LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
Veoma, veoma važna vijest za sve Bošnjake diljem svijeta!!!! PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 06 Studeni 2017 20:47

 

reis-kavazovic-reis-cericReisu-l-ulema Kavazović primio bivšeg reisa: Cerić se neće kandidirati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je primio bivšeg reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića. Razgovarali su o aktuelnim pitanjima Zajednice u domovinskim zemljama i u dijaspori. Složili su se da je dužnost svakog muslimana i muslimanke da brinu o svojoj vjeri, moralu i uvjetima za održavanje zdrave i napredne porodice, zajednice i društva u cjelini.

Kao moralna savjest muslimana Islamska zajednica ima misiju širenja dobra i suzbijanja zla u svijetu.

Islamska zajednica, naglasili su, djeluje na principu moralne savjesti i odgovornosti, ali, isto tako, Islamska zajednica ima svoj red i poredak, imao svoj usvojeni Ustav i pravilnike o svome radu i djelovanju. To sve zajedno osigurava očuvanje i njegovanje misije Islamske zajednice, propisane Časnim Kur'anom, Blagoslovljenim Sunnetom i povijesnim iskustvom bosanske ‘uleme. Stoga, naglasili su oni, svi koji rade i djeluju u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini ,i oni koji se žele uključiti i podržati rad i djelovanje Islamske zajednice, moraju poštivati propisani red i poredak bez izuzetka.

Dvojica reisu-l-ulema, bivši i sadašnji, iskoristili su priliku i pozvali sve političare u Bosni i Hercegovini, bez obzira na naciju i vjeru, da zajedno rade za opće dobro cijelog društva u državi Bosni i Hercegovini. Izrazili su zabrinutost zbog odlaska mladih svih nacija iz naše zemlje. Apelirali su na sve političare da rade savjesno i odgovorno za sve građane na svakom pedlju države Bosne i Hercegovine. Snažno su podržali euro-atlantsku budućnost države Bosne i Hercegovine.

Bivši reisu-l-ulema, dr. Mustafa ef. Cerić je također obavijestio reisu-l-ulemu Husein ef. Kavazovića da ne namjerava da se kandidira za bošnjačkog člana Predsjedništva države Bosne i Hercegovine 2018. godine, već da će se, uz suglasnost reisu-l-uleme Kavazovića, angažirati na ostvarenju misije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Dr. Cerić je obavijestio reisu-l-ulemu Kavazovića da mu se bezrezervno stavlja na raspolaganje u jačanju jedinstvenog nijjeta (namjere) Islamske zajednice i spreman je uraditi sve što se od njega očekuje da Islamska zajednica nastavi svoj miroljubivi i stabilni hod kao i do sada.

Dr. Cerić se zahvalio reisu-l-ulemi Kavazoviću na njegovom predanom vođenju Islamske zajednice nakon što je od njega preuzeo ovaj teški, ali časni emanet 2012. godine. Reisu-l-ulema Kavazović je izrazio dobru volju prema prijedlozima dr. Cerića. Odluku dr. Cerića da se ne kandidira za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, uprkos očekivanjima i zahtjevima nekih, reisu-l-ulema Kavazović je ocijenio kao dobar znak za političko jedinstvo Bošnjaka, koje čekaju velika iskušenja na narednim izborima 2018. godine. Stoga, dr. Cerić i reisu-l-ulema Kavazović očekuju od političara da budu na visini povijesne odgovornosti za dobrobit naroda i države svih građana Bosne i Hercegovine.

Također, oni su izrazili zadovoljstvo današnjim susretom. Naglasili su da je Islamska zajednica bezuvjetno predana širenju mira, suživota i tolerancije u našem društvu. Oni su još jednom potcrtali da Islamska zajednica baštini dugo povijesno iskustvo u razvijanju vjerske i kulturne uključivosti i zato odbacuju svaki oblik fašizma,  antisemitizma, islamofobije i bilo koje druge netrpeljivosti na osnovu vjerske ili nacionalne isključivosti. Tu dragocjenu vrijednost, koju su nam ostavili naši preci, Islamska zajednica mora čuvati kao zjenicu svoga oka. (Dvojica naših novih Tita, ba! Joooj, što me ovo podsjeti na…ma bolje da ne pišem na šta! N.F.) Stoga, Islamska zajednica neće nikome dozvoliti da tu vrijednost na bilo koji način skrnavi, naglasili su.

Na kraju, njih dvojica su se usuglasili kako je potrebno da svi rade za opće dobro. Svačija odgovornost i nadležnost treba da se poštuje, ali i svi poslovi u domovinskim zemljama i dijaspori u ime Islamske zajednice moraju biti iskoordinirani prema Ustavu i pravilnicima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini – kaže se u saopćenju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nakon ovog susreta.

(Preneseno sa portala SAFF od 2.11.2017)

Ažurirano: Ponedjeljak, 06 Studeni 2017 20:50
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search