LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home
O "kriku" Emira Hadžihafizbegovića PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Četvrtak, 22 Kolovoz 2019 10:13

 

KrikJe li Emir Hadžihafizbegović čovjek neupitnog moralnog autoriteta i samoproglašeni “Mesija” u Bošnjaka? (1)

Mostarac (ime i prezime poznati redakciji OKA)

Poštovani gospodine uredniče Bošnjačkog oka,

Ovak “krik” Emira Hadžihafizbegović, po mom mišljenju, se može uvrstiti u seriju “monodramskih” nacionalistočko – populističkih performansa ovog samoproglašenog bošnjačkog moralnog autoriteta u kojem se čak mogu naslutiti čak i neki elementi mesijanskih ideja poznatog glumca i povremeno političara, inače vjernog vojnika pokroviteljske mu SDA.

“Krik” Emira Hadžihafizbegovića se već godinama “valja” medijskim prostorom. Da li ovaj kontroverzni “krik” zagađuje medijski prostor niti želim pitati, niti bih sam davao odgovor na to pitanje ako mi ga neko postavio? Neka svako ima svoje mišljenje. 

Prisjetih se, međutim, jednog “portreta” autora “krika” koji je napravio njegov sugrađanin i komšija, britki intelektualac Fatmir Alispahić koji ga je definirao kao najustrajnijeg pretendenta na mirnodopski zlatni ljiljana. Glumac Emir - kaže njegov tuzlanski komšija Alispahić - nije ni u jednom vaktu mogao izgubiti glavu, jer je svakom vaktu aplaudirao i služio. Njegov život su „godine prevare“, jer je u tom životu bio i velikosrbin i velikomusliman, a i bojovnik HVO-a. Fatmir Alispahić potsjeća da dok je pisao o Glumcu stalno pred očima bila (ona) njegova tri prsta kojima je mahao na predratnim predizbornim skupovima reformskih snaga čiji je dres uskoro promijenio za mnogo lukrativniji dres i sehare SDA.

Šta bi još o njemu mogli reći njegovi suborci u HVO, Rusmir Agačević Rus, Seid Memić Vajta, te glumčevi HVO - suborci iz Gruda pod komandom notornog Ante Jelavića, a mogao bi i koju riječ dotati i Mladen Naletilić Tuta kojeg su, kao i njegovu djecu, neki naši HVO-klovnovi zabavljali u Tutinoj vili na Ciganskom brijegu?

Emir Hadžihafizbegović ovako govori o svom profesoru i imenjaku Emiru Kusturici: “Kad govorim o njemu, sjajan redatelj i nikakav čovjek.” Intervju za Večernji list, “Vidio sam takve strahote u ratu da spavam samo dva sata dnevno”. 27.4.2014)

Ostavili se po strani glumčeva hronična nesanica zbog "strahota koje je video u ratu", takva dioptrija Emira Hadžihafizbegovića nekako kao da ima glasan eho u kojem se čuje malo drugačije: “…sjajan glumac i nikakav čovjek.”

Osvrnuo bih se na Emirov “krik” i dozvolio bih si postaviti pregršt pitanja o vezi niza navoda iz Emirovog proglasa “urbi et orbi”; proglasa koji hoće da prepukne od najnižeg oblika populizma i demagogije; proglasa čiji je stil prikladniji komunističkim proglasima neposredno nakon oslobođenja Jugoslavije, dakle u davnom period 1945 – 1950-ta.

Emir: Eto, tako o tebi pišu “vakumirani” bošnjački insanu.

Gospodine Hadžihafizbegović, ako već ovako opisujete svoj narod onda se piše “vakuumirani bošnjački insanu.”

Emir: “…o tebi kojem djeda i nenu sahranjuju na groblju za “auslendere” sa pogledom na sidnejsku operu:”

Gospodine Hadžihafizbegović, moram nači nekog od raje koja živi u Sidneju, a imah ih tamo, i zamoliti da neko ili neki prilože tačnu lokaciju tog muslimanskog groblja za Bošnjake “auslendere” koje u Vašem “kriku” ima pogled na sidnejsku operu. Znam da ste bili na glumačkim turnejama po Australiji pa bi čitaocima Vašeg proglasa Vi trebali objasniti o kojem se to groblju radi.

Emir: “Ti, eto, imaš takve prvake kojih treba da se stidiš.”

Gospodine Hadžihafizbegović, kad već pred rajom demonstrirate svoju neskrivenu političku hrabrost i goleme testise, mislim da je osnovni red bio da navedete na koje to prvake mislite, i to imenom i prezimenom. Ovako je sve u domeni čitateljskih nagađanja tipa – šta li nam je veliki glumac htio kazati. Ovako, međutim, sve to ostaje kao na otrcanim komunističkim kajdame tipa: “Drugarice i drugovi, ima nekih drugova koji….”.

Emir: E, zato što si takav, Bošnjače, što nije bilo po nečijem, zato što te je tvorac “Islamske deklaracije” poveo u najslavniju epopeju nacionalne samobitnosti…

Gospodine Hadžihafizbegović, mislim da bio bio red da kao autor svog “krika” preciznije elaborirate pojam “najslavniju epopeju nacionalne samobitnosti” u koju nas nije poveo, već gurnuo tvorac “Islamske deklaracije”, a čije su katastrofalne nagodničke pogreške dovele do ovakvih posljedice koje su sada pred očima bošnjakog naroda.

(nastavak slijedi)

Ažurirano: Četvrtak, 22 Kolovoz 2019 15:18
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search