LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Satira Što je više kleveta i laži, muftija nam miliji i draži
Što je više kleveta i laži, muftija nam miliji i draži

 

Fake UniversityKakvi ogavni tračevi – Australijom se poput tsunamija širi priča o jednom ovdašnjem imamu koji je ili falsificirao, ili kupio tri diplome – medrese, diplomu nastavnika islamske vjeronauke, te diplomu islamskog teologa na jednom Fakultetu islamskih nauka sa područja bivše Jugoslavije

Nadan Filipović, vlasnik i urednik “Bošnjačkog oka”

Urednikova kritička napomena: Mnogi naši Bošnjaci su ovdje u Australiju, na razadaljinu od preko 15.000 kilometara od svoje nekadašnje domovine, Bosne i rahmetli Jugoslavije, sa sobom ponijeli i svoj “mentalni prtljag”, dio kojeg je izražena sklonost ka kojekakvim rekla – kazala prepričavanjima, pretjerivanjima, tračerajima, nadodavanju osobnih aditiva, iza leđa blaćenju svojih zemljaka, pogotovo onih koji u intelektualnom (alimskom) smislu predstavljaju moralne vertikale nekih organizacija naše australijske emigrantske zajednice, koju neki i dijasporom nazivaju.

“Najtaze” je tračerska vijest za pasti u nesvijest da u jednoj od bošnjačkih islamskih zajednica radi kao redovni zaposlenik imam koji ima, ne jednu, već tri kupljene, a neki čak vele falsificirane diplome – medrese, više islamske škole i Fakulteta islamskih nauka. Za mene kao pojedinca, takve rekla-kazala bljazgotine su nevjerojatne. Naime, svaki od imama u svim našim islamskim zajednicama u Australiji ima dekret o postavljenju potpisan od največeg autoriteta Islamske zajednice u BiH. Nadalje, nemoguće je, zaista nemoguće da neki imam sa, još neprovjerno, lažnim ili kupljenim diplomama promakne budnom oku našeg uvaženog Muftije, glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji profesora Jasmin efendije Bekrića koji neumorno i požrtvovano, svojom čvrstom rukom disciplinirano vodi našu Zajednicu u svijetlu islamsku budućnost, baš poput kapetana broda na uzburkanom okeanu.

Pa, šta da se kaže?

Vjerovatno te priče šire oni isti antiislamski elementi – saboteri koji su prije nekoliko godina povjerovali ogavnim lažima grupice izdajničkih imama iz Njemačke koji su objavili takozvanu “bijelu knjigu” u kojoj su lažno naveli da je profesor Jasmin efendija izgradio kuću u rodnom selu Lepenici od haram – para namijenjenih za kurbane, kao i da je dobro “omastio brke”, navodno uhvativši se u kolo sa bivšim njemačkim muftijom Klancom, kada je, “zamračeno” na stotine hiljada eura zarađenih od australsko-njemačkih transakcija sa kurbanima.

Kao pojedinac smatram da su to sve laži i podmetanja i apeliram da se prestane sa tim laprdanjima tipa rekla – kazala. Upamet se ljudi!  

A šta veli učenjak Šejh Ahmed Bin Ali Al-Mubaraki: Posao dobiven pomoću falsificirane diplome je neislamski čin i golemi haram

Abdullah Al-Dani

Jeeddah – Prema poznatom islamskom učenjaku Šejhu Ahmed Bin Ali Al-Mubarakiju dobivanje radnog mjesta (posla) sa falsificiranom diplomom o završenoj srednjoj školi, višoj školi ili faklutetu je totalno protiv učenja islama. Dodao je da pokajanje zbog ovog velikog grijeha ne može biti kompletno dok onaj koji je nekome zauzeo radno mjesto sam ne dadne otkaz na radno mjesto i odrekne se lažnih diploma. Mubaraki smatra da je lažno predstavljanje pomoću lažnih diploma jedna od najvećih prevara, a što je najstrožije zabranjeno u islamu. Učenjak Mubaraki smatra da su u islamu haram i ilegalne plaće dobivene za rad na radnom mjestu, ako je djelatnik dobio to radno mjesto zahvaljujući lažnoj diplomi ili diplomama. Naglašava da su prodaja i kupovina lažnih diploma potpuno neislamski, a kako tumače Kur'an Časni i učenje Božjeg poslanika Muhammeda Alejhi Selama. Za učenjaka Mubarakija su prevaranti koji su se okitili lažnim diplomama izdajice islama i poziva ih da smjesta daju otkaz na radnim mjestima koja su dobili zahvaljujući lažnim diplomama, te da se pokaju odričući se javno tih lažnih diploma. Učenjak Mubaraki kaže da ako se takve varalice iskreno pokaju i odreknu lažnih diploma, te vrate sve novce koje su stekli pomoću lažnih diploma, da će im milostivi Allah dželešanuhu kompenzirati izgubljena radna mjesta i sav vraćeni novac poslodavcu, a koji je stečen na osnovu lažnih diploma. Osuđujući falsifikatore i varalice, te osuđujući falsificirane diplome, Mubaraki zaključuje: “Kako će se neka nacija uopće razvijati na lažnim diplomama?”

