LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Nemanjin portret
Nemanjin portret
Ponedjeljak, 29 Listopad 2018 08:48

 

NemanjaDodikov savjetnik: Četnički pop-star za 21. stoljeće

Sergej Zupanić, Zagreb

Skoro niti trenutka nije opstala nikakva dilema oko toga kakav cirkus Milorad Dodik, kao izabrani član predsjedništva BiH iz redova bosanskih Srba, namjerava raditi na svojoj novoj političkoj poziciji. Već ranije je rekao da će inzistirati na tome da se na zgradu Predsjedništva BiH postavi i zastava Republike Srpske, očito savršeno svjestan koliko će taj potez smetati, pa i boljeti sve Bošnjake i Hrvate u BiH koji su stradavali i ostali bez članova obitelji tijekom stvaranja entiteta za koji kažu da je "nastao na genocidu".

Sada je Dodik u intervjuu za "Večernje novosti" od utorka (16. listopada 2018.) nastavio u tom stilu.

"Moj ured kao srpskog člana Predsjedništva bit će u Istočnom Sarajevu, u administrativnom centru Republike Srpske... Ako ne bude zastave RS-a u predsjedništvu, sjednice ćemo održavati preko videoveze", kazao je.

A onda je otkrio i da će mu navodno prvi potez biti imenovanje krajnje kontroverznog, mnogi će reći i krajnje nacionalističkog bosanskog redatelja Emira Kusturice. Za svog savjetnika. Izbor, koliko god šokantan, logičan je potez i Dodika takvog kakav jest i kad je riječ o svjetski proslavljenom redatelju. Jedan od rijetkih novinara koji je od raspada Jugoslavije pokušao s Kusturicom napraviti intervju, ispitujući sva sporna pitanja oko njega, bio je Aleksandar Stanković u studenom 2009. za svoju emisiju "Nedjeljom u 2". S ekipom HTV-a Stanković je tada čak otputovao posjetiti Kusturicu u njegovom domu u selu Mokra Gora u Srbiji, sa same granice s BiH i nedaleko od Crne Gore. Kusturica je živce izgubio u 22. minuti intervjua kad ga je Stanković pitao zašto je s Miloševićem pio viski dok je Sarajevo bilo opkoljeno u ratu. "Uzvratio mi je da nije imao izbora. Na to sam ga podsjetio da je svojedobno izjavio da je bilo dirljivo gledati kako Milošević u haaškoj sudnici šalje poljupce supruzi Miri, te ga pitao hoće li i u Izraelu, gdje snima idući film, Izraelcima reći da je bila dirljiva pažnja kojom je Hitler obasipao Evu Braun u Vučjoj jami. Na to nije imao odgovora, već mi je uzvratio protupitanjem: 'A zašto mi malo ne pričamo o hrvatskim legionarima koji su ubijali Srbe po Hrvatskoj?'", pričao je poslije Stanković.

HTV-ov novinar je odreagirao tako da je pristao da pričaju i o tome, pa ga je pitao zašto je opjevao Antu Gotovinu. Mislio je na stihove sklepane u stilu Bore Čorbe: "Tko ne voli Gotovinu, uvalim mu osovinu." U istom stilu Kusturica je svojedobno opjevao i Radovana Karadžića. Prvo kao: "Tko ne voli Radovana, ne video Đurđevdana!", a potom i: "Ko ne voli Dabića Rašu, popuši nam k...u našu!" Pod pseudonimom "Raša Dabić" Karadžić se godinama skrivao kao bjegunac pred Haaškim sudom za ratne zločine. Takve svoje stavove svojedobno je u intervjuu za "Globus" pravdao time što je on "uvijek na strani progonjenih", uz sitnu logičku grešku da je riječ o progonjenim, tada osumnjičenicima, poslije uglavnom i osuđenicima, za najmonstruoznije ratne zločine i iživljavanje nad ljudima. Kusturica se nije proslavio niti svojim javno objavljenim tekstom povodom desete obljetnice smrti Slobodana Miloševića. "On nije imao atomsku bombu u džepu da bi se suprotstavio čitavom svijetu. Ali moramo priznati jeste se suprotstavio, što je bilo dovoljno da se meni svidi. Poslije dugogodišnjeg odrastanja uz Tita, koji je znao da dugo govori i ne kaže ništa, ali je uradio mnogo, Slobo je govorio jasno i čisto, samo što nije uradio mnogo, pošto mu stanje u svijetu, za razliku od Tita, nije išlo naruku."

