LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Komentari Bošnjaci - sada je vakat da se isprsite i podignete glave!
Bošnjaci - sada je vakat da se isprsite i podignete glave!
Utorak, 21 Veljača 2012 10:52

Nadan Filipović

Dragi zemljaci, dragi Bošnjaci, dragi Bosanci i Hercegovci!

Svi vi dobro znate kolike su zasluge Njegove Ekselencije Ambasadora naše Bosne i Hercegovine Dr sc. Damira Arnauta i uvaženog člana australijskog Parlamenta, Hon.Ed Husica za izradu i usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Parlamentu Australije. Svi smo svjedoci da je „naša kronična elementarna nepogoda“ Senada Softić-Telalović na jedan više nego li jalijaški način pokrala i sebi prisvojila sav jednogodišnji umni i intelektualni rad gospode Arnauta i Husica na pisanju ili izradi Rezolucije, lobiranju, animiranju, objašnjavanju, te konačno njenom usvajanju 16.februara ove godine u Parlamentu Australije. Napominjem da se imenovana „elementarna nepogoda“ nije čak udostojila biti prisutna službenom usvajanju Rezolucije. Ona, koja nije ni prstom makla po pitanju Rezolucije, te je čak neskriveno „minirala“ proces njenog zaživljavanja, sada je sve zasluge za taj naš esencijelno važni BiH - projekt u Australiji pripisala svom nepostojećem Vijeću, a to znači samo sebi. Mi svi, koji smo poprilično krivi zbog njenog dahijanja u našoj zajednici koju je razbila i usitnila više nego što je to ikad uradila zloglasna UDBA, ne samo da trebamo, već je to naša ljudska, a nadasve moralna dužnost, da pomognemo u raskrinkavanju ovog zlodjela. Stoga vas najprije pozivam i apeliram da u što većem broju putem Facebook-a i drugih društvenih mreža obavijestite sve prijatelje i poznanike o ovoj nezapamćenoj krađi i „kićenju tuđim perjem“. Ja sam već obavijest poslao na preko hiljadu i dvije stotine adresa.

Nadalje, predlažem da sva naša ovdašnja bošnjačka, odnosno bosanko-hercegovačka udruženja i klubovi pod HITNO porade na akciji pripreme dva dokumenta, što bi predstavljali izraze naše zahvalnosti ljudima koji su bez pomoći bilo kakvog Vijeća i bilo koje Senade realizirali najveći projekt u historiji naše BiH – emigracije u Australiji. Mislim da bi bio osnovni red da svaka naša udruga, zajednica ili klub pripremi Povelju zahvalnosti za Njegovu Ekselenciju Dr Arnauta, te plaketu zahvalnosti za časnog Hon.Husica. Upravo je sada došao „vakat“ da se tim našim zaslužnim ljudima zahvalimo na način koji će i njima i nama ostati za stalno sjećanje i uspomenu.

Pored toga, svaki pojedinac ima mogućnost da svoju ličnu zahvalnost izrazi na stranicama „Bošnjačkog oka“, ali, molim vas, bez ikakvih dodatnih komentara koji bi eventualno bacili neku vrstu politikantske sjene na predloženi čin.

Dragi zemljaci,

Vidite i sami ovaj klimaks drskosti i ekstremnog bezobrazluka. Nije narod slučajno rekao „Svako je bezobrazan, koliko mu se dopust!“. Senada Softić-Telalović je i naš „produkt“, tačnije razumljiva rezultanta naše razbijenosti, straha i neodlučnosti. Svaka dalja šutnja i naše neosvrtanje na njeno divljanje koje ulazi u terminalnu fazu ohrabrilo bi tu na sve spremnu individuu da nam zavede još veći teror od ovog koji trpi naša mala zajednica. Ne bojte se one narodne prema kojoj „kobila koja krepava zna najjaće da ritne“. Krađom čitave Rezolucije u Srebrenici ova je osoba, nedosanjana gospođa ministarka zakićena nizom lažnih titula, još jednom zorno pokazala da pretendira biti veća „Srebreničanka“ od svake familijarno opustjele i duševno razorene Srebreničanke. Tim jalijaškim činom ona je definitivno i potpuno skinula svaki trag „šminke“ sa svog lica, ali je još jednom do gađenja ogolila svoj potpuni nedostatak pijeteta prema srebreničkoj žrtvi i našem bošnjačkom holokaustu.

