LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home "Roman - Rušid" RUŠID - roman u nastavcima
RUŠID - roman u nastavcima PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 30 Srpanj 2018 20:17

 

KalauzRušid - priča o čovjeku koji se rodio u strahu, živio u strahu i umro u strahu (24)

Kalauz

Prošlo je nekoliko mjeseci. Što jest jest, bašta je bila za uzor. Nigdje korova. Biće krompira, zelja, tikve, luka, biće pečenjaka nešto, paradajz nešto slabije goni, al' zato paprika, stat' pa gledat' i divit' se. Safija, Ismet i djeca najveći dio vremena provode u bašći. Jasno je njima da ako sada ne zapnu, biće gadna glad u zimu. Valja što više skupiti. Jabuke dvije rodile, grane se savijaju. Jeribasma rodila nešto manje, ali ima plodova. Šljiva što se tiče, biće za bestilja.

Dok svi rade, Ejub se izležava, kašlje li kašlje, a Safeta konta da tu ima i malo glumatanja. Jeste da je u njega hasma, al' mog'o bi makar nešto uradit', a ne samo za njom hodat' i ko baba je stalno nešto ispitivat' i pokušavat' raskopavat' do najsitnijih detalja.

U jesen se Safeta teško prehladi. Hripa češće od Ejuba. Uhvatila je visoka temperatura. Nisu imali termometra, ali su Safija i Ismet vidjeli da ona gori. Safija je kuhala čajeve od kadulje pa bi dodaj pomalo meda koji je skoro bio na dnu tegle, ali nije ništa pomagalo. Safija veli da bi joj trebalo na noge stavljati sirćetli čarape da tako iz nje izvuku tu golemu vatru.

Safeta se onako slaba podiže: “Ima sirćeta u magazi. Saću ja don'jet. A valja mi don'jet i brašna, luka i koji krompir da napraviš krumpiruše… dvije tepsije. I fildžan zejtina moram don'jet.”

Pođe teturajući prema vratima. Otvori ih i pođe niz basamke. Samo što ne pade.

Ejub skoči: “Ženska glavo, daj Safiji da ode u magazu. Đeš ti tak'a nikak'a iz vruća na hladno?! Bona, to je najgore. Podaj Safiji k'juč, pa će ona don'jet' šta treba, a ti lezi.

-Jok Ejube. Saću ja.

Dok je Safeta bila u magazi Ejub duboko razmišlja: “Šta li je u toj njezinoj magazi kad nikom k'juča neda? Stalno ga nosa svezatog na vratu, uz prsa. Nešta ona bo'me krije.”

Safeta se brzo vrati. Donijela je sve što je trebalo. Nije ni sirće zaboravila. Safija potopi čarape u vodom razblaženo sirće i navuče joj na vrele tabane. Dok je razvijala jufku za krompirušu i dok se krompiruša pekla u rerni, ponovila je sirćetli čarape nekoliko puta. I bi Safeti mrven lakše, pa čak i kus krompiruše pojede.

Legoše ranije. Ona se zaključala u svojoj sobi. Malo je otkunjala, kad je iza ponoći poče tresti jaka groznica i strašan kašalj. Nekako ustade, otključa, pa tiho pozva Safiju. Ova skoči i nađe joj se uz krevet. Kad je prinjela petrolejku imala je šta da vidi. Safetin jastuk je bio sav krvav, a bila je i krvava oko usta. Safija donese lavor s vodom i peškir, umi je i obrisa, te nađe dva jastuka i podiže je da bude leđima na visoko. Kašalj prestade i Safeta zaspa. Do ujutro nije ni kahnula.

Safija i Ismet odletiše u Merhamet. Jedva su se probili do nekog službenika koji je, navodno, bio zadužen za zdravstveno-higijenske uvjete muhadžira. Objasnili su mu da je žena kod koje su smješteni, Safeta Hadžić, teško bolesna, da po cijelu noć kašlje, te da iskašljava krv pomiješanu sa šlajmom. Službenik zapisa adresu, i stvarno, taman su se vratili do Baruthane, kad se pred avlijskom kapijom zaustavi automobil. Došao nakav doktor. Nosi onu doktorsku torbicu. Uđoše. Safeta je još ležala. Bila je kao u nekom polusnu. Podigoše je, a doktor metnu u uši one gume od slušalica i pažljivo je pregleda.

-Dišite, duboko dišite. Sad prestanite disati. Dišite, prestanite disati.

Ustade. Bio je namršten.

-Boga mi hanuma, vi morate u bolnicu. Pod hitno! Spremite se, ja ću vas prevesti do bolnice.

