LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Satira Bingo-efendija javlja iz Australije - “Mozak voli jaja!!!!” – dokazo naš naučenjak i akobogda budući akademik profesor doktor Hanefija Jazija
Bingo-efendija javlja iz Australije - “Mozak voli jaja!!!!” – dokazo naš naučenjak i akobogda budući akademik profesor doktor Hanefija Jazija

U jednom od starih brojova od našog ovdi magacina napisat je orginalni naučenjački prilog sa vakim idikativnim sezacijonalnim naslovom. “Mozak voli jaja“. Znači brez jaja mozak je tužan i zato neki mozgevi imaju depresiju. Oto je medecinski dokazato u Njemačkoj,  a sve ostalo je raskonto naš čojik profesor doktor Hanefija Jazija. 

Neka našog profesora doktora Jazije – dabogda doli na Bistriku akademik post'o 

Ima u Bosnici jedan plaho talentirat, vrjedan i abicijozan profesor doktor Hanefija Jazija što se opasno i pravo šteli da budne i akademik anamo u dnu Bistrika. Hanefija inače sjedi na Medecinskom fakultetu u Sarajvu i šef je od Katedre za proučavanja šta mozak najtiviše voli od hapi. 

On je pravijo razne esperimente tako što metne nake žice na glavuše raznim ljudima i snima tako naučenjački kako u njiha him mozak mozak našta reagira, šta him se mozgu sviđa, a šta ne sviđa.

Saću ja to vama jednostavno objasnit. Na glave od otih što su zdravi pacijeti samo za esperimenta metnu se nake žice njima na glavu. To su skoro iste one žice što se pravi ko od srca nakav ekage, pa to je isto za mozak, ali ustvari i nije,  zbog radi naučno dokazate činjenice da mozak ne kuca ko što kuca srce dok je čojek živ, sad ste svatili da oto nije ekage od mozga, već je eege od mozga.

Naučno je dokazato da kad oči vide sliku od neke hape, oči namah brzo jave mozgu da se u njemu ko u televizoru uslika ota slika što hih viđaju oči što su ko naka kamera i mozak ondak reaguje i počne u glavuši da dršće od uzbuđenja, pa se to drhtanje od mozga pretvori u inpulse struje koji ondak kroz ote žice idu iz mozga do jednog aparata, baš ko onaj za očitavanje struje što obično budne u ganjku, pa se vidi tačno kolko je kilovata mozak bijo uzbudit.

Naučno je iteresantno kase pred oči metne rajnliku kupusa brez mesa, mozak ni malo ne drhće, ni mukajat ga i nejma kilovata na strujomjeru, a to logički znači mozak ne voli kupus brez mesa. Međutim, svjetska će naučna javnost biti prenerazita i povileniće od muke kad profesor doktor Hanefija Jazija na kogresu u inostrastvu prezetira i otkrije svoje otkriće da mozak ne drhće na kupus – solo, ingorira ga, al kad je u pitanju rajnlika jahnije il kalje sa ovčijim vratom i suhetinom zadršće u prosjeku 5,54 kilovata plus minus standadna devijacija.

Profesor doktor Hanefija Jazija je u svom naučno-istraživačkom projektu dokazo da mozak plaho drhće na tulunbe, kadajif, baklave, ružice, patišpanju, razvarušu, zaljev, ali dršće propocijalno više što su ove slatke hape više propocijalno zalivene agdom. Slabo dršće na gurabije il lutmu  Slabo dršće i na paluzu.

Ipulsi na tulumbe su plaho najjači u mozgu onih što imaju šećernu bolest, nego li onih koji nejmaju šećernu bolest. Ingenijozno!!!Te rezultate je izložijo na prvom tradicijonalnom međunarodnom svjetskom kogresu esperata za struje u mozgu koji je održat u Kaćunima kod Fojnice.