Apeliram da od sada svi izbjegavajte tu osobu koja zaradi nekakvih političkih poena sitnošićardžijski manipulira srebreničkim mrtvim dušama. Ona ili onaj ko ima bilo kakav kontak s takvom nemoralnom osobom, sličan joj je, ako nije i jednak njoj, jer ko se s lopovom druži i podržava ga, isti je kao taj lopov.

Senada Softić-Talalović je, po mom mišljenju, nakon ovog lopovluka samo jedna bivša socijalna trauma koja je definitivno potrošena nakon dvanaest godina uzurpiranja i privatiziranja šupljeg imena Vijeća. Ona može samo ostati u sferi neugodnog, ali valjda i konačno poučnog kolektivnog sjećanja nas Bošnjaka, odnosno svih Bosanaca i Hercegovaca Australije.

Selam i srdačan pozdrav svim zemljacima!

Nadan Filipović

 

Komentari  

 
+1 #17 Namik 2012-03-05 03:43
:cry: EDIN, Komentar 15
Ja *dobro citam* (kako ti naredjujes) sto citaoci,vjeruje m, mogu ocijeniti; onaj koji treba *DOBRO CITATI* si ti.

1) Nisi ispravio (odn. odgovorio na) nelogicnosti koje si naveo u 10 i 11;

2) Nije jasno ko sta pise, gdje se tvoje *misli* zavrsavaju a gdje pocinje citiranje Dr Borogovca (a njegovo zalaganje poznam JOS OD 1991. god, pa mi tu nisi nista novo otkrio); (sto bi narod rekao: *otkrio si da g.... smrdi*, aferim ti bilo);

3) Ko je *Dr prava iz SAD* (ako je to uopste vazno da neko bude Dr Pr. tj. da *zna sve*);

4) Tvrdnje koje iznosis o: idejama NEDJELJIVOSTI BiH te o NACIONALNOM IDENTITETU Bosnjaka mnogo prije Dr. Borogovca su iznosili saradnici A. Zulfikarpasica u BOSANSKIM POGLEDIMA od 1965. godine, a meni su poznate vrlo dobro jos od 1989. godine, odn. od Sabora *Bosnjaci i bosanski jezik* u Sarajevu, koji je organizirao DR ZULFIKARPASIC (Rahmetu-llahi Alejhi);
5) Te ideje su dalje razradjivane u novim izdanjima Bosanskih pogleda, lista koji je dozivio ponovno ozivljavanje u Sarajevu 1 ili 2 godine pred rat. Uz VAZNU napomenu: A.IZETBEGOVIC, SDA i ostali akteri politike u BiH u to vrijeme NISU PRIHVATALI IME BOSNJACI.

6) Ista ideologija je bila osnovica politicke partije Bosnjacka muslimanska stranka koju je osnovao Dr Zulfikarpasic a kasnije nastavio Dr Filipovic. (Na Zulfikarpasica je pokusan atentat u to vrijeme.)
7) Ove ideje sam iznosio, uz ostale vinovnike, na BOSNJACKOM Radijo satu (srijedom i nedjeljom) 3 ZZZ u Melburnu, 1992. i 1993. godine. To je bio prva medija u svijetu sa NAZIVOM BOSNJACKI. Treci program (sat) koji je bio ponedjeljkom dao je sebi naziv Muslimanski, izrazavajuci time uvjerenje DA NE PRIHVATAJU nac. ime Bosnjaci; vodila ga je Bisera TURKOVIC (nekad minorni svjedok u slucaju sudjenja Aliji, odn. Mladim muslimanima). Ta osoba kasnije postaje FAMOZNA po raznim finansijkim pronevjerama u BiH Ambasadi u Zagrebu, itd,itd.

