LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home "Roman - Rušid" RUŠID - roman u nastavcima
RUŠID - roman u nastavcima PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 10 Lipanj 2018 10:49

 

Vlak-NDHRušid - priča o čovjeku koji se rodio u strahu, živio u strahu i umro u strahu (12)

Nadan Filipović

Pretpratnik

NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA

REDARSTVENA OBLAST

Željezničko redarstvo Sarajevo

G. Tomičiću

Primljeno: 18. kolovoza 1941. god.

Broj: SLUŽBENO

Predmet: Određuje se ustaša Rušid Hadžić za pretpratnika Mulije Zuko u sabirni logor Jasenovac

Tijekom dana 10. ov.mj. predvedena je u Žup.redar.Oblast Mulija Zuko, djevojački Kamber, iz Sarajeva, bez stalne adrese, a koja je već treći put uhićena radi bezpravnog putovanja u cilju šverca većih količina rezanog duhana (dva velika kufera) plus po džepovima i zamotano oko tijela, a što ga je kanila prodavati na crnoj burzi u Zagrebu i tako steči protivuzakonitu osobnu korist. Po sudskoj odluci ona će biti sprovedena u sabirni logor Jasenovac da na društveno korisnom radu provede dvanaest mjeseci kao opasna povratnica u nezakonite radnje.

Za pretpratnika je određen ustaša Rušid Hadžić, djelatni pripadnik prometnog zdruga Sarajevo. Pretpraćivanje Mulije Zuko je određeno za 26. ov.mj. Ustaša Hadžić će Muliju Zuko prepratiti do željezničke postaje Sunja gdje će je predate službenim licima sabirnog logora Jasenovac koji će čekati na postaji. Oni će ustaši Hadžiću dati pismeno u kojem potvrđuju da je M.Z. uredno prveo i njima predao.

Prednji izvještaj dostavlja se nadpisu, na nadležnost.

Sarajevo 17. kolovoza 1941. god.

 

ZA DOM SPREMNI!

 

ZAPOVJEDNIK ŽELJEZ. REDARSTVA

 

(potpis nečitak)

              

U potpisu: Tarabuluzi

 

Jutro, 26. kolovoza. Petnaest do pet. Vlak je postavljen. Kreće u pola šest. Rušid stoji na peronu. Oko njega gungula. Vlak je već prepun, ali briga njega. Kao sprovodnika – pretpratnika čeka ga čitav prazan kupe s onim tamnobordo mehkim sećijama. Sam on i osoba koju pretpraća. Nekoliko puta nervozno pogledava na časovnik. Već je šest i pet, a još nema redarstvenika i osobe koju sprovodi na isporuku jasenovačkim ustašama. Okreće se lijevo - desno. Odjednom ih ugleda. Odahnu. Dva redarstvenika vode jednu ženu srednjih godina. Mršava je i nema više od metar i pedeset. Možda koji cenat jače? Nehajno gleda oko sebe. Nikad ne bi mogao pomisliti da je ta ženica opasna švercerka.

-Rušid Hadžić?

-Da. Glavom i bradom. Izvolite moju ispravu i pretpratnički list.

-Izvolite dokumente za primopredaju ove švercerke u Sunji. Premda imate iskustva dužnost je ukazati da potpisanu kopiju vratite u Sarajevo kako će moći biti dostavljena Željezničkom redarstvu na arhiviranje.

-Hvala lijepa. Za dom spremni!

-Spremni!

Redarstvenici se okrenuše i odoše.

Ona ga žena gleda i pred njega pruža obje mršave ruke.

-Šta je švercerko jedna? Šta pružaš te ruke?

-Lisičine. Hoš mi stavit' lisičine? U lisičinama su me ona dvojica doveli, pa k'o velim….

-Kak'e ba lisice! Dočim, da si ti nakav opasni kriminalac, naprimjer ubojica i to višestruki, jaštaradi da bi izvadio lisičine i metn'o ti na pokvarene ruke. I dobro bi ih uteg'o. Onako katilski. A lisičine tebi što švercom duhana podrivaš državu? Ha'de ba! Eto te k'o pokislo pilešce. Joj, jesi ružna. De, ulazi na ova vrata.

Mulija se pope u vagon, a on za njom. Onim specijalnim ključem otvori prvi kupe po redu, a to je bio onaj službeni koji su koristili željeznički redarstvenici i pretpratitelji određenih uhićenih osoba.

-Uh što je l'jepo. Baš nabas. K'o talambas – pokuša se našaliti Mulija, a Rušid je presječe natuštenim pogledom.

-Sjed' tude i ni je'ne više. Sve do Sunje. Jes' čula?!

-Aha - tiho odvrati Mulija zagledana u sivo jutro i one barake pored pruge u Alipašinu Polju pored kojih se vlak vukao.

Već je do Visokog kasnio preko pola sata.

-Bože moj, kada li ćemo doći u Sunju? Još ako banda napa'ne vlak ili, ne daj bože, miniraju prugu. A ja ništa nisam ponio za pojest'. – razmišljao je.

Navuče one forange prema hodniku. Namjesti se u čošak pa zakunja. Bio je miran. Kupe je zaključan tako da ga niko ne može izvana otvoriti. Da bi ušao mora kucati.

