LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari U očekivanju očitovanja druge strane - profesora Riđanovića
U očekivanju očitovanja druge strane - profesora Riđanovića
Četvrtak, 29 Ožujak 2018 10:24

 

Midhat RidzanovicZbog neobjavljenog teksta, Riđanović nasrnuo na uredništvo “Stava”

Midhat Riđanović je 25. aprila 2017. godine, oko 15 sati, ušao u službene prostorije redakcije sedmičnog lista Stav, unutar prostora kompanije “Simurg medija” u Sarajevu, prethodno slagavši osiguranje da je profesor lingvistike koji ima ugovoren sastanak s glavnim urednikom Stava Filipom Murselom Begovićem. Sastanak nije bio ugovoren, a povod njegovog dolaska bilo je njegovo nezadovoljstvo činjenicom da mu redakcijski kolegij časopisa nije objavio tekst pod naslovom Novi bosanski pravopis, kojeg je ranije poslao na uredničke e-mail adrese.

U prostorijama uredništva časopisa Stav u tom su se trenutku nalazili glavni urednik Filip Mursel Begović, zamjenica glavnog urednika Amina Šećerović-Kaşli i izvršni urednik Mahir Sokolija. Obrativši se glavnom uredniku Begoviću riječima: “Đubre jedno, što mi ne odgovaraš na mailove”, nasrnuo je na njega pokušavši ga udariti šakom u glavu, u čemu nije uspio. Nakon toga je probao pljunuti Filipa Mursela Begovića govoreći: “Gotov si, izdajniče, državni neprijatelju, nastradat ćeš, usudio si se ne objaviti tekst Riđanoviću! Ti si se usudio meni ne odgovoriti na mail, znaš li ti ko sam ja? Ja sam najveći lingvista na Balkanu, ja sam najveći znanstvenik koji je hodao Balkanom, pišem bolje od Šekspira, ja sam najveći genije nakon Nikole Tesle” i slično. Nakon što je Midhat Riđanović odbio izaći iz prostorija redakcije, iako je ljubazno upozoren da to učini, uredništvo je pozvalo osiguranje objekta, koje je ubrzo stiglo i otpratilo Midhata Riđanovića do izlaza iz zgrade.

Nakon ovog incidenta, redakcija Stava odlučila je da će se suzdržati od objave ovog događaja u medijima jer smo smatrali da je riječ o znanstveniku u poodmakloj životnoj dobi, koji je očito “izgubio kontakt sa stvarnošću”. Ovom prigodom izražavamo zadovoljstvo što smo spriječili da se ovaj osamdesettrogodišnji starac s vidnim poteškoćama u kretanju nije samoozlijedio prilikom pokušaja nasrtaja na glavnog urednika. Stoga, za razliku od drugih medija, nismo Riđanovićevu staračku “izgubljenost” i otužni napad zbog neobjavljenog teksta željeli iskorištavati da od Stava i njegovih zaposlenika pravimo žrtve napada. To činimo sada zbog pisanja dijela medija koji je preko ovog slučaja pokušao dezinformirati javnost te skandalozno poticati da se uredništvo Stava napada.

Začuđujući su dvostruki standardi na našoj medijskoj sceni, neki se napadači na novinare osuđuju, a neki glorificiraju potičući na nove napade. Međutim, Midhat Riđanović je nastavio slati iznimno agresivne mailove na redakciju časopisa i na privatne mailove glavnog urednika Stava, s porukama koje se mogu shvatiti kao prijetnja likvidacijom te je Filip Mursel Begović sa svjedocima događaja bio primoran prijaviti Midhata Riđanovića nadležnim policijskim organima da se izbjegnu i preveniraju situacije koje bi mogle biti opasne po život uposlenika “Simurg medije”. Vjerujemo da je novčana kazna za “kršenje javnog reda i mira” bila poticaj Midhatu Riđanoviću da svoj krajnje nedoličan čin dojavi medijima koji su pretplaćeni za izmišljanje državnih atentata i mafijaških ubistava.

Do današnjeg dana Midhat Riđanović nije prestao slati mailove na privatnu adresu Filipa Mursela Begovića, koji su naslovljeni riječima “sahranit ću te” i u kojima, uz prijetnje, Riđanović pokušava dokazati da je njegov tekst o bosanskom jeziku, koji je po njemu bošnjački jezik, trebao biti objavljen u Stavu. /R. I./

 

Komentari  

 
0 #2 Zijo 2018-03-31 18:43
Nadane, svojevremeno sam na dovla.net vidio komentar pod imenom Midhat Ridjanovic koji je bio na ovom istom "kocijaskom" nivou. Otvoreno sam izrazio sumnju da je to zaista g. Ridjanovic, ali se on sam javio i potvrdio svoje kocijaske psovke. Jednostavno sam zanijemio. Takav blistav um da nema bolje argumente od psovki, pomijanja genitalija (cini mi se da je pominjao drkanje po nekome, ne sjecam se vise), zaista je tragicno i zalosno u isto vrijeme.
Neki ljudi ne znaju umrijeti, preseliti u vjecna lovista, na dostojanstven nacin i ne kvariti svoje zivotno djelo.
S obzirom da Si bio posjetitelj dovla.net a da Si i sada na "panou na lokalnom korzou" vjerujem da znas o cemu pisem. Dovlapedia mi se cini slicnim Alijinom Nekrologiju. Jedna po jedna obavijest o preseljenju nekoga iz vaše generacije.
Sviđa mi se Nihadovo pitanje, kako zaštititi Riđana od samo ga sebe.
Citat
 
 
0 #1 Nihad 2018-03-29 18:00
Teza je - Iza svakog genijalca trauma je u djetinjstvu? Koja li je to trauma Riđana šćerala u hamaha genijalnost koja eto završava u staračkoj pomahnitalosti? Bilo kako bilo, to be or not to be question is: Kako Riđana spasiti od njega? Možda tako, kada ga već odbija Stav, da ga preuzme portal tačno.net i objavljuje svaku njegovu paskvilu? Tako bi svi bili na dobitku - i povrijeđena makro-sujeta hamanha genijalca i obogaćen tačno.net portal i njihova škola kritičkog mišljenja posrijalom novih tankih priloga za biografiju debelog bezčašća..
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search