LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Satira Kud plovi ovaj brod, kod odže odnosi….?
Kud plovi ovaj brod, kod odže odnosi….?

 

Hodze-pravaŠverc instant (h)odža iz Srbije, zajedno sa imigrantima

Ime i prezime autora ove interesantne v(ij)esti poznati su uredniku OKA

Povodom najnovije vijesti iz AVAZ-a o krijumčarenju kurbana iz Srbije u Bosnu dobili smo i dodatne informacije o jednom drugom obliku šverca, odnosno krijumčarenju (h)odža iz Srbije u Bosnu, ali i dalje, u dijasporu. Radi se o grupama (h)odža koji su ekspresno stekli “diplome” fantomskog Fakulteta islamskih nauka u Beogradu koji ima nekakvim Istureno od(j)elenje u Novom Pazaru – Sandžak, Srbija. Prema tvrdnjama ovog dobro informiranog gospodina Islamska zajednica Srbije je za otpremanje svojih islamskih “misionara” unajmila riječni brod koji redovno plovi na relaciji Bačevci – Fakovići. Ime broda je veoma indikativno – “On-line hodže express”.

Kako nam je srbijanski, veoma informisani dopisnik rekao, prvo policija dovede grupu imigranata koji su imali dovoljno financijskih sredstava da plate vožnju brodom za prelaz maltene formalne granice između Srbije i Bosne, odnosno, preciznije rečeno, nepostojeće granice između Srbije i Dodikovog pašaluka. Njih srbijanska policija nakon detaljnog prekopavanja ostavi da čekaju pred mlekarom i prodavnicom Spasojević. Tu, dakle na prelaz Drine čekaju imigranti koje Islamska zajednica Srbije iz, kako kažu, humanitarnih razloga, prebacuje sa terete Srbije, na teret Bosne. Ko ima para kupi u prodavnici burek i jogurt. I čekaju.

Grupa sa odžama se skupi ispred crkve svetog proroka Ilije u Bačevcima. Odže imaju svoga vođu puta i obezbijeđen najkomforniji brodski prevoz preko Drine. Naš srbijanski dopisnik je porazgovarao sa jednim mladim diplomiranim odžom.

-Selam efendija!

-Alejkum selam bre čoveče.

-Smem li priupitati je li se to spremate za putovanje Drinom?

-Da bre! A što bre pitaš?

-Pa je li vas strah, bre?

-Ne bre! Svaki od nas ispod odžinskog kaftana imamo šlauf za spasavanje. Napuhan!

-Joj bre, a ja mislio da sve ove odže imaju goleme drobove, a ono šlaufovi za spasavanje pripremljeni. Imaju li crni imigranti šlaufove?

-Jok bre! Samo mi. Odže. Nama je naša Islamska zajednica Srbije zbog naše bezbednosti i sigurnosti kupila nove šlaufove, a dala je šlaufove na revers, da kad pređemo u Bosnu i krenemo dalje, vratimo šlaufove za drugu turu koja će sutra doći da pređe Drinu.

-Je li imigranata?

-Ma ne bre! Za novu turu odža koji su se zaputili za poslom u Bosnu i šire po svetu.

-A imigranti? A njihova sigurnost?

-To je burazere njihov problem, bre. Valjda znaju plivati? Haaaa?

-Pa što će vama odžama te crne taške ili aktovke.

-Tu su nam originali fakultetskih diploma bre.

-Oćeš mi bre pokazati tvoju diploma?

-Zašto ne? To je javni, legalni dokument. Evo, gledaj!

-Uh bre, pa ti imaš mlogo diploma. Gle, gle, medresu si završio, pa gle, višu islamsku školu si završio bre, uh..uh...pa pride još i Fakultet islamskih nauka u Beogradu i stekao, kako na diplomi lepo piše, zvanje diplomiranog islamskog teologa. Uh bre, pa ti si preškolovan. Beograd je skup bre braco! Mora da ti keva i ćale imaju love ko pleve da su ti mogli plaćati toliko školovanje i studiranje. Je li ti se svideo Beograd? Baš je leko tamo.

-Kakav bre Beograd?!

-Pa tamo je ta medresa u kojoj si stekao srednješkolsku diplomu, četiri godine nastavu pohađao, pa viša islamska škola, pa islamski fakultet. Jao što su lepe te tvoje diplome. I šarene. Baš izgledaju diplomski. I tako…godine si proveo u Beogradu pa ga sad ignorišeš i kažeš – kakav bre Beograd.

-Ej buraz, šta je tebi, dođi sebi! Da nisi pre ovog razgovora išao ovde u selo kod seoski diler da šmrkneš belo? Ili si naglo premenio dilera? Nisam ja nikad bio u Beogradu. Ja sam iz Prepolja, ne baš iz centra grada, već iz strogog centra Taševa. To ti je braco kad se voziš iz Prepolja put Mileševa…ma na pola puta je onaj otel Hisar.

-Ajde…znam sada. Ovo je bre prava zajebancija. Ti iz Taševa, Beograda video nisi, a diplome su ti iz Beograda.