U svom tekstu otkrio je da mu je takvim poštovanjem prema Miloševiću bila šokirana i njegova vlastita majka, inače Srpkinja. "Čiji si ti čovjek, sine?", pitala ga je. Stav po kojem je Miloševićev grijeh samo taj što nije uspio, što je u ratovima na Balkanu pretrpio redom same poraze, a ne što ih je raspirivao i pokretao, zapravo je klasičan stav ekstremnog srpskog nacionalizma u 21. stoljeću. U tom kontekstu i Kusturičina izjava o tome da je "Gotovina momak s kojim bi mogao lakše razgovarati nego sa 60 posto Hrvata", posljedica njegove ideje da je riječ o čovjeku koji bi bio njegov "counterpart", što naprosto ne stoji. Kusturičini nacionalistički politički stavovi počinju zapravo već kao posljedica zbunjenosti vlastitim identitetom, lako moguće osobnom dramom u njemu samom. Otac Murat, slučajno porijeklom Musliman, odnosno Bošnjak, i majka Senka, slučajno porijeklom bosanska Srpkinja, bili su oboje ateisti, što je u Jugoslaviji, posebno u BiH u dobu neopterećenosti takvim stvarima, bila najnormalnija pojava.

Nitko 1992. nije niti pomislio od Emira Kusturice da se iz Pariza vrati u Sarajevo kako bi gladovao, izbjegavao da ga pogodi metak iz snajpera ili granata. Moguće je da mu mnogi ne bi zamjerili niti to što se tada vratio u Beograd. Međutim, on je tamo na RTS-u, državnom TV kanalu pod totalnom kontrolom Miloševićevog SPS-a, izdeklamirao da "bosanski muslimani nisu istinsko multikulturno društvo, te da nisu Srbi, nego muslimani bili oni koji su prvi nabavili oružje". Kusturica je poentirao da "svi koji Srbe optužuju za krvavi kraj Jugoslavije, zaboravljaju patnje toga naroda u Drugom svjetskom ratu". U godinama poslije Emir Kusturica nanizao je takvu gomilu katastrofalnih izjava da je i količinski i kvalitetno konkurirao nekima od najgorih raspirivača nacionalističke mržnje na ex-jugoslavenskim prostorima sa svih strana. Govorio je da je "Srbima u prirodi da ratuju", opravdavao je tezu da "Srbi moraju biti etnički čisti", jer "koncept multikulturalnosti ne funkcionira", a najupečatljivija njegova izjava bila je: "Moja obitelj je simptomatičan primjer toga." Etnička oznaka Srbi, naime, uključivala je i njega, koliko god to bilo tragikomično. "Kusturice su 250 godina bili muslimani, ali samo da bi preživjeli Osmanlije", objašnjavao je.

Nevjerojatno je da, kad su već toliki srpski građanski političari godinama zafrkavali Vojislava Šešelja nazivajući ga "onaj Hrvat", podbadajući ga zbog očito hrvatskih korijena, što to isto nitko nije radio Kusturici. Možda bi im djelovalo previše tragično. Niti u 21. stoljeću Kusturica se nije uspio pomiriti s onime što ga je progonilo. 2005. u Crnoj Gori se krstio kao pravoslavac, dodavši si ime Nemanja. U veljači 2008. ma masovnim demonstracijama u Beogradu pred okupljenim mnoštvom je vikao: "Kojem mitu mi pripadamo? Kosovskom mitu!" U siječnju 2010. patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril dodijelio je Emiru Nemanji Kusturici godišnju nagradu Međunarodnog fonda pravoslavnih naroda, čime mu je odao priznanje za "izvanredne napore na učvršćivanju jedinstva pravoslavlja". Odgovor na pitanje zašto je Dodik izabrao Kusturicu ujedno je i odgovor na pitanje kako je moguće da je Kusturica, iako umjetnik, a ne političar, opasna osoba. Također u nedavnom intervjuu za "Večernje novosti" Kusturica je rekao: "Rasplet devedesetih bio je samo dokaz da se tamo ratovi ne vode da bi riješili neki problem, nego, kada završe dejstva, čekaju nove ratove da bi riješili nagomilane probleme iz proteklih vremena."

