LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Category Blog Banjalučki šiš-ćevap
Banjalučki šiš-ćevap PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Petak, 29 Ožujak 2013 15:10

Sarajevo se smatralo i sada se smatra „prijestonicom“ ćevapa, onosno ćevapčića. Međutim, ne bi bio red zaboraviti Banja Luku i nekadašnju raskoš njenih roštiljskih proizvoda, „rukotvorina“ poznatih velemajstora banjalučkih ćevapa, telećih „krpica“, đulbastija, vješalica, pljeskavica, brizli i krezli, a nadasve meni izuzetno dragog banjalučkog šiš-ćevapa. Ima nekih ugostiteljskih radnji i ćevapdžinica u Sarajevu, naprimjer, u kojima na jelovniku možete naći „šiš – ćevap“, a kad vam se donese naručeno jelo vidite da se radi o telećim ili junećim ražnjićima, često toliko suhim da se prosto ne daju sažvakati kako treba. Znači, to su obični ražnjići, a šiš-ćevap je nešto sasvim drugo.  

Banjalučki šiš-ćevap je uvijek pikantniji, odnosno malo ljući od ćevapa. Obično se pripravlja se od 75% junetine i 25% bravetine. Najbolja je junetina od vrata, plećke i bubrežnjaka, a bravetina treba da bude od plećke ili vrata. Loj se ne smije dodavati.

Ima raje koja pokušava praviti ćevape i šiš-ćevap od čiste krtine, ali nema šanse da se od prirodno nemasnog mesa dobije pravi gurmanski zerzevat.

Meso se samelje, obavezno na ručnoj mašini sa rešetkom od 3 milimetra. Naime, električna mašina je prebrza te „satare“ meso, a to se itekako odrazi na kvalitet finalnog proizvoda.

Samljeveno meso se stavlja u posudu sa zaobljenim dnom, jer je u takvoj posudi lakše, ne miješati, već mijesiti meso. Prije nego što će se meso početi mijesiti na kilogram mesa treba dodati 2 dkg soli, bibera po želji, te jednu ili čak dvije najsitnije isjeckane suhe fafarone, po mogućnosti crvene.  Meso se mijesi zatvorenom šakom najkraće 15 minuta, a ja preporučujem i dva puta po 15 minuta, pa i duže.

Nakon što ste masu izmijesili dobro je dlanovima pritisnete da u njoj ne ostane puno zraka. Izmješena masa se prekrije celofanom, a preko celofana čistom pamučnom krpom. Masa za šiš-ćevap se ostavi da u frižideru odleži 24 sata na 4C, ali ne na nižoj temperaturi, jer ako se masa smrzne, makar i djelomično, nema ništa od pravog posla.

Sutradan se masa valja na debljinu od oko 2 - 2,5 cm, a dužinu od oko 20 cm i onda se kroz taj “dugački debeli ćevap” po dužini gurne drveni štapić (šiš), a može i čelični ili željezni, s tim da željezo ne smije sadržavati ni malo hrđe.

Kad ste napravili šiš-ćevap, ostavite ga na sobnoj temperature barem jedan sat, pa ga onda pecite na roštilju. Dobro pazite da vatra ne bude prejaka. Bolje ih je “roštiljati” na najtišoj vatri, da ostanu sočni, a po želji i malo “ingliš” oko šiša ili žice. Šiš-ćevap se obično služi sa friško i natanko nasjeckanim crvenim lukom i led-ledenim grčkim jogurtom, s obaveznim somunčićem presjećenim poprijeko na dvije pole, a koje se u toku pećenja metnu preko šiš-ćevapa da pokupe one fine mirise i isparenja.

Može se koristiti plinski roštilj, ali je najbolje peći ih na onom klasičnom banjalučkom roštilju koji ima površinu od rostfraj žica ili uskih pločica, svakako na drvenom ugljenu.

Neki će kazati da je ovo sve previše zahmetli, ali svaki ćejf ima svoju cijenu, pa ko voli, neka izvoli. Recepturu imate, a ostalo je do vas!

Ažurirano: Petak, 29 Ožujak 2013 15:16
 

Komentari  

 
0 #3 Dimitrije 2017-11-22 22:48
???
Citat
 
 
0 #2 Dimitrije 2017-11-22 22:47
Nisam doboi odgovor na moj komentar.
Jesam li u pravu?
Citat
 
 
0 #1 Dimitrije 2015-12-14 08:37
Postovani Gospodine filipovicu,
cesto sam prisutan na ovim stranicama i uvijek mi osvjeze na ona,bar za mene ,sretna vremena.
uz sve komplimente za kompletan sadrzaj i komentare,ne mogu se suzdrzati a da ne izrazim nezadovoljstvo zbog toga sto ste jedno rubriku nazvali "Bosnacka kuhinja".
Pa to su stari recepti nasih Nana i Nena koje nisu bile ni Bosnjakinje ni Pravoslavke ni Katolkinje ni itd.
Ostale mi zdravo i Vozdra.
Dimitrije.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search