-Da, Upravo tako. Nema bre buraz tog fakulteta u Beogradu. To je fatamorgana, kažem ti u strogom poverenju. Samo ima firma na Internetu. Diplome se štancaju i kupuju na isturenom odelenju tog fakulteta u Novom Pazaru.

-Kakvo bre da postoji istureno odelenje fakulteta koji ne postoji?

-Može bre sve u našoj islamkoj zajednici u Srbiji. Da. Istureno odelenje postoji i tamo je maloprodaja i veleprodaja diploma. Tamo to jedan čovek štanca... ima fotpo-šop na kompjuteru.

-Pošto je roba? Baš me interesuje.

-Dosta je skupo. Oćeš naprimer svedočanstvo medrese to je 500 eurića, oćeš više škole da si imam, hatib i mualim, e to ti je već tauzend eurića, a ako bre oćeš diploma za islamskog teologa, eeee… to je dvije iljade eurića. Moj babo, izvini, na srpskom našem... moj ćale, prodao tri krave, sve tri steone, i Allaha mi, pogodio tri diplome u džuture. Nagodan bre taj čovek koji pravi diplome u Novom Pazaru. Cenkali se i cenkali preko mobitela i ćale pogodio sve tri diplome za dve i po iljade eurića. Normalno – solarno plaćanje – kešovina na sunce. Ko veli ćale meni – neka je čorba masnija bre, lakše češ se sine moj diplomirani imamskog posla dokopati il u Bosni il u inostranstvu da radiš kao odža. Odneo ćale pare u Novi Pazar, a doneo ove lepe, šarene diplome.

-I šta češ sad?

-Uskoro je ukrcavanje na brod, a prvo ulazimo mi odže na klupe gore – prva klasa, a posle nas ulaze imigranti, pa pravac plovidba rekom Drinom sve do ušća Mlečvanske reke. Tamo brod baci sidro, a onda dođu čamci koji nas vode u Srpsku. Prvo na kratak odmor i instrukcije u Banja Luku, a odatle se razmilimo po Bosni, a mlogi dobiju posao čak i u inostranstvu.

-Ćuj…u inostranstvu.

-Ma ona islamska zajednica u Bosni formalno ne priznaje diplome Fakulteta islamskih nauka u Beogradu, ali para vrti gde burgija neće. Podmitljive su balije u Bosni. Njima bulja stalno zeva za parama.

-A kako dobijete radno mesto odže u inostranstvu?

-Islamska zajdenica iz Bosne ima dosta muslimansko-balijske dijaspore po svetu, čak svoja muftijstva po Nemačkoj, Austriji, kod ustaša u Zagrebu, u Sloveniji, u Ameriki, čak i u Australiji. Važno je da se dokopaš kontakta sa lokalnim muftijom. Muftija je glavni igrač. Potplatiš, pa dobiješ mesto odže. Poneo sam ja pare za podmazat muftiju. Nije da imam para punu od cipela kutiju, ali u novčaniku dovoljno za podmitit muftiju. Njemu uvališ gengu para, on izda proglas i proglasi te kvalifikovanim imamom, daju ti mesto odže i ti lepo deset sati u sedmici ko fol radiš nešto, zavijaš kao sa magnetofona, ali moraš biti lepo obučen, kad već nisi obućen i to je to. Nabijaš lepo guzove i drob, plata debela ide, bude štogod da kane i sa strane, ma lepo živiš, ko čovek, para bre buraz, ko salate.

-Je li moguće braco sve to? Izgleda mi kao naučna fantastika.

-Vrati se bre u realnost. Mi smo odže sa zadatkom. Valja razvuči mozak blesavim Bošnjama, uvališ se među budale naivne i deluješ i izveštaje šalješ našim u Beograd.

Oglasi se brodska sirena. Ukrcaj. Dođe vođa puta i povede instant odže. Poljubih se sa mladim odžom onako naški, tri puta. Osetio sam da mi se oči vlaže. Još sam dugo za njim mahao, mahao i mahao, a i on je meni nekoliko puta odmahnuo.

Ukrcaše se na brod, a onda za njima kolona kunta-kinte imigranata. Brod isplovi i polako ode. Bivao je brod sve manji i manji, a u meni zebnja za mladog odžu sve veća i veća.

Vraćao sam se peške prema mlekari i prodavnici Spasojević. Naručio sam burek i kiselo mleko. Burek je bio ladan, a kiselo mleko vodnjikavo i mlako. Polako sam žvakao i razmišljao: “Baš lepo dete, naše dete! I u onom odžinskom kaftanu baš izgeda kao mladi lepi odža. Valjda će mu se posrećiti da ga zapadne radno mesto u Australiji, a tome se on nada. Verovatno će uspeti jer pored šarenih diploma, čitavog paketa, u Australiji uvati prave šanse jer je odavde iz domovine krenuo na verski zadatak, kao naš srpski misionar, dobro informisan da je australijski muftija mekan ko lebac i nadasve veoma nagodan.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search