LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home "Roman - Rušid" RUŠID - roman u nastavcima
RUŠID - roman u nastavcima PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 11 Srpanj 2018 10:21

 

Ustase na kamionuRušid - priča o čovjeku koji se rodio u strahu, živio u strahu i umro u strahu (20)

Nadan Filipović

Hvatanje „partizana“

Kad su se približili Kozaricama, Brkljačić reće: “Hajde braćo da ostavimo kamione i dvojicu da ih čuvaju, a da se mi po ovoj šumi na lijevo i na desno razvijemo i da je prečešljamo.”

Tako i uradiše. Napraviše takav razmak da je između svakog ustaše u nastupajućoj vrsti bilo po tridesetak metara razmaka. Tiho su se provlačili kroz oniže grmlje. Nakon jedno sat češljanja šume Brkljačić naišareti prstom na usnama da se šuti. Nastade potpuna tišina koju je narušava samo ptičje oglašavanje. Brkljačić dade znak da se lijeva strana “češlja” pomakne još u lijevo, a desna u desno. Dade znak za što tiši polazak. Nakon par minuta opet naišareti da svi stanu. Izvadi dalekozor iz futrole. Gleda, osmatra, lijevo i desno. Primače se Alagi i prošapta: -Eno ih. Evo ti dalekozor pa pogledaj.

Alaga osmotri, pa će tiho: “Da, četvorica su. Dvoja su kola. Na njima kante. Konji su razuzdani i pasu pored njih u hladovini. Čekaj, čekaj, pa onaj što ima kačket na glavi nešto okreće na ražnju. Čini mi se da je tuka.”

-Prenesi od uha do uha da lijevo krilo skrene u šumu i da im se privuku s leđa. Imaju pola sata, a onda mi krećemo.

-Dobro. Idem im prenijeti naredbu.

Alaga se sasvim poget otšunja u lijevu stranu, a Brkljačić ostade da osmatra.

Kad se Alaga vrati kaza mu: “Koja je to drska banda. Teferić prave uz državnu mast. Nadam se da su samo četvorica. Sačekaj još dvadesetak minuta da ih lijeva strana opkoli, da nam ne uteknu. Banda je to. Znaju oni bolje ove šume od sviju nas.

Gleda kroz durbin: “Vidim dvije puške naslonjene na drvo, čekaj…puška je kraj onog što okreće ražanj. Gdje li su još dvije puške?”

-Pusti to sada. Još petnaestak minuta.

Nakon otprilike petnaestak minuta Brkljačić naredi najtiše puzanje sve do granice proplanka na kojem su pod drvetom sjedila ona četvorica. Očigleno su čekali da se tuka dobro ispeče. Golema čutura je išla od ruke do ruke, od usta do usta. Već su ih jasno čuli kako nazdravljaju: “Živjeli mi braćo. Živjeli! Živio, bog ti sreću dao….Daj, Milane, odsjec'der mi još komad slanine. Krepavam od gladi. Ma, ko će tuku dočekat'?!”

Kad su bili na pedesetak metara, baš na granici šume i proplanka, Brkljačić puhnu u zviždaljku i dreknu: “Za mnom ustaše! Deri po bandi!”

Onaj što je okretao ražanj pođe da se dohvati puške, ali odmah pade pogođen i stade se jaučući previjati. Ona trojica, ostavljajući puške koje nisu ni pokušali dohvatiti, potrčaše koliko ih noge nose prema suprotnom kraju proplanka, nastojeći se dokopati šume. Međutim, iza prvih stabala izviriše cijevi ustaških pušaka. Odjeknu: “Predaj se bando! Ne gubi glave uzalud. Opkoljeni ste.”

Trojica koji su pokušali bjekstvo digoše ruke u znak predaje. Odmah im žicom zavezaše ruke iza leđa i kundacima dognaše pred Brkljačića i Alagu.

