LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home FELJTONI Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu
Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 17 Srpanj 2019 20:41

 

Antijevrejski grafit“Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu?!” – analiza jedne neistine (13)

Nadan Filipović

Bujanje neoantisemitizma u “proevropskoj demokratskoj Srbiji” i srbijansko glumatanje prijateljstva prema Izraelu.

(na slici: antijevrejski grafiti u centru Beograda)

Prošle su godine, zaborav je prekrio sve o Jevrejima koji su u tom periodu nestali u Nedićevoj Srbiji. Danas opet izgleda da nikoga u tom istom Beogradu gdje se desio dio Holokausta nad srpskim Jevrejima, a ni u “najnovijoj proevropskoj demokratskoj Srbiji”, ni malo ne zabrinjava najnoviji val uzavrelog srbijanskog antisemitizma koji se valja ulicama „prestonivi“ i cijeloj Srbiji. Prolaznicima koji šetaju beogradskim ulicama, kao i ulicama drugih srbijanskih gradova, prečesto bodu oči grafiti slijedećeg sadržaja: “Juden Raus", "Achtung Juden", "Jevreji – marš iz Srbije", "Smrt Jevrejima”, “Ravnopravnost među rasama je jevrejska zamka”, “Sonja Biserko-jevrejski pion-pokorni sluga jevrejskog svetskog poretka”, “Nataša Kandić jevrejski pion – pokorni sluga jevrejskog svetskog poretka“, “Reci ne cionističkoj okupaciji sveta“, itd., itd. Interesantno je da spomenuti grafiti znaju stajati na beogradskim i drugim srbijanskim fasadama danima i nedeljama, dok se konačno neko iz komunalnih preduzeča na smiluje poslati radnike da te natpise ovlaš premoluju.

Ako se, pak, nekome od tih šetača u takvim trenutcima smuči, pa uđe u neku knjižaru da malo pregleda knjige i dođe sebi od čitanja spomenutih grafita, može mu još gore pozliti kada vidi izložene antisemitske knjige kao što su notorni “Protokoli sionskih mudraca”, "Jevreji - neprijatelji balkanskih naroda", “Srbi u kandžama Jevreja”, ili morbidni pamflet “Jevrejsko ritualno ubistvo”, u kojem se opisuje kako Jevreji ubijaju hrišćansku decu da bi njihovom krvlju „zamesili“ svoj beskvasni kruh. U skoro svakoj knjižari nalazi se srpska antisemitska lektira, kao naprimjer: “Jevrejska zavera protiv Srba”, “Pod šestokrakom zvezdom”, “Zašto se divimo Adolfu Hitleru?”, “Mrtve krave protiv šest miliona mrtvih Jevreja”, “Vladika Nikolaj o Judejcima, neprijateljima hrišćana i hrišćanstva”, “Zli i prokleti”, “Zavera nad zaverama”, “Zlotvori čovečanstva”, “Satansko-judejsko porobljavanje čovečanstva” , “Judejska zavera protiv Boga i čoveka”, i , naravno, uz to lepo uvek ide, kako spomenuh, i Hitlerov “Mein Kampf”, baš kao desert.

Posebno zabrinjava alarmantna činjenica da se na sajtovim srpskih neonacističkih organizacija objavljuju imena onih Jevreja iz Srbije koje "sve treba pobiti". Na toj crnoj antisemitskoj listi do sada su svoje ime mogli pročitati Sonja Liht, direktor nevladine organizacije "Beogradski fond za političku izuzetnost", glumac Predrag Ejdus, pjevač Đorđe David, svjetski priznati stručnjak za marketing Srđan Šaper, predsjednik Saveza jevrejskih opština Aca Singer, i neki drugi.

Zašto nisu aktivnije jevrejske organizacije Evrope i Amerike da aktuelnoj srbijanskoj vlasti dobro natrljaju nos i izvuku uši zbog očiglednog nedjelovanja u spriječavanju ponovnog eksplozivnog razvoja antisemitizma u Srbiji?

Hoće li se možda dopustiti da i ova generacija srpskih antisemita “spašava Jevreje”, kako su to masovno radili oni iz generacije koja je bila mlada u toku 1941-1944, kada je na “Sajmištu” spašeno od ovosvjetskih muka oko 11.000 srbijanskih Jevreja? Sada bi (ne daj bože) ovoj generaciji srbijanskih antisemita posao bio olakšan činjenicom da se od stvarnog broja od preko 3.000 srpskih Jevreja, kao Jevreji izrazilo samo njih 1.200. Da li je tom strahu od izjašnjavanju kao Jevrej kumovala činjenica prema kojoj su preko 10% ispitanika u Srbiji deklarisani antisemiti, dok je veoma veliki procenat, tačnije oko 37% “neodlučenih”, znači onih koji su dosta blizu antisemitskom pogledu na svijet i svoje jevrejske sugrađane?

Također treba navesti da u Beogradu i cijeloj Srbiji nema niti jednog spomenika, a kamoli muzeja posvećenog stradanju srpskih Jevreja. Nema nikakve oznake, niti na Starom sajmištu, niti bilo gdje drugdje, baš kao da su srpski Jevreji onako “ćiri-bu-ćiri-ba”, dok si udario dlan o dlan, ili rekao keks, samo nestali sa lica zemlje Srbije, a ostali su oni koje su Srbi spasili.

Po nekoj logici “Za sve su krivi drugi, bili oni srbogenocidni ustaše Hrvati, bili srpske krvi uvijek žedni Turci, odnosno muslimanske balije, bilo mrski uvijek antisrpski Arnauti, itd.” Ma bre puca nam prsluk za te priče o nekim tamo bre Jevrejima ili Ćivutima u Beogradu i Srbiji, koji su tu bre kao bili u doba heroja naših heroja Čiče Draže i Milanćeta Nedića. Pa gde bre Ćivutini samo kurvanjski nestadoše? Pa verovatno su ih poklale mrske ustaše zajedno sa nas million i sedamsto iljada Srba u Jasenovac, največi srpski grad bre pod zemljom, bre, kako naš akademik Matija Bečković svima i celom svetu lepo kaže. To je bre srpska istina i istorija i druge vam nema. " (nastavlja se)

Ažurirano: Srijeda, 17 Srpanj 2019 20:43
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search