LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
In memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 23 Rujan 2018 10:11

 

Hamed VelagicIn memoriam – Hamed Velagić, čovjek kojeg su mnogi zaboravili, ali neki i nisu

Zijad Haračić, Sydney

Nedavno je na Ahiret preselio moj dugogodišnji prijatelj Hamed Velagić. Rođen je u Višegradu, školovao se i proživjeo život u Sarajevu, ali se nikad nije odvajao od Višegrada. Nije se odvojio or rodnog grada ni u poslijeratnim godinama, dok su Višegrad svojatali razni zločinci i neljudi. Naprotiv, pored kuće koju je izgradio poslije rata u Pofalićima, podigao je još ljepšu kuću na tri sprata u Višegradu dajući time jasan znak zločincima da uopće nema namjere popustiti, posustati i prepustiti im svoj grad.

Pomen mu pišem ovom prilikom s posebnim osvrtom na doprinos u odbrani Sarajeva i BiH. Hamed Velagić je jedan od najzaslužnijih za konstrukciju, razvoj i masovnu proizvodnju ručne odbrambene bombe za koju ću tek nakon rata, iz jednog intervjua gospodina Mirze Jamakovića, načelnika odjeljenja Kontra-diverzione zaštite republičkog MUP-a (KDZ MUP), saznati da je dobila ime “Ženeva“. Mirza Jamaković je lično vršio testiranja bombi, tromblona i ostalog proizvedenog oružja u opkoljenom Sarajevu i nažalost pri tome izgubio desnu šaku i zadobio teške rane od jedne od bombi koje su se tih prvih mjeseci odbrane od agresije pravile od svega i svačega, a najviše od vodovodnih cijevi. U dogovoru s njim, grupa od desetak zaposlenih u “ORLU“ se prihvatila zadatka razvoja nove, pouzdane i profesionalno napravljene odbrambene bombe. Gospodin Jamaković je nastradao prije nego se naša bomba pojavila. Kada se pak počela proizvoditi, objasnio je da je dobila to ime jer se tih dana u Ženevi održavao jedan od bezbrojnih sastanaka o primirju u BiH.

Svi koji su bili na linijama odbrane Sarajeva mogli bi se sjetiti kada je negdje oko oktobra-novembra 1992. godine počeo da pristiže znatno veči broj odbrambenih bombi profesionalnog izgleda i istog takvog djejstva i pouzdanosti. To je bila “Ženeva“. Kao i svaki novi proizvod, prvih dana je izlazila u manjim količinama, 20-30 dnevno, da bi u kratkom roku od dvadesetak dana bila dostignuta brojka od oko 1.500 bombi dnevno. Ako se to uporedi sa pedesetak do tada proizvođenih, nepouzdanih i improviziranih bombi, onda se može shvatiti razlika koja je nastala na linijama odbrane. Borci sa linija su mi u neposrednom kontaktu hvalili bombu i posebno isticali osjećaj sigurnosti koji su dobijali zbog sve boljeg snabdijevanja oružjem, pa između ostalog i ovom bombom. Ostao mi je u dubokoj uspomeni komentar jednog komšije-borca da je ogromna razlika na liniji, u rovu, imati samo dvije-tri bombe i imati sanduk ili dva sanduka bombi. Dakle, bili su sigurniji jer ih nisu morali štedjeti kada su linije napadnute, a znali su da će sve upotrebljene bombe biti odmah nadoknađene. Sukladno sve većoj potrošnji tih bombi Ministarstvo je odobrilo povećanje broja zaposlenih na oko tridesetak.

Nakon što je Ministarstvo odbrane BiH verifikovalo proizvod, “Ženevom“ su vrlo brzo opskrbljene linije odbrane Sarajeva i zajedno sa probojem “Tunela spasa“ ispod aerodroma poćelo je i snabdijevanje linija odbrane širom BiH. Njena proizvodnja je po nalogu Ministarstva odbrane BiH trajala sve do kraja rata, iako je Ministarstvo u toku 1994. i posebno 1995. godine vjerovatno imalo i alternativne izvore dobave. Mislim da je proizvedeno oko jedan milion bombi Ženeva.

Hamed Velagić (23.08.1943-15.06.2018.) je jedan od najznačajnijih tvorac, bombe Ženeva koja je odigrala veoma bitnu ulogu u odbrani domovine.

Neka mu je rahmet duši bosanskoj.

Ažurirano: Nedjelja, 23 Rujan 2018 10:13
 

Komentari  

 
0 #1 Aljosa Mujagic 2018-09-24 09:51
Rahmet mu dusi i sabur porodici.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search