LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Alija Nametak Alijine iskrice
Alijine iskrice
Petak, 19 Siječanj 2018 14:05

 

Alijine sarajevske minijature (42)

Nametak AlijaIz knjige „Sarajevski nekrologij“, Alije Nametka

Zapis o Mehagi Ahmetaševiću

U nedelju 28. februara umro je moj komšija i u Sarajevu i dok smo bili age na Kiseljaku, Mehaga Ahmetašević u 73. godini. Bio je pred rat jedan od najbogatijih Sarajlija muslimana, ako ne na jednu glavu i najbogatiji. Imao je kuća pod kiriju, dionice i odborništvo u Zemaljskoj banci, a iza rata je morao raditi kao obični činovničić u “Opremi”. Vjerovatno je imao i “horozova”, ali je takvo vrijeme došlo za posjednike kakav je on bio da je morao raditi, jer je bio suđen za odborništvo u Zemaljskoj banci, a osuđen je vjerovatno na gubitak imovine. Bio je od onih ljudi koji nisu valjda nikad ništa pročitali (možda je ipak pročitao statut Zemaljske banke), ali je bivao po odborima “Merhameta” i sličnih sarajevskih društava. Nekad pred rat je o njemu pisano u sarajevskim novinama kako je, kad mu je umro brat Mujaga, prigrabio sav mu imetak, jer je Mujaga imao samo jednu nezakonitu kćerku, o kojoj se za života “brinuo” – dovodio joj bulu ili joj inače davao nekakav odgoj i priznavao je za svoju. Ta nezakonita njegova bratična tužila ga je i proces se dugo vukao po sudu, a kako je završen, ne znam.

Mi smo nekoliko godina na Kiseljaku zajedno ljetovali u isto vrijeme, pa bismo ubijali vrijeme igranjem “domina” na karte. Meni je plaćao “školarinu”, jer se slabo razumio u igru. Isti majstor na Kiseljaku, Mušan Čilaš, pravio je i njemu kuću kad je moju završio. Ja sam mu platio 2.800 dinara ruku i sto put mi je rekao da nije nikad u životu dobio berićetnijih para, a koliko je dobio od Mehage (koji je napravio pravi dvorac), ne znam, samo mi je rekao da nikad nije dobio para od kojih mu se nije ništa unaprijedilo kao od Mehaginih.

Dženaza mu je klanjana u utorak 2.III ali nije bilo kakva svijeta na dženazi, a ni njegovi sinovi nisu mu dženazu klanjali.

(5.II 1965)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search