LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home "Roman - Rušid" U sridu!!!!
U sridu!!!! PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 13 Kolovoz 2018 21:06

 

MilivojBeslinZnak za početak hajke na Crnu Goru dao Irinej, SPC kišobran za sve nacionaliste

Milivoj Bešlin, Novi Sad

Crna Gora nije odgovorna ni za jedan potez koji je u pogrešnoj i destruktivnoj politici Srbija povlačila posljednjih 30 godina. Svaki pokušaj iz Srbije da se Crnoj Gori nameće stav, gdje može ili ne može da šalje svoje oficire je suštinski nepriznavanje crnogorske nezavisnosti i pokušaj da se ovom državom ponovo upravlja iz Beograda, poručuje u razgovoru za Dnevne novine jedan od najznačajnih srpskih istoričara mlađe generacije Milivoj Bešlin.

Bešlin naglašava da je znak za početak hajke na Crnu Goru dao patrijarh Irinej, te da je SPC “kišobran” za sve nacionaliste i desničare, ksenofobe u Srbiji.

“Znak za početak hajke na Crnu Goru je dao patrijarh Irinej, da bi se nastavilo izjavama Vuka Jeremića, Boška Obradovića, Vulina, Nenada Popovića koje su zaista skandalozne i s one strane razuma. U središtu je ponovo zloupotreba Srba u regionu i problematizacija njihovog položaja”, smatra Bešlin.

On napominje da se kada je riječ o Oluji stvari moraju poređati hronološki.

"Akcija hrvatske vojske je samo posljednji čin u ratu koji se tada i završava, dakle, 1995, ali je počeo četiri godine ranije. Podsjetiću da su Srbi u Hrvatskoj sistematski zastrašivani i od strane režimske propagande iz Beograda, da će im se ponoviti ustaška klanja iz vremena II Svjetskog rata i od strane nove nacionalističke vlasti u Zagrebu, koja je rušeći socijalističko nasljeđe, od Hrvatske željela da u političkom smislu napravi ekskluzivno državu hrvatskog naroda. Rat je počeo balvanima, tenkovi JNA koja je već bila pod Miloševićevom kontrolom, izgubivši svoj jugoslovenski karakter, zasipani cvijećem u Beogradu, do temelja su razorili Vukovar. Nakon zauzimanja, počinjeni su strašni zločini na Ovčari, koji su rekonstruisani, zahvaljujući brojnim sudskim procesima. Ubrzo je Miloševićeva JNA zauzela trećinu teritorije Hrvatske. Odatle je proterano gotovo svo hrvatsko stanovništo, počinjeni su brojni zločini. Dakle, rat ima svoju dinamiku i svoju hronologiju. Zvanična Srbija bi htjela da ga svede na Oluju i da kaže da je čitav srpsko-hrvatski rat 1991-1995. sadržan u Oluji. Ali, čekajte, da nije bilo Ovčare, ne bi bilo ni Oluje. Stvari u istoriji su uvek uzočno-posledične. Niko ne može da opravda zločine tokom Oluje, zvanična Hrvatska teško griješi što ih negira, ali reći da je to isto što i Holokaust je primer neodgovorne i populističke retorike.

“Svaki pokušaj iz Srbije da se Crnoj Gori nameće stav, gdje može ili ne može da šalje svoje oficire je suštinski nepriznavanje crnogorske nezavisnosti i pokušaj da se ovom državom ponovo upravlja iz Beograda”, naveo je Bešlin.

Bešlin je komentarisoa i izjavu patrijarha SPC Irineja koji je nedavno kazao da je položaj Srba u Crnoj Gori gori nego u vrijeme zloglasne Nezavisne Države Hrvatske.

