LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Begovićev prilog za apokrifnu biografiju Rusmira Mahmutćehajića
Begovićev prilog za apokrifnu biografiju Rusmira Mahmutćehajića
Nedjelja, 03 Prosinac 2017 13:48

 

Mursel-2Emotivno drogiranje - žitija Rusmira Mahmutćehajića, protopa i apostola bosanstva

Filip Mursel Begović, urednika STAV-a

U prostorima Općine Stari Grad Rusmir Mahmutćehajić najavio je na Dan državnosti BiH praktički svoju kandidaturu za Predsjedništvo BiH. Ovaj podatak nikoga ne treba zabrinjavati budući da ovog “bosanskog mudraca” ili “najmudrijeg među nama”, kako mu vole neki tepati, šta god rekao, naprosto 99,99% ljudi uopće ne razumije. Manjak komunikativnosti, koju bismo mogli nazvati i kvaziintelektualnim trabunjanjem, rezultat je njegovog pseudoznanstvenog teatralnog prenemaganja koje vazda odlikuje intelektualne pozere. No, razumjeli smo da je ponovo optužio Aliju Izetbegovića za pomaganje agresoru i za stvaranje “pseudomuslimanije” i “pseudobošnjaštva” devedesetih, a da je time izdana njegova lična spasonosna ideja “bosanstva”. Podsjeća nas to i na blasfemične izjave Fahrudina Radončića, naravno, ali sve je to više-manje poznato kroz dosadašnje Rusmirove stavove koje je predstavljao u oblandi duhovnjaka i perenijalnog filozofa. Mahmutćehajić je ustvari falsificirao autentičnu bosansku duhovnu tradiciju, koja se uozbiljavala u prošlosti i kroz djelovanje znamenitih tesavvufskih prvaka i pjesnika iz njegovog rodnog Stoca. Nasuprot čitavoj plejadi autentičnih predstavnika bošnjačke i bosanske duhovnosti iz prošlosti, on je uspostavio sebe, konstruirajući svoje “ja” kao počelo i načelo artificijelne bosanske škole perenijalne filozofije.

Uspio je ovaj laički “pop”, jer ne postoji islamski naziv kojim bismo opisali njegovo jastvo, reći i to da upravo neprijatelj želi orijentalizaciju naše kulture, a da je političko okretanje islamskim zemljama nešto kao emotivna droga, pa se treba isključivo okretati zapadnim zemljama i Rusiji. No, izgon orijentalnog iz Bošnjaka ustvari znači izbacivanja svega islamskog iz njih, i kao baštine i kao praktičnog islamskog obredoslovlja. Začuđuje da prononsirani zagovornik dijaloga Bosnu ne gleda kao moguće mjesto susreta Istoka I Zapada, Orijenta i Okcidenta. To da Bosna nije ekskluzivno ni zapadna ni istočna, nego oboje u isto vrijeme, znaju i osjećaju svi, pa i vodoinstalateri i zidari Bošnjaci, ali ne zna i ne osjeća Rusmir Mahmutćehajić, koji riječ Bošnjak nikada nije koristio u svom djelu.

Dakle, veliki bosanski perenijalni “pop”, ili “drveni filozof ”, kako za njega kaže bivši mu jaran Ivan Lovrenović, spao je na to da postane općinski intelektualni mecena novoosnovanog Nezavisnog bloka na čelu s Ibrahimom Hadžibajrićem, koji će ga, sudeći prema Rusmirovom intervjuu, predložiti i za člana Predsjedništva BiH. Nejasno ostaje kako će se složiti oko “orijentalizacijske opasnosti” koja navodno visi nad BiH i hoće li s Radončićem predizborno uzvikivati da “neće tursku kaldrmu”. Pa kako će, zaboga, to progutati Hadžibajrić, koji zna vikende provoditi u Turskoj, nakon što je općinu Stari Grad pobratimio s desetak turskih općina? Hoće li Mahmutćehajić napokon progledati i u ime zdravlja bosanske djece Hadžibajrića raskrinkati kao turkofilnog emotivnog drogeraša? Kako će na to odgovoriti Hadžibajrić, koji je s Bursom realizirao obnavljanje stare osmanske kaldrme na Baščaršiji, zamijenivši je s novom turskom kaldrmom iz Burse? Uostalom, kako će to Mahmutćehajić uopće stići na Zapad jer se svojevremeno pisalo da mu nije odobrena viza za SAD? Ne brinite, snašao se ovaj bosanski “pop”, a finansije za njegov Forum “Bosna” nisu izostale.

