LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Feljton o "Ivi Andriću" Ima i sada onih koji još žive sa zloduhom Ive Andrića u zagrljaju vlastite zablude - 18
Ima i sada onih koji još žive sa zloduhom Ive Andrića u zagrljaju vlastite zablude - 18 PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Subota, 09 Lipanj 2012 09:42

 

Nadan Filipović

Ima, međutim, i nekih „vrlih“ Bošnjaka koji imaju svoje izrazito afirmativno poimanje Ive Andrića i njegova djela, Bošnjaka koji ga razumijevaju i tumače na svoj čudan način, tako da ga prikazuju kao za Bosnu i sve nas Bošnjake najdobronamjernijeg književnika.

Tako mlađa(h)ni Muharem Bazdulj u BH Danima, u tekstu "Najbolje priče najboljeg pripovjedača“, u broju 397, od 21. januara 2005. godine ovako piše:

"U geteovskom univerzumu svjetske književnosti Bosna, zahvaljujući Andriću, ima svoje mjesto. Makar je kao rijetko koji pisac bježao od podmuklog delovanja biografije, Andrićev je život neodvojiv od njegove literature. Lijepo je to opisao Miroslav Karaulac: "Dete katoličkih roditelja, dugogodišnji žitelj ortodoksne sredine, zanet islamom do mere da će jednoj prevoditeljki poveriti: 'Islam je moja sudbina', Andrić je najprestižniji proizvod i predstavnik te višeznačnosti ambijenta, bogatih sazvučja, tonova i boja, kakav je nudila Bosna."

Pa dalje Muharem Bazdulj kaže: “I zbilja, sva je Bosna u Andrićevim pričama: razočarani ratnici, nesretne žene, dobri fratri, bogati trgovci, zaljubljene djevojčice, derviši, neimari, Jevreji, razbojnici, pustahije, popovi, šaljivdžije, begovi; sve je tu: hrabrost, bijeda, zlo, ljubav, ludilo, nesreća, bol, tuga, ali i radost, makar dram radosti, makar onaj što se dušom plaća.“

Svoj napis Muharem Bazdulj zaključuje usklikom: "Niko Bosnu nije tako dobro razumio kao Ivo Andrić, niko je nije volio više od Ive Andrića.“, valjda sa optimističkim očekivanjem da ćemo svi mi koji taj sugestivni izraz njegove euforije pročitamo početi misliti kao on.

Mora se svakome dopustiti da o bilo čemu ima svoje mišljenje, ali se sa tim mišljenjem možemo ili ne moramo složiti. Ja lično se nikada ne bih mogao složiti s ovim mišljenjem Muharema Bazdulja, koji je Ivu Andrića izgleda čitao koristeći neku svoju specijalnu dioptriju, dioptriju koja pomaže vidjeti samo i jedino razočarane ratnike, nesretne žene, dobre fratre, bogate trgovce, zaljubljene djevojčice, derviše, neimare, Jevreje, razbojnike, pustahije, popove, šaljivdžije, begove...., ali izgleda ne dozvoljava vidjeti baš ono što Andrić najviše i skriva i ističe, a to su: njegova doktorska disertacija i stavovi iz nje, Njegoš kao "tragični junak kosovske misli“, satanizacija bosanskih muslimana u “Fragmentarnim varijantama uz Andrićevu tezu“, Mula Jusuf, Mustaf Madžar, krštenje na umoru Osme, pisma dragonerskog poručnika Ledenika i njegove (Andrićeve) reminiscencije o Bosni, Corkan i Svabica, Veliudin-paša, Mula Ibrahim Kuka, janjičar Kezmo, muslimanski seljaci (majmuni) iz Olujaka, ciganin Huso Kokošar, otsječeni srpski nosevi i uši pred konzulima u vezirskom travničkom konaku, izgladnjele psine koje se u noči zaskaču na srpske glave nabijene na kolce, nabijanje Radisava na kolac, silovanje male djevojčice baba Anušine unuke, u na Drini ćupriju zazidane srpske bebe Stoju i Ostoju, njihova jadna majku kako ih doji kroz otvore na stubovima koje joj ostavi dobri Rade neimar, Omer-pašu Latasa taze poturicu, silovanje Ciganke na brdu poviše Sarajeva, itd.itd.

