LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijske zanimljivosti Muslimani - četnici u Drugom svjetskom ratu (4)
Muslimani - četnici u Drugom svjetskom ratu (4)
Srijeda, 30 Studeni 2011 06:35

Nadan Filipović

 

Kratke crtice o najpoznatijim muslimanskim četnicima

 

Ko je u stvari bio Fehim Musakadić?

 

Fehim Muskadić je rođen u Sarajevu, gdje je živio do Drugog svjetskog rata. Bio je veliki srbofil i to nikad nije skrivao. U Prvom svjetskom ratu bio je dragovoljac u srpskoj vojsci, gdje je stekao čin majora. Nositelj je spomenice Solunskog fronta i najvišeg odličja dinastije Karađorđevića, odnosno titule vitez Karađorđeve zvijezde sa mačevima.  


Do početka Drugog svjetskog rata bio je šef policije u Sarajevu. Čim je izbio Drugi svjetski rat Fehim Musakadić se povezao sa Dražom Mihailovićam koji ga raspoređuje u Istočnu Bosnu u štab vojvode Petra Baćovića. Kasnije odlazi u Konjic gdje je osnovao Konjički muslimanski četnički bataljon. Zarobili su ga partizani 1943. godine u Stranama kod Uloga, zajedno sa još nekoliko četnika.Prema riječima jednog četnika koji je uspio umaći, navodno je neposredno prije strijeljanja uzviknuo „Živio kralj! Živio Draža Mihailović! Dole Tito!“


Ko je bio Mustafa Mujo Pašić?

Mustafa Mujo Pašić bio je do rata veoma poznati sudac Okružnog suda u Mostaru. Pravo je studirao u Beogradu. Već na studiju je pokazao sve karakteristike velikog srbofila. Prema pričama starih Mostaraca sudac Pašić je svoje srbofilstvo otvoreno pokazivao i kada je Nezavisna država Hrvatska uspostavila svoj režim u Mostaru i Hercegovini. Već sredinom aprila 1941. godine ustaše su izdale naredbu da svi Jevreji, Cigani i Srbi moraju predati ustaškom redarstvu svoje telefone, radio aparate, svo oružje, te bicikle, motore i automobile, a sve to pod prijetnjom smrtne kazne. U redu pred ustaškim redarstvom zajedno s Jevrejima, Srbima i Ciganima stajao je i sudija Pašić. Kad su mu ustaše rekle da on ne treba donositi radio aparat, telefon i bicikl, on im je odgovorio „Ja sam Srbin, te se vaše naređenje odnosi i na mene, i zato evo vam i moje biciklo!“. Ustaše su ga uhapsili, ali se golema masa muslimana zauzela za njega, te je uskoro pušten. Nijemci su ga zarobili u zimu 1944. godine i predali ga ustašama na dalji postupak. Ubijen je u koncentracionom logoru „Jasenovac“.

Ko je bio dr Ismet Popovac?

Dr Ismet Popovac bio je liječnik u Nevesinju, a kasnije u Konjicu. Medicinski fakultet je završio u Beogradu. Od studentskih dana postaje veliki srbofil i zagovornik očuvanja Kraljevine Jugoslavije. Ubili su ga partizani sačekavši ga u zasjedi 1943. godine u blizini Trebinja, tačnije u Trebinjskoj šumi.

Pored Fehima Musakadića, Mustafe Pašića i dr Ismeta Popovca, kao veliki srbofili i četnici bili su još Mustafa Mulalić iz Livna, Mustaj-beg Hađihuseinović, poručnik Husnija Čengić, Smajo Ćemalović iz Mostara, Mustafa Berberović iz Blagaja, Abid Prguda, Omer Kalajdžić, braća Muhamed i Abid Mehmedbašić iz Stoca, Džemal Kršlaković, imam iz Konjica, prof.dr Mehmed Begović, profesor Univerziteta u Beogradu, Muhamed Mulalić, Alija Konjhođić, Esad Vehabović iz Bosanske Gradiške, Abid Prguda, Omer-beg Čengić, kapetan Husein Rovčnin, komandant poznatog Komoranskog odreda koji je operirao na području Brodareva, Bijelog Polja i Prijepolja, a koji su partizanima cijele 1943 i 1944. godine zadavali goleme glavobolje, jer im nisu nikako omogućavali da prijeđu rijeku Lim, itd.itd.


Ne mogu a da posebno ne spomenem Muhameda Preljubovića, člana četničkog Centralnog nacionalnog komiteta, kojeg je u decembru 1944. godine sam Draža Mihailović imenovao za komandanta svih Četničkih muslimanskih jedinica u okviru Srpske, Hrvatske i Slovenačke armije. (Arhiv Vojno-istorijskog institute – Ča – br.reg.26/1, k.6 – Naredba načelnika štaba Vrhovne komande za 20.januar 1945).


Lista je još mnogo duža, no ovo su bili najznačajniji muslimanski četnici.