Kada je tačno ovaj čovjek izgubio ravnotežu i počeo kreirati sliku o sebi koja liči na Pripovijest o čudesnim putovanjima i kampanjama Baruna Münchhausena, ne možemo utvrditi, ali znamo da njegove ideje o bosanstvu i njegovo lično viđenje Bosne nije bilo u skladu s većinskim raspoloženjem ni bošnjačke politike, ni bošnjačkog sabora, ni bošnjačkog naroda devedesetih. Iako praktično izopćen iz mainstreama, Mahmutćehajić se s tom činjenicom nikada nije pomirio, te ono što danas promovira ustvari je pokušaj revitalizacije njegovih odbačenih i nadiđenih ideja. Pričati da promovirate dijalog s Drukčijim, pričati da približavate raznolikosti i radite na pomirenju za mnoge se pokazalo isplativom metodom sakupljanja donacija. Međutim, umjesto ulaganja u prijeko potrebni međureligijski i međunacionalni dijalog, od Foruma “Bosna” mi smo dobili potpuno nepotrebni Rusmirov pseudoznanstveni unutarnji monolog o bosanstvu. Naizgled promovira dijalog s Drugačijima, a u biti provocira unutarbošnjačke sukobe ondje gdje ih nikako ne bi trebalo biti, a tiču se prirode i ciljeva oslobodilačkog rata.

Danas u prostorima Općine Stari Grad priča o svojim akademskim referencama koje su navodno prepoznali čak i u Kyotu, ali ne kaže zašto nikada nije mogao predavati svoju elektrotehničku struku ni u Zagrebu ni u Sarajevu, nego je preko štele uguran na Sveučilište u Osijeku. No, to ne treba čuditi jer ovaj je dr. elektrotehničar svoja gostovanja na nekim od evropskih univerziteta, s održanim jednim ili dva predavanja, vazda predstavljao kao studijski angažman na svjetski poznatom univerzitetu.

Mahmutćehajić navodi da je akademik, ali ne nalazimo gdje je taj visoki akademski status stekao. To je zato što jordanska kraljevska akademija za studiranje islamske civilizacije, koja mu je dodijelila titulu akademika, ne postoji, odnosno, prije desetak godina postala je Institut za islamsku misao s drugim statutom i aktivnostima. Nadalje, dvadeset godina upravljao je Bosanskohercegovačkim komitetom Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRÉ iz oblasti energetike, a da u tom razdoblju nije napisao valjda niti jedan samostalni znanstveni rad na temu elektrotehnike.

Vjerovatno najzanimljiviji prilog njegovoj nepoznatoj biografiji jeste iskaz Alije Izetbegovića, dat tokom Sarajevskog procesa 1983. godine, da je Mahmutćehajić uz Omera Behmena bio jedina osoba kojoj je na čitanje dao Islamsku deklaraciju. Behmen je dobio 15 godina strogog zatvora, Mahmutćehajić nije uhapšen, već je otišao u Osijek i ondje na Elektrotehničkom fakultetu uskoro postao dekan. Itd., itd.

Za sada tek da zaključimo da je navedeno bio naš skromni prilog za apokrifnu biografiju pod naslovom Žitija Rusmira Mahmutćehajića, protopa i apostola bosanstva.

