LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari O presudi krvoloku Radovanu Karadžiću i komentari srpskih bolesnika
O presudi krvoloku Radovanu Karadžiću i komentari srpskih bolesnika
Srijeda, 20 Ožujak 2019 10:13

 

RK - karikaturaСутра коначна одлука о Караџићу

 

Доротеа Чарнић

Суд одлучује о жалбама бившег председника РС који тражи ослобађајућу пресуду и тужилаштва које за геноцид у Сребреници предлаже доживотни затвор

Kоначна пресуда Радовану Караџићу, бившем председнику Републике Српске биће изречена сутра у Резидуалном судском механизму, наследнику некадашњег Хашког трибунала. Караџић је у Хагу првостепено осуђен на 40 година затвора за геноцид у Сребреници и злочине од 1992. до 1995. у БиХ. Он је у жалбеном поступку тражио ослобађајућу пресуду, а тужилаштво казну доживотног затвора.

– Ако се веће буде издигло изнад уобичајеног начина одлучивања, може да се очекује све, па чак и ослобађајућа пресуда. Не може да се искључи ни то да један део пресуде падне, па да дође до интервенције на казни, па и да се понови поступак због неуобичајено великог броја повреда поступка које је начинило тужилаштво, чак 173 пута током процеса суд га је опоменуо због обелодањивања доказа одбране и то нигде није забележено у англосаксонском праву – наводи Горан Петронијевић, Караџићев правни саветник.

Суђење је био апсолутно нефер, закључује наш саговорник, али охрабрујуће је то што више није у већу Теодор Мерон, који је био пристрастан. Суд је током поступка одбацио тачку један оптужнице, геноцид у више општина у БиХ, што би могло да послужи за тврдњу да је Република Српска геноцидна држава, а Мерон је према жалби тужилаштва тај део оптужнице вратио у предмет. То је била велика опасност за РС, указује адвокат Петронијевић.

Одлуком већа корејског судије О Гон Квона првостепено је утврђено да је Караџић био кључни учесник у злочиначком подухвату, заједно са Ратком Младићем, док су учесници и Момчило Крајишник, Биљана Плавшић, Никола Кољевић, Мићо Станишић, Жељко Ражнатовић Аркан и Војислав Шешељ.

Судија је прецизирао да је 5.115 муслимана убијено у тим догађајима. После низа напада Срба на оближња села 1993. године, муслиманско становништво је побегло у Сребреницу, која је проглашена заштићеном зоном. У марту 1995. Караџић је издао директиву Дринском корпусу да се створе услови тоталне несигурности и неподношљивости даљег опстанка у Сребреници, 9. јула наредио је заузимање града, а крајем дана 11. јула град је пао у руке босанских Срба.

– Младић се окренуо према ТВ камерама и изјавио: „И напокон дошао је тренутак да се Турцима осветимо на овом простору”. Већина мушкараца кренула је пешице према Тузли док су жене, деца и старији мушкарци отишли на север, у базу УН у Поточаре. Тада је Младић позвао представнике Унпрофора и муслимана на састанак у хотелу „Фонтана”. Представнику муслимана рекао је да је хтео да добије, цитирам: „Јасан став да ли желите да останете, опстанете или нестанете, у вашим рукама је судбина вашег народа не само на овом простору” – навео је судија Квон.

Веће је сматрало да је оптужени крив за гранатирање Сарајева и снајперске нападе на цивиле и да је то користио као вид терора. Од краја маја 1992. до октобра 1995. године српске снаге држале су положаје на брдима, а намерно су гађани цивили док су ишли по воду, ходали по граду и користили јавни превоз. Пуцало се на децу док су се играла, возила бицикле и ишла у школу. У граду је рањено и убијено на хиљаде цивила, утврдио је суд. Веће је такође закључило да је Караџић крив за узимање припадника УН као талаца.

Оптужени је изнео доказе у вези са договором са Ричардом Холбруком, бившим државним секретаром САД, према коме се повукао са јавних и страначких функција уз услов да неће бити кривично гоњен. Веће је сматрало да је та одлука без обзира на разлоге због којих је донета, олакшавајућа околност.

Бивши лидер босанских Срба оптужен је још у јулу 1995. а ухапшен је изненада у Београду, где се скривао под лажним идентитетом доктора Драгана Давида Дабића, специјалисте природне медицине.

Одмах је тражио да се процес обустави због споразума са Холбруком. Пошто му то није пошло за руком, јер је трибунал сматрао да га Холбрукова обећања не обавезују, Караџић је на крају процеса захтевао да се тај споразум уважи као олакшавајућа околност. Сматрао је да је тиме допринео примени Дејтонског споразума и очекивао од Америке да испуни свој део погодбе.

„Ја сам психијатар, писац и човек мира”, казао је, поред осталог, судском већу пред којим се бранио сам, тврдећи да ни не брани себе, већ српски народ.

Трибунал не памти такву завршну реч каква је била Караџићевог тужиоца Алана Тигера.

„Он је лажов и мафијаш, у стању је да лаже са благим изразом невиности… пребацио је одговорност на друге: паравојне формације које су се отргле контроли или на Ратка Младића”, навео је Тигер.

Караџић је до краја процеса тврдио да је за собом оставио само добра дела, да је највећи пријатељ муслимана, да му је савест чиста и да не може ни да замисли на шта би личио рат у БиХ да српско руководство није било састављено од толиког броја хуманиста – писаца, лекара, адвоката и универзитетских професора. Рекао је да не постоји ниједан документ скупштине, владе или председништва босанских Срба, нити његово наређење, говор или интервју у којима је позивао на злочине против несрпског становништва у Босни, да рат уопште није по његовом укусу и „дај боже да је последњи”.