Dobro je otspavao u još je zatvorenih očiju osluškivao ravnomjerno kloparanje točkova. Vjerovatno su blizu Maglaja. Otvori oči. Preko puta je spavala Mulija lica blaženog kao u pravdenika. Usta su joj bila poluotvorena.

Ustade. Uze čuturicu i napi se vode. Mlaka, ali ugasi žeđ.

-Đe smo? – upita Mulija.

-Šta te briga đe smo? Tebi je suđeno da te predam u Sunji, a šta će bit' poslije, to nije moja briga. Pa eto, kad već pitaš, uskoro ćemo u Maglaj.

-Hajde, bolan ne bio, pusti me da sađem u Maglaju. Daću ti pet stotina kuna. Imam rođake u Čakalovcu. Šta imaš od toga što š me oćerat na robiju? Kod rođaka bi se smirila, Allahom ti se i oč'njim vidom kunem da više neću švercovat'. Radila bi u rođaka u njivi i ne bi se više vraćala u Saraj'vo. A ovako, pet stoja tebi, pa dobro tebi, a predobro meni. Rekneš samo da sam ti utekla dok je vlak staj'o….

-M'rš pogana švercerko! Moje je da te predam u Sunju. Čuj? Meni utekla! Kakav bi ja bio onda ustaša kad bi mi takva smrda k'o ti utekla s vlaka. Ha'de, ne budalesaj. I umukni, da te više čuo nisam.

-Što odma' vileniš? Golobrad si žutokljunac. Ne znaš šta je život. A izgleda mi da si još junfer. Garant ti još nijedna nije dala koke. Eto tih forangi, niko ne vidi, pa bujrum ako hoš da mrak s okica skineš. Ne bi bio prvi ustašica kojem sam dala. Šta veliš?

-M'rš u vražju mater vještice. Ti da mi dadneš…ti da mi dadneš? Ma eto te gori si gurbet od one moje stare i gutave rodice Hanife. Tebe da je..m?! Ma šta ti je na plitku pamet palo? Fuj! Ha'de sad umukni il' ću te šakama učutkat'.

Mulija umuknu. Gledala je kroz prozor obliven kišom. Rušid ponovo zakunja.

Nije sastavio ni po sahata, a Mulija se opet javi: -Joj, ja moram na halu….spram sebe.

-E, jes' našla ka'š na halu.

Taman je raskrilio one forange na vratima i spremao se da otvori vrata, a vlak uspori. Ulazili su u Doboj.

-Bo'me ništa od hale. Zabranjena upotreba dok je vlak u kolodvoru. Strpi se. Nemoj se sad' upišat' u dimije.

-Nije mala, neg' vel'ka. Joj, to je od onog čaja i budžava hljeba što su mi u zatvoru dali prije puta. Joj, unerediću se. Vodi me iz voza na stanicu na halu. Allaha ti! Preklinjem te!

-Nemoj mi sada Allaha s halom povezivat. Budeš se dobro iskehala prije puta.

-Tada mi nije natuživalo. Vodi me na halu, matere ti. Usraću ze do iza vrata.

Dok je Rušid brzinski kontao šta da uradi kupe ispuni nepodnošljiv smrad.

-Jesil to?!

-Jok, povjetarac. Lahor. Izvini.

-Šta povjetarac?! Šta lahor?! Nikad goreg i smradnijeg prdeža osjetio u životu nisam i to od tako malehna insana. Pravi bazdulj! Tol'ko bazdi da mi se povraća. Moram prozor otškrinut'. Čuuuj, lahor. Sjedi tu i da se makla nisi. I ne prdi više!

Izađe iz kupea samo da upita konduktera šta mu je raditi u ovakvoj situaciji. Konduktrer se, na sreću, našao u blizini i rekao mu da vlak kreće za nekoliko minuta. Međutim, čim je on izašao, Mulija je hitro skočila, zgrabila onu njegovu čutiricu, napila se vode, a onda u nju ubacila nešto sitno smotano, pa je čuturicu brzo i zatvorila. Sjela je, i u sebi konta: “Jebaću ti sve po spisku, ustašice balavi.”

Utom se pojavi Rušid na vratima.

-Vlak kreće za par minuta. Stisni guzove ženska glavo, pa čim vlak krene idi na halu i sjedi kol'ko te volja i dobro se istresi da se razrahatiš. Razumim tvoju muku. Insan sam.

Čim vlak krenu Rušid ustade, razgrnu one što su stajali ili sjedili na podu hodnika, te napravi Muliji prolaz do hale.

-Kad uđeš dobro se zak'jučaj da ti neko ne upa'ne dok si na hali. Ja ću stajat' ovdje il' sjedit' u kupeu sa strane da vidim kad izađeš. I ne zaboravi povuči vodu iza sebe. Ako zaboraviš, onaj ko uđe iza tebe ugušiće se od smrada. Ha'de sad!

Mulija uleti u WC i okrenu onu šteku. Izvana je pisalo “zauzeto”. Bijela slova na crvenoj podlozi. Sjede na šolju, razmota desnu pletenicu i iz nje izvuče komad žice. Hitro ga omota oko šteke, a drugi kraj žice čvrsto zaveza za onaj metal poviše brave. Usukavala je žicu i ona se jako dobro stegla. Sada niko ne može, bez velike muke, otvoriti.

(nastavlja se)

Ažurirano: Nedjelja, 10 Lipanj 2018 10:51
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search