“Riječ je, prije svega, o normalizaciji fašizma od patrijarha i relativizaciji genocida u NDH. On nije čovjek naročitih znanja, pa ne može ni znati da kada fašizam uporedite sa nečim, vi ste ga time normalizovali. Fašizam time prestaje da bude endemsko zlo. Upravo je to Irinej uradio. Nisam siguran da je on svjestan posljedica poganih riječi, ali ga zbog toga ne treba abolirati. Posebno jer su njegovi motivi sebični i isključivo materijalne prirode. Nije krio da je to uradio da bi stekao što bolju startnu poziciju u pregovorima sa crnogorskim vlastima oko statusa crkvene imovine. Sam se prosto razotkrio. Nije njemu stalo do ljudi, do Srba u Crnoj Gori, znaju to i oni. Njemu je do nekretnina i novca, odnosno pitanja oporezovanja. To je suština. I time je njegov u osnovi antihrišćanski prestup strašniji”, ocijenio je on.

Prema njegovimriječima najveći izazov u regionu je neugasla teritorijalna pretenzija Srbije prema regionu.

“Crna Gora i Bosna i Hercegovina, pokazalo se, ostaju jezgra velikodržavne ideje u Srbiji i to se ne mijenja. Narativ je isti kao i 90-ih, pitanje položaja Srba u regionu. Osim narušavanja stabilnosti regiona, Srbija odnosno, srpski nacionalizam, vrlo jasno uvodi Rusiju kao igrača sa pretenzijama na ovaj region. Neutralnost Srbije je kontroverzna i neiskrena. To je “neutralnost” pod okriljem Moskve. Nije bolje ni sa političkom alternativom u Srbiji. Po nekim pitanjima, recimo Kosova ili Crne Gore, opozicija Vučiću se pokazuje gorom i ekstremnijom. A najgori dio društva je intelektualna elita, onaj njen nacionalistički dio. Bez demokratizacije Srbije, a to znači njenog temeljnog odricanja od ekspanzivne nacionalističke ideologije, nema stabilnosti Zapadnog Balkana. To budite sigurni”, jasan je on.

Bešlin je kazao i da odnose zvaničnog Beograda i Podgorice vidi kao vrlo složene.

“Ako potpredsjednik Vlade Srbije kaže da jedina građanska država u regionu sprovodi “identitetski genocid”, ako glavni režimski tabolid u Srbiji ima naslovnu, “Milo gori od Pavelića”, kakve odnose da očekujete? Crnogorski odgovori su nekada, za moj ukus, i previše letargični, uopšteni. Izuzev predsjednika Mila Đukanovića, sa kojim je Srbija uvijek znala na čemu je. Ostali kao da imaju strah od Srbije ili onaj već poznati kompleks od Beograda. Crna Gora je posljednje dvije decenije napravila malo čudo na Balkanu, smanjila razmjere istorijske zaostalosti, neki bi rekli, preskočila vjekove. Bilo bi dobro da i ljudska svijest prati ovaj modernizacijski i razvojni iskorak koji je napravljen. Ne kažem da je to lako. Crna Gora nije provincija, već dinamični, mediteranski centar, ali je potrebno prevazilaziti provincijalnu svijest kod ljudi”, zaključio je on.

(Ovaj analitički osvrt gospodina Milivoja Bešlina prenesen je sa portala ANALITIKA. Zahvaljujem se dragom jaranu iz Crne Gore koji mi je skrenu pažnju na ovaj tekst.)

Ažurirano: Ponedjeljak, 13 Kolovoz 2018 21:08
 

Komentari  

 
0 #14 Zike 2018-08-16 17:27
Citat Druga strana medalje:
Srbi su samo branili svoje pravo na opstanak, pravo na svoju državu koju su drugi podrivali, svoje pravo da budu Srbi. Srbija nije nikoga napadala.

Jeste, naravno. Zato su Srbi postali popularni u svijetu do te mjere da ih svijet nije mogao više gledati, te su ih bombardirali i povrh toga stavili ih u filmsku industriju kao glavne negativce. Itd...
Citat
 
 
0 #13 Zike 2018-08-16 17:23
Citat Znam čoveka:
Citat Nadan Filipovic:
... a ti nećeš nikad biti Dodikov Ljajić...


