LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Historijske zanimljivosti Srbi u ustašama i političkom vrhu NDH – nije baš sve bilo crno-bijelo
Srbi u ustašama i političkom vrhu NDH – nije baš sve bilo crno-bijelo
Subota, 03 Prosinac 2011 13:51

 

Nadan Filipović

Mnogi Srbi pojma nemaju da je jedan broj njihove braće bio veoma odan ustašama i vlasti Nezavisne države Hrvatske. Bilo je Srba koji su se „proslavili“ kao ustaški koljači koji su baš sa posebnim zadovoljstvom sadistički mučili i na najzvjerskiji način ubijali svoje sunarodnjake. Naime, nemali broj Srba historiju i historijske činjenice podrazumijevaju kao nekakav „švedski sto“. Takvi sa tog “švedskog stola“ biraju samo ono što im u nekoj političkoj situaciji odgovara, a ono što im ne odgovara jednostavo nikad ne spominju. Moje je lično mišljenje, koje će neki dijeliti, a neki neće, da su mnogi Srbi pravi maheri za skrivanja nekih historijskih činjenica, te za prekrajanje historije po svojoj mjeri i najbesprizornija izmišljanja, laži i falsificiranja. Nije otac i vrhovni guru srpske nacije Dobrica Čosić „onomad lepo rekao i sve lepo objasnio“ pohvalivši svoje stado: „Mi Srbi lažemo da bi varali sami sebe, da tešimo druge, mi lažemo za oprost, mi lažemo da bi se borili protiv straha, lažemo da ohrabrujemo druge, lažemo da bi skrivali svoj i nečiji drugi jad. Laganje je oblik našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Mi lažemo na kreativan, maštovit i dosetljiv način.”

Posebno treba naglasiti da su Srbi najpodložniji gutanju svih “istina” koje im serviraju njihovi stalni psihotrovači. Od fantastičnih i zaista nestvarnih mitova, stripova a la „Mirko i Slavko“, preko izmišljenih kraljeva i knezova, laži o Kosovskom boju, pjesama o „junaku“ Marku Kraljeviću, „heroju“ Milošu Kobili, kojeg prekrstiše u Miloša Obilića, pa tekstova i proglasa Ilije Garašanina, pa eto i sve do Dobrice Čosića, Milorada Ekmečića, generala Terzića, Vuka Draškovića, svakako uz podosta aditiva Ivana Andrića, alias Ive Andrića, i, svakako, Njegoša, Srbima je kronično baždaren i mitovima i lažima održavan jedan mentalni kod čije su žrtve svi oko njih, a na kraju će, najvjerovatnije, i oni sami biti žrtve tog vlastitog mentalnog koda.

Od srpske javnosti se skrivaju činjenice da je podosta Srba bilo aktivno u ustašama i vrhunskoj politici Nezavisne države Hrvatske. Naprimjer, veoma uvaženi član predsjedništva Hrvatskog državnog sabora Nezavisne države Hrvatske bio je dr Savo Besarović, inače bliski prijatelj Dr Ante Pavelića.

Članovi Hrvatskog državnog sabora u tom sazivu bili su Srbi  dr Svetislav Šumanović, vice-ban Hrvatske i Slavonije od 1903 do 1906 godine, te predsjednik Upravnog odbora Srpske banke iz Zagreba od 1929 do 1941. godine, kao i Uroš Doder. (Jozo Tomasevich, War and revolution in Yugoslavia 1941 – 1945. Stanford University Press, 2001) Kasnije, nakon propasti NDH, doktor Svetislav Šumanović je uspio emigrirati, a doktor Sava Besarović nije ni pokušavao bježati, jer je mislio da za to nema nikakvog razloga. Međutim, partizani su mislili drukčije. Doktor Besarović je osuđen na smrt nakon kratkog procesa održanog 16. jula 1945 godine pred “narodnim sudom”. Prema pozdanim svjedočanstvima i izvorima on je neposredno prije izvršenja smrtne kazne uzviknuo: “Imao sam čast da sam bio ministar u vladi Nezavisne države Hrvatske. Umirem kao Hrvat za svoju domovinu Hrvatsku. Živio doktor Ante Pavelić. Živio hrvatski narod!“ (“Hrvatska”, Buenos Aires, Argentina, 5. ožujka 1952). Ostao je veoma poštovan u ustaškoj emigraciji.

