LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Osobna dioptrija o muftijinom "PROGLASU"
Osobna dioptrija o muftijinom "PROGLASU"
Nedjelja, 28 Travanj 2019 18:17

 

Jasmin i HuseinJasmin Bekrić, Muftija IZB u Australiji – osobna “dioptrija” o njegovom PROGLASU

Nadan Filipović

(Na fotografiji: desno reis-efendija, a lijevo muftija Jasmin Bekrić)

Objavio sam muftijin javni PROGLAS na Bošnjačkom oku, 100% nekomercijalnom i nepolitičkom portalu.

Kao pojedinac, Bošnjak u Australiji, usudio bih se postaviti nekoliko pitanja i uputiti par kritičkih osvrta na PROGLAS Muftije Profesora Jasmina Bekrića.

Davno pročitah i “zasejvah” tekst u kojem je za sebe naveo da je “diplomirao pred komisijom u sastavu Prof.Dr Ismet Bušatlić – Mentor, Akademik Prof.Dr Enes Karić i Dr Zuhdija Karanović i da su njegov rad članovi spomenute komisije ocijenili s najvišom ocjenom i tako je Jasmin-efendija Bekrić ovom diplomom stekao zvanje “PROFESOR ISLAMSKE TEOLOGIJE”. (stečena titula profesora napisana je velikim slovima u njegovoj biografiji, pa velim sebi – što bih ta slova sada smanjivao?!)

Smatram da jednom pravom profesoru islamske teologije ta titula nameće obavezu da bude malkice pismeniji u svojim javnim nastupima, a posebice pisanim tekstovima i, kako svi vidimo, proglasima, po mom mišljenju “telalskog karaktera”. U ovom slučaju “proglas” nije upućen na znanje i ravnanje svim islamskim zajednicama u Australiji i Rijasetu IZ u BiH, što je trebala biti muftijina obaveza jer je on javna ličnost i njegov rad bi trebao biti sasvim javan i transparentan. Naime, muftijin “proglas” je upućen samo i jedino Bosanskoj islamskoj zajednici (BIZ), ovdje, u Perth-u, Zapadna Australija.

Dužan sam mu uputiti par kritičkih zamjerki u nadi da će naš Muftija, profesor islamske teologije, dakle, fakultetski obrazovani intelektualac, a po školskoj i fakultetskoj spremi kvalificirani imam, malo više pripaziti na osnovne elemente pismenosti kada ubuduće bude izdavao svoje proglase.

Zašto?!

Zato što Muftija Bekrić ne reprezentuje samo sebe već reprezentuje sve nas Bošnjake u Australiji i šire, pa ako naš Muftija pokazuje elementarno odsustvo pravopisnog poznavanja bosanskog jezika mnogi bi naši ovdašnji “prijatelji”, nekadašnji komšije i susjedi ili susedi, mogli upitati: “Kad je Mujama i Suljama njihov muftija nepismen – kakva li je onda njihova pismenost?”

Kvalificirani imam, a ujedno i Muftija IZB u Australiji, ne bi trebao biti “lijen” da prebaci englesku tastaturu na tastaturu bosanskog ili hrvatskog jezika te čitateljima “proglasa” omogući lakše čitanje i razumijevanje dubine muftijog razmišljanja, dakle, da svi imamo PROGLAS sa “č”, “ć”, “š”, “ž”, itd.

Helem neise!

Dalje, jednom muftiji ne dolikuje da piše “neželim”, umjesto “ne želim”. Za takve greške se dobivala “kečina” još u ranim razredima osnovne škole.

Drugu “kečinu” iz pismenosti muftija bi trebao dobiti kad piše i potpisuje: “Draga braco i sestre, ja Jasmin Bekric, muftija IZB u Australiji ovim dokumentom zelim da vas obavjestim i da potvrdim da je Mirsel ef Kozica kvalifikovani imam.”

Muftija, muftija….cccc…bolan ne bio, ne piše se “da vas obavjestim”, već “da vas obavijestim”. Još jedna kečina!

