LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Dioptrija Dr Muhameda Borogovca
Dioptrija Dr Muhameda Borogovca
Utorak, 29 Siječanj 2019 09:12

 

DR BorogovacNOVI POTEZ IZETBEGOVIĆA U NJEGOVOJ IGRI PROTIV BOSNE I HERCEGOVINE

Piše: Dr Muhamed Borogovac

YANUKOVYCH PO KALUPU ALIJE IZETBEGOVIĆA


Ovih dana se u svim svjetskim medijima mogla pročitati vijest: "Ukrainian court has found former President Viktor Yanukovych guilty of high treason." (Ukrainski sud proglasio krivim za veleizdaju bivšeg predsjednika Viktora Yanukovych-a.) Svim političarima i politickim komentatorima na zapadu je odavno bilo jasno da su prilikom raspada Sovjetskog saveza Rusi uspjeli u mnogim bivšim republikama Sovjetskog saveza instalirati pro-ruski orjentisane re-ime na vlast. Evo sada je to u Ukrajini i sudski dokazano.

Zašto ovo govorim?

Iz dva razloga, a) dakle ne radi se o "teoriji zavjere" nego je zaista predsjednik države bio neprijateljski špijun, i b) zato što se po istom scenariju dogodio i raspad Jugoslavije - jer Srbi su iskoristili svoju kontrolu nad jugoslovenskim tajnim policijama i na čelo Bosne i Hercegovine, kao i još nekih bivših republika, instalirali prosrpske kadrove.

Nažalost Bosna i Hercegovina i danas trpi od tih podmetnutih srpskih kadrova među Bosnjacima. Bakir Izetbegović će i život riskirati za "srpstvo". On samo glumi muslimana i Bošnjaka da bi bolje odradio stvari za veliku Srbiju. Nažalost, Jugoslavija je tokom 80 godina svoga postojanja, u svome školskom sistemu uspjela velike brojeve Bošnjaka otrgnuti od njihovog bošnjackog narodnog identiteta i prevaspitati u vatrene Srbe. Sa raspadom Jugoslavije oni nisu nestali sa scene, nego i dalje služe srpstvu. Oni su najbolje organizovana i politički najsposobnija grupa u Bosni i Hercegovini, budući da nas znaju iznutra. Nalaze se u svim strankama. U skladu sa dobro poznatom istinom da su konvertititi najodaniji članovi svoje nove grupe, ne trebamo gajiti nikakve iluzije da će oni ikada išta uraditi u korist BiH - oni su smrtni neprijatelji BiH i Bošnjaka, isti kao Karadžić, Mladić i Dodik. Uostalom, zar Alija Izetbegović nije aktivno ucestvovao u genocidu, istina, ne otvoreno, nego politički kao "facilitator", sabotirajući odbranu i očuvanje BiH.

Kao takav, Bakir Izetbegović stalno “igra partiju šaha” protiv Bošnjaka, a ne protiv naših neprijatelja. Ovih dana je povukao novi potez u toj partiji. Najavio je da će Ustavnom sudu Daytonske BiH uputiti zahtjev za preispitivanje imena "Republika Srpska". Mnogi naivni Bošnjaci, šahovskim riječnikom kazano "paceri" u politici su se obradovali "naglom zaokretu bošnjacke politike".

Stoga pokušajmo u najkraćim crtama objasniti zašto smo sigurni da je taj potez uperen protiv interesa BiH i Bošnjaka, a u korist Srba.

NE IDE SE U NAPAD SA GOLIM KRALJEM

U Glasniku godinama pratimo kako bošnjački političari na vlasti postepeno, u jednom sistematskom procesu, ukidaju drzavu BiH i jačaju Republiku Srpsku, prenoseći državne nadležnosti na entitete, ukidajući jedinstvene institucije koje karakterišu drzavu, da bi ih zamijenili "koordinacionim tijelima", tj dogovornim institucijama koje karakterišu labave unije (konfedereacije) država. Jedinstvene institucije se ne mogu raspasti bez većine glasova, a zajedničke se legalno raspadaju kada jedna strana ne dođe na sastanak.

Šahovskim riječnikom kazano, dosadašnji BiH - političari, uključujući i Bakira Izetbegovića, su doborvoljno gubili teške figure, a Srbima pretvarali pijune u kraljice, čime su poziciju Bosne i Hercegovine iz dobijene doveli do izgubljene.

Sjetimo se, u ratu je RS imala izgubljenu poziciju. Bili su nelegalni, okarakterisani kao pobunjenici portiv legalnih vlasti internacionalno priznate RBiH, ćak i na bojnom polju poraženi. Međutim, zahvaljujći dvadesetogodišnjoj seriji poklona Alije i Bakira Izetbegovića Republici Srpskoj, sada je RS u dobijenoj poziciji, a Bosna i Hercegovina se bori za goli opstanak. Ponovo govoreći šahovskom riječnikom, nama je jedina nada da nekako izvučemo pat, da sada kada smo poklonili sve teške figure, nekako izbjegnemo šah-mat, tj. potpuno ukidanje BiH.