Ja nemam ni viziju da postanem "Dodikov Ljajić", meni sasvim dovoljno da u perspketivi postanem srpski akademik. Akademik SANU. Nekako ko Meša Selimović, samo u domenu političkih i pravnih nauka.
Imaš li stranku svoju? Kako ja za tebe nisam čuo? Jesi li ti Srbin musliman?
Citat
 
 
0 #12 Zike 2018-08-16 17:20
Citat Znam čoveka:
U Bosni i Hercegovini se vodio građanski rat između posvađanih politika bošnjačke, hrvatske, srpske i abdićeve / srpske politike koje su stvorile svoje vojske, bošnjačka Armiju RBiH, hrvatska Hrvatsko Vijeće Obrane, srpska, Vojsku Republike Srpske i abdićeva Narodna Odbrana Zapadna Bosna. Srbija s tim ratom nema ama baš ništa a što je utvrdio i Međunarodni Sud Pravde. Sve što je bilo od ratnih zločina to su između se posvađane strane u BiH počinile, a ne Srbija.


Jeste tako je, zato će Beograd opet biti bombardiran. Znaš da vam saveznici svakih 40,50 godina prave lupanje po glavama stanovnika, njih puno ne interesiraju vaše laži i mitomanija.
Citat
 
 
0 #11 Mehmed Meša Delić 2018-08-16 15:43
Citat Znam čoveka:
U Bosni i Hercegovini se vodio građanski rat između posvađanih politika bošnjačke, hrvatske, srpske i abdićeve / srpske politike koje su stvorile svoje vojske, bošnjačka Armiju RBiH, hrvatska Hrvatsko Vijeće Obrane, srpska, Vojsku Republike Srpske i abdićeva Narodna Odbrana Zapadna Bosna. Srbija s tim ratom nema ama baš ništa a što je utvrdio i Međunarodni Sud Pravde. Sve što je bilo od ratnih zločina to su između se posvađane strane u BiH počinile, a ne Srbija.


Kao budući srpski akademik trebali bi znati razliku između agresije i građanskog rata.
Na BiH je izvršena agresija i od Ex-JY (Srbije i Crne Gore) i Hrvatske, o tome postoje dokazi, ali srpski i hrvatski kvazi akademici ne smiju o tome pričati.
Bidite strpljivi ima još presuda koje će biti, ali vam se neće dopasti.
Citat
 
 
0 #10 Mehmed Meša Delić 2018-08-16 15:34
Citat Znam čoveka:

... ali su im u pomoć priskočili... Srbi iz Srbije i Crne Gore...

Međunarodni sud pravde je donijeo presudu da Srbija nije izvršila agresiju na BiH. Znači nema agresije, nema ničega od onoga što nepravedno inputirate Srbiji. Da je Srbija to što više pišete učinila, Srbija je imala potencijal da mobiliše milion vojnika a onda bi uz vojno-tehnološku nadmoć bila nadmoć i u ljudstvu za nekih 900 hiljada sa Vojskom Republike Srpske, a onda bi bilo upitno kakav bi bio rezultat rata. Znači Srbija nije izvršila agresiju.
Dokaz: Presuda Međunarodnog suda pravde.

Kada pišeš o srpskoj premoći, zar vas ne brine i ne čudi, da ta "jaka" Srbija sa takvim naoružanjem i ljudskim potencijalom ipak je (iz)gubila ratove?
Interesantno je da pišete o Međunarodnim sudovima, čije presude negirate, a ono što vam paše smatrate presudom..
Citat
 
 
0 #9 Znam čoveka 2018-08-16 00:10
Citat Nadan Filipovic:
... a ti nećeš nikad biti Dodikov Ljajić...