Muftija nije plaho jak ni u redu riječi jer piše: “Mirsel ef Kozica ucestvovao je zajedno sa svojim clanovima i dzematlijama BIZ u Perthu, u izgradnji jedne od najljepsih dzamija u bosnjackoj dijaspori koju danas imamo”, umjesto da je napisao: “Mirsel ef Kozica je učestvovao zajedno sa svojim članovima i džematlijama BIZ u Perthu u izgradnji jedne od najljepših džamija koju danas imamo u bošnjačkoj dijaspori.”

Onako kako Muftija reda riječi u rečenici proizlazi da “danas imamo bošnjačku dijasporu”.

Zar ne muftija?! Dva minus!

Nadalje, PROFESOR ISLAMSKE TEOLOGIJE Jasmin Bekrić, Muftija IZB u Australiji započinje svoj PROGLAS (u daljem tekstu pretvorenom u “obavjest” – prevedeno s muftijinog bosanskog jezika u “obavijest” - kako ću pokušati dokazati) upetljava Allaha dželešanuhu i posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda a. s., Njegovu časnu porodicu, uzorite ashabe i sve odane sljedbenike našeg Poslanika.

Muftija bi trebao pisati Allahovog Poslanika Muhammeda i sve odane sljedbenike našeg Poslanika, jer samo je jedan Allahov Poslanik Muhammed a.s.

Kad je između sebe, autora PROGLASA i članova Bosanske islamske zajednice u Zapadnoj Australiji na početku ubacio Allaha dželešanuhu i Allahovog Poslanika Muhammeda a.s. s jasnim ciljem da svom “PROGLASU”, koji u stvarnosti i nije proglas već obična obavijest o samovoljnom, usudio bih se reći siledžijskom priznavanju kvalifikacija ovdašnjem imamu, dadne privid izuzetno važnog teksta, svakako ako se gleda s islamskog aspekta.

Ko pažljivije pročita ovaj muftijim PROGLAS može lahko uvidjeti da se je muftija dao “autogol”, ili, najblaže rečeno da je “bezglavo ušprintao u ofsajd”! Naime, muftija Jasmin Bekrić piše i potpisuje (citiram): “Draga braco i sestre, ja Jasmin Bekric, muftija IZB u Australiji ovim dokumentom zelim da vas obavjestim i da potvrdim da je Mirsel ef Kozica kvalifikovani imam.”

Dakle, odjednom se PROGLAS pretvori u mufijinu “obavjest”, a prevedeno s muftijinog nakaradnog jezika na bosanski jezik – pravilno se piše “obavijest”. Namjerno ovo ponavljam.

Muftija Jasmin Bekrić izražava želju da “obavjesti” članove i džematlije Bosanske islamske zajednice u Zapadnoj Australiji da je njihov, od istog muftije preporučeni i iz Sydney-a u Perth upućeni Mirsel Kozica zaista kvalificiran za spomenute poslove vjerskog službenika. Ne pišem efendija jer je veliko pitanje da li je imenovana osoba zaista kvalificirana za imama, hatiba i mualima.

Muftija nas, čini mi se jako arogantno, dovodi pred gotov čin, a to je da jednostavno moramo “porauhati” njegovog “šupljaka” i uzeti njegovu “obavjest” i njegovo samovoljno potvrđivanje kvalifikacija Mirsela Kozice, baš kao da smo u staljinizmu ili u Trećem Reich-u.

Naređenje – izvršenje!!! U suru mumine! Ne razmišljaj svojom glavom mumine! Hvataj se za muftijino uže i ne raspituj se puno. Ima ko da za mumine misli i donosi odluke!

Euzu billahi mine'š-šejtani'r-radžim!

Muftija Bekrić je MORAO (ne trebao) dati neko obrazloženje svog samovoljnog dijeljenja, odnosno priznavanja fakultetskih kvalifikacija, kao naprimjer: “Draga braco i sestre, ja Jasmin Bekric, muftija IZB u Australiji ovim dokumentom zelim da vas obavijestim i da potvrdim da je Mirsel ef Kozica kvalifikovani imam ZATO ŠTO JE ZAVRŠIO MEDRESU TU I TU, TADA I TADA, TE ZATO ŠTO JE ZAVRŠIO FAKULTET TU I TU, TADA I TADA, pa na osnovu navedenih diploma čija je valjanost provjerena od strane stručnih službi Rijaseta IZ u BiH te dodatne provjere od strane Reis ul Uleme, njegove ekselencije dr.sci. Huseina efendije Kavazovića potvrđujem da je Mirsel ef Kozica kvalifikovani imam.”

