LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Iz njemačkog tiska
Iz njemačkog tiska
Utorak, 31 Listopad 2017 20:34

 

Herta MullerUgledni njemački list o Srbiji: Nikad se nisu suočili sa svojom prošlošću

Gostovanje spisateljice Herte Muller u Beogradu, dobitnice Nobelove nagrade za književnost, pretvorilo se u skandal. Muller je na tribini u Jugoslavenskom narodnom pozorištu izjavila kako je "Srbija sama sebi nanijela zlo" i da njeni građani "moraju živjeti s istinom da su sami sebi nanijeli patnju", u kontekstu NATO-va bombardiranja ove zemlje 1999. godine.

Dio publike je burno reagirao i protestno napustio dvoranu, a onda su se u medijima oglasili i brojni intelektualci i umjetnici nacionalističkog usmjerenja, predvođeni Emirom Kusturicom koji su na račun nobelovke iznijeli niz optužbi i uvreda.

Vijest o svemu tome se proširila i u njemačkim medijima te je konzervativni dnevnik Die Welt svemu posvetio članak pod naslovom “Niko ne govori o zločinima”. U članku se srpski nacionalisti optužuje da sistemski prešućuju zločine koji su počinjeni u ime politike koju zagovaraju. Die Welt konstatira da se "Srbi nikad nisu suočili sa svojom prošlošću" i pitaju se "kako se to uklapa u novi proevropski smjer vlade u Beogradu".

Ističe se da se na beogradskim ulicama mogu vidjeti mladići koji nose majice s likom Ratka Mladića i da u Srbiji vlada "arhaični mačizam". Dodaju i da su mjesta okupljanja alternativne scene često izloženi napadima desnih ekstremista.

- Ironija historije je da su Miloševićevi propagandisti iz Beograda (među kojima je bio i aktuelni predsjednik Aleksandar Vučić) nekada tvrdili da Srbija brani kršćansku Evropu od muslimana, a danas se u centru Beograda izvodi veliki građevinski projekt s podrškom iz Abu Dhabija- piše Die Welt.

(Ovaj tekst je prenesen sa portala FAKTOR od 30.10.2017)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search