Ministar “bez lisnice” u Vladi NDH bio je i magistar farmacije Ljubomir Pantić, apotekar iz Bijeljine. On je u aprilu1945 godine utekao iz Hrvatske zajedno sa ostalim ustaškim glavešinama. Međutim, Ljubomir Pantić je shvatio da bi mogao biti lako uhvaćen i isporučen Jugoslaviji, odnosno izvjesnoj sudbini partizanskog “milosrđa”, pa je nekako uspio stupiti u vezu sa svojim uticajnim rođakom Rodoljubom Čolakovićem - Roćkom, jednim od Titovih najvjernijih pouzdanika. Nakon nepunih pet mjeseci provedenih u emigraciji Pantić se uspio vratiti u Jugoslaviju i predati komunističkim vlastima. Pošto je, kako je spomenuto, imao utjecajnog rođaka Rodoljuba Čolakovića - Roćka proveo je u zatvoru samo tri i po mjeseca, pa je nakon toga bez suđenja pušten da slobodno živi u Beogradu. Čak je dobio i državnu penziju. (Dennis Barton, Croatia 1941 – 1946, The Churchill History Information Centre, London, 2007)

Srbin, general Đuro Grujić, osoba od najvećeg Pavelićeva povjerenja, glavar glavnog stožera Hrvatskih oružanih snaga je na procesu pred Vrhovnim vojnim sudom u Beogradu, u septembru 1945 godine izjavio: ”Veliki broj Srba pravoslavaca je bio visoko pozicioniran u Hrvatskoj vojsci, a veliki broj civila, pravoslavaca i Srba svoju su obvezu prema državi odrađivali na druge načine. Dr Savo Besarović, pravoslavac, je bio ministar u vladi Nezavisne države Hrvatske. Desetak Srba – pravoslavaca zauzimali su itekako osjetljive pozicije u toj Vladi i toj hrvatskoj vojsci.” (Arhiva Vrhovnog suda FNRJ, Grujić i ostali, 1945, 2298/45)

 

Ko su bili ostali Srbi na tako važnim pozicijama u Nezavisnoj državi Hrvatskoj?  

Fedor Dragojlov bio je general-pukovnik u Hrvatskoj vojsci, a u periodu od 1943 do kraja 1944 glavni zapovjednik Hrvatske vojske.

 

Slika 1 - General-pukovnik Fedor Dragojlov

Visoke položaje u vojsci Nezavisne države Hrvatske imali su i slijedeći Srbi: general Jovan Iskrić, general Mihajlo Lukić, general Miroslav Opačić, ustaški krilnik i general Dušan Palčić, general Milan Desović, zrakoplovni general Đuro Dragičević, te zrakoplovni general Milan Uzelac.

 

Slika 2 - General Mihajlo Lukić

 

 Desno - Zrakoplovni general Milan Uzelac


Veoma je interesantno da su nakon rata skoro svi pomenuti pravoslavni generali, odnosno Srbi generali u NDH prošli mnogo bolje od svih ostalih hrvatskih visokih dužnosnika te propale države.

General Đuro vitez Grujić osuđen je u Beogradu na smnrtnu kaznu i strijeljan je 24.septembra 1945 godine.

Jovan Iskrić je umro kao penzioner 1961 godine u Zagrebu.

Mihajlo Lukić je osuđen na deset godina zatvora, od čega je odležao pet godina, a dalja sudbina mu je nepoznata.

Dušan Palčić je umro kao penzioner 1963 godine u Zagrebu.

Milan Desović je bio osuđen na dvadeset godina robije, ali je zbog lošeg zdravlja pušten 1960 godine. Iste godine je umro u Zagrebu.

Zvonimir Strimaković je izdržao svih dvadeset godina robijašnice Stara Gradiška. Tvrdoglavo je odbijao revidirati svoje stavove i pokajati se. Umro je 1974 godine u Zagrebu u 83 godini. Čvrst karakter! Svaka mu čast!

Milan Uzelac je bio u zatvoru oko dvije godine, pa je navodno pušten sa dugogodišnje robije na intervenciju iz samih komunističkih vrhova. Umro je 1954 godine u Zagrebu.

Đuro Dragičević je uspio pobjeći i umro je u Austriji.

Fedor Dragojlov je uspio pobjeći i umro je 1961 godine u Buenos Airesu, Argentina.

Od onih takozvanih „sitnijih riba “ mislim da svakako treba spomenuti poznatog ustašu-koljača Marka Šarca. On je do Drugog svjetskog rata bio Srbin sa dna kace, a od nastanka Nezavisne države Hrvatske ustaša sa još dubljeg dna kace. Taj notorni koljač je bio ustaški tabornik u Tornju i Pakracu, a kasnije logornik u Pakracu. Bio je čovjek od osobnog povjerenja pukovnika Maksa Luburića, u stvari njegova desna ruka za područje Pakraca, Lipika, odnosno Zapadne Slavonije. (Dane Pavlica, Stratišta oko Papuka i Psunja, Zavičajno udruženje Slavonaca, Beograd, 2007)

Marko Šarac je strijeljan kao ratni zločinac 1946. godine zbog niza počinjenih masovnih zločina nad svojom braćom i sestrama Srbima i Srpkinjama u selima oko Pakraca. I dan danas ga se sjećaju poslijeratne generacije Srba i to ne samo onih iz Hrvatske, već čak i neki stariji Srbi koji žive ovdje u Australiji.  

