LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home "Roman - Rušid" RUŠID - roman u nastavcima
RUŠID - roman u nastavcima PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 18 Rujan 2018 15:31

 

Vjesanje MarindvorRušid - priča o čovjeku koji se rodio u strahu, živio u strahu i umro u strahu (33)

Početak „deratizacije“ Sarajeva

Nadan Filipović

Ustaše iz Luburićeve “kaznene ekspedicije” su bile razmještene na nekoliko mjesta u Sarajevu, ali ti rekvirirani stanovi i kuće su bili na veoma bliskim udaljenostima. Sam Luburić je za svoj stoižer najprije rekvirao čitavu zgradu u Sokolskoj ulicu broj 10 (današnji FIS), ali se tu zadržao tek pet dana. Lokacija mu se činila nesigurnom pa je za sebe najprije rekvirirao kuću hrvatske obitelji Babunović u Đenetića čikmi, a zatim vilu Folkert (Volkert), odnosno, kako su je Sarajlije u taj vakat nazivale, Berkovića vilu u ulici Skenderija na broju 48 koja je tada bila u vlasništvu Milana Sarića. Navodno je Luburić znao samo prenočiti u kući Babunovića u Đenetića čikmi, a da je glavno stožer njegove “kaznene ekspedicije” ili “deratizacije”, kako je on često znao reći, bio u vili Folkert čiji je podrum, kako je naknadno utvrđeno, bio mjesto strašnih tortura i zvjerskih ubijanja uhapšenika. Od Luburića se nisu micali njegova četvorica “stručnih suradnika” – zapovjednik Stožera ustaški satnik Milan Cigoje, ustaški satnik Ivan Zovko, ustaški poručnik Budak i ustaški zastavnik Babić, Alagi od ranije poznati kao pravi sadisti i krvoloci. Posebno aktivni u Luburićevoj ekipi za “deratizaciju” Sarajeva, odnosno u tzv. Kaznenoj bojni, bile su notorne i od Luburića izabrane ustaške “krupne ribe” iz Jasenovca: Mile Orešković, natporučnik Ante Vrban, zastavnik, izvjesni Barbarić, vodnik, izvjesni Bevanda, vodnik, Modrić, poručnik, Nikola Gadžić, poručnik, neki Buhovac, vodnik, Krešo Majić, natporučnik, Vjekoslav Ile, poručnik, Jenko Maričić, zastavnik, Branko Slijepčević, natporučnik, te Nikola Gagro, vodnik i osoba od Luburićeva največeg povjerenja

Sve u svemu, u stožeru smještenom u vili Folkert bilo je 86 ustaša. Interesantna je činjenica da je za glavara Stožera Luburić nominalno postavio ustaškog pukovnika, dr Muhameda Riđanovića, liječnika iz Mostara, a za glavnog suca Prijekog ratnog vojnog suda je postavio dr Oktavijana Sviježića, tako da je Sviježić, Luburićeva lutka na koncu, k'o biva izricao presude i potpisivao ih, a ne Luburić, koji je, zaboga, u svemu ovom masovnom zločinu trebao da bude “savršeno čistih ruku”.

Onda je Luburić svoje “pacificiranje” Sarajeva započeo gromoglasnim govorima pred odabranom publikom, uglavnom u rekviriranom Gradskom podrumu iza kina Apolo (kasnije kino Romanija) koji je bio obezbjeđen desetinom puškomitraljeza. Ulica Dr Ante Pavelića (kasnije Titova) bila je zabranjena za bilo kakav promet i za pješake. Znao je natjerati na sastanke viđenije sarajevske intelektualce i držati im govore. Tako je 25.2.1945. godine, priredio večeru u Gradskom podrumu, a nazočni su bili predstavnici njemačkih i hrvatskih oružanih snaga, ustaški ministar dr Vjekoslav Vrančić, ustaški vitez Ivica Frković, predstavnici Hrvatskog stožera, Gradskog poglavarstva i svih sarajevskih društava.