Safeta se nije mogla podići. Safija i Ismet joj pomogoše da dođe do auta. Ejub je gledao s vrha basamaka. Djeca su plijevila i zauzeti poslom nisu obraćala nikakvu pažnju.

Auto ode niz Baruthanu.

Ejub je razmišljao: “Ode, al' bo'me ponese oko vrata k'juč od magaze. Šta li tamo krije. Povileniću ako ne saznam.”

Cijeli dan je horvao po kući. Konačno nađe komad deblje žice. Nađe i nekakav čekić. Ode u vrh bašte do jedne stijene koja je virila iz zemlje. Poče kuckati.

-Amidža, amidža! Šta to kuckaš? – izdaleka ga upita Safija.

-Ma, evo vr'jeme ubijam. Pravim kuku za objesit' korpu sa saksijom.

Kad su Safija i Ismet otišli do bolnice u Koševi obići Safetu, Ejub dovrši posao. Napravio je kalauz, odnosno nešto što bi moglo poslužiti kao kalauz. Pogleda okolo. Djeca su vrijedno plijevila između gredica sa povrćem. On se primače vratima magaze, gurnu taj svoj kalauz u bravu i poče okretati. Ništa. Vrata se ne otvaraju. On opet ode do one stijene u vrh bašće i ponovo poče kuckati po vrhu kalauza. Vrati se nakon desetak minuta i pokuša ponovo. Vrata se otvoriše. Mrak. Kod vrata je bila petrolejka i kutija sa šibicama. Upali petrolejku. Samo što se nije onesvjestio. Svuda okolo police pune tegli, kanti sa uljem, vreće brašna, a sa plafona vise komadi suhog mesa i kolutovi sudžuke. Puna magaza namirnica. U gladnom Sarajevu.

-Dragi Allahu, pa ova ima da Saraj'vo more nahranit'. A nama bajagi vel'kodušno samo nake posne krompiruše, maslenice, čorbice, a gledaj ovo. Mora da i ne zna šta ima. Skide jedan kolut sudžuke, izađe iz magaze, ponovo je zaključa i sjede na sećiju. Gledao je djecu kako plijeve i rezuckao čakijicom sudžuku i polako žvakao. Još se Safija i Ismet nisu vratili iz bolnice, a on cijeli kolut sudžuke pojeo.

I razmišlja: “Kad ona ima tol'ko hape u magazi mora da ima sakrivenih i zlata i para. Da nema zlatnine i para ne bi onol'ko mogla navuć'. Čista ba log'ka. Đe li krije zlato? Đe li je zaštekala pare? Mora da ima gute i gute para. Moram to sve prošnjufat'.

Safija i Ismet se vratiše i rekoše da su doktori utvrdili da Safeta ima sušicu i da će je za par dana morati otpustiti iz prepune bolnice. Daće joj lijekove, ali su strogo naredili da bolesnica tuberanka bude stalno odvojena u svojoj sobi, da ne prilazi njima troma, a pogotovo nipošto djeci. Doktori su kazali sa ih sviju može zaraziti.

-Hajmo mi do u Merhamet doli tražit' da nas smjeste neđe drugo, kod nakih zdravih. Jedva smo izbjegli ispod četničke kame, a sad' nam valja rizikirat' da svi dobijemo sušicu. – započe Ismet.

Safija se po običaju slagala s Ismetovim mišljenjem. Klimatala je glavom i sve govorila: “Bom' baš Ismete, bom' baš!”

Ejub se nakašlja, pa reče: “Nije to pošteno, djeco moja. Žena nas primila brez r'ječi. Dobra. Na ranu privit. Skuha nam da preživimo, a sve od svoje sirotinje, a od onog šta dobijemo od Merhameta mogli bi svi pokrepavat' od gladi. Neg', kad Safeta dođe, valja nam je pripazit'. Ko će, boni ne bili, sade nas sedmero primit' pod svoj krov. Evo, ja se nudim da ću oko Safete hizmećarit'. Star sam, pa ako u'fatim sušicu nije nakav golem jazuk.

-Razmislićemo – veli Ismet – nije još iz bolnice došla, a ja ću odletit' do Merhameta pa pa ipak priupitat' ima li kakav drugi smještaj. Ode ja.

Ode.

Vratio se nakon dva sata. Sav pokunjen.

-Ništa! Rekoše mi da možda mogu štogoderce smještaja naći, al' vele da nas moraju razdvojit'. Daklem, jedni na jednom kraju Saraj'va, drugi na drugom kraju.

-Nema se računa o tom' ni razmišljat' – završi Ejub svaku dalju diskusiju o traženju novog smještaja.

Ažurirano: Utorak, 31 Srpanj 2018 18:24
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search