Drugim riječima, za njega to nije završena priča. O Dodiku je pričao u superlativima; o Banjoj Luci od koje je napravio maltene New York, o bolnicama, školama, autoputovima... Na kraju je otišao daleko u balkansko junačko patetično pjesništvo. "Jednom je u zoru na Mećavniku za vrijeme Festivala 'Küstendorf' pred odlazak na spavanje otpjevao neki krajišku pjesmu. Sve cvijeće u saksijama i na terasi se treslo, a drvo podrhtavalo", pričao je o Dodiku. Jedan od onih koji je Kusturicu dijagnosticirao bio je Andrej Nikolaidis, istaknuti crnogorski pisac: "Time što je svog pokojnog oca proglasio Srbinom, a sebe, Emira, pravoslavnim kršćaninom, lako mu je postalo izabrati svoje u Ratu u Bosni. Prepoznao ih je u Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. On nije bio tamo da bi ispaljivao plotune iz topova, ali kad god je mogao, svojim umjetničkim i medijskim istupima pružao im je alibi za svakog ubijenog muslimana koji nije pristao priznati da je izvorno 'pravoslavni kršćanin'." Kusturica je potom tužio Nikolaidisa zato što ga je ovaj nazvao "medijskom zvijezdom Miloševićevog ratnog stroja". No, u tom dijelu sud je Nikolaidisa oslobodio. Odrezao je kaznu Monitoru koji je to objavio samo zato što se Nikolaidis zaigrao izrazima "glup, ružan i korumpiran" na račun Kusturice

(Ovaj Nemanjin portret objavljen je na portal Express.hr. Zahvaljujem se prijatelju koji mi je poslao link.)

 

Komentari  

 
-1 #11 Nadan Filipovic 2018-11-05 10:06
Eeee, Amire, Amire! Grdne rane moje, o čemu sanjate. Iz faze jednog tetrijeba koji svoje megasrpstvo telali na sve strane a da ga nitko o tome pita, kad dođu "povoljna vremena" (prevedeno: noževi, žice, nove Srebrenice, spremte se spremte četnici, itd.itd.) naš će diplomirani pravnik postati "velika čivija" u srpskoj politici. Malo morgen Amire. Beogradska čarija treba Nemanje, Mu(h)areme, sandžačke muftije i istali balinski hamelj da ih koristi poput toalet papira. Nemanji svaka čast!!! Taj ih je bar jako, jako opelješio, a vi ostali možete okolo prduckati i telaliti svoje "srbstvo". Amire ba, hvatajte se paragrafa, kakve kancelarijice, suda, itd. Kakav pusti Beograd!!! Što ne odete tamo živjeti? Haaa? Jedva vas čekaju.
Citat
 
 
+1 #10 Amir Čamdžić 2018-11-04 23:27
Nadane, doći će i moje vreme, kada će se stvoriti povoljne okolnosti kada će i ovakvi "doći do izražaja". Mnogo je bilo "anonimusa" koji su delovali "izgubljeni", ali "dođu povoljna vremena" i pokažu se, a veruj doći će i moje vreme i za političku i drugu delatnost. I Slobodan Milošević je bio izvrgnut podsemhu kada je jednom rekao "da će na mestu Titove biti njegova slika" i bila je.Čovek je verovao "u svoju političku viziju" i ja verujem "u svoju političku viziju". Na kraju krajeva uzmi primer vašeg Alije, šta je bio u svojoj 59 godini osuđenik na 14 godina zatvora a posle "ko neki predsednik".I ja žu biti "velika čivija" u srpskoj politici i nacionalnoj idelogiji.
Citat
 
 
-1 #9 Nadan Filipovic 2018-11-04 22:47
Zijo, Amir Čamdžić je u dubini duše jako nesretan izgubljeni čov(j)ečuljak. Htio bi biti nešto što mu nikad uspjet neće, netko kao Mustafa Mulalić. Međutim, on nije ni malo "m" od Mustafe. On sjedi u Bosni i bori ze srpsku nacionalnu ideju. Jakog im borca majko moja. Ipak je naš Amir obično provincijsko srbo-klepetalo. Šta možemo Zijo, ima kod nas bosanskih muslimana hamelja i hamelja. Manje nego li u susjeda ili komšija. Htio sam ga "banovati", pa velim - hajde da se raja malo ismiju.
Citat
 