Ja nemam ni viziju da postanem "Dodikov Ljajić", meni sasvim dovoljno da u perspketivi postanem srpski akademik. Akademik SANU. Nekako ko Meša Selimović, samo u domenu političkih i pravnih nauka.
Citat
 
 
0 #8 Znam čoveka 2018-08-16 00:05
U Bosni i Hercegovini se vodio građanski rat između posvađanih politika bošnjačke, hrvatske, srpske i abdićeve / srpske politike koje su stvorile svoje vojske, bošnjačka Armiju RBiH, hrvatska Hrvatsko Vijeće Obrane, srpska, Vojsku Republike Srpske i abdićeva Narodna Odbrana Zapadna Bosna. Srbija s tim ratom nema ama baš ništa a što je utvrdio i Međunarodni Sud Pravde. Sve što je bilo od ratnih zločina to su između se posvađane strane u BiH počinile, a ne Srbija.
Citat
 
 
0 #7 Znam čoveka 2018-08-15 23:57
... ali su im u pomoć priskočili... Srbi iz Srbije i Crne Gore...

Međunarodni sud pravde je donijeo presudu da Srbija nije izvršila agresiju na BiH. Znači nema agresije, nema ničega od onoga što nepravedno inputirate Srbiji. Da je Srbija to što više pišete učinila, Srbija je imala potencijal da mobiliše milion vojnika a onda bi uz vojno-tehnološku nadmoć bila nadmoć i u ljudstvu za nekih 900 hiljada sa Vojskom Republike Srpske, a onda bi bilo upitno kakav bi bio rezultat rata. Znači Srbija nije izvršila agresiju.
Dokaz: Presuda Međunarodnog suda pravde.
Citat
 
 
0 #6 Mehmed Meša Delić 2018-08-15 01:30
Citat Druga strana medalje:
Mehmed Meša gde god se vodio rat Srbi su bili domicilni stotinama godina unazad i ne može se reći "da su preskočili nečije granice". Naprotiv granice nisu bile ni potrebne da je bilo ono što je srpska nacionalna volja, sve bi bila jedna država u kojoj bi svi imali mesta. Ovako gde god kreneš "pokaži pasoš". Kreneš do Austrije, ako ideš iz BiH pregledaju te na granici sa Hrvatskom dva puta, sa Slovenijom dva puta. Mogla je to biti sve jedna država da i nema granica da je bilo pameti kao što nije. A kakvo je političko kretanje moglo bi toga biti još.


Srpska volja se pretvorila u srpsku nevolju. Od zamišljene države "velike Srbije" u kojoj su Srbi trebali živjeti bez pasoša i ličnih karti je odvežena na smetlište historije.
Srbi iz (č)etničkog blentiteta "rs" nisu preskakali granice, ali su im u pomoć priskočili ili bolje reći preskočili granicu BiH Srbi iz Srbije i Crne Gore,kao agresori i počinioci - GENOCIDA!
Citat
 
 
0 #5 Nadan Filipovic 2018-08-14 23:52
Opet Amir! Kronični provokator Amir! (H)ej ba Amire, koji se sam nudiš nagužen da budeš veći Srbin od kneza Lazara, daj bre povici bre ručnu. Kenjaš b(r)ez veze. Sanjaj Srboslaviju, ali to su samo vlažni sni. Što je bilo bilo je! Beogradski pašaluk će dočekati svoju sudbu, a ti nećeš nikad biti Dodikov Ljajić. Pušiona bivši muslimanu, a sada nedovršeni osunećeni Srbinu. U Guču na muzike, pa šetaj bre. Kupi šubaru, metni kokardu, troprstuju, skužiće te ba i onda si donji. Đabe se ti nazor njima u šupke uvlačiš. yPuno im je debelo cr(ij)evo onih koji su se prije uvukli. Ti si na čekanju. I de, bolan ne bio, kakva razumna teksta pošalji a nemoj onanirati po komentarima.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search