Kada se uzme u obzir detaljna analiza baš svih muslimanskih likova u Andrićevim djelima, zaključak Muharema Bazdulja može djelovati u najboljem slučaju veoma nadobudno i skoro nezrelo. Hajde da ne budemo sitničavi. Muharem Bazdulj je mladi i nadareni književnik iz Travnika, pa je možda sentimentalno vezan sa "sugrađaninom“ i "kolegom“ po peru Ivom Andrićem, kojim su se Travnik i Travničani dugo ponosili i s njegovim se uspjehom gizdali, pritom potpuno zaboravljajući da se nobelovac rodio u Docu kraj Travnika stjecajem sasvim puke slučajnosti. Takođe smatram da je Muharem Bazdulj jedan od rijetkih Bošnjaka u Travniku i Bosni i Hercegovini koji se na ovakav način dive Ivi Andriću i u hvalospjeve okivaju jednog od največih duhovnih zločinaca prema našem narodu i Bosni. Napominjem da to nije jedini članak Muharema Bazdulja u kojem on bezrezervno veliča svog "kolegu“ travničkog nobelovca. To je zasada kod mlađa(h)nog Muharema izgleda "kronična bolest“, nadam se ipak izlječiva, u stilu one "Kad porasteš kašće ti se samo!“ Možda je inficiran i izrekom sarajevskog nadbiskupa Ivana Šarića koji je još prije Drugog svjetskog rata rekao na jednoj misi „Omnia bona de Travnik“ (Sve dobro iz Travnika).  

Mlađa(h)nom Muharemu Bazdulju pridružio se i pokojni fra Ignacije Gavran koji u „Bosna Franciscana“, volumen 23, godina 2005, na stranicama od 189 do 198, iznosi svoju neuvjerljivu "odbranu“ like i djela Ive Andrića, pod naslovom "Okrivljeni Andrić“. Naime, dobri stari fra Ignacije se upinjao oboriti sve argumente rahmetli Muhsina Rizvića iz njegove naučno utemeljene studije "Bosanski muslimani u Andrićevom svijetu“. Da je takav odbranaški tekst napisao neki neuki i primitivni seoski paroh, ja na takvo pisanije i papazjaniju ne bih ni obraćao pažnju, no kada to napiše jedan 94-godišnji franjevac kojeg su neki smatrali "sinonimom franjevačke ljubavi prema Bosni“, onda to može biti samo razočaravajuće. Ovaj intelektualni radnik koji je nizom knjiga i novinskih rukopisa ovjekovječio bitnost franjevaca za Bosnu, koji je nesumnjivi doajen Franjevačkog samostana u Visokom, čuvar i pravi brižni otac biblioteke sa 60.000 naslova u spomenutom samostanu, osnivač "Lapidarija“ (spomen sobe) u kojoj se čuvaju mnogobrojni historijski ostaci i znamenja, baš on nije trebao pisati ovakav nepotrebni odbranaški tekst, koji vrvi neutemeljenim subjektivnim procjenama i "argumentacijom“ nedostojnom kakvog provincijskog klepetala, a kamo li intelektualca kalibra pokojnog Ignacija Gavrana. No, šta možemo. Izgleda da i nezrela mladost, kao i preduboka starost znaju poprilično pomutiti dioptrije i procjene.

Ažurirano: Subota, 09 Lipanj 2012 09:44
 

Komentari  

 
-1 #4 Damir 2014-01-18 04:45
Kao prvo, Andric je Bosnjake i druge "ju" muslimane uopce shvatio kao najvece zlo po "svoju" kulturu. Recenicu koju sam napisao treba naravno intelektualno preformulirati... Andric je bio svjestan da je ovaj dio stanovnistva imao vladarsku i gospodarsku ulogu u drustvu, pa izgleda ni u jednom momentu nije imao bilo kakve empatije prema njemu, pa ni nakon svjetskih ratova...
Srpska nacionalna propaganda, usmena knjizevnost i sl. ostavili su na Andrica nevjerovatan pecat s kojim stvarao svoja djela. Bosnjacka tradicija uvijek je bila opozit njegovom opusu, a i sam autor ju je dozivio kao "konzervativnu" i neprihvatljivu, pa bi velicanje "bosnjastva" bilo zapravo protiv modernog socijalnog i nacionalnog konteksta jugoslovenske drzave
Citat
 
 
-3 #3 Damir 2014-01-18 04:43
Ovo je sramota za Bazdulja. Ali koga briga za njime u drustvu kakvo je u Bosni...
Mislim da jako ostro govorite o Andricu i svemu sto je povezano trenutno s njegovim djelom, kao npr. Kusturica... ali, drugacije vjerovatno danas nije ni moguce.
Citat
 
 
+17 #2 alfa i omega 2012-12-06 04:22
tog besmislenog lika kad sam prvi put cuo na tv i jednom procitao njegov komentar,pitao sam se dali treba bas svakome dati rijec i koja je poenta takvih javnih angazovanja ,pa ne zna dvije valjane sastavit a kako da spoji misli?!
Citat
 
 
+12 #1 kadsi 2012-06-10 18:05
Ma Muarem ko`Muarem bazdulja, blazeno se udivljujuci u stilu one:"oprostite direktore sto sam vam okrenula ledja" sekretarica ce,dok je ovaj odotraga, da prostis.
U knjizevnosti naseg podneblja profitabilno je bilo muslimana (cosavog,krezav og,lojavog fesa) i jevreja(skrtice u dronjacima, preplasenog, servilnog) rabiti do mile volje i knjizevnog promaknuca. Krenulo je od sporazuma Cvjetkovic-Macek. Sve sto mirise na «tursko» zatrti i uniziti. Kako cu se ja uzvisiti i postati «nebeski» ako ne ukazem koji si ti jad.
Pa si morao citati i bazduljati o njoj ako hoces peticu. A Muarem je ima.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