8) Navod: *DRZAVNI NAROD* je nelogican, narod samo moze biti *drzavotvoran* a nikako *drzavni*- to je glupost;

9) Tvoje *izlaganje* je smuseno i kontradiktorno (tj. samom sebi *skaces u usta*) te nije jasno sta hoces reci ?

10) Tvoj stil obracanja meni ukazuje na nedostatak kucnog odgoja a sam sadrzaj na nedostatak sistematskog znanja o temi o kojoj pokusavas nesto reci; (nemusto).
Hajd, pa knjigu u ruke.
Citat
 
 
+1 #16 Namik 2012-03-04 20:20
8) Zehra Kurtovic, nije mi namjera da pokusavam umanjiti znacaj Vaseg rada, kao ni rada ostalih, ali dozvolite da ovdje iznesem da smo mi imali dopunsku skolu jos davne 1985. godine, pod mnogo tezim uslovima jer drzava nije finansirala istu nego su roditelji svojim prilozima pomagali.
Skola je bila u Springvale Primary (na Springvale Road), imala preko 200 ucenika i 5-6 nastavnika, i otvorena je bila za sve bez obzira na nacionalnost i vjeru. Multikulturni karakter skole se ogledao i u sastavu nastavnog osoblja: 2 iz Vojvodine (madjarske nacionalnosti), 2 iz Hrvatske, 2 iz BiH, itd. Jedno odjeljenje je bilo u Dandenongu i tu su bili zastupljeni Kosovari. Mislim da je znacajno da smo u to vrijeme (doba tzv. Bratstva-jedinstva) uspjeli osigurati da radimo sa udzbenicima koje smo nabavili iz SARAJEVA, te da svi ucenici dobiju edukaciju na oba pisma, kao sto je to bilo u skolama u bivsoj SFRJ.
Samo toliko da se zna, jer istorija nase zajednice BiH iseljenika nije pocela 1992.-1994. godine, nego davno prije toga.
(Ako se dobro sjecam, ova skola NIJE pomenuta u knjizi Dz.Haverica *Bosanski Muslimani u Australiji* sto je, ako ne grijesim, svojevrstan propust.)
N. Omerspahic, profesor
Citat
 
 
0 #15 Edin 2012-03-04 18:03
Namike-Ovo dobro procitaj i dobro upamti sta ti pise doktor Prava iz U
SA- SVODITI IDENTITET BOSNJAKA SAMO NA VJERU ZNACI SVODITI NAROD NA VJERSKU SKUPINU

Nista nije tako senzintivno (osjetljivo) kao razgovor o identitetu jednog naroda. Samo drzavotvorni narodi imaju kapacitet preispitivanja svog identiteteta. Nazalost, Bosnjaci ne spadaju u tu klasu naroda. Identitet Bosnjaka je na nivou vjerske skupine, a ne nacije.

Kriticko pitanje identiteta je tabu tema kod Bosnjaka. Svaki razgovor o identitetu kod Bosnjaka se svodi uglavnom na ono po cemu se Bosnjaci razlikuju od Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini, a to je prije svega pripadnost vjeri Islamu kao razlika od Srba koji su pravoslavni hriscani i Hrvata koji su katolici. Tako i za onog Bosnjaka, koji je pio rakiju, koji nikada nije ucestvovao niti u jednom jedinom Islamskom obredu za svog zivota, koji nikada nije klanjao niti se Bogu molio, kome je vlastita dzenaza prvi i jedini vjerski obred u kojem je ucestvovao, reci ce se da je bio "Musliman" po etnickoj (nacionalnoj) pripadnosti. A svesti identitet jednog naroda samo na vjeru znaci reducirati taj narod na vjersku skupinu, sto je daleko ispod nivoa etnickog naroda i jos mnogo nize od nivoa drzavotvornog naroda (nacije).

Neprijatelji Bosne i Hercegovine vec nekoliko stoljeca rade, i moramo priznati uspjesno, da Bosnjaci zaborave svoju drzavotvornu proslost, da zaborave suverenu slavnu Bosnu bosanskih kraljeva, i da Bosnjake svedu sa nivoa drzavotvornog naroda (nacije) na vjersku skupinu.