 

Komentari  

 
-5 #24 Džaferbeg Kulenović 2019-04-16 07:41
BIH muslimani su Hrvati.Bilo je muslimana četnika kao što je bilo katolika četnika.Ali činjenica je da je čitavo vodstvo JMOa pristupilo ustaškome pokretu te priznalo NDH !
Bog i Hrvati
Allah i Muslimani
Za Dom Spremni
Citat
 
 
+9 #23 Amir Čamdžić 2017-05-16 08:26
Ovaj drugi Asim Čamdžić bio generalni sekretar Mladih muslimana.Ubijen 1949.godine u centralnom zatvoru u Sarajevu batinama.Moj djed i on od braće djeca.
Citat
 
 
+9 #22 Amir Čamdžić 2017-05-16 07:46
Moj predak je bio pripadnik Ozrenskog četničkog odreda.Ime mu je bilo Emin a zvali su ga Eminčić.Bio je komandant čete od nekih stotinjak muslimana.Ubijen u zasjedi od partizana u "Šabinom potoku'.Bilo je muslimana u četnicima, nije da nije bilo.
Citat
 
 
+7 #21 Amir Čamdžić 2017-05-16 07:39
Neka se neko pomene i tih ljudi.
Citat
 
 
+2 #20 Mustafic 2016-12-06 07:02
Citat Nadan Filipović:
Tutinac, bre, šta je Vama? Zašto izdvajate činjenice od c(j)elokupnog konteksta? Pročitajte c(e)li feljton, a nemojte nam ovdje popovati o "veri i naciji njihovih pradedova". Po toj Vašoj logici se onda zna ko su bili Vaši pradedovi. Mnogi od njih nezakoniti, ali koji su u Vama i sličnim ostavili gen Osmanlija. Tutinac, bre, nije se džaba zvala Otomanska imperija. Na otoman, pa hopa cupa. Uostalom i antropološki gledano više ličite na Turke nego što liče Bošnjaci. A pod Turcima vam je i bilo najl(j)epše. Bar ste znali za neki red i bili ste silom mirni i niste zajebavali sve okolo.
Nadan Filipović


Nadane ima nas jos koji znamo da muslimani a ne srbi dolaze sa turcima, zato ne s... da ti se svi ne smiju!
Citat
 
 
-3 #19 sasko 2016-06-24 14:47
Na ovo upuceno meni:
#18 goksi 2016-06-24 07:03
"Saskooooooooooo oooooooooooo de ne prduckaaaaaaaaa j.ČOČA DRAŽA JE JEDINI PRAVI RODOLJUB I BORAC PROTIV HITLERA.ZATO ĆUTI BITANGO NEOTESANA1"
mogu odgovoriti samo sa : hvala ti na komplimentu. Ja bih se zabrinuo da sam od tebe dobio kakvu lijepo rijec.
PS Nego nadjoste li kosti tog vaseg heroja, a zlocinca i izdajice za sve ostale na dunjaluku.
Citat
 
 
+4 #18 goksi 2016-06-24 07:03
Saskooooooooooo oooooooooooo de ne prduckaaaaaaaaa j.ČOČA DRAŽA JE JEDINI PRAVI RODOLJUB I BORAC PROTIV HITLERA.ZATO ĆUTI BITANGO NEOTESANA1
Citat
 
 
-7 #17 johhan straus 2013-11-15 15:54
svima treba dati Egipatske pasose, jer oni znaju ko su zadnjih 4000 god. bice da su pali s Marsa, jer drugog objasnjenja nema kako su piramide gradjene, a i nama bi bilo dobro da smo marsovci. ili da nas posalju u prasumu Amazona, jer isto za sebe mozemo reci da smo narodi sa prostora bivse YU primitivci, neobrazovani i za razliku od tih plemena prasumskih lopovi lazovi i ko zna sta jos
Citat
 
 
-15 #16 sasko 2013-11-08 05:00
ujak vasa #15
Pusti bolan to ko je od koga nastao i slicne zackoljice. Pa ko se borio.. znamo to, nismo maloprije sa Marsa pali.
Nego reci, nesto me memorija izdaje, nadjoste li kosti onog zlocinca i izdajice ljudskog roda čiča draže?
Citat
 
 
+25 #15 ujka Vasa 2013-11-06 00:05
Verujte u šta god želite,al istorija se ne može falcifikovati ili krivotvoriti,je r istina uvijek ispliva,činjeni ce sve govore,svi oni muslimani kojima Drina nije isprala mozak,znaju da su od Srba i osećali su se Srbima islamske vjeroispovijest i,to je fakat i nepobiva činjenica,dosta je među njima pilo patriota i nacionalista,a mnogi od njih su bili i četnici,koji nisu potpisali kapitulaciju prad Nacističkom Nemačkom i ustaškom neovisnom Hrvatskom,te su shodno tome odgovorili silom na silu,i kao što reče veliki Srbin i četnik Fehim Musakadić,Živio Kralj,Živio Draža Mihailović,Dole Tito!
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search