(Izvor: Saudi Gazzete, 2017-01-04)

 

Komentari  

 
0 #3 Zijo 2019-04-05 22:51
Gospodine Filipovic, kao što vam je poznato-što je manje argumenata, ali i civiliziranosti , to je više uvreda, psovki, prijetnji i drugih loših stvari. Tih 8 čije ste komentare zafrljacili u smeće ni ne zaslužuju drugo, pogotovo ako su hrabri in-cognito.
Kako ja nisam u krugovima (plural nije greska) u kojima bih cuo o ovoj temi, to ja zaista ne znam koliko je Vas tekst sarkastican a koliko odražava vaše stvarno uvjereonje da to nije tacno. Ponavljam da ne znam, a voljeo bih da znam gdje se to dogadja, tj. ko je subjekt sumnje. Ne zato sto sam opsesivno radoznao vec zato sto ako se nadje da je tacno, to zahtijeva odlucnu osudu takvih pojava kao i zakonsku konsekvencu.
Suosjecam sa Vama kada ste izlozeni uvredama, prijetnjama i podrzavam vas napor da iste izložite zakonskim konsekvencama. A njima savjetujem da uoblice svoje protuargumente i misljenja u pristojnu formu.
Citat
 
 
+1 #2 Nadan Filipović 2019-04-04 13:22
Poštovani Zijo, izabrah Vaš komentar a "deletirah" i bacih u smeće 8 "komentara" punih vulgarnosti, spominjanja moje još žive majke, cijele familije, djece, itd., te prijetnji koje sam odmah prijavio gdje treba prijaviti. Pronaći će stručnjaci tko se krije iza anonimnih prijetnji, ali meni nije uopće jasno zašto mi se prijeti? Tekst sam napisao u najpozitivnijem tonu u punoj vjeri da neki zlonamjerni šire lažne priče i da blate mladog visoko školovanog imama. Takvim osobama svatko napredan i bolji od njih smeta. Sada ispada da sam ja napao i blatio imama čije ime nisam spomenuo da se ne "valja" po Internetu bez valjanih dokaza takvih balijskih podvala. Bit će po onoj "tresla se gora, rodio se miš", odnosno za dobrim rasnim konjem se velika prašina diže. Mislim da naša IZBA i svi imamai po našim imamskim zajednicama trebaju osuditi ovakve pokušaje blaćenja jednog vjerskog službenika. Velikom dijelu našeg svijeta ne nedostaje primitivizma, ali fali kućnog odgoja. Toliko od mene.
Citat
 
 
0 #1 Zijo 2019-04-02 21:55
Gospodine Filipovicu, zaista je impresivno kako nalazite ove reference na koje se pozivate. U ovom slucaju mislim na Saudi Gazzete i stajalista islamskih ucenjaka o pitanju rada i zarade na osnovi kupljenih ili falsificiranih diploma.
O kome se u ovom slucaju radi? Mozete li barem naišaretiti- npr. gdje doticni lažno opaknjkani imam vrši službu? Onako, šire podrucje- Vic, NSW, QSL, WA, SA itd.
Potražio sam i pročitao tekstove na koje ste se pozvali iz Saudi Gazzete i sve je tako kako ste naveli.
Bilo bi interesantno naci misljenja o lažnim predstavljanjim a (u smislu diploma i zvanja) kada su bez materijalne dobiti već samo hranjenje nekog kompleksa, neke potrebe da se predstave uspjesnijim, pametnijim, vještijim nego jesu.Znamo kakva je zvanicna legislativa u toj stvari, ali kako islamska pravila to tretiraju. I kakvu pouku daju o tome, pošto Kur'anski ajeti osim kritike neke pojave obicno istovremeno daju i pouku sta uraditi da se haram postupak popravi.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search