(Ovaj tekst je prenesen iz dnevnog lista Politika, Beograd, od 19.3.2019.)

Komentari sociopsihijatrijskih slučajeva zrelih za određenu ustanovu

Миодраг Н. Спасић: Једно је сигурно, НАТО суд у Хагу мора направити паралелу између Туђмана и Праљка који су до сад једини осуђени за "удружени злочиначки подухват" и тако нивелисати кривицу Срба јер би било незамисливо да остане кривица на католичким* Хрватима. Што се мене и моје породице тиче, ми желимо сву срећу овог света др. Р. Караџићу часном Србину и човеку који се нашао на челу овог дела српског народа у тренутку кад му је било најтеже и када му је то највише требало!

Радомир М. Мисаљевић: За крст часни и слободу златну.

Петар Петровић: Радована ми сви Срби смо својим срцем и душом уз тебе. Тако ти добро желе и браћа Руси и сви правдољубиви људи овог света који знају на чијој је правда страни. Ми ти пјевамо и уз гусле славимо и поносимо се тобом! Уздамо се у тебе, да поносно издржиш највећу неправду српском народу због чега теби суде. Боже правде!

Srb: RATKO MLADIC I RADOVAN KARADZIC HEROJI ZA SVA VREMENA !!!

Ташко Васиљев: Циљ суђења Караџићу, Младићу и Милошевићу је био да се докаже да су они криви за: 1) распад Југославије; 2) да су својим деловањем изазвали крвопролиће и рат; 3) да су једино Срби криви за геноцид на тлу Југославије; 4) да је идеја о заједништву Јужнословенских народа стара преко 200 година "једна велика заблуда" и у суштини идеја која промовише "великосрпски хегемонизам" и "велику Србију". Да потсетим само, пре него ико нешто закључи: "Хрватско прољеће" је започето 1971., а њега су водили хрватски национал-социјалисти који су се претстављали као комунисти. Наредне године је у Југи ушла усташка "Бугојанска група" са циљем терористичких напада и подизањем устанка у Хрватској да би се створила НДХ. Још много пре тога Југославија је имала своје непријатеље (још од стварања 1918). У 1934. су усташе (нацисти) помоћу ВМРО (такође-нацистичком оријентацијом) ликвидирали краља А. Карађорђевића чије је уређење Југославије по принципу бановина било трн у оку свих националсоцијалиста и шовиниста…

Trifun: Karadzic je hrabro stao na celo odbrane Srba u BiH,kojima se spremala repriza genocida iz vremena NDH,sto su najavili Muslimani i Hrvati u ,obnavljajuci ustaski savez/vezujuci zastave,sa ciljem(iz NDH):Granica na Drini..Zahvaljujuci Karadzcu,Mladicu..,Srbi u BiH su organizovali otpor,stvorili i odbranili Republiku Srpsku.Zahvaljujuci tome,Srbi u BiH nisu doziveli sudbinu Srba u RSK/Hrvatskoj i srpskoj pokrajini KiM,koju su im namenili "zapadni" mocnici..U nemogucnosti da vojno poraze Srbe u BiH,i nametnu Aliju za gospodara,"zapad" vodi specijalni/medijski rat protiv Srba.Poturaju im zlocine,koje Srbi nisu izvrsili(V.Miskina,Markale,Tuzlanska kapija),uvelicavaju broj bosnjackih zrtava,ratni zlocin streljanja zarobljenih bosnjackih vojnika u Srebrenici proglasavaju "genocidom".Svesno se gnorisu srpske zrtve(30.000 od ukupnih 100.000).U Sarajevu,pod Alijinom kontrolom,je bilo preko 100 logora za Srbe(Cacini,Jukini,Celini..),u kojima su silovani,ubijni..Sramn je,u tome,uloga Haskog tribunala.

Branislav: Da li je časni haški sud ikada utvrdio da je iz grada Sarajeve dejstvovao 1. korpus muslimanske vojske koji je brojao 40000 vojnika? I šta govori međunarodno ratno pravo u takvim okolnostima? Cela propagandna priča zapada se svodi na matricu kako su varvari sa okolnih brda terorisali grupu hipika koje je jedino interesovao mir.

Beba Knezevic: Karadzic je nepravedno u Hagu. Drzim fige da ga oslobode

Zoran: Vuk dlaku menja ali cud nikada.Sta ocekivati od ovoga antisrpskog cirkusa? Svi zlocinci oslobodjeni a osudjen samo mali Perica. Karadzic je tamo isporucen da bude osudjen i da nikada ne izadje iz zatvora.To znaju svi, i mi i oni.

 

Komentari  

 
0 #1 Zijo 2019-03-20 21:45
Kao što znamo: Riba smrdi od glave. Dok god vlast, mediji- koji su trenutno uglavnom u službi vlasti, SANU i glavnina intektualaca ne promijene stav i suoče se sa zlodjelima počinjenim ne samo u njihovo ime nego i uz njihovu podršku, nema normalnih vijesti iz Srbije i manjeg entiteta.
Večeras je veliki test za međunarodni sud i tkz. međunarodnu zajednicu. Zločinaćki operativac, iskompleksirani durmitorac u velikom gradu, naredbodavac zločina i genocida če dobiti konačnu presudu. Floskula je da su to individualni zločini i individualna odgovornost. To če biti presuda jednoj politici, jednom narodu u određenom vremenu. Svi znamo da su Nijemci u periodu 1933-1945 ya sva vremena obilježeni kao zločinci, agresori i izvršioci genocida. Samo radi tzv. politčke korektnosti nazivamo ih nacistima. Međutim, svi znamo da je to bila 99 postotna Njemačka.
Iza '45 je izvršena denacizacija Njemačke što nažalost nije urađeno sa Srbijom i sada imamo to što imamo.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search