LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Alija Nametak Alijine iskrice
Alijine iskrice
Srijeda, 14 Studeni 2018 20:25

 

Nametak AlijaAlijine sarajevske minijature (59)

O cjeparu Halimu Dedoviću u „Sarajevskom nekrologiju“ Alije Nametka

Jučer je nesretnim slučajem poginuo Halim Dedović, rodom iz Jabuke kod Goražda. Bio je neženja, a ostala je iza njega mati, kako kažu, đuturum od oko sto godina. Pretrao ga auto na Carevoj ćupriji.

Halim je bio prije rata cjepar i godinama je u mene cijepao drva. Bio je pobožan i pošten, pa sam ga kao lik obradio u svojoj pripovjesti Cjepar. Ustvari, on nije imao gotovo ništa zajedničko s mojim Ibrišem osim čestitosti i poštenja. Sve drugo je u priči proizvod mašte, a jedna stvar je samo nehotično bila proročanska. U priči on umire na svojoj “kozi”, u vrijeme iftara, na Carevoj ćupriji u Sarajevu, a eto, tu ga je jučer zatekla smrt. Pregazio ga je automobil i, kako reče Hadži Hafiz Smail-efendija mozak mu se prosuo kao kiselo mlijeko na Carevoj ćupriji. Čudnovato zaista!

Kad sam se 1954. vratio u Sarajevo on već nije bio cjepar. Bio je noćni čuvar u “Bosna-folkloru” (umjetni zanati). S posla bi došao pravo u Begovu džamiju gdje bi džematile klanjao rani sabah. Podne i ikindiju je na godine klanjao u Baščaršijskoj džamiji, a akšam i jaciju u Hadžijskoj.

Bio je srednjeg rasta, ali snažan, malo povijen. Imao je crne opuštene brkove, a izdaleka je pozdravljao poznanike počinjući “temenna” od pasa. Bio je uvijek vedar i dobre volje, pošten do krajnjih granica. Nije trošio novac na besposlicu, pa ga je uvijek i imao i olahko posuđivao – kako sinoć saznadoh – ne čekajući da mu se vrati. Tako su mnogi ostali dužni.

Pričao mi je sinoć Hadži Mustafa Strik da je čuo od Halima kako ga je nekad u mladosti, u njegovu selu, napastovala neka azgin djevojka. On je bio čestit i nije htio harama, a ona se bila upalila pa, kako je preko mjere bila snažna, povalila ga poda se. Kako se u njega borila strast sa strahom Božijim i kako mu se aleti-mahuda ukrutila, cura ga je u histeriji uhvatila i prelomila mu ga tako da mu više nikad nije mogao ustati, pa se nije ni ženio. Tjelesna snaga je ostala, ali se rasplodna strast nije mogla oživiti, pa je snagu trošio, dok je bio mlad, na fizičke poslove, naviše na cijepanje drva, a pod starost je, kao što su evnusi čuvali harem, čuvao, kao noćni čuvar, izgrađevine umjetnih zanata.

Srećom, ovo o Halimu bila je dezinformacija. Tačno je da ga je auto odbacio, da je odnesen u bolnicu, ali nije poginuo.

Hvala Bogu!

(3.8.1968.) 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search