Dokazo je dalje profesor doktor Hanefija Jazija da kod akšamlučara mozak počne pred akšamluk da drhće i do 18,449 kilovata, i to posebno dok oti antiislamski izrodi tajno ko narkomani pripremaju bokaliće i štampliće za svoje gide, i dok rezuckaju na tanko sudžuku, stelju, rotkvice, travnički sir, jal pripremaju lukmiru, jal satricu, jal kako meze za umočit, itakodalje. Veoma je iteresantan naučni dokaz da se mozak u akšamlučara smiri i manje dršće čim akšamlučar popije mali gutljaj jal mehke, jal napolice, il gluho bilo jute. Broj kilovata tada spadne na oko 2,088, sa tedecijom da se drhtanje mozga postepeno direktno propocijonalno smiruje kako se smanjuje nivo rakije u bokaliću.

Slučajno otkriče potecijala mozgovnih struja

Jednom je Luftija Parmakagić za akšamluka rezucko na tvrdo kuhata jaja, ne znajuči kakvo se genijalno otkriće iza brda valja, a imo je one žice na glavi, jerbo on živi u komšiluku na Soukbunaru blizu profesora doktora Hanefije Jazije, pa je on našom spomenitom naučenjaku ko nakav pemzijonerski rent-a-mozak, jerbo je profesor doktor vako mu reko:

 - Komšija Luftija, živ mi bijo nađi mi se pri pomoći u ovom mome golemu teretu. Radim jedan naučenjački rad u vezi sa mozgem, pa ne budi ti zapovjedito morem li ja s halalom metniti tebi na glavu ove žice da mjerim šta u tebe ti mozak najvoli. Tvoje je samo da stalno čuvaš žice na glavi ti, i onako egal ti je inako imo žice jal nejmo. Ondak pišider mi moj Luftija u jedan tefterčić šta sve hapiš i piješ i u kolko sati. Samo redovno zatefterivaj. Fala ti Luftija đe čuo đe ne čuo. Ti se žrtvuješ bome za bosansku nauku.

Luftija samo poslušno i mehko reče:

- Peke, komšija profesore i doktore. Valja.

I tako je profesor doktor Hanefija Jazija  ubrzo skonto da Luftiji mozak drhće kad Luftija nestrpljivo priprema mezu, kad naljeva iz pletare rakiju u bokalić, odnosno dok se priprema za akšamluk. U prosjeku je taj mozgotres od Luftijina mozga bijo između 0,216 i 19.914 kilovata, ali jednom kad Luftija nije imo ništa plaho od izbora za meze pa sam sebi reće: 

- Ode ja bome skuhat utvrdo troje jal četvero jaja, pa posolit i pozejtinit, pa mrven luka na sitno. More i to za meze kad nejma ništa drugo. Pemzija zakasnila. Šta ću ja. Višlja sila.

Kad je pošo mezetit tvrdo kuhana jaja kod profesora doktora Hanefije Jazije  na u njega mu kliniki na Medecinskom fakultetu gori uz Koševo poće strašno pištat daljinski strujometar od Luftijinijeh mozgovnih žica na glavi mu i profesor pogleda kad hjuđ suprajz ono piše ogromnih 8992, 01 kilovata. Luftijim mozak na tvrdo kuhana jaja daje struje ko hijadu i po, more bit i jače velkih termoakomulacijonih peći. Ko mala glavata termoelektrana Gacko. Profesor doktor Hanefija Jazija je bijo plaho prenerazit od otoga otkrića pa nama zaringo Luftiju i pito ga: 

- Luftija ba, šta to sad hapiš?“,

a Luftija njemu odgovara punih usta: 

- Evo valahi bilahi mezetim tvrdo kuhata jaja. Nije bilo ništa drugo do pemzije. Ja inače tvrdo kuhata jaja plaho ne begenišem al nejma pemzije pa se mora nešta zamezetit. Jesam li jamda štogoderce pogrješijo poštovati profesore i doktore?

Profesor mu i doktor sav ushićen kliknu u telefun:

- Dobro je!!! Šuti, kajado i ne kazuj nikom ništa.To je naša naučenjačka u tal tajna.

Neki dan profesor doktor Hanefija Jazija došo na kahvu kod svog stručnog saradnika Luftije i dok je pijo kahvu bome rezonski napunijo na žicama od Luftijine glave svoga mobitela. Samo Luftiji prija toga mahnijo jednim jajetom ispred očiju i glasno viknijo:

- Luftija, žiku ga. Tvrdo kuhato!!! Tuspas mene, 

i mobitel pun u 0.759889 sekunada plus minus standardna devijacija.