I šta u takvoj poziciji Izetbeogvic radi(?!) - on IDE U NAPAD? Međutim, to je nepripremljen napad, to je napad samoubice. On traži ukidanje imena RS, a koje je njegov otac dogovorio i unio u Daytonski "mirovni" sporazum. Takav nepripremljen "napad" je u stvari samo još jedan od pokušaja da se potpuno dokrajči bilo kakva državost BiH, da se napokon završi posao ukidanja i ovakve države BiH.

ŠTA TREBA RADITI?

Kada se ide u jedan tako ozbiljan sudski proces, prvo se moraju ispitati, tj. predvidjeti svi rizici. A rizike nije lako vidjeti, jer rizici ne zavise od vas, nego od poteza koje ce vuči druge strane, drugi faktori. Rizici su vam kao vrh ledenog brijega, koliko god da ih vi u prvi mah primjetite, znajte da ima deset puta više onih koje ne vidite. Naprimjer, kada je Milošević krenuo sa do zuba naoružanom JNA i lokalnim Srbima, na potpuno nenaoružane Bošnjake, nije mogao ni u snu sanjati da će za tri godine tadašnji predsjednik RS-a, Nikola Koljević zavapiti: "Ako se nešto hitno ne učini, za 36 sati srpska komponenta u BiH će dozivjeti slom." Milošević nije predvidio koliko je riskantno krenuti u genocid, jer kada se ljudi bore za gole živote svojih žena i djece, to im daje najbolji borbeni moral, moral kojega ne može slomiti nikakva vojna tehnika. (Nažalost, ni taj borbeni moral nam nije pomogao na kraju protiv Alijinog izdajničkog pera kojim legalizova RS na pola BiH i tako otpoče proces raspada države.)

Dakle, svakako da se moramo boriti za ukidanje RS-a (ne samo imena), ali to se neće dogoditi jednom sudskom odlukom. To će se dogoditi poslije dugotrajne pripreme, a koja će se sastojati u jačanju državnih organa BiH. Dakle, prvo trebaju bošnjacki poslanici otkazati poslušnost izdajnicima i prestati dizati ruke u pralamentima BiH za zakone kojima se šire ovlaštenja RS-a i "hrvatskih" kantona. Zatim, treba prestati spašavati RS od bankrota, treba prestati poklanjat im pare od PDV-a u većim procentima nego što ih ima. Treba se u svakom trenutku boriti za ispravnu kadrovsku strukturu u preostalim BiH institucijama, čak i u firmama, a ne poklanjati najvažnija ministarstva i funkcije Srbima i Hrvatima, a onda očekivati da će ta srpsko-hrvatska vlast nešto učiniti protiv njihovih separatističkih mentora i njihovih projekata. Što je priprema za akciju bolja to su rizici manji, jer što imate bolju poziciju u državi, to protivnik ima manje poteza na raspolaganju.

ŠTA JE IZETBEGOVIĆEV STVARNI CILJ?

Jedan od velikih dobitaka za Srbe će biti ako Izetbegović zaista preda tu apelaciju u ovim uslovima kada ona ne može uspjeti. Time će samo nepovratno ispucati jedan važan metak, koji bi nekada u budućnosti mogao odigratii ulogu, svakao sa određenom pripremom situacije, kako sam gore napiaso.

Drugi, kratkoročni Bakirov cilj je da pomogne Dodiku, da Srbi malo zaborave na jad i čemer u kojem žive, na bankrot koji prijeti RS-u, na bezakonje, na "Pravdu za Davida", te da se homogeniziraju onako kako to Srbi jedino znaju, "u odbrani ugroženog srpstva".

U svemu ovome ima jedna veom dobra vijest. Gledajući na društvenim mrežama, vidimo da je Bakir Izetbegović potpuno pročitan. Čak i potpuno nepismeni ljudi, oni koji ne znaju ispravno napisati ni prostu rečenicu, vide ovu podvalu.

(Ovaj osvrt Dr Muhameda Borogovca je prenesen iz Glasnika Nacionalnog kongresa Republike BiH; 974, od 26. januara 2019.)

 

Komentari  

 
0 #1 Mehmed Meša Delić 2019-01-29 18:31
Tačno je da Bakirove "apelacije" više liče na neke verzijene probnih (probušenih) balona.
I ovaj "osvrt" Borogovca je isto tako ispuhani balon na nekom strništu izvan BiH.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search