LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home FELJTONI Feljton - Srbi "spasitelji" Jevreja u Drugom svjetskom ratu
Feljton - Srbi "spasitelji" Jevreja u Drugom svjetskom ratu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 10 Travanj 2019 15:50

 

Atanasije Jevtic“Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu?!” – analiza jedne neistine (5)

Nadan Filipović

Šta pokušavaju “prodati” kao testise pod bubrege raznorazni (k)akademici SANU, kojekakvi pisci i neke popine?

(na fotki je Atanasije Jevtić - Tasa, kojem muslimani smrde)

Svakako treba posebno istači da je u Memorandum Srpske akademija nauke i umetnosti (SANU) davno proglašeno da Srbi imaju isto pravo na svetu "obećanu zemlju" (Kosovo) kao i Jevreji, zasnovanu na njihovoj “bratskoj” patnji holokaustiranih i genocidiranih izabranih naroda.

Srpski pisac i političar Vuk Drašković još je 1985. godine napisao: "Svaka stopa Kosova za Srbe je Jerusalim: nema razlike između patnji Srba i Jevreja. Srbi su trinaesto, izgubljeno i najnesrećnije pleme Izrailjevo", te tako, maltene, Srbe proglašava Jevrejima, odnosno izjednačava njihove “bratske” tragedije.

Tema je, izgleda, uzbudila pjedince iz srpsko-jevrejskih “bratskih” krugova, pa se diskusiji priključio i njegova preuzvišenost episkop Atanasije Jevtić, koji u časopisu “Pravoslavlje” u tekstu “Predgovor memoarima mitropolita skopskog Josifa” tvrdi slijedeće: “Mitropolit Josif je izbegavao, i izbegao, da se približi Nemcima, da im se predstavi onako kako nije svojstveno srpskom vladici. Pojedini novoustaški istoričari pisali su, ne tako davno, da je Srpska Crkva preko Mitropolita Josifa “sarađivala“ sa Nemcima, čak i u “progonu Jevreja“. Da potsjetim čitatelje, to je onaj Atanasije Jeftić koji je javno rekao da “muslimani smrde”.

Pa episkop Atanasije Jevtić nastavlja:” To govore i pišu oni čiji su crkva i narod imali svoju Nezavisnu državu pod Hitlerom i u njoj zatirali Srbe, Jevreje, Cigane, sve ne-Hrvate, kao sada Šiptari pod Amerikancima na Kosmetu sve ne-Albance! Da ovo nije tačno, postoje, uz lična, i pisana svedočanstva u Arhivi Sv. Sinoda: da su Mitropolit Josif i zatočeni Vladika Nikolaj Velimirović spašavali Jevreje i pod Nemcima.”

Eto otkrismo da su srpski popovi, na čelu sa vladikom Nikolajem Velimirovićem i mitropolitom Josifom trčali po Srbiji i spašavali Jevreje od groznih “Nemaca”, krvožednih SS-Arnauta, i posebno krvoločnih ustaša.

Na sve ovo što je navedeno još je ranije, tačnije 24.maja 1999. godine reagovao izvjesni Todd Ernoff, očigledno jevrejski srboljubac koji je objavio svoj članak za Beograd.com. pod naslovom “Kidnapovanje holokausta”, a u njemu između niza raznoraznih kvazimudrolija i pseudointelektualnih akrobacija kaže i slijedeće:” Veoma je poznata istorijska činjenica da su u toku drugog svetskog rata srpski Jevreji bili sakrivani od nacista u meri koja je u datim okolnostima bila moguća. To je bilo jedinstveno među istočnoevropskim od nacista okupiranim zemljama. Jevreji su bili skrivani, hranjeni i sklanjani od strane Srba. Srbi su venčavali Jevreje koje nisu ni poznavali kako bi sačuvali nove supružnike od odvođenja u logore smrti. Jevreji su bili prihvaćeni u srpski pokret otpora. Jevreji i Srbi zajedno su umirali u logoru Jasenovac i ginuli jedni uz druge pružajući otpor nacistima.”

Kada neko pročita ovakav tekst može stvoriti sliku da su Jevreji bili skrivani, branjeni, hranjeni i spašavani od strane Srba, te su se Srbi “venčavali” sa Jevrejima da ih spasu, a osim toga Jevreji su bili prihvaćeni u srpski pokret otpora, odnosno četnike koje su Srbi kasnije proglasili antifašistima.  

“Srbi nisu nikada bili antisemiti” dalje uporno telalili: tata akutnog predsjednika Srbije akademik SANU Ljuba Tadić, po zanimanju predsednik Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Andrija Gams – deklarisani Jevrej, plaćeni novinar po željama Todd Ernoff, izvjesni Laza Kostić, pa konačno i patrijarh Pavle.

Akademik Ljuba Tadić i Andrija Gams se slažu u tome da je “propagandna laž da su Srbi likvidirali Jevreje za vreme Drugog svetskog rata i da je u Srbiji pre (tog) rata vladao, a i sada vlada antisemitizam.”

O toj izjavi je pisala i detaljno je razmatrala dr Ljubica Stefan na Međunarodnom znanstvenom skupu “Jugoistočna Europa 1918-1995”, Dubrovnik, 23.-25. 5. 1996. godine.

Znači, mnogim čitateljima će biti jasno da čak i učene glave kao što su dvojica univerzitetskih profesora i srbijanskih intelektualnih kapitalaca, pa uz sve to Srbin i Jevrej, kolegijalno, ruku pod ruku bratski tvrde da svako ko kaže da su Srbi ubijali Jevreje u Drugom svjetskom ratu iznosi laž, odnosno čak propagandnu laž.

(nastavlja se)

Ažurirano: Srijeda, 10 Travanj 2019 15:53
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search