LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home "Roman - Rušid" RUŠID - roman u nastavcima
RUŠID - roman u nastavcima PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Subota, 09 Veljača 2019 12:39

 

Rijeka sinagogaRušid - priča o čovjeku koji se rodio u strahu, živio u strahu i umro u strahu (57)

Nadan Filipović

Šansa??!!

(slika stare sinagoge u Rijeci)

Osvanu subota. Rušid je još kunjao kad začu kucanje na vratima. Isak proviri.

-Kava je vrela i servirana. Subota je. Moram u jevrejsku zajednicu. Dobili smo neku barakicu od grada da tu bude naša buduća općina. A kakvu smo sinagogu imali!!! Najljepšu u staroj Jugoslaviji. Nijemci su je samo djelimično i dosta nježno devastirali 1944-te godine, a komunisti su je kompletno srušili prije par mjeseci. Ona naša jevrejska bagra što je na čelu bajagi nekog Saveza jevrejskih vjeroispovjednih opština iz Beograda prodala je našu predivnu sinagogu Kotarskom narodnom odboru u Rijeci, zamislite… kao građevinski materijal. Užas nad užasima! Idem na službu Božiju. Vratit ću se oko podne. Vi se odmarajte.

-Hvala Isak. Odmoriću se još mrven. Svaka me kost u ramenima i rukama boli. Tek sad' prepoznajem kol'ko je bio težak ovaj kofer.

-Ostavljam vam ključeve u bravama. Molim vas samo, da zaključate.

-Brez brige. Doviđenja.

Isak ode, a Rušid odmah ustade. Zaključa obje brave. Popi par šoljica kafe, uz njih zapali tri cigarete da niveliše koncentraciju nikotina u krvi. Nakon toga ode i uze one dvije “važne” knjige ispod jorgana, te žilete i gumirabiku iz džepa na mantilu. Oprezno i veoma nježno rasiječe kožu na prvoj korici debele knjige i poče izvlačiti funte, ali sve polako, da niti jednu, ne daj bože ne presječe ili podere. Izbrojao je četrdeset i jednu novčanicu od dvadeset funti. Znači, u korici se nalazi još devet. Vjerovatno su previše duboko zagurane. Još malo rasiječe kožni uvez sa strane i dokopa se i tih devet preostalih. Bile su neoštećane. Sa dolarima je bio lakši posao. Otpara kragnu i revere od sakoa, “nafilova” oba revera i kragnu i uši sve smeđim koncem i iglom koje je imao za takvu priliku. Tada ponovo zalijepi korice od knjiga i stavi je da budu pritisnute sa pet drugih, netaknutih knjiga. Gumirabika se suši dosta brzo, a knjige su sada na broju.

Odmah iza podne Isak se vratio sa Božje službe.

-Uh, obavio sam i to. Slobodan sam do slijedeće subote. Evo, na peškariji kupih četiri skuše. Sada ću ih isfrigati. Imam butelju dobrog crnog vina što mi ga je poklonio jedan iz naše male zajednice. Evo i vekna friškog kruha, pa ćemo lijepo ručati.

Uzvrtio se u kuhinji i uskoro zamirisa pržena riba. Ručali su, a nakon toga Isak popi pola čaše vina pomiješanog sa vodom, bevandu, a Rušid je popio flašu piva.

-Slijedeće bogosluženje će biti u Trstu. Nas šestorica idemo tamo u njihovu općinu. Imaju neku manju zgradu u Longeri. To im je i priveremena zamjena za sinagogu.

-Pa kao ćete pr'eć' granicu?

- Kao pripadnici jevrejske općine Rijeka za malogranični prelaz kod Kolombana imamo propusnice, odnosno naš grupni putni list, Samo na tom prelazu možemo preći sa iskaznicama. Naši graničari nas već dobro znaju, a i talijanski. Nosimo našoj braći u Trstu pola od ovih knjiga da i oni imaju barem nešto od religijske literature.

-Pa kako dođete do tog graničnog prelaza?

-Vozi nas jedan ovdašnji Talijan na svom kamioncinu, a kad pređemo granicu naši nas tamo čekaju. Imaju svoj mali autobus. Naša je općina u Via Conti. Imamo se pravo zadržati samo u toku dana, što i radimo. Onda nas vrate tim malim autobusom, pređemo granicu i s naše strane nas čeka onaj isti naš čovjek, porijeklom Talijan, s kamioncinom. Taj kamioncin je spor, dimi, i jedva ide, ali ima ceradu i klupe na karoseriji. Nije ni skup. Hajde, odmori se, valja tebi nazad, a ja odoh do mog rođaka Samuela. Bolestan je, pa da vidim ima li šanse da prizdravi do subote. Ti zaključaj obadvije brave i nikom ne otvaraj. Doviđenja.

Rušid je legao, a raznorazne misli su mu se motale po glavi. Isak pojma nema da se on ne vraća. Od Rijeke do talijanske granice ima haj-haj. Veliki je rizik da će ga putem uhvatiti ili će ga ščapati na granici. Isak putuje sa još petoricom. Prelaze na malograničnom prelazu, gdje je, kako mu reče, kontrola dosta labavija.

