LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home FELJTONI Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu
Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 23 Srpanj 2019 08:59

 

Ambasada Srbije Tel Aviv“Srbi kao spasitelji Jevreja u Drugom svjetskom ratu?!” – analiza jedne neistine (14)

Nadan Filipović

Interesantna ljubav iz političkog interesa

(na fotografiji: Ambasada Srbije u Tel Avivu)

Politika i politički interesi imaju dva lica. Iz, do današnjeg dana neobjašnjivih razloga, Izrael je kao država otvoreno zauzeo prosrpsku stranu u toku raspada Jugoslavije, kao i u toku krvave srpske agresije na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, kao i prilikom “(č)etničkog čišćenja” Kosova. Znači, u kasno ljeto 1991. godine, kada su srpske horde izvršile agresiju na Hrvatsku i okupirale trećinu te međunarodno priznate države, baš tada vlada Izraela donosi odluku o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa sa takozvanom SR Jugoslavijom, odnosno Velikom Srbijom u pokušaju nastajanja. Srbija (tada zvana SR Jugoslavija) otvorila je svoju ambasadu u Tel Avivu krajem 1991. godine, a u proljeće 1992. godine za ambasadora biva postavljen Dr Budimir Košutić, do tada redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i zamjenik premijera u tadašnjoj vladi u Beogradu. Dr Košutić je odmah po dolasku primljen od predsjednika Izraela kojem predaje akreditive. Predsjednik i Vlada Izraela odmah izdaju svoj agreman kojim potvrđuju to postavljenje, uz izražavanje zadovoljstva što će uskoro otvoriti ambasadu Izraela u Beogradu.

Dr Košutić se odmah po dolasku “daje na posao” i najviše vremena provodi u proširivanju srpskog lobija posebno unutar “Association of Yugoslav Immigrants in Israel”, koji je imao rigidan prosrpski stav već od 1990. godine. Ta organizacija je pomoću novca iz Beograda na velike talambase promovirala i telalila čistu srpsku istinu u izraelskim sredstvima javnog informisanja, kao i među običnim ljudima.

Međutim, račune Dr Košutića dobro je pomutio apel “Židovske zajednice Republike Hrvatske” koji je otposlan po cijelom svijetu još u toku srpsko-crnogorske opsade Dubrovnika i srpskog razaranja Vukovara. Taj snažni apel hrvatskih Jevreja bio je golem doprinos raskrinkavanju srpske propaganda prema kojoj je hrvatska legalno izabrana vlast oslikavana kao neonacistička i antisemitska.

Hrvatski Jevreji su u tom apelu svjetskoj zajednici posebno istakli da “Židovska zajednica u Republici Hrvatskoj uživa sva prava jedne religijske i nacionalne manjine i to bez ikakvih ometanja i bez ikakve diskriminacije, te naglašava da je hrvatska vlast javno proklamovala da osuđuje sve neofašističke ekstremističke ideologije i organizacije koje mogu svojim djelovanjem predstavljati prijetnju demokratskom sistemu u Republici Hrvatskoj.

Židovska zajednica u Republici Hrvatskoj daje punu podršku naporima i deklarisanoj politici hrvatske vlade koja čini sve da izgradi novo demokratsko društvo u kojem će sva ljudska, politička, građanska i religijska prava biti potpuno zaštičena.

Židovska zajednica u Republici Hrvatskoj poziva sve bratske židovske zajednice, organizacije i pojedince diljem svijeta, kao i svo svjetsko javno mijenje da utiču na svoje vlade i na internacionalne organizacije da učine sve za momentalno uspostavljanje mira u Hrvatskoj, a sve sa primarnim ciljem da se zaštite ljudski životi.

Mi iz Židovske zajednice u Republici Hrvatskoj nikada nećemo zaboraviti kako je bio istrebljivan naš Židovski narod u Drugom svjetskom ratu i to pred očima cijelog svijeta, koji je šuteći indiferentno posmatrao našu tragediju. Mi ne želimo da se ta tragična lekcija opet ponovi.” (The Jewish Community in Zagreb, "Appeal to Our Brothers and Sisters," Documenta Croatica, 2nd edn, Zagreb: Croatian Society of Victimology, 1992: 227-8).

Po svemu gledano da njihova reakcijan nije imalo nikavog odjeka u samom Izraelu gdje je moćni i iz Beograda darežljivo finasirani prosrpski lobi već odradio veliki dio posla formirajući simpatije izraelskog javnog mijenja za “stradanja koja proživljava ponovo bez ikakva razloga napadnuti i večito ugroženi srpski narod”

No, Židovska zajednica Republike Hrvatske, tačnije njeni aktivisti u Zagrebu, nisu sjedili skrštenih ruku. Oni 10. decembra 1992. godine šalju pismo adresirano na premijera Izraela Jicaka Rabina (Yitzhak Rabin) izražavajući svoju veliku želju da Izrael i Republika Hrvatska što hitnije uspostave pune diplomatske odnose, a što je Izrael do tada stalno izbjegavao.

(nastavlja se)

Ažurirano: Utorak, 23 Srpanj 2019 09:02
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search