LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Alternativna medicina Premenstrualni sindrom - nešto o alternativi
Premenstrualni sindrom - nešto o alternativi
Srijeda, 15 Kolovoz 2012 18:51

Premenstrualni sindrom – majčica priroda se pobrinula i za taj kompleksni problem

Nadan Filipović

Na premenstrualne simptome ili premenstrualni sindrom ljekari veoma često ne obraćaju posebnu pažnju. Mnogi od njih čak znaju ignorisati žalbe svojih pacijentkinja, te ako one zatraže savjet znaju sugerirati upotrebu sedativa, tačnije preparata za smirenje, te analgetika, preparate za bolove.

Međutim, prema naučnim podacima iz relevantne literature, i mnogi ljekari takozvane klasične medicine počinju uviđati da postoje i odrešeni prirodni preparati na bazi ljekovitog bilja koji zaista efikasno mogu umanjiti intenzitet premenstrualnih poteškoča, a u mnogim slučajevima ih čak i potpuno otkloniti.

No, gdje se zauzima određena pozicija obavezno se pojavi i opozicija, tačnije „nevjerne Tome“ koji izražavaju svoje nepovjerenje i negodovanje kad god se pomene bilo kakvo prirodno ljekovito sredstvo. Međutim, sve naučne činjenice i rezultati kliničkih istraživanja koji su na raspolaganju nedvosmisleno demantiraju te hronične skeptike.

Prije svega bih želio pomenuti da su Nijemci najviše učinili za afirmisanje ljekovitih biljki, ili popularno rečeno „zlatnih ženskih biljki“, koje zaista mogu pomoći kod niza hormonskih poremećaja u žena. Tako je još u ranim šezdesetim godinama u Njemačkoj plasiran prirodni preparat AGNOLYT (Madaus), a njegove efekte na premenstrualne simptome najviše je proučavao Dr Hillebrand, a kasnije Dr Aman. Posebno je interesantno još kasnije istraživanje Dr Schellenberga rezultati kojeg su objavljeni 2001. godine u jednom od najuvaženijih medicinskih časopisa, a to je British Medical Journal. Dr Schellenberg je ispitao efikasnost biljke Vitex agnus castus na premenstualne sindrome u 178 žena, kojim nikava druga medikacija nije mogla pomoći. Spomenuti ljekar i naučnik nedvojbeno je dokazao da je ta biljka kod svih ispitanih žena ili ublažila simptome, ili ih je u cijelosti uklonila.

U periodu od 2001. godine do danas objavljeno je na desetine drugih naučnih radova u kojima je dokazivana i dokazana zaista velika djelotvornost biljke Vitex agnus castus kod premenstrualnog sindroma. Naučna iskustva u području alternativne medicine potvršuju da je još bolje kombinirati kapsule ili tinkture pripravljene od plodova biljke Vitex agnus castus zajedno sa kapima tinkture ili ekstrakta korijena biljke Cimicifuga racemosa, kao i Valeriane officinalis kao smirujućeg dodatka.

Naime, ova „receptura, kod oko 85% žena i djevojaka dovodi do izrazitog poboljšanja i čak nestanka premenstrualnih simptoma. Spomenuta kombinacija je zaista izuzetno efikasna, nema izraženih sporednih ili toksičnih djelovanja, ali se ne smije koristiti u kombinaciji sa bilo kakvim hormonalnim preparatima, kao niti sa nekim lijekovima koji djeluju na psihu i nervni sistem.

Korištenjem spomenute kombinacije nestaje napetost u dojkama, nestaje pritisak u pelvičkoj regiji, nestaje napuhivanje stomaka, ne pojavljuju se glavobolje, nema mučnina, znojenja, promjena na koži, dakle, uveliko se smanjuju, odnosno, više se ne javljaju premenstrualni problemi.

 

Komentari  

 
0 #3 Nadan 2018-03-02 22:12
Gospođice ili gospođo Katava, nažalost ja samo napisah prilog, a zaista nisam u kondiciji da Vam pomognem u komercijalnoj domeni - ono pošto je, kako poslati, itd. Garantiram Vam da ćete Agnolyt naći ako budete napravili detaljnu pretragu na Netu, S poštovanjem, Nadan Filipović
Citat
 
 
0 #2 Marijana Katava 2018-03-02 20:21
Moze li se naruciti angotlt kapi?I koja je cijena?
Citat
 
 
0 #1 minja efendic 2014-08-04 06:31
Da li je Agnolyt dostupan na bh. tržištu?
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search