 • Osvrt Branka Dragaša iz Beogra...
  A đe - jebo te. Bećkovićev prijedlog reforme srpskog jezika: "Предлажем да се цео језик сажме у две ... Više...
  23.02.17 07:10
  Autor - Nihad
 • Alijine iskrice
  Umjesto da komentariše po OKU, ovaj šarlatan bi trebao da nastavi liječitiu sve oblike raka sa 99% u... Više...
  19.02.17 18:46
  Autor - Nadan Filipović
 • Dioptrija Hajrudina Somuna
  Interesantan clanak, mala korekcija: USA ne snose dvije trecine troskova UN. USA placa najvise, ali ... Više...
  16.02.17 14:32
  Autor - Momir
 • Šarlatanstvo
  Mislim da neko treba promijeniti dilera! A što se pak tiče Namika, neka ga ba, neka bude više šege. ... Više...
  14.02.17 21:17
  Autor - Nadan Filipović
 • Alijine iskrice
  Budala i krivih drva u šumi nikad manjka. Počeo je opet divljati! No, imamo mi resurske za takve koj... Više...
  13.02.17 08:49
  Autor - Nadan Filipović
 • Alijine iskrice
  ZASTO KRADETE TEKSTOVE iz ove knjige ? Više...
  12.02.17 12:46
  Autor - Namik Omerspahic
 • Šarlatanstvo
  Lazes, Filipovicu Više...
  12.02.17 12:36
  Autor - Namik Omerspahic
 • Šarlatanstvo
  Lazes' Filipovicu.. Ja sam ti poslao samo jedno ozbiljno upozorenje da cu te tuziti sudu u Melburnu. Više...
  12.02.17 12:32
  Autor - Namik Omerspahic
 • O jednoj nezaboravnoj marisani...
  Čestite braća TODORI, NOVAK i NOVICA (ex šampion YUGE u džudou) bili su u marisanju strah i trepet S... Više...
  08.02.17 04:52
  Autor - Setko
 • Ljigavi Dževdica piše epitaf...
  Bože mili, čime li je ucjenjen. To se vuče još od afere Moševac, a ovo poslije rata je metastaza. Ak... Više...
  08.02.17 01:01
  Autor - Nihad
 • Još jedan osvrt na bogumile
  Pa dobro, poput lukavstva Kulina bana, možda se neko upeca i na ovo lukavstvo Ivanovo. Što da ne? Bo... Više...
  08.02.17 00:00
  Autor - Nihad
 • Srbi u ustašama i političkom v...
  Smiješna lažljiva srbadija ovdje navodi˝dokaz˝ o izmišljenom srpskom porijeklu Hrvata, no, vrlo prik... Više...
  06.02.17 23:55
  Autor - IPC
 • Poezija - jedna Sandetova pjes...
  I meni je na pragu sedamdeseta a osjecam se tako mlad.Mogu da pustim suze kada me nesto dirne u srce... Više...
  01.02.17 11:59
  Autor - Aljosa Mujagic
 • Osvrt Srđana Šušnice
  Banja Luka je da oprostite veliko sranje. Malo je takvih ka Srdjan a mnogo vise onih koji sute i taj... Više...
  01.02.17 11:57
  Autor - Aljosa Mujagic
 • Osvrt Srđana Šušnice
  Svake sam godine u BL. Banjalučani žive život u nijemom poricanju. Razgovor o ratu sa osobom nesrpsk... Više...
  01.02.17 00:54
  Autor - Nihad
 • Tri pjesme Petra Vukotića
  DoC Sumann je kralj poezije... tako mlad, a tako osebujan!!! Sande Više...
  29.01.17 19:26
  Autor - sande
 • Par anegdota
  :lol: meni se ovo svidja :-) :lol: :lol: :-) :roll: Više...
  24.01.17 00:43
  Autor - mario
 • Priča za subotu
  ...E, Bog Ti da'vo, brate si Ismete: i za skemliju, i za progutatu iglu i Điju, 'nakvu potešku!!! Pr... Više...
  21.01.17 13:46
  Autor - sande
 • Osvrt Muhameda Filipovića
  Ma sve skupa ogavno je to i žalosno na šta smo spali. Evo vidim na fejsu pokreću, ko zna koju u nizu... Više...
  21.01.17 08:24
  Autor - Nihad
 • Osvrt Muhameda Filipovića
  Jedan od najvecih bosanskih pisaca kojemu je najveca mana u BiH sto je pripadao narodu Bosne i Herce... Više...
  20.01.17 06:15
  Autor - Aljosa Mujagic
home search