osobe, koju je kasnije, na osnovu tog “istraživanja” jednostavno proširio na višemilionsku populaciju Hrvata u Hrvatskoj. Najveći posao je naravno bio u prikupljanju tog, statistički gledano, malog broja uzoraka.

Što je zatim učinio?

Služeći se obimnom literaturom iz oblasti, prije svega populacione genetike, a zatim arheologije, historije, lingvistike, antropologije i drugih nauka (naveo je 491 naslov!), pokušao je na veoma smušen način i uz obilje grešaka dokazati ideju vodilju preuzetu od svog mentora Dragana Primorca o autohtonosti Hrvata na njihovom “povijesnom području”, na kojem navodno egzistiraju počev od kamenog vijeka i glacijalnog perioda. Njegova knjiga i pored kritike zaslužuje svaku pažnju, jer je u njoj sadržano mnoštvo veoma interesantnih i nesumnjivo tačnih, iako prilično zastarjelih podataka, koji, ako ništa drugo, barem navode na razmišljanje.

No bilo kako bilo, Jurić, po mom mišljenju, nije dokazao autohtonost Hrvata, iako se svim silama trudio. Moj odgovor bi bio suviše dug ukoliko bi se upustio u analizu svih njegovih „dokaza“. Zbog toga ću spomenuti samo jedan. Pošavši od zastarjelih podataka, kako je koncentracija haplogrupe-I najveća među Hrvatima (kao što smo ranije vidjeli, pogriješio je, jer je najveća kod Bošnjaka), Jurić dolazi do zaključka kako je neminovno morala nastati na hrvatskom tlu (a u stvari ukoliko bi bio dosljedan samome sebi, trebao bi ubuduće  pisati, na Balkanu), sa kojeg se prolaskom ledenog doba širila na sjever i stigla u Skandinaviju, kao i u neke druge zemlje. Haplogrupu-I je, kako sam već pisao, besmisleno je nazvao hrvatskom, što ni prije, a ni poslije njega nitko nije učinio niti prihvatio, jer se protivi osnovnim postulatima populacione genetike koji ne dopuštaju vezivanje haplogrupa za bilo koji narod.

Teza da su Hrvati nastali na svom tlu ne može se ničim naravno negirati i ja to ne negiram. Problem je samo kada, da li u kameno doba ili tek u 9. vijeku n.e. o čemu i sam Jurić, svjesno ili nesvjesno govori. Tako na str. 164 ide u raskorak sa samim sobom napisavši: „Genetička su otkrića nepobitno dokazala da narodi nisu genetičke kategorije već političke “ (konačno se sjetio!!!) i malo dalje na str. 174: „Smatram sigurnim da se etnogeneza Hrvata odigrala na povijesnom području Hrvatske u razdoblju od borbe Vojnomira protiv Avara pa do Trpimira …“ Zar se nije zapetljao?

Možda nisam u pravu, jer nisam genetičar, a niti sam napisao bilo kakav naučni rad iz oblasti genetike, ali bih Vas ipak, kao očigledno gorljivog sljedbenika, ukoliko se ne varam, teorije Primorac/Jurić, upitao možete li se pozvati na nekog od svjetski poznatih populacionih genetičara, koji je prihvatio teoriju o autohtonosti Hrvata, počev od kamenog doba, na svom tlu? Ukoliko jeste navedite mi njegovo ime i gdje je to učinio? Mislim da nećete – zar vam to ništa ne govori? 

Uz dužno poštovanje, srdačno Vas pozdravljam.

Ivan Berisov

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search