LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Alija Nametak Alijne iskrice
Alijne iskrice
Utorak, 11 Lipanj 2019 19:26

 

Nametak AlijaAlijine sarajevske minijature (70)

O brijaču i pedikeru Ahmedu Geci

27. jula je umro Ahmed Geca, brijač i pediker, a sutra je pokopan.

Otkako sam došao u Sarajevo, do njegove smrti, brijao sam se kod njega, osim u vrijeme kad sam, mimo svoje volje, morao drugdje boraviti, a rezao mi je i kurije oči. Rezanje nije nikad naplaćivao. Bio sam mu u posljednje vrijeme najstarija mušterija – od februara 1930. Bio je veliki majstor u brijanju i šišanju, a virtouz u rezanju žuljeva.

I kao čovjek je bio uredan i dobar. Pokasno se oženio, kad je već prešao četrdesetu godinu. Bio jepasionirani planinar, a, azab olamsun, i akšamlučar, osim uz ramazan.

Iz zahvalnosti za druženje i prijateljsko susretanje pručio sam mu na mezaru. Kad sam došao iz zatvora odmah me je pozvao da se brijem kod njega, besplatno, za sve vrijeme dok se ne zaposlim. Prihvatio sam, ali sam mu ipak platio prije redovnog zaposlenja, kad bih došao do kakvog horarčića. Bio sam mu u posljednje vrijeme abonent, a računao mi je posebnu tarifu za brijanje i šišanje.

Dugo je godina bolovao od astme i čira na želucu. Kad mu se sin oženio protiv njegove volje, jednom subotarkom, dobio je perforaciju čira, od čega je i umro u 73. godini života.

Dženaza mu je bila dobro posjećena.

Rahmetullahi alejha rahmeten vasiaten!

(16.9.1970)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search