LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Ogorčenost Mirze Hasanefendića
Ogorčenost Mirze Hasanefendića
Ponedjeljak, 09 Listopad 2017 19:35

 

Donna AresAvlija mržnje

Mirza Hasanefendić, Kanada

(Dragi Mirza, mislim da bi ovom Tvom tekstu bolje odgovarao naslov "Avlija primitivizma", ali poštujući autorsku "dioptriju" neka ostane kako Ti napisa.)

Kako današnji hibridni vjernici brukaju vjeru ….

Ima jedna zemlja na brdovitom Balkanu, da ne zamjeriš, koju neko jednom prilikom nazva ”Tamni vilajet”. Nije ona ništa drugačija od onih ostalih šest koje nastadoše od one moje velike zemlje. Meni nekad bilo krivo kada to čujem, a danas mi to nekako i ne smeta, jer ima u tome istine.

E u toj državi živio je jedan veliki pisac, za kojeg ovi današnji građani ”Tamnog vilajeta” ne vole ni da mu se ime spomene, jer, između ostalog, on jednom napisa da je ova zemlja, ”Zemlja ljubavi i zemlja mržnje”, a znaš kako ono poslovica kaže; ”Istina najviše boli!”

Taj omraženi pisac napisa jednom priču ”Prokleta avlija” u kojoj opisa strašni zatvor u Carigradu, zvani ”Prokleta avlija”. U tom zatvoru robuju i krivi i nekrivi, ima i dobrih ljudi, ima i dobrote, ali vlada i mržnja koja ostaje vječno ”okovana” u tom paklu, a oni ne mogu nikako da izađu iz tog paklenog ciklusa mržnje.

E sad vidiš, meni se nešto čini da i ovaj ”Tamni vilajet” sve više liči na ”Avliju mržnje” i u toj ”Avliji” ljudi se, uz manje izuzetke, mrze po etničkoj pripadnosti, po ličnoj mržnji, po vjerskoj osnovi, po plemenskom porijeklu, po mjestu rođenja, ama… mrze se po svemu. Oni ”ušančeni” u tom zlu, kao da su okovani, ne fizički bukagijama i lancima, nego nekim nevidljivim okovima politike i vjere, koji su zasnovani na mržnji, a oni se nikako ne uspijevaju iščupati iz tog paklenog ciklusa mržnje. Osuđeni su da vječno ostanu zarobljeni u tom primitivnom ciklusu mržnje, hraneći se istom.

Možda će neko reči da pretjerujem jer svete knjige bi trebale pripovjedati ljubav i slogu među ljudima, a ne mržnju. Možda to i piše u Bibliji i Kuranu, nisam čitao tu literaturu pa nisam poznavalac, ali zato gledam svaki dan događanja u ”Avliji” i vidim da je tamo mržnja jedina izvjesnost.

Povod ovom razmišljanju je sahrana, prije par dana, estradne umjetnice Done Ares, ustvari Kolaković Azre čije je ovo bilo umjetničko ime. Odrasla i živjela u laičkom svijetu umjetnosti, izrazila je da je sahrane onako u svjetovnom stilu njenog života, sa muzikom i bez vjerskih bogosluženja. Bila je heroj, obolila je od kancera ili kako to narod zove u svom žargonu rak. Jednom ga pobjedila, drugi put pobjedila, ali u njegovo trećem zloćudnom pohodu nije uspjela pobjediti to zlo i tako je mlada otišla tamo odakle se niko ne vraća.

U cijelom civilizovanom svijetu, najosnovniji liudski običaj kaže da se o mrtvom govori samo najbolje, a njegov odlazak je popraćen sa izrazima sa rahmet mu duši, pokoj mu duši ili, a kod ateista, ”Neka mu je vječna slava”.

To hoće reči i izraziti želju, da umrli nađe svoj mir i spokoj od svih briga i zala koje nosi ovo zemaljski svijet daleko od zlobnih i kvarnih osoba.

E tako je u cijeloj civilizaciji, samo nije u ”Avliji mržnje” gdje vjerski fašisti i umobolnici mrcvare lik i tijelo već umrlog ne dajući mu mira ni poslije ”odlaska” i ispoljavajući svoje najniže neljudske sadisitičke nagone. Razlog je banalan i istovremen fašizoidan, jer se umrla, koja je tim samozvanim tzv. vjernicima pripadala samo po imenu, a ne po ljudskim vrijednostima, usudila poželiti da bude sahranjena po njenom vlastitom izboru, a ne po njihovim vjerskim robovskim okovima.