Cijeloviti tekst tog govora prenio je sutradan sarajevski ustaški “Novi list”, sa naslovom – “Puškom u ruci obranit ćemo Hrvatsku”. Između ostalog, Luburić je rekao: “Očuvali smo i uredili svoju državu da nam može pozavidjeti mnogi i mnogi narod”. Zatim: “Među ostalim događajima, u zadnje vrijeme zabilježena je još jedna žrtva koju je dala Hercegovina, a to je povlačenje naših oružanih snaga iz Mostara”, ili dalje: “Ima ih koji vide i opasnost za Sarajevo. Ali Sarajevo je bilo hrvatsko i ostaće uvijek hrvatsko. Sarajevo ćemo braniti u Mostaru, na Drini, u Konjicu i gdje god hoćete, itd”.

Prisutni su ostajali nijemi, diskretno su se ispod oka zgledavali i nikad nije bilo nekih pitanja upućenih pukovniku, ali je zato svaki njegov govor ispratio gromoglasan aplauz koji mu je očigledno godio.

Alaga, Rušid i još sedmorica ustaša su smješteni u jedan veliki prizemni stan u Skenderiji, na broju 23, dakle, veoma blizi Stožeru smještenog u vili Folkert. Njima je pukovnik Riđanović naredio da nađu cementa, pijeska i opeka, te da zazidaju sve prozore kuća koje su bile nasuprot vile, odnosno u njenoj blizini, tako da niko od stanara nije mogao vidjeti ko i kada ulazi u vilu, a i da se smanji šansa za pokušaj eventualnog atentata na gospodara života i smrti u umuklom Sarajevu.

Oko same vile Folkert su bili načičkani mitraljezi, a kroz ulicu Skenderiju, na dijelu gdje se nalazila vila, dakle na oko dvije stotine metara uz ulicu i niz ulicu su postavljene rampe okružene bodljikavom žicom. Stanovnici najbližih kuća, kao ni najobičniji prolaznici, nisu se smjeli kretati tim dijelom ulice već su, ako im je bila zaista neodgodiva potreba, morali put tražiti kroz dvorišta na suprotnoj strani. Na kapiji su bili postavljeni veliki zvučnici spojeni sa gramofonom u vili, a dan i noć je iz njih treštala muzika koja je trebala zvučno zamaskirati krikove onih koji su mučeni i ubijani u podrumu.  

Luburić je nekoliko nedelja kasnije od Sviježića preuzeo kompletno sudstvo u svoje ruke formiravši svoj vlastiti Prijeki sud. Taj takozvani Prijeki sud pukovnika Luburića je 5.marta 1945 i 10.marta 1945. godine presudama UKP. Broj 1/45 i UKP broj 2/45, objavljenim u zadnjem broju ustaškog “Novog lista” od 3.aprila 1945. godine, osudio na smrt na desetine ljudi. Ranog jutra 28.marta 1945. godine, dakle, samo sedam dana prije oslobođenja grada ustaše na Marindvoru javno objesiše 56 ljudi, od kojih su 30 bili muslimani. Na tri grane jednoga drveta objesiše tri brata Sarića, i to Ragiba, Edhema i Kasima, a na jedna vješala majku, oca i sina, Zorku, Veljka i Žarka Odovića.

Tek nakon vješanja u rane jutarnje sate Sarajevo je bilo oblijepljeno plakatima, a isti tekst se mogao pročitati u ustaškim glasilima koja su još uvijek uredno štampana (izvinjavam se: tiskana).

(nastavlja se)

Ažurirano: Utorak, 18 Rujan 2018 15:34
 

Komentari  

 
0 #3 zike 2018-09-28 05:36
Ne bih ja dosađivao, nego me interesuje hoće li Rušid operisati krajnike s vanjske strane onom prevarantu što mu se uselio u kuću?
Citat
 
 
0 #2 Nadan Filipovic 2018-09-28 00:22
Mojne ba Zike!Valja meni smislit slijedeći nastavak. Ako hoš Ti nastavi!
Citat
 
 
0 #1 zike 2018-09-27 16:11
Može li se nastavak priče uslikati telefonom pa postaviti ovdje u obliku slike?
Dosadilo mi čekati na Rušida...
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search