 
-1 #8 Zijo 2018-11-04 21:42
Nas "do kraja zivota Srbin" bi trebao da malo vise prati sociolosku nauku, azurirao bi stanje oko pitanja "nacije" I mozda uvidjeo da jos zivi u tribalnoj paradigmi o naciji. Ali, slaba je nada. On je jedan od onih "dzaba gluhom sapces na uho", tako da je svaki pokusaj gubitak vremena. Tako I ovaj moj komentar.je za srpsku ideologiju".
Amire, uzivaj u svojoj opredjeljenosti I pusti druge da uzivaju u svojoj. Kao musliman treba da znas onaj ajet: Njima njihova vjera..
Primijeni je na svoj "slucaj" sa srpstvom.
U njegovom slucaju je primjenljiva ona narodna: Cega se pametan stidi ...." Ovdje ne mislim na njegov osjecaj pripadnosti nego na "zalaganje za srpsku ideologiju".
Citat
 
 
-1 #7 Zijo 2018-11-04 21:42
@ Amir Camdzic Sramotno za jednog pravnika da toliko brka babe I zabe, da ne pravi distinkciju izmedju pripadnosti naciji, narodu, vjeri I zalaganja za odredjenu politiku, ideologiju, "nacionalnu stvar". Sta on hoce da kaze, npr. da Ivan Stambolic, Slavko Curuvija, Ivan Djuric, Natasa Kandic, Sonja Biserko ...nisu "dobri Srbi"????
Citat
 
 
-1 #6 Zike 2018-11-03 16:11
Nema to nikakve veze sa tim da su Srbija, Srbi, Beograđani kako god nazovite, izvršili agresiju na Bosnu i Hercegovinu i počinili genocid nad
bošnjačkim stanovništvom. I da se plati ratna odšteta za bjesomučna razaranja, da se kaže gdje su ubijeni Bošnjaci za kojima se još uvijek traga od 1992. godine.
Pa onda možemo pričati šta je bilo 1650. godine.
Citat
 
 
+1 #5 Znam čovjeka 2018-11-03 09:30
https://www.youtube.com/watch?v=yt9Uy-1zuQw&t=1559s
Citat
 
 
+1 #4 Znam čovjeka 2018-11-03 09:21
Salih Selimović - Moj predak primio je islam 1650., mi smo Vujovići iz Hercegovine
„Moja je želja bila da se utvrdi pravo porijeklo našeg naroda, bez obzira na vjersku pripadnost. Moje je prezime bilo Vujović. Tačno 1650. godine je moj predak primio islam. Mi smo Hercegovci“, kazao je Selimović.https://trebinjelive.info/2018/10/28/salih-selimovic-moj-predak-primio-je-islam-1650-mi-smo-vujovici-iz-hercegovine/
Citat
 
 
+1 #3 Amir Čamdžić 2018-11-03 09:02
Ja ne razumem čemu potreba Emira Kusturice da se pravda bilo kome za svoje poreklo, ko su mu bili otac, majka, familija, i tome slično. Ja to nikada ne osećam za potrebnu da se pravdam bilo kome, a niti "šminkam stvari" oko porekla. Ja uopšte nemam kao prvo sam sa sobom problem s tim, ko mi je otac, majka, ko mi je familija jer meni je sasvim dovoljno da se ja sam osećam nacionalno Srbin, da sledim srpsku nacionalnu politiku, da sam spreman da se svim svojim intelektualnim i uopšte ljudskim i materijalnim resursima borim za srpsku nacionalnu star i ne treba mi nikakvo dokazivanje o poreklu, niti nastojim "da vadim svete ikone a ni krstove da dokažem kako sam Srbin". Otvoreno svakom kažem da je moja familija i s majčine i očeve hodžinska familija, "rasadnici hodža" kome se sviđa sviđa, kome ne ja sam taj što jesam i dokle živim životom ostaću nacionalno svestan Srbin.
Citat
 
 
+5 #2 Znam čovjeka 2018-11-02 21:27
Emirovoj majci nije ime Senka, već Senija. Nebitno, čovjek se osjeća nacionalno Srbin i sasvim dovoljno, ma ko da su roditelji. Naravno da je Senija arapsko ime.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search