Učeni još od prvih časova svih vjeronauka u osnovnoj školi da je samo njihovo ispravno, a sve drugo je nevjerničko, ti bolesnici svih vjera ravnopravno, koji usput rečeno, za mene, i nisu vjernici nego otpad od iste, uzimaju pravo sebi da na društvenim medijama vrijeđaju mrtvu osobu, koja im ne može odgovoriti na njihove frustracije, bljuvotina i izlučevine  iz žučne kesice i njihovih bolesnih glava.

Napisano je desetine odvratnih neljudskih komentara u vezi njene sahrane, pa pogledajte  samo ovaj jedan primjerak (ne)vjernika koji bruka ljudsko dostojanstvo i vjeru za koju pretenduje da je brani,a on ustvari bruka istu do iznemoglosti.

Preuzeto sa FB, komentar na vijest o sahrani Azre Kolaković (Done Ares); “Na kraju šta je pak to, dženaza nije klanjana, strašno, nisam znala da je izašla iz svoje vjere, bilo mi je žao, a sad baš i nije. Ružno i tužno. Sad mi nje nije žao, a bilo mi je žao jer mislila sam da je muslimanka.

“Ateista, glupača glupa. Ovakvih mi uopće nije žao koji ne vjeruju u Allaha, eto ko životinju su je zakopali.”

“E za koga vi dovite, fuj Bože sačuvaj! E sad nek gori!”

Ovo ste vjerovatno pročitali, a niste mogli vjerovati svjim očima da ovakvi arhaički tipovi papaka i primitivaca žive u vašoj okolini.

Za mene je poražavajuća činjenica da poslije desetina ovakvih tekstova onaj Reiss-ul-ulema i njegovi dostojanstvenici što su izašli iz skuta šinjela SDA nisu reagovali na ovu blatantnu uvredu vjere i branili vjeru od otpada iz vlastitih redova.

Što se tiče rahmetli Azre njoj njihova pomoć nije ni trebala, jer se ona ”kutarisala” ovakvih (ne)vjernika za sva vremena i otišla u svoj spokoj.

A  ovoj  gore citiranoj klerofašistkinji koja pataloški mrzi ateiste samo ću pokušati pojasniti neke stvari. Sveti otac, papa Francis, reče da jedan čestit ateista može biti mnogo bliži Bogu od žestokih vjernika po svojim dijelima i dobroti. U ovom slučaju je baš tako dobra Azra kao ateista, svojim djelom i svojom humanošču bliža vrijednostima božijim nego ova ofucana papanka koja pretenduje da je vjernik, a u stvari je samo bruka za istu.

Predpostavljam da ovoj gore navedenoj fašizoidnoj spodobi, nisu mrski oni što vrše samoubistva, usput ubijajući nevine po svijetu u ime vjere, iako ta ista vjera smatra bilo kakvo samoubistvo najvećim božijim grijehom!

E vidiš, nikada nijedan ateista nije izvršio samoubilački napad u ime ateizma, pa ti sada vidi ko je ko i koje bliži Bogu, po Bogu ugodnim dijelima ili po odlascima na džumu.

Ovako  se ponašaju neki današnji genetički modifikovani vjernici, ”mumini” iz interesa, a ne po ubjeđenju, radeći protiv volje Svevišnjeg. Nekada u davna vremena vjernici su vjerovali zbog istinskog ubjeđenja i činili Bogu ugodna djela, ne ponižavajući vlastitu vjeru, što javnim pisanjem, što nekim postupcima vjerniku neprimjernim i brukanjem vjere.

Možda griješim, ali imam utisak da ni vjernici danas nisu kao što su nekada bili, prije svega Bogu skloni, a ne materijalnim dobrima ovozemaljskog života!

