LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home FELJTONI Feljton - Srbi "spasitelji" Jevreja u Drugom svjetskom ratu
Feljton - Srbi "spasitelji" Jevreja u Drugom svjetskom ratu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 28 Veljača 2019 10:34

 

Ljubica Stefan“Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu?!” – dubinska analiza jedne neistine (1)

Nadan Filipović

Uvod: Nagli procvat ljubavi između Srba i Jevreja ili između Srbije i takozvane republike srpske i Izraela.

(na fotografiji: Prof.dr Ljubica Štefan, 1921 - 2002)

Jučer je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio u Tel Avivu da se Republika Srpska, poput Izraela, bori za svoj opstanak u kompleksnom regionu. Dalje je naglasio: “Kada vidimo napade na Izrael i jevrejski narod, vidimo da je država Izrael simbol opstanka i budućnosti za ljude na ovom prostoru. Takav simbol je i Republika Srpska za nas. Razumemo i podržavamo jevrejski narod i gledamo njega i državu Izrael kao svoje prijatelje. („SRPSKA SE, POPUT IZRAELA, BORI ZA OPSTANAK“ Radojičić: Ne sme se zaboraviti stradanje srpskog i jevrejskog naroda, BLIC, Srna, 27.2.2019)

Direktor Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić je još 2014. godine izjavio da Tel Aviv nikada neće zaboraviti da je Republika Srpska presudno uticala da se BiH 2012. godine uzdrži od podrške Palestinskoj upravi kada je ta uprava dobila status države nečlanice posmatrača u UN. Kesić je dalje naveo da je prijateljstvo Izraela i Republike Srpske utemeljeno na stavu Srpske prema Palestinskoj upravi, te podsjeća na stav predsjednika Srpske Milorada Dodika i njegovu bezuslovnu podršku Izraelu u borbi protiv ekstremnih islamističkih grupa. (Republika Srpska je Izraelu jedan od najpouzdanijih partnera, Nezavisne novine, 2.12.2014)

U “Nezavisnim novinama”, dnevnom listu koji izlazi u Banjaluci, dana 16.8.2012. godine objavljen je napis naslovljen „Izrael podržava RS“. Autor, Rade Šegrt, izvještava o sastanku koji je u Jeruzalemu imao Milorad Dodik, još na funkciji premijer takozvane republike srpske, sa domaćinom, Šimonom Peresom, predsjednikom Izraela. Kako je hronični i uporni destruktor Bosne i Hercegovine tada izjavio, a do danas nije stav promijenio, izraelska zvanična politika, punim srcem, podržava njegovu republiku srpsku.

Neko bi možda rekao da je to iznenađenje, utoliko što politički predstavnici države čiji su stanovnici djeca, unučad i praunučad onih koji su u Holokaustu Drugog svjetskog rata ubijani po cijeloj Evropi, pa i u Nedićevoj Srbiji, samo zato što su bili Jevreji, sada pruža ruku podrške velikosrbijanskom gaulajteru, premijeru fašističke paradržave stvorene na genocidu, nezapamćenim ratnim zločinima, koncentracionim logorima, hiljadama silovanih žena, djevojaka i djevojčica, na uništenim gradovima, varošima i selima, na srušenim i popaljenim bibliotekama, fabrikama, stambenim zgradama, kućama, sakralnim objektima, odnosno na ogromnom broju pobijenih Bošnjaka, koji su pobijeni samo zato što su bili muslimani.

Šta li to tako snažno spaja jednu državu, koja je cijelom svijetu nametnula poštivanje Holokausta nad Jevrejima, sa političarima paradržave koje se ni rahmetli Adolf Hitler ne bi postidio?

Navodno, to je nezaobilazni srpski džoker “Jasenovac” u kojem su, kako kaže kabadahija iz Lijevče Polja, „zajedničku sudbinu dijelili Jevreji i Srbi”, pri tome ne spominjući Rome, Hrvate, Muslimane i mnoge antifašiste pobijene u spomenutom koncentracionom logoru za vrijeme NDH. Neko neuk, ko ovaj tekst pročita a ne pozna pravo stanje stvari, mogao bi shvatiti i prihvatiti da su Jevreji i Srbi jedine jadne i nevine žrtve nacionalsocijalizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Istina je, međutim, sasvim drugačija. Političari Izraela mora da znaju pravu istinu o srpskoj ulozi u Holokaustu, ali sada, iz čisto pragmatičnih razloga, jedna antisemitska teroristička država i jedna paradržava u kojoj je devedesetih prošlog vijeka vaskrsnuo fašizam. Dvije države i dejtonsko čudovište, takozvana republika srpska padaju u zajednički zagrljaj i sada imaju potpuno podudarna gledišta i suglasja, svakako i jedino zato što u Bosni živi „previše“ muslimana što aktualnim kreatorima svjetske politike nikako ne odgovara jer oni ne kreiraju samo politiku u USA, već velikim dijelom imaju golemi utjecaj i u Evropi (Europi).

