LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home (Pod)sjećanja Zapisnik saslušanja, presuda i obrazloženje presude Mustafi Busuladžiću
Zapisnik saslušanja, presuda i obrazloženje presude Mustafi Busuladžiću PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 25 Ožujak 2018 19:41

Mustafa BusuladzicZapisnik o saslušanju Mustafe Busuladžića

OZNA, Sarajevo, april 1945

ZAPISNIK O SASLUŠANJU MUSTAFE BUSULADŽIĆA, sin Smailov, profesora teologije, 25. april 1945.

Lični podaci:

Zovem se Mustafa Busuladžić, sin Smaila i Emine rođ. Volić, rođ. 1.IV.1914. g. u Trebinju, vjere islamske, oženjen sa Zehrom rođ. Šestić, otac dvoje djece, profesor teologije, nastanjen u Sarajevu, Skerlićeva 13/II

Koje škole ste svršili i gdje ste studirali?

Svršio sam muslimansku početnu školu mekteb u Trebinju, Nar. Osn. školu u Trebinju, osam razreda Gazi-Husrevbegove medrese u Sarajevu, višu Islamsku Šeriatsko-teološku školu u Sarajevu, i položio viši posebni ispit iz arapskog jezika i književnosti i muslimanskih institucija na orijentalnoj školi na univerzitetu u Rimu /u 1942. g/.

Ko vam je omogućio studije u Italiji?

Studije u Italiji mi je omogućio punac i primao sam stipendiju talijanske vlade.

Kakve su bile vaše veze sa ustašama?

Nikakve. Nikada nisam bio član ustaškog pokreta, niti sam održavao bilo kakve veze sa ustašama.

Kakvog je karaktera bio vaš put u Rim?

Moj put u Rim bio je čisto naučnog karaktera.

Koliko ste puta putovali u Rim?

Samo jedan put.

Koje ste narodnosti?

Jugoslavenske.

Koje ste narodnosti bili za vrijeme NDH?

Hrvatske.

Kakvog karaktera su bile vaše veze sa Palestinskim Muftijom?

Nastojanja da se pomogne muslimanima i da se okonča bratoubilački rat u Bosni i Hercegovini.

U čemu su se sastojala ta vaša nastojanja?

Moja nastojanja sastojala su se u tome da dokažem kako su muslimani kroz čitavu svoju prošlost, pa i u poslednjih 20 godina živili u najboljim bratskim i susjedskim odnosima s inovjernim komšijama i da pravo našega opstanka ne ugrožava pravo opstanka niti jedne vjerske ni etničke skupine u Bosni i Hercegovini. Okupatori su preko svojih agenata i provokatora kao preko ustaštva koje je išlo za fizičkim istrebljenjem i Srba i muslimana, zametnuli rat koga su vodile vjerske strasti, koji ako bi se nastavio doveo do potpunog uništenja i muslimana i Srba i znatnog dijela samih katolika.

Kakvog karaktera je bio vaš put u Berlin?

1944 nakon boravka Palestinskog muftije u Sarajevu bio sam upućen od profesora Handžića Hadžimehmeda u Berlin, upućen poslije toga Palestinskom muftiji u Ojbin Njemačka, i to sa pismom sledećeg sadržaja:

-Onemogućiti osnivanje SS divizija i tako izbjeći ponovna klanja između stanovništva Bosne i Hercegovine: rešenje pitanja organizacije islamske vjerske zajednice do iza završetka rata.

-Da su progoni ustaša i njihova zlostavljanja uperena protiv muslimana, dosegla svoj vrhunac i da stav ustaša prema muslimanima prijeti potpunim uništenjem muslimanskog elementa u Bosni i Hercegovini. Moj boravak kod muftije trajao je mjesec dana. Muftija je obećao da će poraditi da se problem muslimana u Bosni i Hercegovini i njihov težak položaj, kao i njihova stradanja prikažu muslimanskim zemljama naročito Egiptu i da se pod dejstvom egipatske vlade, upoznaju pretstavnici savezničkih zemalja u Kairu sa stradanjem muslimana i da egipatska vlada poradi kod gl. odbora međunarodnog Crvenog Krsta u Ženevi da se stradalnicima uopšte, naročito muhadžerima iz ist. Bosne pomogne bilo u novcu bilo u naravi ili u lijekovima.

U čijoj je službi bio Palestinski muftija i čiju je zaštitu uživao?

Ja ne znam u čijoj službi je bio, a uživao je njemačku zaštitu.

Da li vam je bilo poznato da je Palestinski muftija aktivno učestvovao u borbi protiv slobodarskih naroda, pa i protiv Jugoslavije, organiziranjem muslimanskih SS divizija?

Nije mi to bilo poznato. Poznato mi je bilo samo da je osnivao SS divizije, ali da je učestvovao u borbi protiv Jugoslavije to mi nije bilo poznato.

Kako se desilo da ste kao “Jugoslaven” u Rimu, Palestinskom muftiji preveli i dostavili pismo Mehmeda Handžića od 2. marta 1942, koje je po, svom sadržaju bilo upereno protiv Srba, dakle, potpuno u oprečnosti sa svim principima vašeg stava koje ste gore naveli? Iako za to niste imali nikakvih podataka?

Pod dojmom klanja u ist. Bosni.

(Zapisnik o saslušanju, presudu i obrazloženje presude prenosim u nastavcima iz časopisa STAV, broj 158, 2018, svakako uz dopuštenje gospodina urednika Filipa Mursela Begovića)

Nastavlja se….

Ažurirano: Nedjelja, 25 Ožujak 2018 19:45
 

Komentari  

 
0 #3 Nadan Filipovic 2018-03-26 22:34
Zijo, hvala na ovim komentarima koji će tekst "zapisnika" i "presude" osvijetliti iz jednog specifičnog kuta. Našto je tu bilo jako, jako interesantno, a šta je to bilo, napisao bih nakon svih nastavaka.
Citat
 
 
0 #2 Zijo 2018-03-26 21:46
Zaboravih postaviti link ako nekoga interesuje tekst o unuku Mustafe Busuladžića, također Mustafi, i njegovoj supruzi Azri. Obadvoje prof.Dr Fizike.

http://avaz.ba/vijesti/teme/242119/azra-i-mustafa-busuladzic-medu-svjetskom-elitom
Citat
 
 
0 #1 Zijo 2018-03-26 19:45
Ponukan ovim tekstom, potražih informaciju o Mustafinoj djeci. Nađoh tekst o unuku koji se po djedu također zove Mustafa.
Šta reći, turbulentna vremena stavljaju ljude pred mnoge izazove a historiju će, kao što znamo, napisati pobjednici.
Kada bi se presuđivanje, rehabilitacije i pisanje historije oslobodilo natruha idelogija, mitova, dnevno-političkih potreba, planet bi imao manje "zakona đungle" gdje vrijedi pravilo da si ili predator ili plijen. Modernim politickim rječnikom rečeno, ili si s nama ili protiv nas.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search