U ovom slučaju samovolje i bahatosti tipa ko sam – šta sam, niko mi ništa ne može, Muftija se, međutim, nije udostojio da članovima i džematlijama Bosanske islamske zajednice u Zapadnoj Australiji jasno kaže na osnovu čega i na osnovu kojih dokumenata su on i Reis ul Ulema njegova ekselencija dr.sci. Husein efendija Kavazović, koji je Mirselu Kozici izdao dekret za vršenje poslova imama, proglasili Mirsela Kozicu za kvalificiranog imama.

Koje su to kvalifikacije Mirsela Kozice????

Hej, Jasmine Bekriću, je li to “naka” islamska vojna tajna????

Imam neodoljiv osobni dojam da je Reis ul Ulema, njegova ekselencija dr.sci. Husein efendija Kavazović prevaren nekim “šibicarskim” trikom, te da se sva ova afera, a osobno smatram da će bit AFERA, svali na reisova leđa i na njegov obraz, a da se pri tome iza reisova autoriteta sakriju lukavci koji su ga “obanđijali” ili “uhvatili na brzinsku foru” da potpiše dekret za imama, hatiba i mualima (najvjerojatnije) NEKVALIFICIRANOM Mirselu Kozici. (O kvalifikacijama imama pogledati Ustav IZ u BiH, te Pravilnik o radu imama IZ u BiH, od 3.4. 2012. godine)

Eto, kao pojedinac kažem da zbog ovog arogantnog muftijinog “proglasa” imam osjećaj da Mirsel Kozica nema ni minimum kvalifikacija za imama, hatiba i mulaima nigdje, ni u Bosni, ni u dijaspori (emigraciji), a Muftija IZB u Australiji, PROFESOR ISLAMSKE TEOLOGIJE Jasmin efendija Bekrić bez ikakva dokaza potvrđuje da Mirsel Kozica kvalifikovani imam.

Muftija koji iza sebe ima IZ u BiH i Islamsku zajednicu Bošnjaka u Australiji kaže jedno, a ja, usamljeni pojedinac, kažem drugo.

Ako je Muftija Bekrić u pravu neka podastre dokaze o kvalifikaciji ili kvalifikacijama Mirsela Kozice, te kad nas sve u Zapadnoj Australiji uvjeri da u ovom slučaju zaista radi u skladu s Ustavom IZ u BiH i Pravilnikom o radu imama, izjavljujem da ću bez pogovora podnijeti sve konzekvence, kako moralne, tako i one koje su zakonske prirode.

Ako se, međutim, ikad dokaže da Muftija nije u pravu, onda bi bio osnovni red da Muftija Bekrić bude pod hitno smijenjen i najstrožije ukoren ili sankcioniran od strane IZ u BiH, te da Reis ul Ulema njegova ekselencija dr.sci. Husein efendija Kavazović HITNO objavi jasno svoj stav i ponudi čisto-bistro objašnjenje kako je uopće moglo doći do ovih dešavanja koja ne samo da srozavaju ugled naše IZB u Australiji, već uveliko i ugled IZ u BiH i šire.

Međutim, svako je nevin dok mu se ne dokaže da je kriv, i svako je u pravu dok mu se ne dokaže da nije u pravu.

Strpljenje je vrijeme. (Kutuzov)

Na kraju da kažem da mi Muftija Jasmin Bekrić izgleda kao visoki (mislim samo po položaju) vjerski službenik IZ u BiH koji je sklon nekim vjerovanjima i učenjima Katoličke crkve, odnosno “na malehna vrata” uvođenju vjerovanja u neka natprirodna i mistična dešavanja koja nisu prihvaćena u islamu.

O tome, uskoro, u jednom od skorih tekstova. Svakako nakon Ramazana!  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search