LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Jedan sociokardiološki osvrt patrijarha Irineja i naricanje komentatora
Jedan sociokardiološki osvrt patrijarha Irineja i naricanje komentatora
Petak, 08 Veljača 2019 09:30

 

IrinejПатријарх Иринеј: Србија без Косова и Метохије није Србија

MОСКВА - Патријарх Српске православне цркве Иринеј изјавио је да подела Косова и нове границе за СПЦ и већину становништва нису прихватљиве, јер „Србија без Косова и Метохије” није Србија.

„Као човек када му изваде срце, он више није жив човек”, рекао је патријарх током посете Москви.

Према његовим речима, став Србије и СПЦ је да се у потпуности поштује резолуција Савета безбедности Уједињених нација 1244, која предвиђа да се осигура албанском народу пуна слобода и аутономија, али да територија Косова и Метохије остане у оквирима Србије, јавља РИА новости, преноси Танјуг.

„То је став наше Цркве, а тај став је формулисао и недавни Свети архијерејски сабор СПЦ”, рекао је патријарх Иринеј.

(Ova “kardiološka dijagnoza” patrijarha SPC prenesena je iz POLITIKE od 6.2.2019.)

Izabrani komentari

Цицка: Тачно тако али ко да нас поведе тако чврсто (када су нас распаметили по питању патриотизма и то су намерно урадили од Хага до Америке ) у одбрану нашег срца и срца наших предака , они имају алтернативу , имају два срца ,друго срце је у Албанији , једини народ који има два срца па ако им се не допада код нас и у нашој заједничкој држави нека седну на камион са стварима и нека иду тамо a коме се свиђа заједничко срце нека остане а ми сем овог једног јединог где су нам сва срца предака који су нам се изборили за то само и имамо ?. Ne postoji narod sa dva otadzbinska srca sem Albanaca , mnogo se prave oni naivni . Нико не слуша , у Србији треба да остану само они који имају папире и боравак из доба Југославије и Србије , остали у Албанију одакле су и дошли или у државе које су их послали овамо као што су Немачка која их се прва решила и вратила , каква је та држава Немачка када би поштено о њој.

Анка: КиМ је Србија! Србија је Једина наша мултинационална бивша Југо република, у којој су све нације добродошле. Шиптари такође. Срби су деценијама избјеглице у властитој земљи. Бјежали су од шиптарског терора још у току Југе. Досељавали су се из Албаније илегално, и били прихваћени од Срба оберучке. Сада хоће српску земљу. И ти кажеш да то они треба да добију, да имају право на то. Какво право? По међународном праву КиМ припада држави Србији. Јер да то није тако, нитко неби марио шта Србија мисли. Лако је признати отимачину туђе куће, али није лако дати своју. Упоредити оно што се дешава у Хрватској са КиМ, и на основу тога називати мене “екстремном” је, најблаже речено, дрско, безобразно и срамно.

Београђанин: Трагично је када видим неке од коментара овде. Како могу Срби тако лако да се опросте од своје колевке? Аман људи па наша нулта тачка је тамо, сви наши манастири су на Косову, сва наша средњевековна утврђења, сви српски гробови... отидите до Газиместана и погледајте коју су жртву ти људи дали зарад Србије без окова. Зашто мислите да ће стати са разарањем Србије после Косова? Зашто то нису учинили после Црне Горе? После губитка Босне? После етничког чишћења у Хрватској? Да ли сте тако наивни да мислите да Рашка није следећа? Да не долази Војводина на ред. Освестите се. Опраштањем од Косова не отварају се врата ка бољем животу већ ка новом поглављу пропасти нашег народа. ЕУ и бољи живот у том савезу су приче за малу децу... Србин трчи да се укрца на брод који тоне док се сви укрцавају у чамце да побегну. Опраштањем од Косова, опрашатамо се од нас самих. Народ без корена, народ без идентитета нема будућност.

dragoslav kočović: Profesori Fakulta političkih nauka su 12 januara 2018. godine na naučnom skupu na istom Fakultetu jasno definisali da je Kosmet neotuďiv deo Srbije. Radovi su objavljeni u publikaciji "Kosovo i Metohija kao nacionalno i državno pitanje".

Dragan Pik-lon: Postovana Anka,svet nije tako prost i ruzicast kako vam se cini(sa svim uvazavanjem).Siptari i Srbi se ne mogu vise integrisati u zajednicko drustvo.Narocito je to nemoguce posle Zute Kuce.Najbestijalnijeg zlocina u istoriji Civilizacije.Cak ni ustase u Jasenovcu,pored 57 vrste ubijanja nisu smislili tako bezumno otimanje ljudskih organa bez anestezije.Ustase su uzivale u negaciji zivota,citajte-smrti.Uzivali su u mukama zrtava dok Siptari nisu cak mogli ni u tome uzivati,jer su bezboznici i bezsatanovci.Oni su drogirani "biznismeni'',ljudi bez grama duse.Samo to i nista vise.Tu su se pronasli sa americkim hipokritima,koji su izmedju ostalog satrveli 500 000(pesto hiljada iracke dece).Svaka diskusija je izlisna,sve dok toliko zlocinaca prima debele penzije i podsmeva se Holokaustu i pravom Genocidu.....!!!

Петар,Загреб: Косово је Јерусалим и зид плаћа. Прогнани сањали двије хиљада година и ето их у Јерусалиму. Док је у нашем духу и бићу,Косово је наше. Све док не убију наду. И то је најопасније. Јел јасна порука овима који нам отимају НАДУ.

Slavko Stanisavljevic, Strpce-Kosmet: Bravo gospodine Petre."Prognani Jevreji su sanjali dve hiljade godina i eto ih u Jerusalimu".Tako ce nadam se biti i sa nama Srbima jer je Kosovo nase.Ja ne gubim nadu i ako sam 31 godinu van svog rodnog mesta."Sve mi uzmi ali mi NADU ostavi,jer covek bez nade je bez zivota". Zeleo bih nesto da progovorim o stavu nasih politicara bas u vezi "nade" ali se ne usudjujem jer to nece biti objavljeno.Pozdravljam te srdacno iz ledom okovanog Vankuvera.

Др Милан Лекић: Косово за српски народ није ма која територија! Косово је темељ свесрпског духовног интегритета! Због тог и читавом свету познатих историјских разлога Срби се препознају као велики и један од најстаријих европских народа. Ви то не осећате и очигледно не разумете...

Dejan: Naravno da bez Kosova i Metohije ne postojimo a to potvrdjuju nase brojne svetinje i crkve koje su po celom KiM ali sa kojeg smo losom politikom jos od 1945 polako sami sebe isterivali. I vasa Svetost menja neki puta svoje misljenje ili bar tako zvuci a o politicarima da ne govorim.Jedno je sigurno da bi nezavisnost Kosova ostala u srpskoj dusi kao velika neprolazna rana.

pravda i zakon

Подршка за ставове Патријарха. Србија без Косова и Метохије није Србија. Највећи или сав, како ко схвата, део духовне вредности налази се на Косову и Метохији. Остати без Косова и Метохије је као остати без душе.

 

(Izvor: Beogradska Politika od 6.2.2019.)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search