LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Šešeljev politički portret - akvarel iz Beograda!!!
Šešeljev politički portret - akvarel iz Beograda!!!
Ponedjeljak, 30 Travanj 2018 09:15

 

SeseljŠešelj - opasni klovn srpske politike

Ranko Pivljanin, Beograd

Vojislav Šešelj pretio poslanicima u Narodnoj skupštini. Šešelj napao Nenada Čanka ispred jedne televizije. Šešelj pocepao hrvatsku zastavu u Skupštini i psovao članove delegacije hrvatskog Sabora. Šešelj najavio miting u Hrtkovcima, mestu gde je pre 26 godina takođe mitingovao na Đurđevdan preteći tamošnjim Hrvatima, za šta je u Hagu osuđen na deset godina.

Šta je tu novo?

Sve ovo, slično, isto ili gore i sa drastičnijim posledicama radio je sve vreme otkako je njegova zvezda zasijala na skomračnom političkom nebu, a tome će bezmalo trideset godina. I onaj ko pronađe jednu dobru stvar koju je za to vreme Šešelj i njegova politička kohorta uradila za Srbiju, slobodno može konkurisati za nacionalnu penziju. Na toj penziji ćemo zaštedeti. Nema toga.

Njegov politički legat je sve samo ne dobro delo i pozitivan doprinos, a politički kredo – sve je dozvoljeno. Vođen tim najgorim makijavelističkim pristupom politici i zadojen mržnjom, nekad iracionalnom, nekad programiranom, ponašao se poput slona u prodavnici igračaka gde god bi se našao i šta god da je radio: bilo da drži politički miting, agituje za rat, piše pamflete, polemiše sa političkim protivnicima, proziva i vređa pripadnike drugih naroda, brani se na sudu ili nastupa sa najviših pozicija u državi - a bio je čak i potpredsednik Savezne vlade u onoj skraćenoj Jugoslaviji. I ostao je dosledan samo u nasilju, otrovnom i poganom jeziku i u promociji nerealnih političkih projekata koji samo u njegovim govorima izgledaju ostvarivo, dok je sve ostalo bilo podložno kalkulaciji u skladu sa njegovim trenutnim političkim interesom.

Nedosledne izjave

Tako je za Šešelja Slobodan Milošević u jednom trenutku bio „crveni tiranin“, „dedinjski dizdar“ i „psihopatološka ličnost“, da bi u nekoj sledećoj raspodeli karata postao državnik i borac za pravdu, a u haškom kazamatu i prijatelj.

Posle povratka iz Haga, vrlo proračunato je raspodelio i mržnju na svoje nekadašnje najbliže političke saradnike koji su mu pocepali stranku, pa je većinu drvlja i kamenja osipao na Tomislava Nikolića, dok je vrlo upadljivo štedeo i štedi Aleksandra Vučića.

Haške sudije je nazivao najpogrdnijim imenima, kriminalcima i američkim plaćenicima, hraneći ih onim što se ne jede, da bi posle oslobađajuće presude iz 2016. rekao kako je reč o časnim i poštenim ljudima. Možemo samo zamisliti šta o njima misli sada kada je, ipak, osuđen kao ratni zločinac.

Svojevremeno je kad je počeo prvi napad SAD na Irak 1990. godine pozivao svoje četnike da se bore na strani Amerikanaca protiv iračke "gamadi", da bi u sledećem američko-iranskom ratu bio za Sadama Huseina a protiv zlih Amerikanaca, da bi se, opet, sada zajedno sa svojim radikalima šepurio u majicama sa Trampovim likom, a pesmuljke u slavu svog američkog pandana po rijaliti pristupu politici puštao sa telefona na skupštinskim zasedanjima.

Koeficijent 240

Vojislav Šešelj je najupečatljiviji i najtoksičniji izdanak ovdašnjeg političkog fukarluka koje je vršnjak novog višestranačja kada su - prvo na ulice, onda u medije, potom za skupštinske govornice i na kraju u naše živote - na velika vrata pohrlili razni problematični i jurodivi likovi željni promocije, slave, novca i privilegija. Tako je i Šešelj iz Bosne gde je proganjan i zatvaran stigao u Srbiju i svoje frustracije marksističkog mislioca osujećenog u karijeri od strane bosanskih klanova konvertovao u ultranacionalističku ideologiju, za čije je seme već pripremio plodno tlo - partijski aparatčik Slobodan Milošević. Svojim angažmanom u kome je naizmenično čas služio Miloševiću a čas glumio njegovog protivnika dodatno je zagadio ovdašnju javnu scenu i do dana današnjeg nije prestao da je truje i bude glavni argument kada je potrebno ocrniti Srbiju.

