LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home FELJTONI Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu
Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 18 Lipanj 2019 09:40

 

Dragi Jovanovic“Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu?!” – analiza jedne neistine (10)

Nadan Filipović

Pripreme ze istrebljenje Jevreja u marionetskoj državi Srbiji

(Ba fotografiji: Dragomir Dragi Jovanović, srbijanska desna ruka Gestapoa i SS-a)

Na sam dan ulaska njemačke vojske upravnik Beograda Miličević naredio je masovnim isticanjem plakata obavijestiti građane Beograda i Srbije da je već unaprijed organizirana i naoružana srpska policija koja neće dozvoliti nikakvo bezvlašće. Nekoliko dana nakon okupacije Srbije na funkciju upravnika Beograda postavljen je i na tom mjestu ostao do kraja rata Dragomir Dragi Jovanović, koji je bio istovremeno i šef srpske policije, a nešto kasnije i šef srpske sigurnosti i specijalne policije. SS-general Harald Turner u svojim prepiskama sa Vrhovnom komandom kaže: “Trudio sam se da naročitom brzinom uspostavim rad policijskog aparata. Danas izvršnu vlast u Srbiji kompletno vrši srpska policija i žandarmerija kojoj je dato oružje, a unutrašnji odnosi regulišu se preko domačih organa, bez njemačkog miješanja”.

Ta izjava, ali i mnoštvo drugih činjenica dokazuju da je srpska policija imala maltene neograničenu vlast u Srbiji. Dragi Jovanović u jednom izvještaju komandi Gestapo-a za Srbiju piše: “Na beogradsku policiju okupacione vlasti su se mogle uvek osloniti. Svoje zadatke Specijalna policija obavlja s velikim elanom i uspehom kao nijedna druga policija u gradovima okupirane Evrope”. Dragi Jovanović je to sa ponosom ponovio i na suđenju za ratne zločine u Beogradu 1946. godine, kada je, pun sebe, arogantno dodao i ovo: “Rezultati koje je postizala srpska policija bili su bolji i veći nego rezultati samog Gestapoa”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije stajalo je na čelu čitavog policijskog aparata. Prvo što je urađeno bilo je da se iz policijske službe hitno uklone sve osobe jevrejskog porijekla ili koje su u bilo kakvom srodstvu sa Jevrejima. Od aprila 1941. godine, pa do novembra 1942. godine ministar unutrašnjih poslova Srbije bio je Milan Aćimović, a naslijedio ga je Tanasije Dinić. Na čelo novoosnovane Srpske državne bezbednosti postavljen je Dragomir Dragi Jovanović. Posebno važnu ulogu imao je Cvetan Đorđević Ceka, koji je bio šef Odjeljenja za Jevreje pri Srpskoj državnoj bezbednosti.

Pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije osnovan je poseban referat specijalnog odseka Odeljenja za državnu zaštitu, nadležan za „obradu“ Jevreja i Roma, a glavni referenti su bili Dušan Bujišić i Sava Šapinac.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i svi njegovi ministri bili su vjerni i nesumnjivo pouzdani saradnici Nijemaca. U kolikoj je mjeri ta vjernost i antijevrejska ažurnost bila izražena najbolje će posvjedočiti dopis u kojem general Milan Nedić sam inicira preduzimanje određenih mjera protiv Jevreja i komunista koji su se nalazili u koncentracionom logoru u Osnabrucku.

U pismu koje je 22. juna 1942. godine uputio njemačkom vojnom zapovjedniku generalu Baderu, on kaže: „Po obaveštenjima od oficira došlih sada iz zarobljeništva, saznaje se da se u logoru Osnabrik nalazi oko 340 jevreja i izvestan broj izrazitih komunista – oficira, mahom rezervnih. Oni bezobzirno sprovode svoju razornu komunističku propagandu po sobama, barakama i blokovima, a zatim i po celom logoru. Kako mnogi zdravi nacionalni ljudi, pod uticajem nostalgije postaju apatični, a time i pogodni za razorni uticaj jevreja-komunista, to ovim zajedničkim životom postoji opasnost da se i zdravi elementi obeshrabre i utonu u vode komunista. Iznoseći ovu činjenicu, želi se skrenuti pažnja da bi bilo vrlo poželjno da se jevreji i levičari komunisti izdvoje iz opšteg logora i udalje od oficira nacionalno zdravih. Srpska vlada, teško zabrinuta ovom destruktivnom akcijom, bila bi vrlo zahvalna ako bi se od vlasti nemačkog Rajha preduzele efikasne mere protiv jevrejskih i levičarskih elemenata i njihovo što brže izdvajanje.”

Normalno, Nijemci su izašli u susret svome vjernom sluganu Milanu Nediću, te su po njegovoj želji ubrzo izdvojili i pobili sve Jevreje i komuniste iz logora Osnabrik.

Centralna uloga u mjerama holokausta protiv Jevreja i uništavanju Roma u Srbiji pripadala je Odeljenju Specijalne srpske policije, a njenu efikasnost u izvršenju zadataka Nijemci su veoma često isticali i pohvaljivali, a to su posebno činili SS-ovci, pukovnik Schefer, Turner, Kissel, Keisenberg i ostali.

(nastavlja se)

Ažurirano: Utorak, 18 Lipanj 2019 09:43
 

Komentari  

 
0 #2 Zike 2019-06-20 14:57
Detektor laži je najveći neprijatelj srpskog naroda.
Citat
 
 
0 #1 Zijo 2019-06-19 00:05
Moram priznati da pod dejstvom "skolske historije" nisam do sada nikada posmatrao stvari oko Srbije kao drzavne tvorevine, na ovaj nacin. Znali smo za NDH, za Petenovu višijevsku Francusku, za Norvesku i Kvinslinga itd. Medjutim, nije se isticalo ovo sto procitah u zadnja dva 'tri nastavka ovog feljtona.
Ne vidim nikakvu razliku izmedju tadasnje NDH, Srbije, višijevske Francuske ili npr Kvinslingove Norveske. Formalno i prakticno su sve postale vazalske države Italije i Njemacke.
Upornim prozivanjem samo NDH za fasisticki privjesak i ne spominjanjem ovih stvari koje sada citamo, yamaglila se cinjenica da je i Srbija bila u nacistickom kolu i da su je, jednako kao i Hrvatsku, samo partizani svojom pobjedom izvukli iz zlocinackog i gubitnickog tima.
Ono što zaprepaštava je lahkoca nespominjana te cinjenice u istom omjeru kao i NDH.
Nisu samo cetnici, dakle, bili domaci izdajnici vec i cijeli državni aparat Srbije ratnog vremena.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search