LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Krako i jasno
Krako i jasno
Petak, 27 Srpanj 2018 14:09

 

General KasemKratko i jasno

Komandant specijalnih jedinica iranske Revolucionarne garde Kasem Soleimani odbacio je prijetnje američkog predsjednika Donalda Trampa Iranu, rekavši da “ukoliko bi Amerika započela rat, Iran bi ga završio”.

"Šta ste mogli da uradite protiv Irana tokom proteklih 20 godina a da niste uradili, i sada nam prijetite? - rekao je general Soleimani u četvrtak, tokom svog obraćanja u Hamadanu, ukazujući na nedavne prijetnje američkog predsjednika Teheranu ukoliko se usprotivi Vašingtonu, prenosi novinska agencija Tasnim.

"Došli ste u Afganistan sa desetinama tenkova i oklopnih vozila, stotinama helikoptera i tamo počinili zločine. Šta ste postigli od 2011. do 2018. sa 110.000 vojnika na tlu Afganistana? Sada molite talibane da pregovaraju sa vama".

On je takođe podsjetio Trampa da su Sjedinjene Države i Izrael pretrpjeli ponižavajući poraz tokom 33-dnevnog rata u Libanu 2006.godine i da su morali prihvatiti sve uslove koje je postavio pokret otpora Hezbollah za okončanje rata. 

"Trampe, kockaru! Sam ću ustati protiv tebe. Mi, iranski narod, prošli smo kroz teške trenutke. Vi možete započeti rat, ali mi smo ti koji ćemo ga završiti. Pitajte vaše prethodnike o tome. Stoga, prestanite prijetiti.." 

Tramp je u nedjelju zaprijetio užasnim posljedicama nakon što je iranski predsjednik u svom govoru upozorio Sjedinjene Države da bi sukob sa Iranom bio "rat nad ratovima".

Iranski predsjednik je kazao da Amerika mora da razumije da je mir sa Iranom majka svakog mira i da je rat sa Iranom majka svih ratova".

"Niste u poziciji da potičete iranski narod protiv iranske sigurnosti i interesa", rekao je Rohani osvrnuvši se na izvještaje o nastojanjima Vašingtona da destabilizuje Iran.

Trampova administracija je pokrenula kampanju s ciljem poticanja nemira unutar Irana i podrške anti-iranskih grupacija, naveo je američki zvaničnik koji je upoznat s tim pitanjem.

"Gospodine Tramp, ne vucite lava za rep, zbog toga samo možete da zažalite. Niste u poziciji da potičete iranski narod protiv iranske sigurnosti i interesa", poručio je Rohani. 

Iranski predsjednik je tokom nedavne posjete Austriji rekao da će Teheran ustati protiv američkih prijetnji o blokadi izvoza iranske nafte, navodeći da nijedna druga zemlja ne bi mogla izvoziti naftu ako bi se Iranu blokirao izvoz nafte.

Iranski vojni zvaničnici takođe su podržali taj stav, navodeći da Iran može zatvoriti Hormuški prolaz ukoliko to bude potrebno. 

(Teks je prenesen sa portal SaharBalkan)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search