LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Bazduljevo bazduljanje i bauljanje
Bazduljevo bazduljanje i bauljanje
Petak, 02 Veljača 2018 08:12

 

NurinBauljanje ka dnu

Ako u leksikonu pogledamo značenje riječi “bauljanje”, možemo pročitati da ona označava “stanje poremećene percepcije koju obilježava uvrnuta perspektiva. (...) Nemogućnost određivanja i prepoznavanja prioriteta (...); u takvom stanju putanja kretanja je krivudava pa se traže usputni oslonci i odmorišta, prvo visoki i okomiti, pa sve niži i tako naniže, sve dok se svijest ne isključi, a tijelo preoterećeno gravitacijom potone do horizontalne ravni”.

Ovakva definicija gotovo potpuno odgovara i još jednom poprilično novijem fenomenu zvanom “bazduljanje”, samo što je u slučaju bazduljanja više riječ o mentalnom i duševnom posrnuću, a manje o fizičkom stanju. No, simptomi su isti: poremećena percepcija, abnormalne perspektive, nemogućnost prepoznavanja prioriteta sa stalnom spiralom pada na sve niže oslonce, i tako sve do krajnjeg stadija isključivanja bilo kakve s(a) vijesti. Upravo je to ono što se dešava kolumnisti Oslobođenja Muharemu Bazdulju, po kojem je ovaj fenomen uostalom i dobio ime.

Početna andrićevština kod Bazdulja uznapredovala je do ozbiljne srbofilije, da bi se zatim spirala propasti nastavila do toga da Bazdulj, u društvu s Emirom Kusturicom, uručuje književne nagrade dvostrukom četničkom vojvodi Bori Čorbi, i to nigdje drugo nego u dvostruko poklanom Višegradu, danas skoro potpuno etnički očišćenom od svojih bošnjačkih stanovnika. Posmatrajući brzinu i žestinu ovakvog moralnog posrnuća, izgleda da je bazduljanje fenomen takvog autošovinističkog potencijala da može parirati čak i kusturičenju.

(Tekst “Bauljanje ka dnu” prenesen je iz tjednika STAV, svakako uz dopuštenje urednika Filipa Mursela Begovića kojem se zahvaljujemo.)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search