Ako se osvrnemo na podatke Vikipedije (https://sr.wikipedia.org/sr) o sudbini Jevreja u Kraljevini Jugoslaviji i Nedićevoj Srbiji vidimo da je nakon Prvog svjetskog rata, u Kraljevini Jugoslavijii živjelo oko 65.200 Jevreja (oko 13.500 na teritoriji koja je danas Republika Srbija). Prije Drugog svjetskog rata u Beogradu je živjelo oko 10.000 Jevreja. Većina Jevreja koji su živeli u Srbiji ubijeno je tokom holokausta. Tokom rata mnogi Jevreji su dobili utočište od strane srpskog stanovništva, a mnogi od njih su se 1941. pridružili pokretu otpora: komunističkim jugoslovenskim partizanima i četničkom pokretu odanom kraljevini. Srpski civili su bili uključeni u spasavanje hiljada jugoslovenskih Jevreja u ovom periodu. Nakon rata, većina onih koji su preživeli postepeno je emigrirala u Izrael. Do oslobođenja Srbije 1944. većina Jevreja u Srbiji je likvidirana. Od 82.500 Jevreja u Jugoslaviji 1941, kraj rata je doživelo samo 14.000 (17%). Od tog broja, u Srbiji je 8.000 Jevreja (od toga 4000 u Vojvodini) preživelo holokaust.

Mišljenja sam da su ovi srpski podaci potpuno netačni, da ne kažem da su obična laž koja se kao takva u srpskoj dnevnopolitičkoj “kujni” vremenom reciklira i reciklira i postaje istina za većinu Srba, ali i za sve ostale koji nemaju pojma o ovoj temi.

Podaci iz srpske verzije teksta u Vikipediji su ne samo laž, već su toliko blesavo kontradiktorni da je onim koji taj tekst pažljivo pročitaju jasno da je autor sam “sebi skočio u usta”. Naime autor navodi ili autori navode (citat) da je “većina Jevreja koji su živeli u Srbiji ubijeno je tokom holokausta.”

U rečenici koja slijedi autor ili autori navode (citat) da su “tokom rata mnogi Jevreji dobili utočište od strane srpskog stanovništva, a mnogi od njih su se 1941. pridružili pokretu otpora: komunističkim jugoslovenskim partizanima i četničkom pokretu odanom kraljevini.”

Nama nikakve logike da su tokom Drugog svjetskog rata mnogi Srbi spasili mnoge Jevreje, dakle Jevreje, koji su, prema navodu autora, “većinom ubijeni”.

Da bi se korak po korak ušlo u „prašumu“ srpskih, odnosno srpsko-jevrejskih novokomponiranih laži i propagande o bajagi velikoj ljubavi Srba prema Jevrejima, najprije bih se osvrnuo na navode poznate, svjetski priznate povsjesničarke, pokojne Ljubice Štefan koja je na Međunarodnom naučnom skupu "JUGOISTOČNA EUROPA 1918.-1995.", Dubrovnik, 1996 godine, rekla slijedeće: Neke važne povijesne činjenice o Srbiji uoči i u vrijeme Drugog svjetskog rata, pa sve do danas, još uvijek se namjerno prešućuju i čak tendenciozno iskrivljuju, ne samo u toj zemlji nego i u inozemstvu, gdje je to najčešće, vjerujemo, ipak samo posljedica nepoznavanja istine, zbog više od pedesetgodišnje bjesomučne jugoslavenske i srpske promidžbe, nažalost i vrlo uspješne. Zato na te činjenice treba ukazivati - kraće ili opširnije - uvijek kad se govori o tom mračnom periodu, koji je u stvari samo jedan iz vjekovnog niza sličnih u srpskoj povijesti.”

Ove riječi pokojne profesorice Štefan mogu biti predloška jednoj ovlašnoj analizi gomila srpskog propagandnog smeća kojim dinstaju kolektivni srpski mozak, ujedno zagađujući okolni geopolitički prostor.

Posvetio sam niz priloga koji će u obliku jednog, možda nekim i poučnog feljtona, ugledati svjetlo dana na ovom portalu.

(nastavlja se)

Ažurirano: Četvrtak, 28 Veljača 2019 10:38
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search