Ne bi bilo korektno ne spomenuti krvoločnu ustašicu Milku Obradović, Srpkinju koja se valjda „dokazivala“ pred kolegicama ustašicama u logoru Stara Gradiška, vršeći grozne zločine, a posebno s velikim uživanjem nad srpskom djecom i Srpkinjama.

Po zlu je bio poznat i jasenovački koljač Mile Vasić, Srbin, koji je u tom logoru smrti sa posebnim zadovoljstvom klao i ubijao maljem baš svoje Srbe. Osim Vasića u Jasenovcu je goleme zločine napravila grupa srpskih Cigana (Roma) koje su ustaše pohvatale po Lici i dopremile u Jasenovac. Oni su se, međutim, nekako najprije izborili za pozicije grobara, a kasnije i egzekutaora, odnosno koljača. Živjeli su relativno slobodni, ponajviše u selu Uštice koje se nalazilo na prostoru između Save i Une. Međutim, niti jedan od tih Cigana-pravoslavaca nije dočekao kraj rata. Ustaše su ih, kao neugodne svjedoke, sve pobile u aprilu 1945. godine.  

Eto tako je to bilo. Uglavnom, nije bilo baš sve crno-bijelo. 

 

Komentari  

 
+5 #76 HSK 2018-02-20 22:51
Da li je lažov onaj koji izgovori laž ? Narano da jeste. Previše se koristi ovaj citat i vidim da je neophodno da se kaže istina.

http://www.skripta.info/wp-content/uploads/2017/08/Dobrica-Cosic-Deobe-1.pdf

Radi se o delu dnevničkog zapisa jednog lika iz romana, koji inače ocrnjuje četnike. Dobrica je bio režimski čovek 1961. Strana 102.

Šta god da je Ćosić napisao, potrebno je znati kontekst, odnosno pročitati čitavu knjigu od početka do kraja i sasvim je shvatiti, pa onda tumačiti. To nije rekao Dobrica Ćosić, nego jedan od likova koje je on u romanu stvorio. Pripovedač i pisac nisu ista osoba, to je osnova bilo kakvog tumačenja književnosti, ali oni koji književnost zloupotrebaljav aju, time se ne zamaraju. Lakše je jedan ozbiljan roman tretirati kao da je tekst iz nekog tabloida.

Zaključite sad ko laže....
Citat
 
 
-19 #75 IPC 2017-02-06 23:55
Smiješna lažljiva srbadija ovdje navodi˝dokaz˝ o izmišljenom srpskom porijeklu Hrvata, no, vrlo prikladno i uobičajeno srpski lažljivo i obmanjujuće izbjegava napomenuti da je riječ o prvotravanjskoj (prvoaprilskoj) podvali News-bar satiričkog sajta od prije nekoliko godina, kao i to da su u tom istom članku News-bara dokazali i da su srbi zapravao turci i da srbi kao narod uopće ne postoje. E, lažljiva obmanjivačka mitomanska srbadijo, Sotonine sluge...
Citat
 
 
-3 #74 Petar 2016-10-15 05:45
Za mene su mnoge stvari u ovome nove, te se moram s tim bolje upoznati
Citat
 
 
+2 #73 Milisav 2016-08-20 06:39
JA SAM CRNOGORAC IZ HRVATSKE . ZASTO NIKO NE POMINJE CRNOGORSKE NEVINE ŽRTVE U NDH. SAMO IZ MOJE PORODICE PO OCU I MAJCI IH JE 78, A BILO JE NA HILJADE TAKVIH PORODICA. KOLIKO SU SAMO CRNOGORCA DEPORTOVALI MAĐARI IZ VOJVODINE ZA JASENOVAC
Citat
 
 
-18 #72 Nadan Filipović 2016-07-13 19:07
Max, "docirajući" Vi ste iznijeli već poznate činjenice o kojim su drugi dosta pisali, pa i moja malenkost, tako da niste obogatili ničije znanje iz tog područja. Nadalje, o kakvom to monstrumu pričate? O kakvom holokaust? Nad kim je izveden taj holokaust koji navodite?
Nije mi jasno na što ciljate.
Citat
 
