LINKOVI

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Kajmak PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Utorak, 19 Listopad 2010 11:22

kajmakU Australiji je jako teško naći i kupiti pravi kajmak. Ima radnji gdje se ponekad može nabaviti, ali to je onaj vakumirani koji putuje haj-haj, petnaest do dvadeset hiljada kilometara iz Bosne do Pertha ili Melbourne-a, Sydney-a, itd. Kupio sam taj kajmak par puta, ali se nisam nešto oduševio. Naime, kad se otvori on i nije loš, ali valjda kad poslije vakumiranja dođe u kontakt sa zrakom dolazi do nekih kemijskih procesa pa postane nekako gorkast.

Helem, pošto ja plaho volim kuhati (neki nedobronamjerni vele da volim zakuhavati, a što nije zglave tačno!) ima jela koja ne mogu potrefiti  ako nemam pravog, mladog kajmaka. Znate svi, ma kakva će biti kajmak-baklava bez kajmaka? To je isto kao da pravite originalnu limunadu bez limuna! Pa onda, sogan dolma, pa sarmice u japraku, pa punjeni paradajz, pa punjene paprike, itd., mogu biti samo mnogo ukusnija i po čejfu pravih gurmana i poguzija ako se preko njih servira mladi kajmak. A tek ćevapi u kajmaku! A tek pura! A tek kljukuša, kad se kajmak pomiješa sa vrhnjem i sve pocvrka maslom!

I probao ja da napravim kajmak. Kupio u Coles-u četiri flaše sa po dvije litre nepasteriziranog mlijeka, a to je kad izračunamo tačno osam litara. Imam ja jednu veliku rajnliku koju cijeli život vukljam sa sobom po svijetu, od Bosnice, preko Hrvatske, pa sada do Pertha. To je moja rajnlika na koju sam odavno naučio, baš kako neko nauči na jedne cipele onako lijepo razgažene, pa nema para ni novih kundura koje taj čejf hodanja u starim cipalama platiti mogu. Tako je i sa mojom starom rajnlikom. Kad hoću uzdurisati nešto baš po čejfu, tada na scenu stupa rajnlika veteranka.

Skuhao sam u njoj ono kupovno mlijeko i kad je provrilo izlio sam ga u nekoliko plitkih staklenih posuda. Posude sam ovlaš poklopio samo da se ne bi zaletila kakva muha zunzara na kajmak, pa bih ga onda mogao samo baciti.

Sutra sam lijepo pokupio kajmak sa površine svake posude i složio ga sloj po sloj u jednu okruglu posudu sa poklopcem. Svaki sloj sam samo malo posolio. Onako ovlaš.

One posude sa obranim mlijekom sam ostavio u frižider i sutra opet skinuo još nešto kajmaka, ali ne toliko kao prvi put.

Od osam litara tog kupovnog sam dobio oko 650 grama ili onako narodnim izrazom rečeno oko šesetpet deka finog kajmaka. Međutim, kad sam u jednoj mljekari našao bazu i kupio petnaest litara svježeg punomasnog mlijeka koje došlo na kapiju baš od farmera, eeee, od te količine sam dobio skoro kilu i po odličnog kajmaka. Ako mislite da je ta kila i po trajala, plaho se varate. Zašto ne bi potrajao, ako ima samodiscipline u ukućana?

Ma kakvi!

Kakva, boni ne bili, samodisciplina jer, joooj, dobar li je sa somunom ili somun sa kajmakom! Imam ja jednog ovdje Harisa sa Vratnika, jedan kroz jedan, čiji je dedo bio najbolji maher u Sarajevu za somune. On ima neke stare dedine cake i ispeče somun, onaj onako srednji, baš kao oni pekari u Imaretu na Baščaršiji. Metne odozgo čurakota, ne žali, a mi ko gladne cuke čekamo, pa jamimo vruč somun, prsti gore, i naguravamo u somun kajmak. Pa, kako će i potrajati.

Probajte i vi ovu recepturu i nećete se pokajati. Ako vam uspije i nabacite koju kilicu nemojte mene blajmati.
Ažurirano: Utorak, 19 Listopad 2010 11:27
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Facebook

prenesi tekst na facebook

Izbor slika iz galerije

Najnoviji komentari

home search