Alaga se smije: “O, koga to vidim? Moj duboki naklon lopovskim pticama- grabljivicama što kradu državnu mast. Pa kako ste gospodo partizani? Đe su vam petokrake. Da niste kape bježeć' zijanili? Ha-ha-ha! Bjež'te partizanske nogice, usrala vas partizanska guza.”

-Nijesmo mi partizani - oglasi se jedan, vidljivo stariji od one druge trojice.

-Pa šta ste onda, moliću l'jepo? Dakle, četnici ste?

-Nijesmo mi ni četnici. Naše je selo spaljeno i mi se, nas trojica, namirujemo gdje gojc stignemo. Nećemo valjda čekat' da skapamo od gladi.

-A na vagonu ste napisali da partizanima pripada sva mast. A velite da niste partizani? Onda ste četnici.

-Ma mi smo to gospon ustaša napisali da zavaramo trag. Da svalimo na partizane. A i da malo šege napravimo. Šala mala. A nismo mi četnici. Bože sačuvaj.

-E baš ste dobro trag zavarali. Đe su domobranske puške i odore?

-Puške su pod kantama na onim tamo… onim daljim kolima, a uniforme smo putem pobacali, samo ostavili košulje i čizme. Za nas.

-Pobacali…pobacali. Da niste prodali seljacima?

-Nijesmo. Oni su samo bili oko masti. Glad je. Nije nikom do od'jela i za na noge šta navuč'. Mrs, mast njima treba.

-Kol'ko ste kanti masti opljačkali.

-Nijesmo brojali.

-Dobro. Kol'ko ste prodali?

-Jedno dvadesetak.

-Jedno dvadesetak. Kome ste prodali? U kojim selima, u kojim kućama?

-Ma, seljaci su istrčavali na drum… k'o ludi, da izvinete k'o muhe na govno. Šta mi znamo iz kojih su sela.

-Dobro, gospodo drumski razbojnici. Napravićemo mi potrage. Saznaćemo sve koja je kuća kupila mast i ti su onda debelo najebali.

-Hajde vi nas pustite. Evo vama sva mast, četiri praseta, tele, puške, kola, konji, a nas pustite kućama. Nećemo se više namirivat' na ovakav način.

-Jel' matere ti? Bil' još izvoljevali da vas ostavimo ovde u hladovini da pojedete tuku. Joj, zagorila je s ove strane. Okreći konju jedan.

Udari nogom onog ranjenog.

-Ne mogu gospodine ustaša. Ne mogu se maknut'. Metak mi je zdrobio potkoljenicu.

-Ne možeš, jel'? Ne možeš. Dobro. Ti češ na l'ječenje u bolnicu na Kliniku Rebro u Zagreb. Međutim, prvo treba da prođeš trijažu kod doktora pukovnika Vjekoslava Luburića. On radi u klinici Jasenovac. Mora ti detaljno pregledat' grlo. On je specijalist za uho, grlo, nos, ali najviše za grlo.

-Šta ću ja u doktora za grlo i uho…i nos? Ne boli mene grlo. Ne može mi on noge lječiti. Men' će trebat' kakav dobar doktor koji ranjene noge l'ječi.

-Dosta je bilo šuplje priče. Idemo.

Onog ranjenika baciše na pod kamiona, a onu trojicu ostaviše da stoje zavezani za ogradu, leđima okrenuti kabini. Po dvojica ustaša pripasaše konje, upregoše ih i polako krenuše drumom. Sve za kamionima. Kamioni voze polako, pa sve zastanu da dočekaju one s kolima. Šteta je bilo kola i konje ostaviti. Dotle se ustaše na kamionima slade komadima goleme tuke. Jedan od one trojice što toje svezani stajali usudi se zatražiti komadić mesa, a Brkljačić mu reće da se ne sekira, da neće umrijeti od gladi jer ga u prijamnoj ambulanti klinike Jasenovac čeka obilna večera.

(nastavlja se)

Ažurirano: Srijeda, 11 Srpanj 2018 10:23
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search