Izjave tjedna u Hrvatskom fokusu

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Skrenuta mi je paznja da je jedna moja izjava krivo citirana u "Hrvatskom Fokusu". Radi se o slijedecoj izjavi: "Bosanci su samo državni narod, a kao etnicki narod ne postoje. Ljudi koji se izjašnjavaju samo kao Bosanci time porucuju da su državljani BiH."

Umjesto te izjave, navedena je slijedeca pogresna "izjava": "Bošnjaci su samo državni narod, a kao etnicki narod ne postoje. Ljudi koji se izjašnjavaju samo kao Bosanci time porucuju da su državljani BiH."

Promjenjena je samo prva rijec, ali to daje potpuno SUPRTONO znacenje izjavi.

Bilo bi fer da se u nekom slijedecem izdanju "Izjava tjedna" ispravi greska. Pretpostaljama da ce greska biti ispravljena, jer cini se da se radi o slucajnoj, a ne namjernoj gresci. Naime, prelistavajuci ranije "Izjave tjedna" nasao sam mnostvo izjava objektivno prenesenih iz Glasnika Nacionalnog kongresa Republike BiH.

Koristim priliku da ovdje kopiram neke od izjava koje nadjoh u Hrvatskom fokusu, u rubrici Izjave tjedna:

- Tudjmanova politika koja je Hrvate postavila u konfrontaciju s njihovom domovinom BiH je bila iskljucivo u službi velikosrpskog projekta podjele Bosne i Hercegovine. Srpska policija u Zagrebu je i podržala Tudmanov prevrat u HDZ-u da bi baš Tudman došao na vlast u Hrvatskoj, upravo zato što je znala da ce Tudman biti protagonist upravo te politike pogubne i za BiH i za Hrvate u BiH. Znamo da je kasnije Tudman dao Posavinu da bi "srpske krajine" u BiH i Hrvatskoj geografski povezao sa Srbijom itd. (Muhamed Borogovac, glavni urednik Bosanskoga glasnika)

- HDZ je veliko ime hrvatske politike i ovih prostora. Hrvatska je s HDZ-om izborila državnost i završila pregovore s EU-om. Pogriješili su oni koji su prognozirali potpuni pad HDZ-a jer HDZ ostaje ozbiljna politicka struktura koja ce izvuci pouke i za cetiri godine vjerojatno ponovno biti favorit. (Vlastimir Mijovic, politicki analiticar iz BiH, Deutsche Welle)

Komentar M. B.: Iznenadjujuca podrska HDZ-a poslana u Evropu od strane "bosanski orijentisanog" Srbina Vlastimira Mijovica?!

- Hrvatima je u stvari dugorocno jedini spas da se drže Republike BiH, da inzistiraju da je Dayton nelegalan, pogotovo jer ga legitimni predstavnik Hrvata Krešimir Zubak nije potpisao. Jedini nacin da se Hrvati ponovo nasele u Posavini je da se delegitimizira RS kao genocidna tvorevina. (Dr. Muhamed Borogovac, glavni urednik Glasnika Nacionalnog kongresa Republike BiH)

- U Bosni i Hercegovini ne postoje hrvatski, srpski ili bošnjacki teritoriji na koje bi netko od ovih naroda imao ekskluzivno pravo. Sve je to teritorij države Bosne i Hercegovine gdje je netko u vecini, a netko u manjini. Tko tako ne promatra stvari ima neke pretenzije protiv teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine. (Prof. dr. Senadin Lavic, direktor BKZ-a Preporod, Bosanski glasnik)

Namike i meni nemoj ispirati mozak sa svojim idejama, jer se ja sa tobom ne slazem nikako.
Citat
 
