LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Bingo efendija - stalni gost Bingo-efendija vanredno javlja iz Sarajva…
Bingo-efendija vanredno javlja iz Sarajva…
Četvrtak, 23 Rujan 2010 17:52

Nakon energične icijative naše svijetsko-australijske vertikalne vertikale konačno započela borba za suzbijanja nosanja i primanja hedija u Bosni i Hercegovini

Historijska je izreka jedne naše ovdi najglavnije ovdašnje svestrane hanume, oduševite voloterke, književnićog mencene, nezamjenjive presjednice i poznavateljke svega i svačega, ekspertice bilesi i za mali i velki nogomet, itd.itd. i svašta drugo nešta.

Ostaće u analima njen gromki poziv iz „Preporoda“:

-U Bosni je najveći problem hedija – gleda se ko će kome šta odnijeti čime se sputava prisnost druženja. Ja to kritikujem – treba prestati sa hedijama i keksom ili bombonjerama koje kruže cijelom Bosnom dok im ne istekne rok trajanja i, možda se nikad ne otvore. Mi u Australiji nismo opterećeni tim stvarima.

Ja sam konto da će biti po onoj “Tresla se brda, rodijo se miš”, no, bome ispade da sam se grdno prevarijo. Na spomenuti vapaj pun gorljive rodoljubive dobronamjernosti niko od naših političara po običaju nije obratijo dužnu pažnju. Međutim, BiH je hiljadu puta sretnija, neg pametnija jerbo ima golemu sreću da je visoki predstavnik Valentin Inzko pasionirati čitač i preplatnik “Preporoda”, te je on protabrivši te vizijonarske riječi bivše glavne dijasporske svijetske vertikalne vertikale i sadašnje alfe i omege butun Bošnja u Australiji namah skočijo „na noge lagane“i glasno poviko:

-Eureka, eureka, pronašo sam put iz ovog lavirinta čitajući genijalne rječi ote gospoje koja je čak iz Australije skužila koji je glavni problem Bosne i Hercegovine i oto kritikuje.  Sad mi se upalila lampica da u Bosni i Hercegovini pod hitno treba riješiti največi problem kad nam je ta bistra od nauka magistra i diplomirati filozof već otvorila oči. Ja do danas zaista nisam mogo odredit koji je to najveći problem, ali sada jasno kužim da je to problem nosanja i primanja hedija. Ejvala hanuma! Svijetska si! Ni mi u Evropi i Austrijij nismo opterećeni tim stvarima.

Niko nije ni naslućivo koje će sve poteze povuči visoki prestavnik, poznat po svojoj probosanskoj energičnosti i obijektivnosti. Saznali smo da je konačno posegno za svojim bonskim ovlastima i osnovo tajnu policiju, kojoj je za oznaku data samo skraćenica AHP, a  što snažno sugerira da bi se moglo raditi o „Anti-hedijskoj policiji“. No, nastojeći biti maksimalno profesijonalan, moram kazati da još nisam dobijo zvaničnu potvrdu pravog značenja od ote spomenite skraćenice. Kako se može saznati svi odabrani pripadnici spomenute specijalne policije prošli su teoretsku i praktičnu obuku na nepoznatim lokacijama izvan Sarajeva, i to u potpunoj tajnosti. 

Tek tada je visoki predstavnik sazvo članove troglavatog predsjedništva BiH i naredijo him da moraju biti jedinstveni u ovoj akciji koja će u korijenu sasiječi najveći bosanski problem, a to je relikt prošlosti iz davno prohujalih vremena Otomanske inperije, a to je nosanje i primanje hedija.

Konačno je i sam Nebojša Radmanović jednoglasno pristao, ali je ipak kao po običaju prvo morao kosultovati svog glavnog u njega mu šefa domuzinu gojenu iz okole Laktaša, koji je samo kratko proroktao:

-Ovaj put pristajem bez oklevanja. Nosanje i primanje hedija je bio i ostao običaj koji sve moje sunarodnjake, a posebno ugroženu srpsku starčad i sitnu i nemoćnu srpsku nejać, znači srpske deke, bake i srpsku decu uvek potseća na pet stotina godina genocida koji su Turci nad nama napravili, genocida koji i dan danas nesmanjenom žestinom traje i koji još nije procesuiran na sudu u Hagu. Saglasan sam sa ukidanjem hedije, ali samo pod uslovom da Federacija odmah prizna republiku srpsku sa pravom na samoopredeljenje.