 
+18 #71 Max 2016-07-11 17:12
Muslimani su u punoj meri učestvovali u vojnim i policijskim snagama ustaškog režima, što ih je činilo saučesnicima u BALKANSKOM HOLOKAUSTU koji je vršila vlast NDH.Monstrum Ante Pavelić je muslimane (tada nije bilo Bošnjaka) častio epitetom „cvijeće hrvatskoga naroda“. Pavelić je za svog prvog zamenika postavio zloglasnog Ademagu Mešića iz Tešnja, a na vrh ustaške vlade, sa sedištem u Banja Luci, imenovan je Osman Kulenović, koji je na toj dužnosti ostao sve do 7. novembra 1941. godine, kada ga je nasledio njegov brat Džafer. Od tada se sedište ustaške vlade seli u Zagreb.U toj NDH vladi ministri su bili Mehmed Mehičić i Hilmija Bešlagić, a zamenici ministara Hakija Hadžić i Junuz Mehmedagić. Predsednik vrhovnog suda NDH zvao se Asim Ugljen.Među starešinama ustaške vojske veliki ugled uživali su generali muslimani: Salih Alikadić, Junuz Ajanović i Muharem Hromić…Srbi nisu imali ovakve funkcije...
Citat
 
 
-11 #70 sasko 2016-06-08 22:51
#69 Pjer 2016-06-08 07:19
Ma bilo je svih svugdje, ali...ONI NISU NEBESKI NAROD. A o Dobrici Cosicu pristojno pricati moze samo pripadnik tog nebeskog carstva.
PS procitah da su se i neke amebe prijavile da im priznate pripadnost u to vase carstvo, pa mi javni da ne zaostanem u informisanosti.
Citat
 
 
+23 #69 Pjer 2016-06-08 07:19
Care, bilo je i Hrvata i Mađara u četnicima, pa šta onda.Možda bih i ozbiljno shvatio tvoj članak da si pristojno kritikovao Dobricu Ćosića, jer nisam njegov poklonik. Sve o Dobrici se može reći i da dozom pristojnosti, jer ovako tvoj tekst vidim samo kao ostrašćen antisrpski hesterični napad. To što su neki Srbi bili ustaše ne umanjuje hrvatska zlodela.Uostalom bići objektivan kao ti pa ću ti reći da su većina Hrvata uglavnom poreklom Srbi. Prtrović, Milanović, Kovačević, Jovanovć ne retko danas prezime kod Hrvata, zar ne, gromado od čoveka?
Citat
 
 
+23 #68 nemanja 2016-05-29 00:47
Pa kakav je Sava Besarovic bio Srbin kad i sami citirate da je pred streljanje uzvikno da je Hrvat?Ako hocete da kazete da su njegovi nekad bili Srbi,pa to je cinjenica da je ogroman broj danasnjih hrvata ustvari srbi katolici koji su se pohrvatili.Isto i Fedor Dragojlov on jeste bio pravoslavac,to je tacno,ali nije Srbin sigurno.Svakakih ima imena medju srbima ali Fedora nije nikad bilo.Djuro Grujic je za sebe tvradio da je Hrvat pravoslavne vere,to je rekao na sudjenju,sto ga pripisujete Srbima kad je sam tvrdio da je Hrvat?Iskric je sluzio svim vojskama i rezimima,licni interes nikakva nacija kod njega bila bitna.Mihajlo Lukic je bio katolik iz Virja,i ako pogledate popise iz tog mesta videcete da tamo Srba nije ni bilo.Lukic je bio visokopozicioni ran u vojsci austrougarske,s to znaci da je morao da prihvati katolicanstvo odavno.Sve ovo je samo propaganda da se oni koji su se davno odrekli srpstva i pravoslavlja proglase sad nekim velikim Srbima koji saradjuju sa ustasama.
Citat
 
 
+16 #67 Đorđe 2015-08-14 10:18
Ovaj tekst ima smisla samo koliko da opomene spomenute Srbe, Hrvate i Bošnjake koliko su glupi jer dižu ruku na svoj rod.
"Institut za antropološka istraživanja u Zagrebu nedavno je potvrdio da Hrvati vode poreklo od Srba i tu se više nema šta dokazivati. Sada je na ljudima da to prihvate..."
Nedavno je, takođe, pažnju javnosti privukla izjava uglednog hrvatskog povjesničara mlađe generacije Tvrtka Jakovine na hrvatskoj televiziji, da su Srbi 1918. godine spasili Hrvate i da Hrvatska, da je Srbi nisu prihvatili u zajedničku državu, danas ne bi postojala. Jakovina je rekao i da bi u tom slučaju „takozvani Hrvati iz Zagreba i Zagorja bili mađarska provincija, a ostatak katoličkog stanovništva iz Dalmacije, Slavonije, Like i BiH – ono što i jesu – Srbi katolici“.
Dakle, potpuno je logično da je i među ustašama bilo Srba - to je ujedno i najtragičnije...
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