 

Komentari  

 
0 #2 Kemal 2017-10-10 06:23
a primjere takvog primitivizma ima na svim stranama... ne može se toj zatucanoj glupači toliko zamjeriti kao ovom katoličkom hajvanu Don Hajvanu Plenkoviću: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/don-plenkovic-obradovala-me-je-vijest-da-je-umro-slavko-goldstein-20170916
Citat
 
 
0 #1 Kemal 2017-10-10 06:17
Aferim Mirza, iz srca mi govoriš...
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

 • RUŠID - roman u nastavcima
  Mislio sam da imate cijelu priču na jednom mjestu. Onda ništa, zahvaljujem se na ovome što imamo. Že... Više...
  17.07.18 03:24
  Autor - Zike
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Gospon Zike, rado bih Vam izašao u susret, ali nisam u kondiciji. Naime, pišem ovaj tekst nastavak p... Više...
  16.07.18 19:42
  Autor - Nadan Filipovic
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nadane dragi, uz svo dužno poštovanje, molim vas da mi pošaljete tu priču na mail, da je pročitam na... Više...
  16.07.18 17:22
  Autor - Zike
 • Dijagnostički osvrt doktorice...
  Srbi be svojim ženama, odmah do onog Neznanom junaku, trebali podići spomenik i nazvati ga Spomenik ... Više...
  14.07.18 05:44
  Autor - Nihad
 • Priča
  Lijepa prica, sentimentalna. Mirza, malo ise koncentracije kod citanja. Kontraadmiral je izgubio nog... Više...
  05.07.18 00:20
  Autor - Zijo
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nihade, ne bi bilo neobicno da se upravo to desi. Ljudska priroda je nepredvidljiva, nije jedan ugnj... Više...
  05.07.18 00:12
  Autor - Zijo
 • Priča
  Sande lepa prica. Salom Elijas-Lelo je bio moj teca. Rodjen u Mostaru, Bio je oficir JRM. Nije koris... Više...
  04.07.18 03:19
  Autor - Mirza
 • Tahebo čaj i rak
  Ima izreka: "Davljenik se i za slamku hvata". A, bolesna osoba eto i za čaj. Ako pratimo kako i šta ... Više...
  03.07.18 14:59
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Tahebo čaj i rak
  Moj muž imao dobrocudni tumor iza uha 3 godine je pio čaj Taheebo i svake godine kada je išao na mag... Više...
  03.07.18 00:37
  Autor - Kathy
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Evo kladim se Zijo da ce nakon treninga u Jasenovcu, završiti ko Luburićeva kopija. Više...
  30.06.18 16:15
  Autor - Nihad
 • Sjećanje na rijeku
  Nadanu se srdačno zahvaljujem da Bošnjačko oko (u)gleda moju rijeku Bosnu! Pozdrav i selam iz Witten... Više...
  30.06.18 15:44
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Kahva, kafa, kava
  Poštovani Meša, želio bih se još jednom zahvaliti na ovoj prelijepoj priči. Posjetitelji Bošnjačkog ... Više...
  22.06.18 21:17
  Autor - Nadan Filipovic
 • Kahva, kafa, kava
  Poštovana/i, javljam se ne da bi nekome zahatorio, već da bi se zahvalio da ste ovo objavili i usput... Više...
  22.06.18 17:31
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • RUŠID - roman u nastavcima
  samovoz :lol: :lol: :lol: sepIri, bravo kad je ijekavski u pitanju, a ne ekavska varijanta sepUri. S... Više...
  21.06.18 16:18
  Autor - Zijo
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Haman da će, al će se valjda nekako izvuči i to u zadnji čas. Nemoj se ba pekmezit! Više...
  14.06.18 09:24
  Autor - Nadan Filipovic
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nisam čitao par nastavaka ali sam zapamtio Rušida. Jooj, baš mi ga je žao... Nadane ako će ubiti Ruš... Više...
  13.06.18 22:27
  Autor - Zike
 • Sjećanje na staru Tuzlu
  Citam ovaj tekst i vidim kako se povjest ponavlja. Ponasnje ustaske vlasti ocjenjujemo kao fasistick... Više...
  12.06.18 03:22
  Autor - Heli
 • Podsječanje
  Zar je ovaj još živ? Ja sam njega doživljavao kao Miloševićev kadar (iako se on sa njim kasnije razi... Više...
  09.06.18 17:59
  Autor - Nihad
 • Sjećanje na staru Tuzlu
  Lijepo ali kasno napisano. Zasto ovo nije uslo u udzbenike povjesti da to zna svaki stanovnik bivse ... Više...
  06.06.18 21:16
  Autor - Heli
 • O bosanskom jeziku u Australij...
  Informativan I koristan tekst, posebno za negatore iz manjeg entiteta, jer mi u Australiji znamo ovo... Više...
  01.06.18 22:43
  Autor - Zijo
home search