Rezonsko razmišljanje o praktičnoj upotrebi mozgovne struje 

Prekontava se nešta rezonski profesor doktor ni ovi akumulatori od avta nisu više kaki su prija bili i sve se dokontava u stilu:

- Neka meni mog Luftije, što je sigurno, sigurno. Dok je jaja, neće bit sa strujom belaja. Idemo u svijetlu budućnost s parolom „Oni koji imaju jaja i mrven mozga, nek se više ne brigaju za struju.

Sad bome naučno dokazato znate da se trebate fatat jaja, pa da mozak budne pravo zadovoljan. Ugodite svom mozgu i zavolite nazor jaja i držite se njiha. Sjetite se one “Svako jutro jedno jaje, organizmu struju daje, ija ija ijajeeee, organizmu struju dajeeeee…”

Nemojte sa svojih žica na glavi moždanih montiratih uključit namah sve strujne potrošače u kući.

Gledajte vako!!! Uključite prvo televizor, pa pogledate na njemu dnevnik federalne televizije. Tudi ćete se nasekirat tolko da će mozgovne struje bit još višlje, pa ondak daljinskim udunite televizor, i žice namah trkom spojite na električnu peč. Morete podgrijat štogoderce što je od ručka ostalo, ako je ostalo, al ne uključivajte nipošto zajedno odjednom rerne, termoakomulacijone peći, električne deke, pegle, bojlera, itakodalje, jerbo strujni napoj od mozga more naglo past, odnosno više odjednom tih uključitih golemih strujnih potrošača more kako se kaže povuč hejbet napoja struje pa more vam u mozgu nastat kuršlus, pa eto kijameta. Takim koji se pophlepni sefe i uključe više golemih potrošača more da oni povuku plaho struje iz mozga him pa se mora  salivat strava pod hitno. Ne pregonite s potrošnjom, jerbo je oto sve u esperimetalnoj fazi na relaciji mozak – jaja. Što se tiče salivanja strave, ne sugerišem, al vi đegod zapišite ovi atresu: hadži-Samija Deriga, vlasnik ordinacije “Strava”, društvo jednog lica, Mutnik. Pravi je.

Joooj što bi plaho volijo da se oto razvije. Ikasatori što očitaju brojila i naplaćivaju struju pravo će povilenit. Dođu u ganjak na brojilo, a ono naja, ni zehre struje nije potrošito, a ti mu se sa vrata kleberiš i vičeš:

- Eški papka!!! Šta je ba rutko rutavi, bil lovuše nako??? Hade nagari mi s ganjka mangupe!!! Briši ba!!! Mrš bando niz basamke mi, mrrrrš!!!

Vala ću proučit hajir dovu za razvoj nauke u Bosnici. Neka nama vakih naučenjaka ko profesor doktor Jazija i dabogda se još petšes kakih akademija nauka otvorilo i da su pune dobro strujno mozgatih električnih naučenjaka. Svima njima žice na glave pa struju proizvodit bome a ne sjedit nako i šupjake prodavat. Nemere bit samo jedna akademija u Federaciji i jedna u četnika. Nije to ni ljepo ni fino, a nije ni fer. Valja otvarat još bukadar katonalnih akademija jerbo kvatitet garatira i bolji kvalitet. Kad imamo pet, a kako Dr Fahrudin Braco Kulenović, generalski sekretar od hećimske komore Fenderacije u novinama kaže da imamo već šest  medecinskijeh fakulteta u Bosnici, kako će samo boni ne bili samo dvi etiteske akademije imat monopola na našu pamet.

Selam svima.Ako me kogod hoće izružit i kritikovat, nek izvoli bome pisat uredniku, a budel kurtulan morebit da ću mu odgovorit, a ako budne papanijade i prvokacija ja samo deletea udrim, pa nek se otaj jal ota pušu i nejma him replaja. Zato se bome ponašajte. Jaštaradi! I ne zaboravite na jaja!

(Ovaj tekst je objavljen na portalu „Peta strana svijeta“)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search