 • O marihuani i hašišu
  Hello. I have checked your bosnjackooko.com and i see you've got some duplicate content so probably ... Više...
  11.12.18 06:13
  Autor - TillyBig
 • Komentari kao simptomi, po svo...
  Sve ovo, I puno gore po drugim portalima, dolazi I dozira se sa politickog, vojnog I posebno crkveno... Više...
  03.12.18 22:21
  Autor - Zijo
 • Tonijeva priča za subotu
  Tuzna ali literarno lijepa prica. Suglasno tvom zivotnom dobu (koje je istovijetno i moje) u jednom ... Više...
  01.12.18 22:16
  Autor - Zijo
 • Miljenko Jergović o Bosancu
  Ima (H)rvata kojima hrvatska bura ne smeta ali im smeta mirisni bosanski lahor! Nažalost, ima bikova... Više...
  28.11.18 23:03
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Mešina priča za subotu
  Lijepa prica kao i uvijek. Više...
  24.11.18 23:42
  Autor - Heli
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Apsolutno se slažem s tobom moj polu-imenjače. ;-) Više...
  18.11.18 02:37
  Autor - Zike
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Nadane, ne zahatori, ali mislim da je ovaj moj polu-imenjak Zike nestrpljiv da procita sta se desava... Više...
  17.11.18 12:46
  Autor - Zijo
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Boga mi se oteglo. Ali nema veze, izdržao je Zike i gore. ;) Vozdra. Više...
  17.11.18 02:20
  Autor - Zike
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Zike, ako Vam se radnja otegla, lijepo forget Rušida i to je to. Što se tiče pitanja odgovor bi moga... Više...
  15.11.18 08:01
  Autor - Nadan Filipovic
 • RUŠID - roman u nastavcima
  Ne bih da dosađujem ali moram priupitati nešto: “Ima li još kol’ ko?” :roll: Više...
  13.11.18 16:02
  Autor - Zike
 • Otvoreno pismo reisu-emeritus...
  Ovo pisanje je za pohvalu, da neko napokon nešto tačno (istinito) napiše o reisu Ceriću koji je uspi... Više...
  05.11.18 17:29
  Autor - Mehmed Meša Delić
 • Nemanjin portret
  Eeee, Amire, Amire! Grdne rane moje, o čemu sanjate. Iz faze jednog tetrijeba koji svoje megasrpstvo... Više...
  05.11.18 10:06
  Autor - Nadan Filipovic
 • Nemanjin portret
  Nadane, doći će i moje vreme, kada će se stvoriti povoljne okolnosti kada će i ovakvi "doći do izraž... Više...
  04.11.18 23:27
  Autor - Amir Čamdžić
 • Nemanjin portret
  Zijo, Amir Čamdžić je u dubini duše jako nesretan izgubljeni čov(j)ečuljak. Htio bi biti nešto što m... Više...
  04.11.18 22:47
  Autor - Nadan Filipovic
 • Nemanjin portret
  Nas "do kraja zivota Srbin" bi trebao da malo vise prati sociolosku nauku, azurirao bi stanje oko pi... Više...
  04.11.18 21:42
  Autor - Zijo
 • Nemanjin portret
  @ Amir Camdzic Sramotno za jednog pravnika da toliko brka babe I zabe, da ne pravi distinkciju izmed... Više...
  04.11.18 21:42
  Autor - Zijo
 • Nemanjin portret
  Nema to nikakve veze sa tim da su Srbija, Srbi, Beograđani kako god nazovite, izvršili agresiju na B... Više...
  03.11.18 16:11
  Autor - Zike
 • Nemanjin portret
  https://www.youtube.com/watch?v=yt9Uy-1zuQw&t=1559s Više...
  03.11.18 09:30
  Autor - Znam čovjeka
 • Nemanjin portret
  Salih Selimović - Moj predak primio je islam 1650., mi smo Vujovići iz Hercegovine „Moja je želja bi... Više...
  03.11.18 09:21
  Autor - Znam čovjeka
 • Nemanjin portret
  Ja ne razumem čemu potreba Emira Kusturice da se pravda bilo kome za svoje poreklo, ko su mu bili ot... Više...
  03.11.18 09:02
  Autor - Amir Čamdžić
home search