Onda mu sinu: “Ako taj njegov Samuel nemere putovat', zašto ne bih ja otputov'o 'mjesto njega? Al', kako to izvesti? Pokušaću po formuli – para vrti đe burgija neće.”

Brzo je žiletom nježno pokidao konce u reveru sa dolarima. Izvadio je šezdeset. Ponovo je smeđim koncem ušio rever. Nije se ništa vidjelo. Tada malo zakunja. Proveo je par sati u polusnu. Trznu se kad začu kucanje na vratima. Isak se vratio.

-Uh, kiša me je promočila. Ništa. Samuel je toliko slab da se sigurno neće rekuperati do subote, do polaska. Sutra moram hitno otiću u stanicu milicije i zamoliti za novu putnu listu za pet osoba, jer Samuela moram isključiti. Moram im sve objašnjavati. Ne znaš ti ove nove policajce što ih nazivaju narodnom milicijom. Sve je to nepismeni seljak. Njima dođe zlo kada moraju nešto pisati, a u ovom slučaju novu grupnu putnu listu. Baš se Samuel razbolio u nevrijeme.

Rušid odšuti, pa reče: “Mogu l' ja 'mjesto Samuela? Ako ja krenem 'mjesto njega, neš morat' pravit' novu listu.”

-Ha-ha-ha! Baš me nasmija. Da ti, dakle, putuješ umjesto Samuela? Dobar vic!

-Zašto ne?! Nije vic. Kol'ko je star taj tvoj Samuel?

-Dvadeset i neka. Ne znam točno.

-Pa eto!

-Šta, pa eto?

-Znate šta Isak. Imam ja životnu ušteđevinu. Šest godina sam radio za gazdu Morica Gaona k'o noćni čuvar. Nikad nisam minute zakasnio. Nikad nije ništa ukradeno dok sam skladište čuv'o. Plać'o me je pošteno i s'vjetov'o me da šparam, da imam ušparatih para ako mi za ženidbu zatreba il' za neka crna vremena. Posluš'o sam ga. I eto, dođoše crna vremena. Oca izgubih kad bijah malehan, ubili ga Vlasi. Mati mi umrije dok sam bio u domobranima, o'sustva mi ne dadoše dušmani. Kad se vratih neki se'jak, razbojnik pokvareni, iskoristio bolest moje matere, prepis'o nase kuću i nemerem mu ništa. U Saraj'vu mi nema života. Pravo da ti velim, ni ovo mi se ne sviđa. Sve zajedničko, ne smiješ pisnut', ako pisneš ne gine ti robija u najboljem slučaju, vjeru zabranjivaju, kažu nema više Boga, mada nisam kakav poseban vjernik, q na kraju će mi i žena, ako se ovdi u crvendača oženim, bit' zajednička, drugarica koju more svak' klanfat' a ti šuti i gledaj, … ma, meni se povraća od komunizma. Neg', evo ti ovdje na sonu mojih šest godina rada.

Stavi na sto šezdeset dolara koji su mu se, dok je govorio, oznojili u ruci.

-Daću ti svih šeset da mi pomogneš da pređem granicu i kasnije ni tebe, ni tvoje iz jevrejske opštine nije briga za mene. Preklinjem te da me povedeš.

Isak baci pogled na šaku dolara: “I veliš baš šezdeset dolara. Golema je to para, pogotovo sada. Jak je dolar kao kremen kamen. Puno bi nam taj novac pomogao oko opštine, ali me Rušide strah da i tebe i nas ne uhvate.”

-Ma, samo da ja pređem, pa ako me sreća posluži da se Amerike il' neđe dalje ufatim. Molim te.

-Moram dobro, dobro razmisliti. Ustani.

Rušid ustade.

-Rastom si kao Samuel. Pa i licem na njega ličiš. Interesantno. Oni tamo skoro nikad ne gledaju legtimacije. Uglavnom bace pogled na putni list. Nije nemoguće, ali moram razmisliti. Uzmi te dolare i idi sada pa lezi, daleko je subota.

Rušid je legao, ali cijelu noć nije oka sklopio. Uhvatila ga je neka groznica. Sav se tresao u ledenom znoju. Različite crne misli su mu zujale kroz glavu. Hoće li ga Isak prijaviti miliciji? Imao je osjećaj da neće. Hoće li se odlučiti da ga povede u Italiju ili neće? Svašta nešta!

A u trpezariji, Isak je razmišljao o šezdeset dolara. Da nije ovaj momak neki provokator? Ako uzmem šezdeset dolara i povedem ga on nema nikakve šanse u Italiji. Uhvatit će ga karabinjeri. Zatvorit će ga. Ispitivat će ga pod torturom. On će propjevati kako je dospio u Italiju. Italijanska strana će javiti miliciji u Rijeci, a vjerojatno i OZN-i. Ne kaže se bez razloga da OZN-a sve dozna. Hajde Isak, prestani o tome razmišljati. Zakunja, a onda ga iz polusna prenu spasonosno rješenje – nazvat će rabina Menahema u Sarajevu, pa će ga upitati za savjet i mišljenje.

(nastavlja se)

Ažurirano: Subota, 09 Veljača 2019 12:45
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search