Na jednoj sesiji u Haškom tribunalu kad mu se sudilo za nepoštovanje suda, Šešelj je izjavio kako su mu stručnjaci izmerili koeficijent inteligencije 240. Iako je takav IQ malo verovatan i može se pripisati njegovoj potrebi za razmetanjem, inteligencija mu se ne može osporiti. Što opet ne znači da su Šešeljevi postupci, način političke borbe, pa i života, izjave i kvalifikacije koje je davao o ljudima, stavovi i politički projekti blizu zdrave pameti. Njegov ekstremizam, isključivost, konfliktnost, destrukcija i skribomanija nekad su signalizirale ozbiljnu svađu mozga i realnosti, a nekad bi se pokazivale kao deo smišljenog plana. Biće da je u pitanju uspešna kombinacija obe stvari i toj taktici Šešelj je ostao veran svih ovih dugih godina političkog bitisanja. Na jednoj sesiji u Haškom tribunalu kad mu se sudilo za nepoštovanje suda, Šešelj je izjavio kako su mu stručnjaci izmerili koeficijent inteligencije 240. Iako je takav IQ malo verovatan i može se pripisati njegovoj potrebi za razmetanjem, inteligencija mu se ne može osporiti. Što opet ne znači da su Šešeljevi postupci, način političke borbe, pa i života, izjave i kvalifikacije koje je davao o ljudima, stavovi i politički projekti blizu zdrave pameti. Njegov ekstremizam, isključivost, konfliktnost, destrukcija i skribomanija nekad su signalizirale ozbiljnu svađu mozga i realnosti, a nekad bi se pokazivale kao deo smišljenog plana. Biće da je u pitanju uspešna kombinacija obe stvari i toj taktici Šešelj je ostao veran svih ovih dugih godina političkog bitisanja.

I možda bi, poput gomile sličnih desničarskih kreatura po svetu, vegetirao na marginama političke scene kao nužni eksces demokratije i folklorni cirkuzant da nije bilo turbulentnih vremena i nacionalističke zaraze koja je prosto vapila za političarima takvog profila. Ta paklena uzajamnost političke i društvene patologije i njenih protagonista, u kojoj su se međusobno podstrekavali, stvarala je idealan ambijent za Šešeljevu promociju. Bio je zagovornik velike Srbije, razmetao se titulom četničkog vojvode, često odlazio na ratišta, pretio progonom nesrpskog življa...

Novi Hrtkovci

Bio je i ostao korifej političke pokvarenosti i štetočinstva i neka vrsta proklete Jerine srpske politike spreman da u svakoj prilici izvuče ciglu iz zida bilo kakve smislene građevine. On se svojim marifetlucima diči i potencira ih: „Veoma sam ponosan na sve pripisane ratne zločine i spreman sam da ih u budućnosti višestruko obnovim“, rekao je nakon najnovije haške presude.

U tom smislu ne treba ni sumnjati u njegovu nameru da na predstojeći Đurđevdan ponovo orgija po Hrtkovcima odakle je pre četvrt veka zapaljivom retorikom i pretnjama terao građane Srbije hrvatske nacionalnosti. Pitanje je samo da li će mu ta ekskurzija biti dozvoljena i da li njegova očajnička potreba da se održi u političkoj orbiti mora biti plaćena još jednim strahom i nemirom tamošnjih ljudi.

Dr Vojislav Šešelj jeste opasni klovn srpske politike, ali da od ove Srbije nije napravljen cirkus ne bi ni bilo pozornice za njega. I umesto što mu se razapinje šator i motiviše publika, tačku na njegov slučaj jednostavno može da stavi dosledna primena zakona koji kaže da poslaniku pravosnažno osuđenom na zatvorsku kaznu dužu od šest meseci prestaje mandat. Šešelj je ispunio sve uslove.

(Ovaj osvrt Ranka Pivljanina prenesen je sa sajta BLIC od 22.4.2018. Zahvaljujem se dragom prijatelju koji mi je proslijedio link.)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search