 
0 #14 Edin 2012-03-04 17:33
:-* Edo i Aide,
Hvala na komentarima i prijedlozima. Ja nisam bio u Melburnu kad je skola osnovana ali vjerovatno Vam je poznato da sam se ukljucio 2003. godine.
Jedna od namjera ovog portala je da sacuva dokumente o radu skole, i jos jednom pozivam sve one koji su bili ukljuceni u rad skole (nastavnici, ucenici, roditelji) da se jave i iznesu svoja zapazanja.
Sead
Ja uvijek kazem Sejo Omerovic je nastavio nas rad na Bosanskoj Skoli i svka mu cast na VELIKOM USPJEHU, i on kao i svi ostali imaju punu podrsku, citavo vrijeme, od mene.
A sto se tice zahvale na usvajanju Rezolucije o Srebrenici, ja sam se vec svima zahvalio putem Twitra i Facebooka, jer ja imam sve MP-s na mojoj listi, kao i Prime Ministra Australije, a posebno Australian Labor Party
Citat
 
 
0 #13 Edin 2012-03-04 17:28
:lol: Pise Zehra Kurtovic
Ponekad mi se desi da ponesto i zapisem, bar ono sto smatram ili sam smatrala da je vazno. A vrlo vazno je bilo u jeku rata, agresije na Bosnu i Hercegovinu, otvarati skole za bosanski jezik po bijelom svijetu, pa i u Australiji.
Daleke 1994.godine po prvi put se pokrece inicijativa grupe entuzijasta: Nehre Dzambegovica, Rasida Cehica, Edina Volodera i drugih. Sredinom 1994. god na poziv Ede Volodera za podrzavanjem inicijative odazvala sam se i ja. Pa kako se ne odazvati kad se po prvi put u mom zivotu radi o bosanskom jeziku, njegovom vracenom statusu, ponosu zbog te reafirmacije, a sa druge strane velikoj potrebi da novodosle izbjeglice ne zaborave i zapostave svoj jezik, a i ona ranija emigracija da poboljsa i odrzi ritam govorenja i upotrebe maternjeg jezika.
Negdje oko 18. 9. 1994. god uprilicen je sastanak inicijativnog odbora, sa potencijalnim predavacima/uciteljima i medjusobno upoznavanje. Sjecam se da su sastanku prisutvovali braca Voloder, Nehrudin Dzambegovic, Munezeha Kazazovic, Redzo Hodo, ali i drugi koje nisam poznavala.Ukupno oko 15 clanova, a sastanak je odrzan u prostorijama Merhameta u Noble Parku.
Vec 13. 11. 1994. gospodin Edin Voloder me obavjestava da su aplikacije koje smo predali za rad skole na bosanskom jeziku uspjesno okoncane i da sam ja primljena za rad u skoli. To je za mene bio veliki izazov i uzbudjenje da po treci put stanem iza katedre, ovog puta starija, ratom obespravljena i utucena, ali i ponosna sto cu pored moje skole za engleski jezik imati priliku predavati svoj jezik, a od djece nauciti i nesto engleskog. Prisjecam se da se ovo desava samo par mjeseci po mom dolasku u Australiju, a engleski mi potanak.
I molim vas da ne izmisljate hladnu i toplu vodu. Sve se zna i sve je zapisano u vizi Bosanke Skole u Melbournu.
Citat
 
 
0 #12 Namik 2012-03-04 17:11
:cry: EDINE (Dr Borogovac ??), ti si izgleda pomijesao loncice: prvo se izjasnjavas protiv, kako ti formulises *narodnih* politickih stranaka (u BiH ih zovu Nacionalne stranke),u komentaru br.10, a onda u komentaru 11 istices neku akciju SDA u Parlamentu (valjda to istices kao neko dostignuce), kao da SDA NIJE nacionalna stranka !?
Dalje, mijesas pojmove *etnos* i *narod* (mozda ti nije jasno kako to da smo etnicka grupa u Australiji a narod u BiH; malo socioloske literature ne bi skodilo).
Tvoja izjava (u 10) je lijep primjer ciste politicke naivnosti; (da ti nisi mozda rodjen poslije 1990-te ?).
Pitam te: KO JE kao predstavnik BiH POTPISAO tzv. Dajtonski sporazum (bolje reci kapitulaciju).
Trece: to sto navodis o UN je mrtvo slovo na papiru. Uz presutno odobravanje UN izvrseno je vise genocida u posljednjih 50 godina; pomenimo neke: Palestina, Bijafra, Angola, Vijetnam, Kina, Kambodja, Ruanda-Burundi, Bosna, Kosovo, Cecnija (i mozda jos koji u Africi i Aziji, dok onaj nad Palestincima jos traje).
UN ne dijeli nezavisnost i slobodu kao neke nagradne kupone, kako bi se moglo zakljuciti po tvojim rijecima.
Citat
 