Nakon kosultacija sa Sulejmanom Tihićem, Željkom Komšićem, a posebno sa visokim predstavnikom, naš Hare, najlijepši svijetski doktor među političarima, i najlijepši svijetski političar među doktorima parafirao je papir o definitivnom priznanju republike srpske i svi su se izljubili sa visokim predstavnikom Inzkomi otišli kod „Halape“na janjetinu.  Svi prisutni upoznati sa akcijom koja će uslijediti zakleli su se da će tu spoznaju čuvati kao državnu tajnu od največeg značaja.

Akcija specijalne anti-hedijske policije sa kodnim imenom „Ubuduće samo mašuć' šaka“ trajala je neprekidno puna četiri dana i četiri noći. Postignut je veliki uspijeh, pravo svijetski, a o svemu će detaljno mnogo više reći glasnogovornik antihedijske policije plaho bistar magistar od policijskih nauka Šekib Brezdrob na kofereciji za štampu koja će biti uskoro zakazata. No, novinari ne bi bili novinari da ne iščeprkaju neke detalje i prije službenog saopštenja. Evo nekoliko veoma slikovitih primjera te uspiješne akcije u riješavanju največeg bosanskog problema, a to je nosanje i primanje hedije. 

Pripadnici antihedijske policije su u jednoj kući u Sultan Abdul-Hamidovoj čikmi u su tri katanca zaključatoj sehari Mahmudije Priganice, stare 88 godina naknadnim pregledom našli četiri maksi kutije rahatlokuma velikog kalibra, jače od pola kile pržene kafe „Dedo“, dvije kutije od po pola kile napolitanki, te još dosta kompromitirajućeg hedijskog materijala, u vidu sedam kesa  „Ki-Ki“ karamela, osam čokoladica „Braco“, šest čokočadica „Seka“, sedamnaest čokoladica „Bananko“, deset kinderjaja i veću količinu onih čokoladica sa slikicama „Životinjsko carstvo“.

Kćerka osumnjičene Mahmudije Priganice indikativno-provokativnog imena Hedija Keško, djevojački Priganica, stara 69 godina, pružila je veliki otpor specijalnim snagama antihedijske policije i u jednom momentu progutala sva tri ključa od katanaca na sehari i bilesi halku pride, što je višem inspektoru Al-Dini Kuglofu  bio više nego jasan znak da se radi o golemom kriminalu.

Hediju su policajci demokratski odnijeli na nosilima na Gastroeterološki odijel Interne klinike Kliničko-univerzitetskog centra, jer ta vitalna starija hanuma nije htjela hodati u znak građanskog protesta. Inspektori i antihedijski specijalci su odozdo s početka basamaka dežurnom doktoru povikali:

-Doktoreeee, evo nas četvorica ti nosimo pogolemu Hediju da se šnjome pozabaviš!

Doktor je za momenat bio pravo obradovat i vidno radoznao, srce mu je zalupalo, a krv živahno prostrujala venama i arterijama, no kada je vidio na nosilima staru Hediju Keško, djevojački Priganica, debelo se razočaro. Dva su dana doktori osumnjičenoj Hediji davali ricinusovo ulje i klistire dok ona nije na prirodan način iz svog tijela izbacila halku su tri ključa, sve komad po komad.

Tek tada je sehara njezine matere Mahmudije nenasilno otvorena, inkriminirane hedije su uz zapisnik izuzete, a Mahmudiji je zbog njenih poznih godina određen kućni pritvor, s napomenom da se mora svaki dan javljati antihedijskoj policiji, dok je njena kćerka Hedija odvedena u prihvatno-pedagoški centar u okolini Pazarića, na dalji tretman do suđenja.

Nastavak o ovoj akciji u sljedećem nastavku

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search