(Ovaj tekst gospodina Filipa Mursela Begovića prenosimo iz STAV-a, broj 143, 2017, uz Begovićevo dopuštenje, na čemu mu se od srca zahvaljujemo)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

 • RUŠID - roman u nastavcima
  Mislio sam da imate cijelu priču na jednom mjestu. Onda ništa, zahvaljujem se na ovome što imamo. Že... Više...
  17.07.18 03:24
  Autor - Zike
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Gospon Zike, rado bih Vam izašao u susret, ali nisam u kondiciji. Naime, pišem ovaj tekst nastavak p... Više...
  16.07.18 19:42
  Autor - Nadan Filipovic
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nadane dragi, uz svo dužno poštovanje, molim vas da mi pošaljete tu priču na mail, da je pročitam na... Više...
  16.07.18 17:22
  Autor - Zike
 • Dijagnostički osvrt doktorice...
  Srbi be svojim ženama, odmah do onog Neznanom junaku, trebali podići spomenik i nazvati ga Spomenik ... Više...
  14.07.18 05:44
  Autor - Nihad
 • Priča
  Lijepa prica, sentimentalna. Mirza, malo ise koncentracije kod citanja. Kontraadmiral je izgubio nog... Više...
  05.07.18 00:20
  Autor - Zijo
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nihade, ne bi bilo neobicno da se upravo to desi. Ljudska priroda je nepredvidljiva, nije jedan ugnj... Više...
  05.07.18 00:12
  Autor - Zijo
 • Priča
  Sande lepa prica. Salom Elijas-Lelo je bio moj teca. Rodjen u Mostaru, Bio je oficir JRM. Nije koris... Više...
  04.07.18 03:19
  Autor - Mirza
 • Tahebo čaj i rak
  Ima izreka: "Davljenik se i za slamku hvata". A, bolesna osoba eto i za čaj. Ako pratimo kako i šta ... Više...
  03.07.18 14:59
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Tahebo čaj i rak
  Moj muž imao dobrocudni tumor iza uha 3 godine je pio čaj Taheebo i svake godine kada je išao na mag... Više...
  03.07.18 00:37
  Autor - Kathy
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Evo kladim se Zijo da ce nakon treninga u Jasenovcu, završiti ko Luburićeva kopija. Više...
  30.06.18 16:15
  Autor - Nihad
 • Sjećanje na rijeku
  Nadanu se srdačno zahvaljujem da Bošnjačko oko (u)gleda moju rijeku Bosnu! Pozdrav i selam iz Witten... Više...
  30.06.18 15:44
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Kahva, kafa, kava
  Poštovani Meša, želio bih se još jednom zahvaliti na ovoj prelijepoj priči. Posjetitelji Bošnjačkog ... Više...
  22.06.18 21:17
  Autor - Nadan Filipovic
 • Kahva, kafa, kava
  Poštovana/i, javljam se ne da bi nekome zahatorio, već da bi se zahvalio da ste ovo objavili i usput... Više...
  22.06.18 17:31
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • RUŠID - roman u nastavcima
  samovoz :lol: :lol: :lol: sepIri, bravo kad je ijekavski u pitanju, a ne ekavska varijanta sepUri. S... Više...
  21.06.18 16:18
  Autor - Zijo
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Haman da će, al će se valjda nekako izvuči i to u zadnji čas. Nemoj se ba pekmezit! Više...
  14.06.18 09:24
  Autor - Nadan Filipovic
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nisam čitao par nastavaka ali sam zapamtio Rušida. Jooj, baš mi ga je žao... Nadane ako će ubiti Ruš... Više...
  13.06.18 22:27
  Autor - Zike
 • Sjećanje na staru Tuzlu
  Citam ovaj tekst i vidim kako se povjest ponavlja. Ponasnje ustaske vlasti ocjenjujemo kao fasistick... Više...
  12.06.18 03:22
  Autor - Heli
 • Podsječanje
  Zar je ovaj još živ? Ja sam njega doživljavao kao Miloševićev kadar (iako se on sa njim kasnije razi... Više...
  09.06.18 17:59
  Autor - Nihad
 • Sjećanje na staru Tuzlu
  Lijepo ali kasno napisano. Zasto ovo nije uslo u udzbenike povjesti da to zna svaki stanovnik bivse ... Više...
  06.06.18 21:16
  Autor - Heli
 • O bosanskom jeziku u Australij...
  Informativan I koristan tekst, posebno za negatore iz manjeg entiteta, jer mi u Australiji znamo ovo... Više...
  01.06.18 22:43
  Autor - Zijo
home search