LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Dno dna
Dno dna
Ponedjeljak, 25 Prosinac 2017 12:39

 

djordjeOtvorimo krmeljive okice!!! – Krajnji je vakat da se vrisne: “Svaki svoga koknite subašu!”

Pripremio: Nadan Filipović

Kantautor Đorđe Balašević izjavio je da neće izvoditi pesmu "Dno dna" u zemljama u kojima je formalno stranac, nakon što je proglašena "malo preoštrom", jer ne želi da bude optužen da ugrožava ustavni poredak i slično. Balašević je u intervjuu za Večernji list pred zagrebački koncert reagovao na odluku da njegova pesma ne bude emitovana, pitajući se ko se to prepoznao u pesmi koja govori uopšteno o "smradovima sa farme", "najvećim protuvama". On priznao je da ga je to dosta razočaralo.

"Kad bi ranije neko iz porodice osluškivao šta novo sviruckam, obično bih istog momenta prekidao govoreći: 'Čućeš već, biće na radiju', ali izgleda da im je sad sigurnije da prvo odu na YouTube. Nešto se dogodilo sa ljudima, zapravo, ništa se nije dogodilo sa ljudima, još uvek su ponižavajuće isprepadani. Dovršio sam dve davno započete pesme, 'O mati' i 'Dno dna', ali ne znam više da li nam to baš trebalo? Stvorila se cela gužva oko ove druge i nije mi jasno zašto je sad mene sramota što mi se jedan za drugim javljaju urednici radio-stanica, redom se izvinjavajući što ne smeju da je puste u program jer je 'malo preoštra'. Pa da napravim onda za vas neku tuplju? Ali, kad neku u mojim godinama dozvoli sebi da se razočara to je zabrinjavajuće, to čak treba i zakonski sankcionisati. Ali stvarno mi je potpuno jadno potcenjivanje u stilu: 'a pesma je inače fenomenalna, ti si naša svetlost, glas razuma, oduvek si imao hrabrost', blabla...kao i to što se od '93. i 'Putuj Evropo', mnogi očigledno se nisu ni pomerili. A, kad se četvrt veka ne pomeriš, onda si pre spomenik nego čovek i to Spomenik Neznanom Mišu, nebitan čak i golubovima u nuždi...Samo su promenili koga će da se boje, davno su odustali od toga da govore ono što misle, a polako odustaju i od toga da misle."

Balašević kaže da je mnogima "škakljivo" to što su se neki prepoznali u pesmi.

"Ma ko se prepoznao, da mi je znati, kad se u pesmi pominju samo uopšteno 'najveće protuve', 'smradovi sa farme', 'majmuni koje smo prizvali', 'krezubi sa zastavama' i 'opsenar, tačka, kom.' I šta je sad tužnije? Što se neko iz cuga prepoznao u 'majmunu' ili što neko drugi drhti da 'prepoznati majmun' tek tako može da mu ukine program zbog nečije pesme puštene u program? Mislio sam da je to lokalna tema, ali komentari su zaštrašujuće regionalni. Ali, bez brige, nisam ni planirao da je izvodim u državama u kojima sam formalni stranac, samo mi još fale optužbe da ugrožavam ustavni poredak i slično."

Evo dole riječi pjesme koja ne samo da je “tiho” cenzurirana i faktički zabranjena u “demo(n)kratskoj” Srbiji, već sigurno neće biti plaho ili ikako emitirana ni u drugim državicama nastalim na lješini rahmetli Juge. Tekst te pjesme nije i ne može biti usmjeren da otvori oči samo srbijanskim “krmeljivcima”, već Đorđeva jasna poruka možda može u tim polupropalim ili propalim komadićcima “država” otvoriti oči onim koji od strahova stalno žmire i jednostavno se boje otvoriti oči da ne bi, ne daj bože, štogod zucnuli protiv svojih novokomponiranih u ratu i poslijeraću lopovlucima obogaćenih knjazova, baruna, begova i aga koji strahom superiorno gospodare svojim jednonacionalnim krdima.

Dno dna

Đorđe Balašević

Napiši, brate nešto i o Ovima

Znao si foru da se stih očeliči

Napiši nešto, makar sitnim slovima

Ne budi jaje, to na tebe ne liči;

Provali rimu za notornu laž,

Za dubok uzdah posustalog sna

Rimu za tminu i tišinu na dnu dna.

…….

Opleti, brale, i ne udaraj lament

Na taj smo fazon majmune i prizvali

Smrada sa farme pustimo u parlament

Onda se krstimo kad nešto izvali;

Otkad je sveta i veka i nas, najveće protuve prigrabe vlast

Rasturi svatove pijani svat, bratija proglasi grabež za Krstaški rat.

……..

Dno dna.

Al’ sve je to već viđeno.

Dno dna.

Svi trpimo postiđeno.

Dno dna.

No, i spore sveće dogore i film se prekida.

……..

Dno dna.

Skupštinski leb bez motike;

Dno dna.

To spada u narkotike

Sa te se igle ne skida.

………

Znam, nije lako, sve se manje-više zna

Velike reči sićušne su postale

Nađi bar nešto što svetluca na dnu dna

Izvedi neki trik za nas Preostale;

Siđi u taj bunar, uklet i tih

Sve naše novčiće otkrij za Njih

Za klince čiste i zbunjene

Raščini sve naše želje neispunjene…

……..

Dno dna.

Hleba i audicija.

Dno dna.

Sreća je teška cicija.

Dno dna.

Ostare deca na draftu na asfaltu, u zlu;

……..

Dno dna.

Mogli bi biti giganti

Al’ sve su više migranti

U svojoj zemlji, na svom tlu.

……

Dno dna.

Kliče se nebulozama

Dno dna.

U inat dijagnozama

Dno dna, i isti krezubi statisti mlate barjakom.

Dno dna.

I što je više štrajkova

Dno dna pazari više lajkova

Onaj opsenar.com

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search