 
0 #11 Edin 2012-03-04 13:49
:zzz

U parlamentu FBiH

SDA aktuelizirala pitanje izbornog glasanja Srebreničana

Poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) aktuelizirali su danas u Federalnom parlamentu pitanje glasanja Srebreničana na predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.
Foto: Sarajevo-x.com
To su učinili inicirajući Predstavničkom domu da pozove sve relevantne faktore na donošenje odluke koja će Srebreničanima, bez obzira na mjesto njihovog sadašnjeg boravka, omogućiti da glasaju o kandidatima matične općine.

Očekuje se da će se Predstavnički dom izjasniti o inicijativi SDA u daljnem toku današnje posebne, tematske sjednice, sazvane u Sarajevu radi razmatranja problematike povratka izbjeglih i raseljenih osoba
Citat
 
 
0 #10 Edin 2012-03-04 13:46
:-) Napominjemo, da su po definicajama Ujedinjenih Nacija svi drzavljani BiH pripadnici bosanskohercego vacke nacije, tj. drzave BiH.

Patrioti Republike BiH trebaju besmislenosti i kontradikcije etnickog uredjenja Bosne i Herecgovine, koje se djelimicno otkrivaju i u gornjem clanku, iskoristiti u borbi da se u Bosni i Hercegovini udlucuje kao u svim normalnim drzavama svijeta, da jedino gradjani budu subjekti politike, a narodi neka osnivaju svoje stranke, skole, svoja kulturna udruzenja, svoje radio i TV kompanije, i neka gaje svoje narodne tradicije koliko hoce, ali nema glasanja naroda, nego samo glasnje gradjana po principu, jedan gradjanin jedan glas.

Napominjemo, da su po definicajama Ujedinjenih Nacija svi drzavljani BiH pripadnici bosanskohercego vacke nacije, tj. drzave BiH. Ponavljamo, bosanskohercego vacka drzavna nacija vec postoji po defincijama UN, a to je skup svih drzavljna BiH, i ne treba izmisljati nikakve nove etnicke nacije, samo se treba izboriti da se varti u funkciju Ustav Republike BiH, po kojem pripadnci BiH nacije, tj., BiH drzavljani imaju jednaka prava na svakoj stopi Bosne i Hercegovine.

Dr. Muhamed Borogovac.
Citat
 
 
+3 #9 Adi 2012-02-23 07:27
Senada je svakako najvise odgovorna za ovaj haos unutar BH zajednice u Australiji, medjutim, ne zaboravimo i odgovornost svih onih bezlicnih faca koje su se trpale da budu u njenoj blizini i, ko biva, bore se za interese svih nas. Da li iko, izuzev nje i njoj bliskih saradnika, zna ko su npr. clanovi njenog Odbora iz Viktorije, NSW, WA, SA, QLD itd? Koliko su oni odgovorni za ovakvo katastrofalno stanje u nasoj zajednici?
Citat
 
 
-1 #8 Namik 2012-02-21 22:51
8) Ako pazljivo procitate Nadanov napis, kao i moje komentare na isti, onda cete se uvjeriti da ste zaobisli jednu vaznu temu: Nadanov poziv nasoj zajednici da kroz drustva i asocijacije,zva nicno izrazi zahvalnost i priznanje Dr. Arnautu i Gosp. Husicu za ono sto su ucinili za zrtve Srebrenickog genocida, kao i za iniciranje Medjudrzavnog dogovora Australia-BiH. Niko se jos nije izjasnio o tome, dragi moji i drage moje.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search